Forumul de dezbateri "Bulgaria şi Romania in contextul Cooperarii teritoriale europene"

2016-10-12

Birourile de Informare ale Parlamentului European din Bulgaria și România, alături de Centrul Europe Direct Craiova, organizează joi, 20 și vineri, 21 octombrie 2016, la Calafat (Port Cetate), respectiv la Vidin, un forum transfrontalier de dezbateri intitulat „Bulgaria şi România în contextul Cooperării teritoriale europene”.

Eveniment Calafat-Vidin
Joi, 20 octombrie, începând cu orele 16.30, deputaţii din Parlamentul European Marian-Jean Marinescu (PPE, România, membru în Comisia pentru Transporturi şi Turism) şi Iskra Mihaylova (ALDE, Bulgaria, preşedintele Comisiei pentru Dezvoltare Regională), vor dezbate, alături de reprezentanți ai autorităților naționale și locale, ai mediului de afaceri, beneficiari ai proiectelor finanțate cu fonduri europene și jurnaliști, subiecte relevante pentru regiunea Calafat-Vidin, precum:

- Podul Calafat - Vidin la

[citeste tot articolul]


35.000 de locuri noi de munca create în Romania

2016-10-10

Comisarul pentru politică regională, Corina Crețu, a declarat: „Cifrele vorbesc de la sine – politica de coeziune dă rezultate. Consider că această politică este necesară și că trebuie să rămână puternică, chiar și după 2020.”

Astfel, în intervalul 2007 – 2013, Politica de coeziune, a ajutat la crearea a 35.000 de locuri de muncă, dintre care 13.000 în IMM-uri. Au fost de asemenea create 101 start-up-uri, în timp ce 2900 de IMM-uri au beneficiat de sprijin material prin Fondul european de dezvoltare regională.

În domeniul transporturilor, investițiile prin politica de coeziune au ajutat la construcția a 368 km de drumuri noi și modernizarea a altor 1.900 de kilometri. De asemenea, în același interval, au fost construiți 122 kilometri de cale ferată și alți 22 au fost modernizați.

În ceea ce privește domeniul cercetării, fondurile europene

[citeste tot articolul]


Ziua Educatiei si Ziua Centrelor Europe Direct la Craiova

2016-10-05

Pe data de 5 octombrie, în întreaga lume se sărbătoreşte Ziua Mondială a Educaţiei, o ocazie potrivită pentru a conştientiza rolul pe care educaţia îl are în formarea tinerilor şi în dezvoltarea societăţii.

Aceasta zi a fost serbata si de Reţeaua Naţională a Centrelor de Informare Europe Direct sub genericul Ziua Centrelor Europe Direct.

Aici puteți accesa o hartă interactivă pentru a vedea toate evenimentele Europe Direct din țară: https://uploads. knightlab.com/…/ziua- centrelor-e…/index.html

[citeste tot articolul]


Discurs despre starea UE

2016-09-14

Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a susținut discursul despre „Starea Uniunii Europene” 2016, în plenul Parlamentului European, la Strasbourg. Înaltul oficial european a trecut în revistă realizările din ultimul an și a prezentat prioritățile de acțiune pentru anul următor. Totodată, el a subliniat modul în care Comisia Europeană va aborda cele mai presante provocări cu care se confruntă Uniunea Europeană.

Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a declarat: „Următoarele 12 luni sunt decisive dacă dorim să reunim Uniunea noastră. Europa este ca o coardă împletită din mai multe fire – funcționează numai atunci când tragem cu toții în aceeași direcție: instituțiile UE, guvernele și parlamentele naționale, deopotrivă. Trebuie să arătăm din nou că acest lucru este posibil, în anumite domenii unde soluții comune sunt

[citeste tot articolul]


Recomandarile Comisiei Europene pentru Romania in 2016

2016-05-18

Comisia Europeană a publicat miercuri, 18 mai, recomandările specifice de țară pentru 2016, pentru politicile economice naționale. Potrivit documentului, Comisia Europeană are patru mari recomandări pentru România, fiecare cu mai multe subpuncte, de la consolidare fiscală si bugetară până la continuarea reformei în domeniul sănătății, educației si administrației publice.

În domeniul macroeconomic, recomandarea Comisiei se referă la evitarea abaterii, în 2016, de la obiectivul bugetar pe termen mediu (MTO) și realizarea unei ajustări fiscale de 0,5% din PIB în anul 2017. De asemenea, se recomanda consolidarea cadrului bugetar și fiscal, precum și cresterea gradului de colectare a taxelor si impozitelor.

Detalii: https://ec.europa.eu/romania/news/20161805_recomandarile_specifice_tara_2016_ro

[citeste tot articolul]


Pachetul educational "Imagini pozitive"

2016-05-12

Pachetul educaţional „Imagini pozitive” este un material didactic, cu ajutorul căruia cadrele didactice, lucrătorii cu tineretul şi alte tipuri de personal didactic le pot preda tinerilor problematica migraţiei şi dezvoltării.

Pachetul cuprinde zece activităţi didactice inovatoare, adresate tinerilor ce au cel puţin 12 ani. De asemenea, acesta conţine un număr mare de activităţi şi studii de caz din rândul acţiunilor derulate, care le permit tinerilor să-şi aducă aportul la soluţionarea acestor probleme globale, în cadrul comunităţii lor.

Pachetul cuprinde patru filme de scurtă durată, bazate pe poveştile unor migranţi contemporani, filme ce vin în sprijinul prezentărilor PowerPoint.

[citeste tot articolul]9 Mai - Ziua Europei

2016-05-10

Şcoala Gimnazială „Traian” si Scoala Gimnazială Ion Țuculescu Craiova au găzduit, cea de-a XI-a ediţie a concursului „Micul cetăţean european”. Evenimentul a fost organizat de catre Centrul de Informare Europe Direct Craiova in colaborare cu Asociaţia EduFor Craiova.

Tema evenimentului a fost migraţia, una dintre priorităţile Comisiei Europene în 2016.

Aproximativ 300 de elevi din ciclul gimnazial şi primar şi 30 de profesori au participat la activităţi interactive de informare şi conştientizare a fenomenului migraţiei populaţiei.

Sub egida aceluiasi eveniment au fost organizate activitati similare la Scoala Gimnazială Eliza Opran Ișalnița, Liceul Tehnologic Ing. Ionete Aurelian Malu Mare. Scoala Gimnaziala Caraula, Scoala Gimnaziala Sadova. 

Evenimentul a fost pe placul copiilor care au putut astfel să îşi schimbe percepţia asupra migranţilor.

[citeste tot articolul]


Comisia Europeana lanseaza Raportul de tara 2016

2016-03-09

Reprezentanța Comisiei Europene în România a organizat miercuri, 9 martie 2016, în parteneriat cu Ministerul Finanțelor Publice, o dezbatere despre raportul de țară privind economia românească, publicat în data de 26 februarie 2016.

Raportul menționează progresele înregistrate de Romania și atrage atenția privind riscurile reprezentate de măsurile fiscale și de salarizare luate în afara programului anual de bugetare.

Totodată, Comisia Europeană încurajează relansarea investițiilor, continuarea reformelor structurale și asumarea unor politici fiscale responsabile, acestea fiind de altfel prioritățile pentru 2016 ale Semestrului european, instrumentul de coordonare la nivel european a politicilor economice naționale. În plus, săptămâna aceasta, Comisia Europeană a anunțat ieșirea României din grupul țărilor care înregistrează dezechilibre

[citeste tot articolul]


Erasmus+: peste 21.000 de participanti in proiecte romanesti

2016-01-26

În anul 2014, peste 21 de mii de elevi, studenți și profesori din România au studiat, au urmat cursuri de formare sau au participat la activități de voluntariat prin programul Erasmus+. Cele 485 de proiecte derulate la nivel național au avut un buget total de 38,8 milioane de euro și au contribuit la dezvoltarea competențelor, creșterea șanselor de a găsi un loc de muncă, conștientizarea diversității culturale și încurajarea participării tinerilor la viața publică.


Erasmus+: peste 21.000 de participanți în proiecte românești
Astfel, în primul an al programului, 800 de profesori au participat în 62 de proiecte de educație școlară (cu o valoare de peste 1,6 milioane de euro), 4.200 de studenți și profesori s-au implicat în 102 proiecte de formare și perfecționare (finanțate cu peste 9,6 milioane de euro), 8.713 de studenți și profesori au luat

[citeste tot articolul]


Schimb de informatii privind cazierele cetatenilor non-UE

2016-01-22

Utilizarea Sistemului european de informații cu privire la cazierele judiciare (ECRIS) va fi extinsă și pentru cazierele cetățenilor din afara UE, în urma propunerii formulate de Comisia Europeană marți, 19 ianuarie. În prezent, ECRIS este folosit exclusiv pentru schimbul de informații privind cazierele judiciare ale cetățenilor europeni.

Schimb de informații privind cazierele cetățenilor non-UE
Comisia ia astfel măsuri împotriva noilor amenințări cu care se confruntă Europa, prin asigurarea fluxului de informații între statele membre privind condamnările penale ale resortisanților țărilor terțe, pronunțate de instanțele statelor membre ale Uniunii.

Comisarul european pentru justiție, Vĕra Jourová, a declarat: "Atacurile de la Paris din luna noiembrie au confirmat nevoia urgentă de a asigura o cooperare judiciară mai solidă între statele

[citeste tot articolul]


Criza refugiatilor: sprijin financiar pentru Grecia

2016-01-21

Comisia Europeană a alocat miercuri, 13 ianuarie, 1,3 milioane de euro Greciei pentru achiziționarea a 90 de dispozitive de amprentare. Acestea vor fi utilizate pentru înregistrarea corespunzătoare a migranților la punctele de trecere a frontierei elene.

Criza refugiaților: sprijin financiar pentru Grecia
Pentru un schimb de informații eficient între statele membre, cele 90 de dispozitive de amprentare vor fi instalate la toate punctele de frontieră de pe teritoriul țării, inclusiv în cele din insulele din Marea Egee de Est, și vor fi conectate la sistemul central EURODAC. Va fi astfel garantată funcționarea eficientă a punctelor de acces (hotspot-uri) din insulele Lesbos, Chios, Leros, Kos și Samos.

Context


Această asistență financiară de urgență din Fondul pentru securitate internă (ISF) face este parte din eforturilor Comisiei de a sprijini

[citeste tot articolul]


Mai multa mobilitate, cu ajutorul cardului profesional european

2016-01-19

Asistentele medicale, farmaciștii, fizioterapeuții, agenții imobiliari și ghizii montani care doresc să-și practice meseria într-o altă țară europeană decât cea de reședință au la dispoziție de luni, 18 ianuarie, cardul profesional european cu ajutorul căruia își pot atesta calificarea. Cardul facilitează libera circulație a profesioniștilor, prin simplificarea recunoașterii calificărilor profesionale, în toate statele membre UE.

Mai multă mobilitate, cu ajutorul cardului profesional european
Comisarul european pentru piața internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri, Elżbieta Bieńkowska, a declarat: "Cardul profesional european este un pas important spre facilitarea accesului pe piața forței de muncă pentru europenii calificați să-și exercite meseriile acolo unde este mai mare nevoie de ele și unde sunt mai apreciate. Este un instrument

[citeste tot articolul]


5,5 milioane de euro pentru proiecte de sanatate destinate migrantilor

2016-01-15

Comisia Europeană a decis marți, 12 ianuarie, acordarea unui sprijin, în valoare totală de 5,5 milioane de euro, pentru patru proiecte ce au în vedere provocările legate de starea de sănătate a migranților în statele membre cel mai afectate de criza refugiaților.

5,5 milioane de euro pentru proiecte de sănătate destinate migranților
Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) va primi finanțare nerambursabilă pentru a realiza un sistem pilot de dosare medicale, care să permită reconstruirea istoriei medicale a migranților și evaluarea nevoilor lor în termeni de sănătate. Celelalte trei proiecte – puse în practică de organizația "Médecins du Monde", autorități regionale și mediul academic – au în vedere furnizarea de sprijin imediat statelor membre în domenii precum orientări și protocoale clinice, instrumente de comunicare și limbaj,

[citeste tot articolul]


Imigrația - principala temere a europenilor

2015-12-24

Potrivit primelor rezultate din Eurobarometrul standard EB84, publicate de Comisia Europeană la finalul anului trecut, imigrația și-a consolidat poziția ca principală preocupare a cetățenilor europeni (58%), înregistrând 20 de puncte procentuale în plus față de ediția precedentă. Terorismul a devenit a doua cea mai importantă preocupare pe plan european, 25% dintre europeni temându-se de atacuri teroriste pe continent.

Majoritatea europenilor (55%) au o opinie pozitivă în ce privește mobilitatea intra-comunitară a cetățenilor din statele membre. Nu același lucru se întâmplă și în cazul migrației din afara Uniunii, șase din zece europeni având un sentiment negativ în acest sens. Nouă din zece europeni consideră că ar trebui luate măsuri suplimentare pentru a combate imigrația ilegală din afara Uniunii, iar două treimi apreciază că astfel de măsuri

[citeste tot articolul]


Capitale culturale europene 2016: Wroclaw și San Sebastian

2015-12-23

Orașele Wrocław (Polonia) și San Sebastián (Spania) sunt capitalele culturale europene ale anului 2016. Programul de activități va demara oficial în perioada 15- 17 ianuarie la Wroclaw și 20-23 ianuarie la San Sebastián.

Comisarul european pentru educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics, a declarat: "Statutul de capitală culturală europeană ajută orașele să dezvolte un sentiment de comunitate și aduce beneficii de durată pentru locuitorii și economia lor. Le doresc orașelor Wrocław și San Sebastián mult succes în prezentarea programelor culturale pregătite pentru anul în curs."

Motto-ul evenimentelor de la Wrocław este "Spaces of beauty" (Spațiile frumosului) și se bazează pe ideea de metamorfoză și diversitate, fiind inspirat de istoria unică a transformărilor prin care a trecut acest oraș. Programul va debuta cu aproape 100 de evenimente culturale precum

[citeste tot articolul]


Acces mai bun la bunuri și servicii online

2015-12-17

Comisia Europeană a publicat miercuri, 9 decembrie, un nou set de propuneri legislative pentru punerea în practică a Strategiei privind piața unică digitală.

Măsurile își propun eliminarea diferențelor dintre țări în materie contractuală și creșterea încrederii consumatorilor în achizițiile on-line dintr-o altă țară. Companiile nu vor mai trebui să se adapteze la normele naționale de fiecare dată când își încep activitatea într-un nou stat membru, ci vor aplica întotdeauna același set de reguli. Economiile realizate sunt estimate la peste 200.000 de euro pentru accesul în toate statele membre ale Uniunii. În ce privește consumatorii, aceștia vor avea posibilitatea să solicite compensații pentru produsele defectuoase achiziționate sau rambursarea costurilor în cazul în care conținutul digital defectuos nu poate fi remediat.

Propunerile includ și un nou regulament privind

[citeste tot articolul]


Patru orașe romanești răman in competiția pentru titlul de Capitală Culturală Europeană

2015-12-16

Baia Mare, Bucureşti, Cluj şi Timişoara au fost selectate vineri, 11 decembrie, să participe la cea de-a doua etapă a competiției pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2021. Nominalizarea a fost făcută de un grup de experţi independenţi, în urma evaluării candidaturilor a 14 orașe românești.

Cele 4 orașe își pot finaliza candidaturile până vara viitoare. Grupul de experți se va reuni din nou în septembrie 2016, la București, pentru a selecta orașul românesc care va fi Capitala Culturală Europeană 2021.

Nominalizarea pentru acest titlu poate conduce la beneficii semnificative din punct de vedere cultural, economic şi social pentru oraşele selectate, cu condiţia ca oferta lor să fie parte a unei strategii de dezvoltare culturală pe termen lung.

Context

În 2021, România va găzdui Capitala Culturală Europeană pentru a doua oară, după Sibiu, în 2007. De

[citeste tot articolul]


Acord istoric pentru mediu, la Paris

2015-12-15

Uniunea Europeană a jucat un rol-cheie în medierea tratatului istoric de la Paris, unde 195 de țări au convenit asupra unor noi ținte obligatorii în domeniul schimbărilor climatice. Tratatul stabilește limitarea încălzirii globale la cel mult 2°C peste nivelul pre-industrial. Deși angajamentele statelor participante nu sunt suficiente pentru atingerea unui nivel mai ambițios, acestea vor depune toate eforturile pentru a limita creșterea temperaturii la cel mult 1,5°C, ceea ce ar diminua semnificativ riscurile și consecințele schimbărilor climatice.

Președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker a declarat: "Astăzi, lumea este unită în lupta împotriva schimbărilor climatice și primește o rază de speranță, o ultimă șansă să predea generațiilor viitoare o planetă mai sănătoasă, societăți mai echitabile și economii mai prospere. Acest acord solid va conduce lumea spre tranziția

[citeste tot articolul]


Concursul "Reporter și Blogger European" la final

2015-12-10

Reprezentanța Comisiei Europene anunță rezultatele ediției din 2015 a concursului Reporter și Blogger European. Anul acesta concursul a avut o nouă formulă, am pus mai mult accent pe varietate și originalitate în abordarea temelor europene, de unde și numărul mare de categorii. Cea mai notabilă modificare a fost includerea unei probe de social media în concurs, participanții având prilejul să administreze, pentru o zi, conturile de Facebook și Twitter ale Reprezentanței și să aducă un suflu proaspăt mesajelor noastre.

În total s-au înscris 43 de autori, cu 186 de materiale, concurând la cele 8 secțiuni ale concursului. Caștigătorii sunt:

Secțiunea 1, presă audio: Mircea Oprea - RFI

Secțiunea 3, presă scrisă/online: Martin Matei - Dilema Veche

Secțiunea 4, opinie/editorial: Liviu Iancu - EuroPunkt.ro

Secțiunea 5, reportaj/anchetă/interviu: Claudiu Zamfir –

[citeste tot articolul]


Corupția e larg răspandită in Romnia, spun companiile

2015-12-10

Potrivit unui recent studiu Eurobarometru, 95% dintre companiile din România consideră corupția un fenomen larg răspândit, procent în creștere cu 4% față de ediția precedentă. În opinia antreprenorilor, practicile cele mai întâlnite sunt darea de mită și finanțarea partidelor politice pentru a obține contracte publice sau a avea influență asupra procesului de decizie (ambele cu 39%), urmate de favorizarea prietenilor și membrilor de familie în relațiile de afaceri (33%).

87% dintre firme apreciază că politicienii, reprezentanții partidelor și oficialii de rang înalt la nivel național primesc mite și fac abuz de putere în interes personal, procentul scăzând la 84% pentru cei de la nivel regional și local. Legăturile strânse dintre politică și mediul de afaceri sunt considerate de 89% dintre companii un motiv pentru corupție, iar aceasta și favoritismul împiedica libera

[citeste tot articolul]


1,5 milioane de euro pentru un proiect de cercetare romanesc

2015-12-04

Proiectul INTERTRAP, propus de cercetătoarea româncă dr. Alida Iulia Gabor de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, va beneficia de un grant în valoare de 1,5 milioane de euro, din partea Consiliului European de Cercetare. El are în vedere dezvoltarea unei noi tehnici de datare cu acuratețe a perioadelor glaciare și de încălzire globală, de-a lungul unei perioade ce începe acum 2,5 milioane de ani și se termină în prezent.

1,5 milioane de euro pentru un proiect de cercetare românesc
Carlos Moedas, comisarul european pentru cercetare, știință și inovare, a declarat: "Avem nevoie să ne păstrăm cei mai talentați cercetători în Europa, în paralel cu încercarea de atragere a oamenilor de știință de top din alte părți ale lumii. Aceste granturi ne garantează că cele mai bune idei ale omenirii sunt dezvoltate chiar aici, de către cercetători și oameni de știință ce au libertatea

[citeste tot articolul]


Comisia vs McDonald's

2015-12-04

În data de 3 decembrie, Comisia Europeană a demarat o procedură oficială de investigare a tratamentului fiscal de care se bucură compania McDonald's în Luxemburg pentru că, datorită unor soluții fiscale anticipate emise de acest stat membru, este posibil să fi fost încălcate normele UE privind ajutoarele de stat.

Astfel, începând cu anul 2009, în baza soluțiilor fiscale menționate, compania McDonald's Europe Franchising nu a plătit impozit pe profit în Luxemburg, deși a înregistrat profituri de peste 250 de milioane de euro din redevențele plătite de beneficiarii francizei cu restaurante în Europa și Rusia pentru a utiliza marca și serviciile aferente. În același timp, compania nu a plătit impozit pe profit nici în Statele Unite, deși redevențele primite sunt transferate către sucursala americană.

Sfera procedurii de investigare

Comisia va investiga dacă companiei

[citeste tot articolul]


Prima reuniune pe tema achizițiilor publice

2015-12-02

Comisarul pentru politică regională, Corina Crețu, și comisarul pentru piața internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri, Elżbieta Bieńkowska, au avut prima reuniune pe tema achizițiilor publice. Cu această ocazie, cei doi înalți oficiali au făcut o declarație comună.

„Normele privind achizițiile publice au rolul de a garanta faptul că toți operatorii economici din UE au șanse egale de a câștiga un contract de achiziții publice. Procedurile rapide și eficiente sunt, de asemenea, esențiale pentru a sprijini investițiile și a evita întârzierile.

Aproape jumătate din fondurile structurale și de investiții europene sunt direcționate prin intermediul achizițiilor publice. De la începutul activității Comisiei Juncker, lucrăm împreună pentru ca fondurile UE să fie utilizate în mod eficient, prin aplicarea corectă și consecventă a normelor de achiziții publice la nivelul UE,

[citeste tot articolul]


Transport: Romania pe locul 28 in UE

2015-11-28

Potrivit celui mai recent tablou de bord în domeniul transporturilor, România ocupă locul 28 pe ansamblul UE, ea clasându-se printre ultimele 5 state membre în aproape jumătate din categoriile analizate.

Datele prezintă o imagine complexă, astfel:

- gradul de deschidere a pieței pentru transportul feroviar de mărfuri versus cel de călători plasează România pe poziții diametral opuse - primul loc în Europa, cu 56,8%, pentru mărfuri, pe ultimele locuri pentru călători (9,6%);

- rata transpunerii în legislația națională a normelor UE este de 97% (sub media europeană);

- calitatea infrastructurii pentru toate tipurile de transport este scăzută;

- dezvoltarea rețelei TEN-T de bază este în stadii incipiente în toate domeniile, mai puțin pentru rutele fluviale interne;

- România este mult sub media UE în ce privește electrificarea căilor ferate și volumul de

[citeste tot articolul]


Pescuit: fonduri europene de 168 de milioane de euro pentru Romania

2015-11-27

Comisia Europeană a adoptat, în data de 27 noiembrie, programul operațional pentru pescuit și afaceri maritime al României, cu un buget total de aproximativ 224 de milioane de euro, din care 168 de milioane reprezintă fonduri europene.

Comisarul european pentru mediu, afaceri maritime și pescuit, Karmenu Vella, a declarat: "Pachetul de investiții acordat României garantează că banii vor merge către proiecte cu o dimensiune durabilă clară, din punct de vedere economic, social și de mediu. Pescarii și cei ce se ocupă de acvacultură, precum și comunitățile de pe coasta maritimă a României vor beneficia de o mai mare securitate economică, dar și de mai multe oportunități pentru crearea de locuri de muncă și creștere durabilă."

Programul Operațional are în vedere următoarele activități:

 • promovarea pescuitului: 17,8 milioane de euro;
 • promovarea acvaculturii: 112,3
[citeste tot articolul]


Concursul Juvenes Translatores aflat la a 9-a editie

2015-11-24

Joi, 26 noiembrie, peste 3 000 de liceeni din întreaga UE își testează talentul de traducător în cadrul concursului școlar de traducere „Juvenes Translatores”. Concursul va avea loc simultan în cele 751 de școli selectate la nivelul Uniunii Europene, din care 32 sunt din România.

Pentru elevi (între 2 şi 5 pentru fiecare școală, născuți în 1998), concursul este o ocazie de a-și testa competențele lingvistice contra cronometru, având la dispoziție două ore (11:00-13:00 ora României) pentru a traduce un text de o pagină bazat, la alegere, pe oricare dintre cele 552 combinații posibile de limbi dintre cele 24 de limbi oficiale ale UE.

În acest an, textele vor avea ca temă Anul european pentru dezvoltare, iar traducerile vor fi notate de traducători din cadrul Comisiei Europene. La final, este selectat câte un câștigător pentru fiecare stat membru. Câștigătorii vor fi anunțați

[citeste tot articolul]


Uniunea energiei: 16 propuneri romanești pe lista proiectelor de interes comun

2015-11-18

Șaisprezece proiecte românești sunt considerate de Comisia Europeană ca fiind de interes comun în vederea atingerii obiectivelor Uniunii energiei. Șase dintre aceste proiecte privesc creșterea capacității de interconectare cu Bulgaria, Serbia și Ungaria, iar zece au ca obiectiv îmbunătățirea sistemului energetic național. Prin includerea lor în listă, proiectele sunt eligibile pentru finanțare prin Mecanismul de interconectare a Europei (MIE).

Uniunea energiei: 16 propuneri românești pe lista proiectelor de interes comun
Comisarul european pentru schimbări climatice și energie, Arias Cañete, a declarat: "O infrastructură energetică modernă și fiabilă este un element esențial pentru ca energia să circule liber în Europa. Toate aceste proiecte vor sprijini integrarea piețelor energetice, vor diversifica sursele și rutele de aprovizionare și vor pune capăt izolării energetice a

[citeste tot articolul]


2,5 milioane de euro pentru promovarea produselor agroalimentare romanești

2015-11-12

Programele de promovare propuse de Bioromania (produse organice) și de Asociația Producătorilor de Vin și Produse Vitivinicole (APVPV) Dobrogea au fost aprobate de Comisia Europeană. Acestea au o durată de 3 ani și un buget total de aproximativ 2,5 milioane de euro.

Comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală Phil Hogan a declarat: "Mă bucur de adoptarea acestor noi programe, în special în contextul recentelor dificultăți de pe piață. Ele sunt importante pentru crearea de noi oportunități, în special pe piețele din afara UE, stimulându-se astfel creșterea economică și crearea de locuri de muncă în sectorul agroalimentar."

Comisia Europeană a aprobat, în total, 33 de noi programe pentru promovarea produselor agroalimentare în interiorul și în afara UE. Valoarea lor totală este de 108 milioane de euro, din care 54 de milioane reprezintă contribuția UE. 20

[citeste tot articolul]


Comisia Europeană mobilizează sprijin pentru victimele tragediei din clubul Colectiv

2015-11-06

Declarația comisarului european pentru politici regionale, Corina Crețu, referitor la scrisoarea comunităților române din diaspora și a reprezentanților societății civile

"În legătură cu scrisoarea deschisă primită azi, 5 noiembrie, doresc să transmit opiniei publice preocuparea mea continuă de a veni în ajutorul victimelor incendiului din clubul Colectiv.

Comisia Europeană mobilizează sprijin pentru victimele tragediei din clubul Colectiv
Vă asigur că la nivelul Comisiei Europene urmărim îndeaproape evoluția stării de sănătate a acestora și facem tot ce ne stă în putere pentru a beneficia de cele mai bune condiții de îngrijire și tratament.

În acest sens, am luat deja legătura cu colegii mei Marianne Thyssen, comisarul european pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, și Vytenis Andriukaitis, comisarul pentru

[citeste tot articolul]


Comisia ajută statele membre cu dificultăți in achiziții publice

2015-11-03

Comisia Europeană a publicat un ghid care își propune să sprijine statele membre cu dificultăți în cadrul procedurilor de achiziții publice. Ghidul îi va ajuta pe funcționarii publici din întreaga Uniune să identifice și să evite cele mai frecvente erori în procedurile de achiziții în cadrul proiectelor co-finanțate prin intermediul Fondurilor structurale și de investiții europene.

Comisarul european pentru politici regionale, Corina Crețu, a declarat: "Una din prioritățile mele este să sprijin statele membre să îmbunătățească modul în care gestionează și investesc fondurile UE. Acest ghid este un instrument prețios în acest scop. Prin reducerea erorilor din cadrul procedurilor de achiziții publice, investițiile europene vor produce mai repede efectele așteptate privind creșterea economică și crearea locurilor de muncă, iar bugetul Uniunii Europene va fi protejat".

[citeste tot articolul]Criza refugiaților

2015-10-28

Reuniți la Bruxelles duminică, 25 octombrie, în cadrul unui summit extraordinar, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și șefii de stat sau de guvern a 11 state europene de pe culoarul balcanic al fluxurilor migratorii, au agreat un set de măsuri aplicabile în perioada imediat următoare ca răspuns la presiunea migratorie fără precedent din regiunea Balcanilor de Vest. Cele 17 măsuri urmăresc asigurarea unui schimb permanent de informații, limitarea mișcărilor secundare ale refugiaților, crearea facilităților de primire și cazare, gestionarea în comun a crizei, gestionarea mai bună a frontierelor și combaterea traficului de persoane.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat: "Țările afectate nu ar trebui doar să vorbească despre celelalte țări și să se atace reciproc, ci și să vorbească una cu cealaltă. Vecinii ar trebui să lucreze împreună,

[citeste tot articolul]


Deficit și datorie: Romania inregistrează unele dintre cele mai scăzute valori din UE

2015-10-22

Cele mai recente date macroeconomice publicate de Biroul European de Statistică (Eurostat) arată că România a înregistrat, în 2014, un deficit bugetar de 1,4% din PIB și o datorie publică de 39,9% din PIB. Comparativ cu celelalte state membre ale Uniunii, România se află în top 5 al țărilor europene cu cel mai mic deficit bugetar (locul 2, după Lituania (0,7%), urmată de Letonia (1,5%), Suedia (1,7%) și Cehia (1,9%) și cu cea mai mică datorie publică (locul 4, după Estonia (10,4%), Luxemburg (23%) și Bulgaria (27%), urmată de Letonia (40,6%) și Lituania (40,7%).

Deficit și datorie: România înregistrează unele dintre cele mai scăzute valori din UE
La nivelul Uniunii Europene, deficitul bugetar înregistrat în 2014 a fost de 3% din PIB, iar datoria publică de 86,8% din PIB. În ceea ce privește datele agregate pentru cele 19 state ale zonei euro, deficitul bugetar s-a ridicat în

[citeste tot articolul]


Savurează produsele europene!

2015-10-17

În 2016, producătorii agroalimentari europeni vor avea la dispoziție programe în valoare de 111 milioane de euro pentru a găsi noi piețe în afara Uniunii și pentru a promova consumul atât în interiorul, cât și în exteriorul acesteia. Sloganul noii campanii este ”Savurează produsele europene!” (Enjoy, it's from Europe!)

Comisarul UE pentru agricultură și dezvoltare rurală, domnul Phil Hogan, a declarat: „Producția agroalimentară europeană deține locul întâi pe piața mondială. Piața de export a UE, în valoare de 110 miliarde de euro este creatoare de locuri de muncă și de creștere economică în zonele rurale din întreaga Europă. Pentru a încuraja acest efort al activităților de export, am plăcerea să vă prezint acest nou sistem de promovare, care va face ca cele 111 milioane de euro să creeze oportunități suplimentare pentru producția agroalimentară a UE pe piețe noi și să

[citeste tot articolul]


O marcă de excelență pentru proiectele inovatoare

2015-10-16

Propunerile de proiecte promițătoare, depuse în programul Orizont 2020, dar care nu pot fi finanțate din cauza limitărillor bugetare, vor beneficia în viitor de o ”marcă de excelență”. Inițiativa a fost prezentată, în data de 12 octombrie, de comisarii europeni Corina Crețu și Carlos Moedas în cadrul Open Days - Săptămâna regiunilor și orașelor europene.

Comisarul Corina Crețu a declarat: „În perioada 2014-2020, pentru a încuraja cercetarea și inovarea se vor folosi investiții în valoare de 100 de miliarde de euro din cadrul Fondului european de dezvoltare regională, inclusiv peste 32 de miliarde de euro alocate special pentru sprijinirea IMM-urilor, a întreprinderilor nou-create și a antreprenorilor, aceștia constituind principalele motoare ale inovării în Europa. Marca de excelență va contribui la identificarea și la sprijinirea proiectelor inovatoare și le va ajuta să se

[citeste tot articolul]


Măsuri necesare pentru pensii adecvate

2015-10-10

Un raport publicat de Comisia Europeană la începutul săptămânii arată că viitoarele generații de pensionari ar putea beneficia de pensii adecvate dacă lucrătorii ar avea oportunitatea să rămână activi profesional până la vârsta legală de pensionare. În plus, politicile în domeniul ocupării forței de muncă ar trebui să le ofere protecție și celor care nu pot rămâne activi destul timp pentru a acumula suficiente drepturi de pensie.

Salutând apariția raportului, comisarul european pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, Marianne Thyssen, a declarat: „Recentele reforme ale sistemelor de pensii s-au concentrat pe asigurarea de pensii pentru un număr mult mai mare de persoane vârstnice fără ca finanțele publice să fie destabilizate. Se poate face însă acest lucru doar dacă se oferă marii majorități a populației destule oportunități

[citeste tot articolul]


Importanța biodiversității

2015-10-09

Marea majoritate a românilor consideră că trebuie să aibă grijă de natură (76%), că această grijă este esențială pentru gestionarea schimbărilor climatice (67%), că propria sănătate și bunăstare se bazează pe natură și biodiversitate (69%), iar acestea din urmă sunt importante pentru dezvoltarea economică pe termen lung (62%). La nivel european, situația este mai mult sau mai puțin similară, procentele medii înregistrate pentru fiecare din opiniile menționate fiind, în ordine, de 76, 67, 60 și, respectiv, 56%.

Importanța biodiversității
În opinia românilor, principalele măsuri ce ar trebui luate de Uniunea Europeană pentru protejarea biodiversității includ mai buna informare a cetățenilor (63%), refacerea naturii și biodiversității pentru a compensa prejudiciile create de activitatea și infrastructura umană în afara ariilor protejate (62%), mai buna aplicare a regulilor de

[citeste tot articolul]


359 milioane de euro pentru cooperarea transfrontalieră

2015-10-03

În această săptămână, Comisia Europeană a adoptat mai multe programe de cooperare transfrontalieră Interreg, fondurile europene alocate acestora ajungând la peste 359 de milioane de euro. Activitățile pe care se axează aceste programe includ promovarea turismului și conservarea patrimoniului natural și cultural, creșterea gradului de ocupare a forței de muncă, îmbunătățirea mobilității prin investiții în infrastructură, protecția mediului și combaterea schimbărilor climatice sau creșterea competitivității economice a regiunilor vizate.

359 milioane de euro pentru cooperarea transfrontalieră
Programul transnațional Balcani-Mediterana este primul program de acest fel adresat întregii regiuni. Cu o alocare de peste 33 milioane de euro, din care mai mult de 28 de milioane sunt din Fondul european de dezvoltare regională (FEDR), iar peste 5 milioane provin din Instrumentul de

[citeste tot articolul]


Spune-ți părerea

2015-09-30

Timp de 25 de ani, regiunile de graniță au conlucrat prin intermediul Interreg pentru a găsi soluții comune pentru probleme comune. Interreg a oferit și continuă să ofere regiunilor mijloace financiare pentru îmbunătățirea condițiilor de trai, concentrându-se asupra nevoilor reale ale cetățenilor.

Cu toate acestea, finanțarea prin Interreg nu este suficientă pentru a rezolva toate problemele rămase. În comunitățile de graniță, cetățenii și firmele încă se confruntă cu numeroase obstacole, adesea de natură juridică sau administrativă, atunci când se implică în activități transfrontaliere. Din această cauză, în regiunile noastre de frontieră există un potențial economic semnificativ care nu este exploatat.

Iată de ce am lansat, la 21 septembrie, „analiza transfrontalieră”, care va studia obstacolele cu care se mai confruntă încă oamenii din regiunile de frontieră și va

[citeste tot articolul]


Declarația Comisiei Europene in urma deciziei Consiliului de a transfera 120.000 de refugiați

2015-09-26

Marți, 22 septembrie, miniștrii de interne ai statelor membre au adoptat decizia de a transfera 120.000 de refugiați din Grecia, Italia și alte state membre direct afectate de criza migranților, la mai puțin de trei săptămâni după ce Comisia a înaintat o propunere în acest sens. Comisia salută eforturile întreprinse de către toate statele membre pentru a ajunge la acest rezultat, și salută în special activitatea neîncetată a Președinției luxemburgheze a Consiliului.

În urma acestei decizii, Uniunea Europeană este în măsură să transfere un total de 160.000 de persoane care au nevoie, în mod indubitabil, de protecție internațională în următorii 2 ani. Comisia Europeană, împreună cu agențiile Uniunii Europene, va implementa în teren acest mecanism, alături de statele membre.

Comisia Europeana a lucrat în mod constant la formularea unui răspuns european coordonat la criza

[citeste tot articolul]


Săptămana europeană a mobilității 2015

2015-09-16

27 de orașe din România participă la Săptămâna europeană a mobilității (SEM), campanie ce se desfășoară în acest an în perioada 16 – 22 septembrie. Marea majoritate a acestor localități au în vedere organizarea de evenimente de-a lungul întregii perioade, punerea în practică a unor măsuri permanente în favoarea mobilității și sensibilizarea cetățenilor prin interzicerea parțială a traficului rutier în "ziua fără mașini".

În întreaga Uniune Europeană, sunt organizate evenimente tematice în peste 2.000 de orașe, cu rolul de a încuraja găsirea unor soluții inovatoare la problemele actuale de mobilitate urbană, care să contribuie în același timp la atingerea obiectivelor UE în materie de reducere a emisiilor cu efect de seră și combaterea schimbărilor climatice.

SEM 2015 pune accentul în mod deosebit pe multimodalitate, care le permite cetățenilor să aleagă, să modifice și să

[citeste tot articolul]


Proiect de inovare cu participare romanească

2015-09-11

Technosam SRL (România) este una dintre firmele participante în proiectul Biowave, ce va primi o finanțare în valoare totală de 1,36 milioane de euro prin programul Orizont 2020. Proiectul, dezvoltat în parteneriat cu firme din Irlanda, Franța și Marea Britanie, își propune să dezvolte un sistem integrat inovator de pre-tratament cu microunde pentru generarea eficientă a biogazului rezultat din gunoiul de grajd porcin, contribuind astfel la elaborarea unui sistem durabil de gestionare a deșeurilor.

Carlos Moedas, comisarul european pentru cercetare, știință și inovare, a declarat: "În Europa, trebuie să încurajăm ideile inovatoare și să transformăm mai multe dintre ele în realitate. Astăzi oferim întreprinderilor inovatoare de top un avans în cursa către piață, prin facilitarea accesului rapid la fonduri în valoare de 36 milioane de euro."

Biowave este unul dintre cele 16

[citeste tot articolul]


Juvenes Translatores 2015: Start la inscrieri!

2015-09-01

În perioada 1 septembrie – 20 octombrie, liceele își pot înscrie elevii la concursul anual al Uniunii Europene pentru tinerii traducători, cunoscut sub numele de Juvenes Translatores, la adresa de internet ec.europa.eu/translatores. Formularul online este disponibil în toate limbile oficiale ale UE.

Concursul, aflat la a 9-a ediție, va avea loc în data de 26 noiembrie 2015, simultan în toate liceele selectate prin tragere la sorți. Ediția 2015 este deschisă elevilor născuți în 1998, indiferent de naționalitate, și participării a peste 751 de licee. Elevii (fiecare școală poate înscrie între 2 și 5 elevi) vor traduce un text de o pagină în funcție de alegerea exprimată pentru oricare dintre cele 552 combinații posibile între cele 24 de limbi oficiale ale UE.

Textele traduse de elevi vor fi notate de traducători din cadrul Comisiei Europene, care vor selecta câte un

[citeste tot articolul]


34 de milioane de euro pentru regiunea de frontieră dintre Serbia și Croația

2015-08-28

Noul program de cooperare transfrontalieră Interreg-IPA Croația-Serbia, recent adoptat, prevede investiții în regiunea de frontieră dintre cele două țări în vederea creării de locuri de muncă și creșterii economice.

34 de milioane de euro pentru regiunea de frontieră dintre Serbia și Croația
Corina Crețu, comisarul pentru politica regională, a declarat: "Programele noastre transfrontaliere oferă măsuri concrete de îmbunătățire a calității vieții cetățenilor și noi oportunități economice pentru oamenii care locuiesc în regiunile de frontieră ale Uniunii Europene și în cele vecine ei."

Programul se referă la 4 regiuni de frontieră din Croația și 5 districte din Serbia. El are o valoare de peste 40 de milioane de euro, din care peste 34 milioane provin din Instrumentul de asistență pentru preaderare (IPA) și din Fondul European de Dezvoltare Regională.

Finanțarea se va

[citeste tot articolul]


Schimb de experiențe și bune practici cu finanțare europeană

2015-08-21

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a adoptat programul de cooperare inter-regională Interact, având ca scop crearea unei platforme centrale pentru schimbul de informații și bune practici și pentru realizarea de inițiative comune.

Comisarul european pentru politici regionale, Corina Crețu, a declarat: "Regiunile europene sunt tot mai conștiente că una dintre cele mai bune posibilități de a găsi răspunsuri la provocările cu care se confruntă în comun, indiferent dacă acestea sunt economice, de mediu sau sociale, este cooperarea. Prin îmbunătățirea rezultatelor obținute de programele de cooperare sau prin încurajarea unor noi forme de cooperare, cum ar fi strategiile macro-regionale, programul Interact va contribui la creșterea eficienței politicilor publice."

Programul are la dispoziție în jur de 40 de milioane de euro și va finanța, în principal, proiectele și

[citeste tot articolul]


Mai multă flexibilitate in folosirea fondurilor de dezvoltare rurală 2007 - 2013

2015-08-13

Statele membre beneficiază, începând cu data de 11 august 2015, de mai multă flexibilitate în cheltuirea fondurilor de dezvoltare rurală 2007 -2013.

Un nou Regulament-delegat al Comisiei permite statelor membre să transfere 5% din aceste fonduri către o altă axă prevăzută în Programul de dezvoltare rurală, față de doar 3% cât era posibil până acum. Totodată, perioada în care statele membre trebuie să notifice acest lucru Comisiei a fost extinsă până la sfârșitul lunii septembrie.

Prin această măsură suplimentară de flexibilitate, statele membre au posibilitatea de a transfera fonduri alocate anterior unor măsuri neperformante, și care au fost folosite doar parțial, către alte priorități, în prezent sub-finanțate.

Phil Hogan, comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, a declarat: "Această decizie oferă o flexibilitate în plus, menită să ajute statele

[citeste tot articolul]


Ajutor de 8,5 milioane de euro pentru Romania din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene

2015-08-06

„Sunt bucuroasă să pot anunța astăzi, 6 august 2015, că aproape 8,5 milioane de euro din Fondul de solidaritate al Uniunii Europene sunt disponibili pentru România, în urma aprobării Deciziei Comisiei de către Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene. Am propus acordarea acestui ajutor în aprilie 2015 când am transmis propunerea noastră celor două instituții.

Acest ajutor financiar va sprijini populația afectată de inundațiile extinse din luna mai și din vara anului 2014. Prima inundație a afectat 30 de județe din România și a distrus rețele vitale de transport, apă, energie și telecomunicații, precum și case și ferme. Cetățenii au trebuit să fie evacuați și fermierii au pierdut recolte și animale. Multe școli, spitale, clădiri publice și bunuri culturale au fost inundate.

În lunile iulie și august 2014, precipitațiile abundente, inundațiile și alunecările de

[citeste tot articolul]


68% dintre romani susțin adoptarea euro

2015-08-05

Potrivit celui mai recent sondaj Eurobarometru, 68% dintre români sunt de acord cu adoptarea monedei euro (media europeană: 49%). Deși în scădere cu 6 puncte procentuale față de valoarea înregistrată în 2014, această cifră îi plasează pe români în topul celor mai optimiști europeni față de moneda unică.

Românii evaluează pozitiv și efectele economice ale adoptăriimonedei euro. La întrebarea "Credeți că introducerea monedei euro ar avea efecte pozitive asupra economiei țării dumneavoastră?", 54% dintre români consideră că această decizie ar fi benefică (media europeană 41%). De asemenea, 59% dintre români cred că adoptarea monedei euro ar avea efecte pozitive asupra stării lor materiale (44% media europeană), iar 60% consideră că țările care au adoptat deja moneda euro au avut de câștigat, cu 9 puncte procentuale mai mult față de media europeană de 51%. De asemenea, doar 32%

[citeste tot articolul]


Comisia Europeana protejează producătorii agricoli impotriva embargoului rusesc

2015-08-04

Comisia Europeană va prelungi măsurile de siguranță pentru sectoarele lactatelor, fructelor și legumelor, ca o măsură de protecție împotriva extinderii embargoului rusesc.

Pentru sectorul fructelor și legumelor, măsurile prevăzute pot intra în vigoare în prima săptămână a lunii august, în timp ce pentru lactate acestea vor fi implementate începând cu 1 octombrie 2015.

Comisarul european pentru agricultură, Phil Hogan, a declarat: "Acțiunile semnificative întreprinse până în prezent au demonstrat solidaritatea UE cu fermierii afectați de către embargo și au jucat un rol important în atenuarea efectelor acestuia. Trebuie să continuăm să oferim o plasă de siguranță producătorilor care se confruntă cu dificultăți în urma prelungirii embargoului."

Context

Extinderea embargoului rusesc echivalează cu închiderea unei piețe de export importante pentru producătorii

[citeste tot articolul]


Noi granturi pentru cercetare in Europa

2015-08-03

Consiliul European pentru Cercetare (ERC) a anunțat, pentru anul 2016, o nouă serie de granturi în valoare totală de 1,67 miliarde de euro pentru cercetătorii care își desfășoară activitatea în Europa.

Un prim apel pentru proiecte, intitulat "Starting Grants" și având o valoare de 485 milioane de euro, a fost publicat la finalul lunii iulie. Această schemă de finanțare se adresează tuturor cercetătorilor care au între 2 și 7 ani de experiență, după obținerea diplomei de doctor, și un profil științific promițător. Cei interesați se pot înscrie în competiție până la data de 17 noiembrie 2015.

Următorul apel pentru proiecte va debuta la 15 octombrie 2015. Intitulat "Proof of Concept", acesta se va adresa cercetătorilor care au derulat deja proiecte finanțate prin ERC și doresc să continue să exploreze potențialul inovator al ideilor lor.

Context:

Înființat în 2007

[citeste tot articolul]


53% dintre romani consideră că au control parțial asupra datelor personale furnizate on-line

2015-07-31

53% dintre români consideră că dețin doar un control parțial asupra datelor personale furnizate on-line, iar 71% dintre ei își exprimă îngrijorarea asupra faptului că autoritățile și companiile private ce dețin astfel de date le pot folosi și pentru alte scopuri decât cele pentru care au fost colectate și, mai mult, fără a fi obligate să informeze în acest sens.

86% dintre persoanele intervievate în România consideră că este important să aibă aceleași drepturi și grad de protecție a datelor personale indiferent de țara în care e stabilită autoritatea sau compania ce oferă serviciile ce necesită astfel de date, iar majoritatea populației este împărțită aproape egal între cei ce consideră că punerea în aplicare a normelor ar trebui să fie abordată la nivel european (39%) sau național (40%).

La români, clasamentul celor mai de încredere autorități și companii private în ceea

[citeste tot articolul]


Proiect romanesc de inovare socială

2015-07-29

Unul dintre cele 30 de proiecte selectate în semifinala Concursului European de Inovare Socială este din România. El propune o nouă generație de băuturi funcționale cu impact pozitiv asupra sănătății gastrointestinale, ambalate în recipiente inteligente și având costuri reduse.

Ideea proiectului este de a dezvolta noi băuturi probiotice, folosind deșeuri agroalimentare și bacterii probiotice micro-încapsulate, ambalate în sticle cu eliberare controlată. Micro-capsulele urmează a fi depozitate în dopul sticlei, până când utilizatorul deschide recipientul, amestecând conținutul lor cu sucul propriu-zis. Relevanța practică a produsului este dată de prețul scăzut datorat folosirii de deșeuri agroalimentare, dar și crearea unei sticle inteligente ce păstrează elementul probiotic încapsulat, până la momentul consumului.

Peste 1.400 de proiecte din mai mult de 40 de țări au fost

[citeste tot articolul]


Premii de un milion de euro pentru crearea unui scaner alimentar

2015-07-23

Comisia Europeană va acorda trei premii în valoare totală de 1 milion de euro cercetătorilor care vor dezvolta un scaner alimentar cu ajutorul căruia consumatorii vor putea analiza compoziția alimentelor și calcula aportul de calorii. Participanții sunt invitați să își înregistreze proiectele în concurs în perioada 9 septembrie 2015 - 9 martie 2016.

Cercetătorii trebuie să propună o soluție inovatoare care prezintă într-o manieră coerentă informațiile nutriționale și caracteristicile care pot avea efecte negative, precum aportul de calorii, ingredientele și substanțele alergene. Scanerul ar trebui să ofere utilizatorului informații relevante pentru starea sa de sănătate și stilul de viață.

Prin această competiție, Comisia își propune să prevină îmbolnăvirile asociate unei alimentații nesănătoase, cum ar fi alergiile alimentare, obezitatea, diabetul și bolile

[citeste tot articolul]


3,5 milioane de euro pentru sprijinirea lucrătorilor romani n 2014

2015-07-23

Comisia Europeană a pus la dispoziția României, în 2014, prin Fondul European de Ajustare la Globalizare (FEG), peste 3,5 milioane de euro pentru sprijinirea lucrătorilor disponibilizați, ca urmare a crizei economice și a efectelor globalizării. Această sumă a fost folosită pentru creșterea șanselor de angajare și identificarea de noi oportunități de locuri de muncă pentru 1000 de foști angajați ai companiei siderurgice Mechel.

Comisarul UE pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale, Marianne Thyssen, a declarat: „Într-o perioadă în care resursele publice sunt limitate, FEG a oferit un ajutor bine-venit celor ce au rămas fără loc de muncă în urma unor concedieri în masă, cauzate de globalizare sau de criză. Prin acordarea unei asistențe specifice și personalizate, am sprijinit tranziția către noi locuri de muncă a unora dintre lucrătorii cei mai vulnerabili, ceea ce a

[citeste tot articolul]


Consultare publica: Transparenta impozitelor pe profit ale companiilor

2015-07-17

Lupta împotriva evaziunii fiscale în ceea ce privește impozitele pe profit ale companiilor reprezintă o prioritate absolută a Comisiei actuale. În acest sens, Comisia Europeană a lansat o consultare publică al cărei obiectiv este de a afla dacă, prin obligarea companiilor comerciale să dezvăluie informații suplimentare cu privire la impozitele pe care le plătesc, s-ar putea contribui la combaterea evaziunii fiscale și a practicilor fiscale agresive în UE. Consultarea, lansată la mijlocul lunii iunie, este deschisă până la data de 9 septembrie 2015.

Consultarea se înscrie în sfera mai largă a Planului de acțiune pentru o impozitare pe profit mai echitabilă și mai eficientă, prezentat în iunie. Acțiunea Comisiei este rezultatul angajamentelor luate de liderii G20 de a garanta schimbul liber de informații între autoritățile fiscale în ceea ce privește marile companii

[citeste tot articolul]


Piata integrata a gazelor naturale in Europa centrala si de sud-est

2015-07-14

România este una dintre cele 15 țări din Uniunea Europeană și din Comunitatea Energiei din Europa centrală și de sud-est ce participă la inițiativa de creare a unei piețe integrate a gazelor naturale în regiune.

Piață integrată a gazelor naturale în Europa centrală și de sud-est
Memorandumul de înțelegere pentru lansarea oficială a acestei inițiative a fost semnat în data de 10 iulie 2015, la Dubrovnik. El va deschide calea către mai buna integrare a piețelor de energie ale UE și ale Comunității Energiei. Prin crearea unui cadru stabil de reglementare și de piață, acordul va contribui la îmbunătățirea climatului de investiții în țările și teritoriile implicate.

Activitatea comună în cadrul inițiativei pentru conectarea rețelelor de gaze în Europa centrală și de sud-est (CESEC) va pune accentul nu numai pe construirea de noi conducte de gaze, ci și pe utilizarea optimă a

[citeste tot articolul]


"Europa, casa mea frumoasa"

2015-07-08

Campania “EUROPA, CASA MEA ” s-a derulat la Colegiul Tehnic Energetic Craiova cu sprijinul unei echipe de cadre didactice din şcoală, al voluntarilor de la Asociaţia „ Mereu pentru Europa “ Craiova, de la Asociaţia „ Centrul Educaţional pentru Resurse, Formare, Integrare şi Dezvoltare” din Craiova şi al unui grup de elevi voluntari de liceu, participanţi la activitatea „SETează-te pe ANTREPRENORIATUL DE SUCCES !” care a fost organizată la Colegiul Tehnic Energetic Craiova, în Săptămâna Europeană a Tineretului (SET) “Europa, casa noastră” este o campanie de informare şi comunicare anuală a Reprezentanței Comisiei Europene în România derulată în parteneriat cu Ministerul Educației Educației şi Cercetării Ştiinţifice . Campania transpune priorităţile de comunicare ale Comisiei Europene în mediul şcolar.

Proiectul “EUROPA, CASA MEA FRUMOASĂ ! “ a implicat un număr de 65 de elevi din

[citeste tot articolul]


Cumpararea de medicamente on-line mai sigura

2015-07-07

Începând cu data de 1 iulie, toate farmaciile online și distribuitorii de medicamente care operează legal pe teritoriul Uniunii Europene sunt obligați să afișeze o nouă siglă, introdusă prin regulamentul de punere în aplicare a "Directivei medicamentelor falsificate (2011/62/EU)" . Sigla are ca scop garantarea legalității achizițiilor on-line de medicamente și, astfel, creșterea gradului de protecție a consumatorilor contra cumpărării de produse falsificate.

Europenii care decid să cumpere medicamente din mediul virtual trebuie să se asigure că pagina de internet pe care o folosesc pentru achiziție afișează noua siglă. Procesul de verificare presupune parcurgerea a doi pași și are menirea de a asigura cumpărătorul că este protejat împotriva comerțului cu medicamente falsificate, de cele mai multe ori ineficiente și/sau periculoase.

Apăsând pe sigla respectivă, cumpărătorii

[citeste tot articolul]


Apel pentru proiecte de infrastructura energetica transeuropeana

2015-07-03

Comisia Europeană a lansat un apel pentru proiecte de infrastructură energetică transeuropeană, prin intermediul Mecanismului pentru interconectarea Europei (MIE). Volumul total de finanțare este de până la 550 milioane € și are în vedere dezvoltarea unui Uniuni energetice flexibile. Termenul-limită pentru depunerea propunerilor este data de 30 septembrie 2015, iar decizia asupra proiectelor urmând a fi finanțate va fi luată până la sfârșitul anului.

Proiectele trebuie să fie incluse pe lista celor de interes comun, adoptată în octombrie 2013. Odată implementate, ele vor contribui la eliminarea izolării energetice și a blocajelor care împiedică finalizarea pieței interne energetice. Fondurile vor acționa ca un catalizator pentru finanțări suplimentare de la investitori privați și publici. Lista proiectelor de interes comun urmează să fie actualizată în acest an.

Comisarul

[citeste tot articolul]


Proiect cu parteneri romani intre finalistii RegioStars 2015

2015-06-29

Proiectul MILD HOME, în care sunt implicați ca parteneri ENERO - Centrul pentru Promovarea Energiei Curate și Eficiente din România și Consiliul Județean Caraș-Severin, este unul dintre finaliștii ediției 2015 a premiilor RegioStars. El are în vedere definirea și promovarea construirii unui nou tip de clădire civilă care să combine o performanță energetică ridicată cu costuri operaționale scăzute pentru persoanele cu venituri mici spre mijlocii (familii sau cupluri tinere).

Proiect cu parteneri români între finaliștii RegioStars 2015
Premiile RegioStars recompensează cele mai inspiratoare și inovatoare proiecte regionale europene sprijinite de fondurile politicii de coeziune a UE. Un juriu independent, prezidat de deputatul european Lambert Van Nistelrooij, a selectat 17 proiecte finaliste pe baza a patru criterii esențiale: caracterul inovator, impactul, durabilitatea și

[citeste tot articolul]


Impozitarea echitabilă și eficientă a companiilor

2015-06-26

Comisia Europeană a prezentat, la data de 17 iunie 2015, un plan de acțiune pentru combaterea evaziunii fiscale, asigurarea de venituri sustenabile și consolidarea pieței unice pentru companii. Astfel, se va îmbunătăți semnificativ sistemul de impozitare a acestora în UE, făcându-l mai echitabil, eficient și favorabil creșterii.

Impozitarea echitabilă și eficientă a companiilor
Acțiunile-cheie includ o strategie de relansare a bazei fiscale consolidate comune a companiilor, măsuri de mărire a transparenței fiscale și un cadru pentru garantarea unei impozitări efective în locul în care sunt generate profiturile. De asemenea, Comisia a lansat o consultare publică pentru a evalua dacă anumite informații fiscale ar trebui să fie făcute publice sau nu.

Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă, a declarat: „Impozitarea companiilor

[citeste tot articolul]


Integrarea romilor a facut progrese

2015-06-25

Potrivit raportului anual al Comisiei Europene referitor la eforturile de integrare a comunității roma, România este unul din statele membre în care au fost implementate sau lansate proiecte promițătoare.

Integrarea romilor a făcut progrese
Astfel, în ceea ce privește monitorizarea rezultatelor pe teren ale strategiilor de integrare, Institutul Român de Cercetare a Minorităților Naționale a inițiat un proiect cu o durată de doi ani de cartografiere a comunităților roma. În cadrul proiectului va fi dezvoltat și un set de indicatori care să înregistreze progresele la nivel local în ceea ce privește integrarea.

România a fost, de asemenea, implicată într-un proiect multinațional (NET-KARD) având ca scop combaterea discriminării. Proiectul a fost finanțat în cadrul programului UE pentru drepturi fundamentale și cetățenie și s-a desfășurat în perioada 2013-2014. El s-a

[citeste tot articolul]


Noul sistem de taxe de drum din Germania

2015-06-20

Comisia Europeană a inițiat o procedură de neîndeplinire a obligațiilor de stat membru (infringement) contra Germaniei, prin transmiterea unei notificări oficiale, ca urmare a intrării în vigoare a noilor norme privind sistemul de taxe rutiere.

În opinia Comisiei, noile taxe sunt mai costisitoare pentru cetățenii străini decât pentru cei germani. Principalele preocupări ale Comisiei sunt legate de discriminarea indirectă, pe bază de naționalitate, creată de noul sistem de taxe rutiere în principal din două motive: (i) utilizatorii germani, și doar ei, nu vor plăti taxele de drum, acestea fiind deduse din impozitele pentru mașina personală; și (ii) prețul vignetelor pe termen scurt, cumpărate în mod uzual de utilizatorii străini, este disproporționat de ridicat.

Etape următoare

Autoritățile germane au la dispoziție 2 luni pentru a răspunde scrisorii de notificare

[citeste tot articolul]


UrbanFest 2015: BlueGreen - Rauri in orase smart

2015-06-16

În perioada 16 – 21 iunie, Reprezentanța Comisiei Europene vă invită la UrbanFest, primul său festival de dezvoltare urbană, organizat sub înaltul patronaj al doamnei Corina Crețu, comisarul european pentru politici regionale. Ediția 2015 a festivalului, având tema "BlueGreen - Râuri în orașe smart", își propune să pună pe agenda publică rolul râurilor în metropolele moderne, ca factor identitar și de regenerare urbană. Totodata, UrbanFest isi propune să promoveze valorile europene în domeniul urbanismului și dezvoltării locale sustenabile.

UrbanFest 2015: BlueGreen - Râuri în orașe smart
“Bucureștiul se bucură, împreună cu alte capitale europene, de o moștenire valoroasă: prin inima sa trece un curs de apă. Râul Dâmbovița face parte din identitatea Bucureștiului, așa cum se întâmplă cu Tamisa în Londra sau cu Tajo în Lisabona. Restaurarea și reamenajarea malurilor poate fi

[citeste tot articolul]


UrbanFest 2015

2015-06-15

În perioada 16 – 21 iunie, Reprezentanța Comisiei Europene vă invită la UrbanFest, primul său festival de dezvoltare urbană, organizat sub înaltul patronaj al doamnei Corina Crețu, comisarul european pentru politici regionale. Ediția 2015 a festivalului, având tema "BlueGreen - Râuri în orașe smart", își propune să pună pe agenda publică rolul râurilor în metropolele moderne, ca factor identitar și de regenerare urbană. Totodata, UrbanFest isi propune să promoveze valorile europene în domeniul urbanismului și dezvoltării locale sustenabile.

“Bucureștiul se bucură, împreună cu alte capitale europene, de o moștenire valoroasă: prin inima sa trece un curs de apă. Râul Dâmbovița face parte din identitatea Bucureștiului, așa cum se întâmplă cu Tamisa în Londra sau cu Tajo în Lisabona. Restaurarea și reamenajarea malurilor poate fi în București un adevărat catalizator al dezvoltării

[citeste tot articolul]


Mai putina birocratie in utilizarea fondurilor europene

2015-06-12

Comisia Europeană a anunțat marți, 9 iunie, crearea unui grup la nivel înalt ce are ca scop reducerea sarcinii administrative în utilizarea celor cinci Fonduri structurale și de investiții europene.

Grupul, condus de fostul vicepreședinte al Comisiei Europene, Siim Kallas, va fi activ în următorii trei ani. Acest organism va evalua în mod independent și va monitoriza simplificarea procedurilor de accesare și utilizare a fondurile structurale și de investiții europene, acordând o atenție sporită următoarelor cinci priorități:

 • Simplificarea accesului IMM-urilor la surse de finanțare;
 • Utilizarea practicii de "supra-legiferare" (cerințele suplimentare și obstacolele administrative de la nivel național sau regional);
 • Utilizarea unor mijloace mai simple de rambursare a costurilor;
 • Creșterea numărului de folosire a procedurilor on-line
[citeste tot articolul]


Consolidarea politicii sociale a UE

2015-06-12

În dezbaterea de orientare de marți, 9 iunie, Comisia Europeană a discutat modalitățile în care politica UE poate răspunde cel mai bine provocărilor sociale și în materie de ocupare a forței de muncă din Europa. Rezultatele dezbaterii constituie o contribuție la programul de lucru al Comisiei Juncker pentru tot restul mandatului, aceasta fiind pregătită să includă dimensiunea socială în toate politicile UE.

Au fost trecute în revistă situația economică și socială europeană și s-a făcut referire la instrumentele de politică aflate la dispoziția UE, și anume:

 • mai bună coordonare a politicilor, prin consolidarea guvernanței economice și măsuri continue de ameliorare, inclusiv printr-un accent sporit pe obiectivele sociale și de ocupare a forței de muncă. Noua abordare se reflectă în Recomandările specifice fiecărei țări din acest
[citeste tot articolul]


Mai puțină birocrație in utilizarea fondurilor europene

2015-06-11

Comisia Europeană a anunțat marți, 9 iunie, crearea unui grup la nivel înalt ce are ca scop reducerea sarcinii administrative în utilizarea celor cinci Fonduri structurale și de investiții europene.

Grupul, condus de fostul vicepreședinte al Comisiei Europene, Siim Kallas, va fi activ în următorii trei ani. Acest organism va evalua în mod independent și va monitoriza simplificarea procedurilor de accesare și utilizare a fondurile structurale și de investiții europene, acordând o atenție sporită următoarelor cinci priorități:

 • Simplificarea accesului IMM-urilor la surse de finanțare;
 • Utilizarea practicii de "supra-legiferare" (cerințele suplimentare și obstacolele administrative de la nivel național sau regional);
 • Utilizarea unor mijloace mai simple de rambursare a costurilor;
 • Creșterea numărului de folosire a procedurilor on-line
[citeste tot articolul]


27% dintre romani fumeaza regulat

2015-06-06

Potrivit celui mai recent studiu Eurobarometru, 27% dintre români fumează regulat (33% dintre bărbați și 22% dintre femei), procent în scădere cu 3% față de anul 2012 și aflat puțin peste media europeană de 26%. 95% din fumători folosesc zilnic pachetele de țigări preambalate (față de media UE de 76%), iar restul preferă țigările rulate (comparativ cu media europeană de 24%).

În ceea ce privește consumul de țigări electronice, România înregistrează un procent de 8% fumători care le-au încercat, ceea ce o plasează sub media europeană de 12 procente.

58% dintre români au încercat să se lase de fumat, procent apropiat de media europeană de 59%, iar dintre aceștia 20% în ultimul an. În ceea ce privește deprinderea fumatului, marea majoritate a celor ce încep să fumeze se încadrează în grupele de vârstă 15-18 ani (47%, procent în creștere cu 5 puncte) și 19-25 de ani (33%,

[citeste tot articolul]


Comisia Europeana apreciaza progresele inregistrate de Romania in elaborarea Master Planului de Transport

2015-06-04

Comisarul european pentru politici regionale, d-na Corina Crețu, a primit ieri vizita ministrului transporturilor din România, d-l Ioan Rus, pentru a discuta ultimele aspecte referitoare la Master Planul de Transport.

În urma discuțiilor, comisarul european a declarat:

„Am avut o întâlnire foarte fructuoasă cu ministrul transporturilor Ioan Rus pe marginea Master Planului de Transport. Acesta este un document național strategic care stabilește o hartă prioritară de dezvoltare a infrastructurii de transport pe termen lung, fiind o condiționalitate ex-ante pentru finanțarea proiectelor de mare infrastructură din Fondurile Structurale și de Investiții Europene.

Comisia Europeană apreciază progresele înregistrate de România în elaborarea Master Planului de Transport. România are cel mai avansat model de Master Plan, din cele 22 de state membre care pregătesc în prezent un

[citeste tot articolul]


Doua echipe bucurestene in finala concursului "EUROQUIZ - Sa cunoastem Europa!"

2015-05-28

Reprezentanța Comisiei Europene în România a organizat, în data de 27 mai 2015, la Spațiul Public European, semifinala concursului pilot “EUROQUIZ - Să cunoaștem Europa!”.

Școlile gimnaziale bucureștene 54 și "George Bacovia" s-au calificat în etapa finală a concursului, ce va fi difuzată de TVR 1 sâmbătă, 20 iunie, orele 17:00.

Sunt impresionată de cunoștințele despre Uniunea Europeană ale acestor tineri. Dacă o țin tot așa, au șanse mari ca într-o bună zi să-mi ia locul. Le doresc mult succes în continuare, a declarat Angela Filote, șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Connect-R și Andreea Raicu, în calitate de Ambasadori ai Anului european al dezvoltării 2015, vor fi căpitanii echipelor finaliste și vor susține elevii pe tot parcursul concursului.

Concursul, organizat de Reprezentanța Comisiei Europene în România în coproducție cu TVR 1, își

[citeste tot articolul]


CE solicită Romaniei să implementeze legislația in domeniul drepturilor de autor

2015-05-28

Joi, 28 mai, Comisia Europeană a cerut României și altor 5 state membre să pună în aplicare Directiva privind operele orfane .

CE solicită României să implementeze legislația în domeniul drepturilor de autor
Cele șase membre încă nu au comunicat Comisiei măsurile de transpunere a Directivei în dreptul intern, care ar fi trebuit să fie adoptate până la 29 octombrie 2014. Prin urmare, Comisia a decis astăzi să trimită avize motivate Belgiei, Ciprului, Luxemburgului, Poloniei, României și Sloveniei. Ele au la dispoziție două luni pentru a notifica Comisiei măsurile luate pentru a alinia legislația națională la legislația UE. Comisia poate ulterior decide să trimită aceste țări în fața Curții de Justiție a UE și să propună sancțiuni financiare.

Context


Operele orfane sunt opere cum ar fi cărțile, ziarele sau articolele din reviste și filmele care sunt protejate prin

[citeste tot articolul]


Elevi si profesori romani premiati

2015-05-23

Două proiecte, în care au fost implicați elevi și profesori români, au fost desemnate câștigătoare în cadrul celei de-a zecea ediții a concursului "eTwinning". Acesta își propune să încurajeze studiul interdisciplinar, să-i învețe pe elevi cum își pot folosi aptitudinile digitale într-un mod responsabil și stimulează implicarea părinților și comunităților locale în acest proces. Ceremonia de premiere a avut loc în prima parte a lunii mai, în prezența comisarului european pentru educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics.

Proiectul "Prietenul meu extraterestru", dezvoltat de Elena Larisa Toma, de la Liceul Teoretic Henri Coandă din Craiova, împreună cu Riccardo Ricceri (de la ICS "F. Severi" di Arezzo - Plesso Primaria "A. Curina", Italia) a fost desemnat câștigător în secțiunea proiectelor ce implică parteneri din țările Parteneriatului Estic și elevi din categoria de

[citeste tot articolul]


TTIP este benefic pentru economia Romniei

2015-05-19

Masa rotundă pe tema impactului Parteneriatului Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP) asupra economiei României, organizată de Reprezentanța Comisiei Europene în data de 19 mai 2015, a pus în discuție atât beneficiile pe care le-ar aduce încheierea acestui acord, cât și preocupările legate de unele aspecte importante din cadrul negocierilor, cum ar fi sistemul de soluționare a litigiilor dintre investitori și stat.

"Comerțul este fundamental pentru prosperitate în Europa. 31 milioane de locuri de muncă în Europa depind de exporturi - asta înseamnă 14% din toată forța de muncă. Prin deschiderea piețelor pentru comerț și investiții în întreaga lume, ne propunem crearea de noi locuri de muncă, în condițiile în care avem 25 de milioane de șomeri în Uniunea Europeană. Și pentru că 90% din creșterea mondială este de așteptat să se întâmple în afara Europei în următorii

[citeste tot articolul]


Agenda europeana privind migratia

2015-05-18

România are la dispoziție peste 83 mil. euro în perioada 2014-2020 drept sprijin UE în domeniul migrației legale și neregulamentare, politicii de returnare și azil, precum și a gestionării integrate a frontierelor. Sprijinul UE vine prin două instrumente financiare: (i) Fondul pentru azil, migrație și integrare; și (ii) Fondul pentru securitate internă – Frontiere și Vize.

Mărirea volumului acestor Fonduri este una din măsurile propuse de Comisia Europeană în agenda europeană privind migrația. Aceasta din urmă conține o serie de acțiuni imediate și de măsuri viitoare.

Acțiunile concrete și imediate includ:

 • triplarea capacităților și activelor destinate operațiunilor comune ale Frontex, Triton și Poseidon, în 2015 și 2016;
 • propunere de activare, pentru prima dată, a mecanismului de urgență pentru a oferi ajutor statelor membre care se confruntă cu un flux de
[citeste tot articolul]


"Prin deciziile Comisiei Juncker, Romnia a reușit să evite dezangajarea a aproape 750 de milioane de euro"

2015-05-14

Comisarul european pentru politici regionale Corina Crețu s-a întâlnit astăzi cu noul ministru al fondurilor europene, dl. Marius Nica, și cu secretarul de stat din cadrul Ministerului Fondurilor Europene, d-na Mihaela Ciuciureanu.

„Prin deciziile Comisiei Juncker, România a reușit să evite dezangajarea a aproape 750 de milioane de euro”
Pe agenda discuțiilor s-au aflat stadiul implementării programelor operaționale 2007 – 2013, adoptarea noilor programe operaționale 2014 – 2020, stadiul îndeplinirii condiționalităților ex-ante, instrumentele financiare, finanțarea retrospectivă și fazarea proiectelor, precum și impactul grupului special de lucru pentru o mai bună implementare.

Comisarul pentru politici regionale l-a felicitat pe ministrul Nica pentru numirea în funcție și l-a asigurat de întreg sprijinul său:

„Având în vedere că mai avem un drum lung și dificil de

[citeste tot articolul]


Comunicat de presa

2015-05-08

Centrul de Informare EUROPE DIRECT Craiova, structură găzduită de Asociaţia „Mereu pentru Europa”şi Şcoala Gimnazială Ion Ţuculescu Craiova au sărbătorit astăzi Ziua Europei.

Evenimentul, ajuns la a 10-a ediţie, s-a desfășurat sub genericul „Micul cetăţean european” şi a început la ora 10:00, la Şcoala Gimnazială Ion Ţuculescu.

Manifestarea, menită să stârnească interesul către valorile europene, a fost organizată pe secţiuni de vârstă, fiind adresată şcolarilor şi preşcolarilor. Aceştia au participat, pe clase, la jocuri şi concursuri tematice, după cum urmează:

- Concurs de referate: „România în Europa” şi „9 Mai – Ziua Independenţei” – câştigător: clasa a VII-a B (prof. de istorie Oana Vişan);
- Concurs de întrebări şi răspunsuri „Micul cetăţean european” – câştigător: clasa a IV-a A (învăţător Călin Ion);
- Concursul Să culegem roadele Europei, în care

[citeste tot articolul]


Concurs de creatie "MICUL CETATEAN EUROPEAN"

2015-05-01

Centrul de Informare Europe Direct Craiova organizează concursul de creaţie „MICUL CETĂŢEAN EUROPEAN” prin intermediul căruia elevii din clasele I – a IV-a sunt încurajaţi să creeze desene şi mesaje sub forma unor felicitări cu ocazia Zilei Europei din data de 9 mai a.c.

Mecanism concurs

1. Elevii sunt invitați să-şi manifeste creativitatea prin desene şi mesaje sub forma unor felicitări cu ocazia Zilei Europei către un prieten real sau imaginar din Uniunea Europeană/europarlamentar/comisar european.

Recomandare: În cadrul concursului de creaţie se poate ţine cont că 2015 a fost desemnat „Anul european pentru dezvoltare” şi stă sub deviza „Lumea noastră, demnitatea noastră, viitorul nostru!”. Acest an reprezintă o ocazie excelentă de a demonstra angajamentul puternic al UE în favoarea eradicării sărăciei la nivel mondial și de a informa cetățenii despre modul în care

[citeste tot articolul]


Ajutor pentru salvare acordat Complexului Energetic Hunedoara

2015-04-23

Complexului Energetic Hunedoara asigură aproximativ 5% din producţia de energie electrică a României fiind singurul mare producător de energie electrică din zona de centru şi nord-vest a ţării. Înfiinţarea acestuia a fost dictată de faptul că în România nu există o companie producătoare de electricitate pe bază de huilă care să fie suficient de mare pentru a putea să participe la proiecte regionale şi internaţionale în beneficiul pieţei din România. Ca urmare a pierderilor înregistrate în 2013 și în 2014, CE Hunedoara se confruntă cu probleme grave de lichiditate.În aceste condiţii, Comisia Europeană a ajuns la concluzia că ajutorul de salvare temporar în valoare de 167 de milioane de lei (aproximativ 37,7 milioane de euro) care urmează să fie acordat de autorităţile române producătorului de energie electrică şi termică deţinut de stat, este conform cu normele UE privind ajutoarele

[citeste tot articolul]


Piata muncii in Europa 2020

2015-04-16

Centrul de Informare Europe Direct Craiova, structură găzduită de Asociaţia „Mereu pentru Europa”, a organizat vineri, 10 aprilie a.c., la Sala de festivităţi a Liceului de artă Marin Sorescu din Craiova evenimentul ”Piața muncii în Europa 2020” pentru informarea și conștientizarea tinerilor cu privire la specificul pieței muncii în Uniunea Europeană pentru perioada 2014-2020 și oportunitățile de formare prin programe europene.

Invitatul special al acestei întâlniri a fost directorul EU Recruitment, University of Bedfordshire, Lal Joshi, care a prezentat oportunităţile de studiu de la Universitatea Bedfordshire şi de la instituţii similare din spaţiul comunitar, oferta academică şi de cercetare a Universităţii, regimul de burse şi deducerile aplicate studenţilor cu rezultate excepţionale, precum şi programul de mentoring în integrarea absolvenţilor pe piaţa muncii.

[citeste tot articolul]


Concursul european pentru inovare sociala 2015

2015-04-09

Persoanele și organizațiile din România cu spirit antreprenorial, generatoare de inovare socială, sunt invitate să participe la Concursul european pentru inovare socială 2015.

Pentru a explora noi modele de creștere economică durabilă, Comisia caută să sprijine idei și proiecte din următoarele domenii:

 • Economia colaborativă – idei care pun sub semnul întrebării premizele tradiționale de creștere economică;
 • Aprovizionarea și producția – idei care pun în discuție lanțul de aprovizionare, modul de producție și livrare, precum și utilizarea produselor sau serviciilor convenționale;
 • Noile tehnologii – noi idei tehnologice sau soluții care propun utilizarea mai inteligentă a tehnologiilor existente în beneficiul societății;
 • Soluții pentru provocările viitoare, cum ar fi îmbătrânirea populației, schimbările climatice sau alimentația durabilă.

Termenul

[citeste tot articolul]


Concursul european pentru inovare sociala 2015

2015-04-08

Persoanele și organizațiile din România cu spirit antreprenorial, generatoare de inovare socială, sunt invitate să participe la Concursul european pentru inovare socială 2015.

Pentru a explora noi modele de creștere economică durabilă, Comisia caută să sprijine idei și proiecte din următoarele domenii:
• Economia colaborativă – idei care pun sub semnul întrebării premizele tradiționale de creștere economică;
• Aprovizionarea și producția – idei care pun în discuție lanțul de aprovizionare, modul de producție și livrare, precum și utilizarea produselor sau serviciilor convenționale;
• Noile tehnologii – noi idei tehnologice sau soluții care propun utilizarea mai inteligentă a tehnologiilor existente în beneficiul societății;
• Soluții pentru provocările viitoare, cum ar fi îmbătrânirea populației, schimbările climatice sau alimentația durabilă.

Termenul limită de

[citeste tot articolul]


"Europa, casa noastra" la Craiova

2015-03-28

Campania "Europa, casa noastră" organizata de Reprezentanţa Comisiei Europene în Romania a ajuns pe 27 martie a.c. la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentara din Craiova.

Elevii şi profesorii au aflat lucruri interesante despre finanţările europene destinate învăţământului preuniversitar şi au fost încurajaţi să participe la concursul de proiecte „Lider european”, care oferă liceenilor posibilitatea de a-şi însuşi noţiuni de leadership şi tehnici de prezentare prin participarea la un concurs de proiecte care va avea două etape: locală si naţională. Liceenii trebuie să identifice o problemă în comunitate pe care să o rezolve prin intermediul unui proiect.

În cadrul aceluiaşi eveniment, alături de Centrul Europe Direct Craiova, liceenii au arătat care sunt avantajele de a fi cetăţean european şi au fost recompensaţi cu reviste, cărţi şi broşuri despre Uniunea [citeste tot articolul]CE propune soluții pentru o adevărată piață unică digitală

2015-03-28

Începând de la frecventarea de cursuri on-line, accesul la conținuturi audio-video și până la gestionarea unei afaceri bazate pe comerțul electronic, românii și ceilalți cetățeni europeni se confruntă cu o serie de obstacole, cum ar fi: blocarea pe criterii geografice a anumitor domenii internet (geo-blocare), ineficiența livrării transfrontaliere a coletelor sau imposibilitatea conectării la o serie de servicii disponibile online, precum consultațiile medicale, achizițiile de produse și servicii sau vizionarea de filme.

Plecând de la aceste obstacole, Comisia Europeană va elabora o strategie de realizare a unei piețe unice digitale, transfrontaliere și interconectate, armonizate legislativ la nivel european. Colegiul comisarilor europeni a avut miercuri, 25 martie, o primă discuție pe tema acestei strategii, în care a stabilit principalele trei domenii de acțiune:

1 -

[citeste tot articolul]


Azil și migrație: UE alocă 24 de milioane de euro Romniei

2015-03-26

Programul multianual 2014-2020 al României pentru azil, migrație și integrare a fost adoptat și va beneficia de o alocare de aproximativ 24 de milioane de euro din partea UE. Cea mai mare parte a acestor fonduri, respectiv 21,9 milioane de euro, provin din Fondul pentru azil, migrație și integrare (AMIF).

Pe lângă alocația AMIF, România va beneficia și de o serie de sume suplimentare, după cum urmează: 580.000 euro vor fi folosiți pentru acțiunile de relocare, iar peste 1,9 milioane de euro vor fi destinați proiectelor de returnare și reintegrare a migranților în țările de origine.

Comisarul european pentru migrație, afaceri interne și cetățenie, Dimitris Avramopoulos, a declarat: „Migrația reprezintă una dintre cele zece priorități ale actualei Comisii. O politică în domeniul migrației care să funcționeze în mod adecvat în toate aspectele sale este esențială pentru

[citeste tot articolul]


Fructe in școli in valoare 7 milioane de euro pentru elevii romani

2015-03-20

Programul prin care elevii români sunt încurajați să aibă un stil de viață sănătos, bazat pe o alimentație variată ce include legume și fructe, va fi în continuare finanțat de către Comisia Europeană. Comisia a aprobat miercuri, 18 martie, programul "Fructe în școli" pentru anul școlar 2015/2016, prin care elevii din România vor beneficia zilnic de fructe în unitățile de învățământ, în valoare totală de 6.869.985 euro. Suma reprezintă 89% din totalul necesar, urmând ca restul de bani să vină din partea statului sau a mediului privat.

Context

Programul "Fructe în școli" oferă zilnic câte un fruct pentru 12 milioane de elevi europeni, încă din 2009. Finanțarea din partea Comisiei Europene se ridică la 150 de milioane de euro.

Programul își propune combaterea tendinței generale de consum din ce în ce mai redus al legumelor și fructelor de către copii și adolescenți.

[citeste tot articolul]


INFORMARE EUROPEANA LA CRAIOVA

2015-03-19

[citeste tot articolul]


Eurobarometru: Romanii au cea mai mare incredere in Uniunea Europeană

2015-03-16

74% dintre romani se declară optimiști în legătură cu viitorul Uniunii Europene (față de 56% media UE), cu 11% mai mulți în 2014 față de 2013, conform ultimului Eurobarometru publicat de Reprezentanța Comisiei Europene în România. 60% dintre români au încredere în Uniunea Europeană, procent mult superior celui referitor la instituțiile naționale. 68% dintre români se simt cetățeni europeni (în creștere față de 56% în 2013) și jumătate din cei intervievați consideră că își cunosc drepturile de cetățeni europeni. Majoritatea românilor (55%) consideră că Uniunea Europeană se îndreaptă în direcția cea bună și 59% dintre ei au o imagine pozitivă asupra UE, ceea ce îi plasează pe locul al doilea în UE, după polonezi.

Eurobarometru: Românii au cea mai mare încredere în Uniunea Europeană
"Mă încurajează optimismul românilor atunci când vine vorba de viitorul Uniunii Europene și

[citeste tot articolul]


Romania la un pas de ținta de energie regenerabilă

2015-03-12

România se află la doar 0,1% de îndeplinirea obiectivului privind folosirea energiei din surse regenerabile, respectiv 24% din consumul intern să fie asigurat din aceste surse până în 2020.

România la un pas de ținta de energie regenerabilă
Potrivit datelor Eurostat, volumul de energie obținut din surse regenerabile în România ajunsese la 23,9% din total în 2013, procent ce clasează România în rândul statelor membre UE foarte aproape de îndeplinirea obiectivului național stabilit, alături de Lituania și Italia. Trei state membre - Suedia, Estonia și Bulgaria – și-au îndeplinit sau chiar depășit obiectivele naționale.

România face parte, de asemenea, dintre cele 11 statele membre ce și-au stabilit obiective naționale mai ambițioase decât cel stabilit pe plan european (24% în cazul României vs 20% la nivelul UE). Statele membre care și-au stabilit cele mai ambițioase

[citeste tot articolul]


Corina Crețu: Viitorul european trebuie să ne găsească pe deplin pregătiți

2015-03-11

Comisarul european pentru politici regionale Corina Crețu efectuează o vizită oficială de trei zile în România în perioada 10 – 12 martie 2015.

Înaltul oficial european și-a început astăzi vizita cu o reuniune de lucru cu ministrul transporturilor, domnul Ioan Rus, împreună cu care a discutat despre Masterplanul pe Transport.

Corina Crețu: „Viitorul european trebuie să ne găsească pe deplin pregătiți"
„Comisia Europeană este foarte interesată de acest document strategic deoarece el reprezintă o pre-condiție pentru accesarea fondurilor UE pentru marile proiecte de transport în perioada 2104 – 2020. Înainte de a porni la drum, la orice drum, este bine să avem o hartă și să fim hotărâți în legătură cu traseul pe care vrem să mergem.”, a precizat comisarul după încheierea întâlnirii.

Cei doi demnitari au discutat despre progresele înregistrate de România în realizarea

[citeste tot articolul]


Noua locatie a Centrului de Informare Europe Direct Craiova

2015-03-10

Noua locaţie a Centrului de Informare Europe Direct Craiova este pe str.Ion Maiorescu nr. 4, Craiova.

Datele de contact rămân aceleaşi, telefon: 0760278283, e-mail:europedirect_craiova@mpe.ro. Programul cu publicul este de Luni până Vineri întreorele 10:00 - 16:00.

Centrul de Informare Europe Direct Craiova este coordonat de cătreReprezentanţa Comisiei Europene în România şi oglindeşte legătura pe careComisia Europeană o are la nivel local cu cetăţenii.

Coordonator Centru Europe Direct
Ec. Neagoe-Băcanu Daniel
Asociaţia Mereu pentru Europa Craiova
Email: nbdaniel@gmail.com
Mobil: 0729.82.87.25
Web: www.mpe.ro

[citeste tot articolul]


Europa și egalitatea intre femei și bărbați: o poveste incă neterminată

2015-03-07

de Věra Jourová, comisarul european pentru justiție, consumatori și egalitate de gen

Aș dori să profit de ocazia Zilei Internaționale a Femeii (8 martie) pentru a sărbători progresele realizate în ultimele decenii în ceea ce privește îmbunătățirea egalității între femei și bărbați. Consider că Europa este „un loc prielnic” pentru femei, dar trebuie să depunem toate eforturile pentru a ne asigura că situația nu se va schimba decât în bine. Ar trebui să ne propunem să eliminăm inegalitățile de gen în anii următori: nicio femeie din Europa nu ar trebui să pună vreodată la îndoială faptul că dispune de aceleași șanse ca un bărbat.

Europa și egalitatea între femei și bărbați: o poveste încă neterminată
Obiectivul meu în acest domeniu nu este ca toată lumea să fie la fel, ci aș dori să mă asigur că bărbații și femeile dispun de aceleași șanse în viață și se bucură de aceleași

[citeste tot articolul]


Un milion de euro premiu pentru o mai bună utilizare a antibioticelor

2015-03-07

Comisia Europeană va acorda un premiu de 1 milion de euro cercetătorilor care vor dezvolta un test cu ajutorul căruia medicii vor deosebi pacienții ce au nevoie de un tratament cu antibiotice de cei care pot fi tratați fără folosirea acestora.

Un milion de euro premiu pentru o mai bună utilizare a antibioticelor
Concursul a fost lansat la finalul lunii februarie, anul curent, și se va încheia la finalul anului 2016. Participanții vor putea să-și înregistreze proiectele în concurs în perioada 10 martie 2015 - 17 martie 2016.

Scopul principal al acestui concurs este evitarea abuzului de antibiotice, fenomen ce a dus la înmulțirea cazurilor de rezistență anti-microbiană. Premiul va fi acordat unui test de identificare, în timp real, a pacienților ce pot fi tratați în siguranță fără antibiotice în cazul afecțiunilor tractului respirator superior. Acest test va trebui să

[citeste tot articolul]


Priorităţi bugetare pentru 2016 in Uniunea Europeană

2015-03-04

Bugetul este primul document pe care Parlamentul European îl elaborează în timpul procedurii bugetare anuale, iar modul în care sunt evidenţiate veniturile şi cum sunt repartizate pe categorii stabileşte liniile viitoare de acţiune. Pentru 2016 plafonul multi-anual cadru financiar este de 150.217 miliarde EUR în credite de angajament, iar aceşti bani pot schimba foarte multe vieţi în bine.

Prioritati bugetare 2016 

[citeste tot articolul]


Comisia Europeană propune strategia de creare a Uniunii energetice europene

2015-02-27

Cetățenii și companiile din România și Uniunea Europeană au nevoie de o gamă variată de opțiuni în domeniul energetic și de prețuri accesibile. Energia ar trebui să fie sigură și durabilă, să respecte mediul înconjurător, iar întreg sectorul energetic ar trebui să fie caracterizat de un nivel mai ridicat de concurență și libertate de alegere pentru consumatori.

Comisia Europeană a prezentat, pe 25 februarie 2015, strategia privind realizarea unei veritabile Uniuni energetice europene.

Comisia Europeană propune strategia de creare a Uniunii energetice europene
Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, a declarat: „Sectorul energetic a fost prea mult timp privat de libertățile fundamentale ale Uniunii. Evenimentele curente ilustrează ceea ce este în joc: mulți europeni se tem că nu vor dispune de resursele energetice necesare pentru a-și încălzi locuințele. Este

[citeste tot articolul]


Spune-ți părerea despre viitoarea Uniune a piețelor de capital

2015-02-25

Comisia a lansat astăzi, 18 februarie 2015, o consultare publică, sub forma unei cărți verzi pe tema Uniunii piețelor de capital. Consultarea durează trei luni, iar pe baza rezultatelor ei va fi elaborat un plan de acțiune destinat să contribuie la deblocarea finanțărilor nebancare.

Spune-ți părerea despre viitoarea Uniune a piețelor de capital
Planul se va concentra pe atingerea următoarelor obiective:

 • îmbunătățirea accesului la finanțare pentru toate întreprinderile și proiectele de infrastructură din Europa;
 • sprijinirea IMM-urilor pentru a obține finanțare la fel de ușor, precum întreprinderile mari;
 • crearea unei piețe de capital unice prin eliminarea obstacolelor din calea investițiilor transfrontaliere;
 • diversificarea finanțării economiei și reducerea costului mobilizării de capital.

Comisia așteaptă opinii din partea Parlamentului European

[citeste tot articolul]


Credite pentru bursierii Erasmus

2015-02-19

Masteranzii români care doresc să studieze la o universitate dintr-un alt stat membru pot obține mai ușor banii necesari finanțării unui astfel de program de studiu. Băncile din România și din celelalte state membre sunt încurajate de către Comisia Europeană și de Fondul European de Investiții, printr-o nouă inițiativă, să acorde împrumuturi pentru studenții înscriși în programul Erasmus+ Master.

Începând de anul acesta, cele două instituții oferă masteranzilor posibilitatea de a beneficia, prin intermediul băncilor cărora li se vor oferi garanții plafonate și contra-garanții, de o schemă de finanțare în valoare totală de 3 miliarde de euro.

De această măsură pot beneficia, până în 2020, aproximativ 200.000 de studenți din întreaga Europă, acest lucru contribuind la dezvoltarea lor profesională și la adaptarea lor la climatul internațional al pieței muncii din Uniunea

[citeste tot articolul]


Comisie speciala pentru deciziile fiscale

2015-02-18

AC: Deciziile fiscale ale companiilor multinaționale în Luxemburg, Irlanda, Belgia și Olanda, au dus la o serie de investigații din partea Comisiei Europene, care a creat o comisie parlamentară specială. Care este rolul acestei comisii, aflăm de la de la info-officer-ul Europe Direct Craiova, Carmen Oprescu. Bună ziua! Bine aţi venit!

CO: Bun găsit! Comisia va evalua ”deciziile fiscale ale statelor membre, precum și alte măsuri de natură similară sau cu efecte similare” . În plus, va face recomandări pentru viitor, pentru a nu mai întâlni practici din perimetrul evaziunii fiscale . Comisia are în componenţă 45 de membri și este creată pentru o perioadă inițială de șase luni.

AC: Evaluările Comisiei se aplică retroactiv?

CO: Da. Va analiza practicile deciziilor fiscale de la 1 ianuarie 1991 și va revizui modul în care Comisia Europeană evaluează ajutoarele de la

[citeste tot articolul]


Interviu Maria Flavia Tohaneanu

2015-02-13

Concursul Juvenes Translatores ('tineri traducători', în latină) este organizat în fiecare an de către Direcția Generală Traduceri din cadrul Comisiei Europene, iar câștigătoarea din România este Maria Flavia Tohăneanu, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național “Carol I” din Craiova. Cel mai important punct forte al tinerei adolescente este implicarea, fiind înzestrată în egală măsură cu darul cuvintelor şi multă creativitate, dar, în acelaşi timp, dovedind maturitate şi responsabilitate în toate acţiunile pe care le întreprinde. A renunţat la visele de a dezvolta o carieră în domeniul medicinii, după exemplul părinţilor, lăsându-se atrasă de tărâmul justiţiei, dreptatea şi corectitudinea fiind coordonatele după care se ghidează. Viaţa Mariei se derulează după programul oricărei tinere de vârsta sa, bunica fiind mentorul din umbră, iar părinţii - cei mai apropiaţi prieteni. Pare o

[citeste tot articolul]


Romnia, n topul statelor UE cel mai puțin dependente din punct de vedere energetic

2015-02-12

Potrivit celor mai recente date statistice, publicate de Eurostat, privind producerea și consumul de energie în UE, România se situează pe a 3-a poziție în clasamentul statelor membre cel mai puțin dependente de importurile de energie.

România, în topul statelor UE cel mai puțin dependente din punct de vedere energetic
În 2013, România a importat doar 18,6% din totalul de energie consumată, fiind întrecută în clasament doar de Estonia (11,9%) și Danemarca (12,3%), situându-se astfel cu mult sub media europeană de 53%.

Datele Eurostat arată că principala sursă de energie a României o reprezintă gazele naturale, 32,9% din cantitatea de energie produsă la nivel național provenind din această sursă (dublu față de media europeană de 16,7%), pe locul doi situându-se energia obținută din surse regenerabile (21,3%, o cifră apropiată de media europeană de 24.3%).

Sursa:

[citeste tot articolul]


Comisarul Corina Crețu, bilanț la 100 de zile de mandat

2015-02-12

Comisarul european pentru politici regionale, Corina Crețu, a susținut luni, 16 februarie, o conferință de presă la București, ocazie cu care a trecut în revistă primele 100 de zile de mandat și a prezentat prioritățile anului 2015.

Comisarul Corina Crețu, bilanț la 100 de zile de mandat
Oficialul european a subliniat că, până în acest moment, au fost adoptate 188 de programe operaționale, adică 80% din total, dintre care 175 în timpul prezentului mandat. Restul de 20% vor fi adoptate imediat ce procedura de schimbare a cadrului financiar multianual va fi finalizată (cel mai târziu în luna iunie). Exemple din această ultimă categorie sunt Programul Operațional de Mare Infrastructură și Programul Operațional Regional din România.

Comisarul european a arătat că gradul de absorbție în întreaga Uniune a crescut de la 59% în 2013 la 75% în 2014, menționând însă că

[citeste tot articolul]


Interviu Maria Flavia Tohaneanu, castigatoarea din Romania a concursului Juvenes Translatores din acest an

2015-02-06

Concursul Juvenes Translatores ('tineri traducători', în latină) este organizat în fiecare an de către Direcția Generală Traduceri din cadrul Comisiei Europene, iar câștigătoarea din România este Maria Flavia Tohăneanu, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național “Carol I” din Craiova. După aflarea rezultatelor, merituoasa adolescentă a declarat în cadrul unui interviu realizat de Florin Firu la Radio Trinitas – studioul Logos Craiova, că şi-ar dori să lucreze pentru Comisia Europeană.

Asculta interviul:

[citeste tot articolul]


Interviu prof. Rodica Buzarnescu

2015-02-06

Concursul Juvenes Translatores ('tineri traducători', în latină) este organizat în fiecare an de către Direcția Generală Traduceri din cadrul Comisiei Europene, iar câștigătoarea din România este Maria Flavia Tohăneanu, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național “Carol I” din Craiova. Prof. Rodica Buzărnescu este cea care o îndrumă pe Maria pentru a deprinde toate înţelesurile limbii engleze, iar domnia sa a avut amabilitatea de a ne răspunde la mai multe întrebări.

Reporter: Cum a început pasiunea pentru limba engleză: a fost o constrângere sau o plăcere încă de la început?
Rodica Buzărnescu: Nu aş spune că am fost pasionată de limbile străine de la început, pentru că prima limbă străină se studia abia din clasa a cincea,însă, am fost pasionată de limba română şi-am avut o profesoară extraordinară în gimnaziu, care a reuşit să mă şlefuiască şi să mă facă să iubesc limba

[citeste tot articolul]


Noi locuri de munca pentru tinerii romani, cu fonduri europene

2015-02-06

România ar putea primi aproximativ 32 de milioane de euro pentru prefinanțarea proiectelor din cadrul Inițiativei de ocupare a tinerilor (YEI), imediat după adoptarea programului operațional pentru capitalul uman, adoptare ce se preconizează a avea loc până la sfârșitul lunii martie.

Noi locuri de muncă pentru tinerii români, cu fonduri europene

România are alocat, prin intermediul Inițiativei, un volum total de 105.994.315 euro pentru perioada 2014-2015. Pentru a veni în sprijinul României și celorlalte state membre eligibile, Comisia a propus ca o treime din totalul alocat YEI (3,2 miliarde), adică 1 miliard de euro, să fie pus la dispoziția statelor membre încă din acest an. În termeni practici, prefinanțarea primită de România ar putea ajunge astfel la 31,8 milioane de euro (adică, de 20 de ori mai mare față de nivelul inițial prevăzut de 1,6 mil.).

Propunerea

[citeste tot articolul]


Sunt băuturile energizante un risc, mai ales n rndul copiilor și al adolescenților?

2015-02-06

Comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară Vytenis Andriukaitis și-a manifestat îngrijorarea, într-un interviu televizat, asupra faptului că popularitatea băuturilor energizante în rândul europenilor și potențialul risc asimilat consumului acestora, în special în rândul copiilor și adolescenților, poate reprezenta un pericol în ceea ce privește siguranța alimentară.

Sunt băuturile energizante un risc, mai ales în rândul copiilor și al adolescenților?
Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) consideră că informațiile disponibile pe astfel de produse, mai ales în cazul copiilor și tinerilor, sunt insuficiente pentru a determina dacă aportul de cofeină se încadrează în limitele de siguranță.

În vederea elaborării unei opinii științifice pe tema siguranței produselor ce conțin cofeină, EFSA a lansat o consultare publică, axată pe preocupările

[citeste tot articolul]


ENTRIC - excelența romanească cu finanțare europeană

2015-02-05

Proiectul CENTRIC, gestionat de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, în colaborare cu instituții similare din Italia, Germania, Luxemburg și România, va beneficia de o finanțare din partea Uniunii Europene în valoare de până la 500.000 euro. Scopul acestui proiect este crearea unui centru de excelență în domeniul administrației teritoriale și de cadastru.

CENTRIC - excelența românească cu finanțare europeană
Alături de alte 30 de proiecte din celelalte state membre, proiectul CENTRIC a fost selectat în faza întâi a programului "Orizont 2020", prin care UE sprijină reducerea decalajelor în cercetare în Europa.

Fondurile sunt destinate formării de echipe, iar proiectele selectate pentru finanțare vor fi conduse de instituții sau agenții de cercetare, precum și de autorități naționale sau regionale. Pentru pregătirea planurilor operaționale pentru noile

[citeste tot articolul]


Felicitari Mariei Flavia Tohaneanu, castigatoarea concursului Juvenes Translatores din acest an!

2015-02-02

Comisia Europeană a anunțat astăzi numele celor 28 de câștigători ai concursului anual de traduceri Juvenes Translatores. Câștigătoarea din România se numește Maria Flavia Tohăneanu și este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național „Carol I” din Craiova, județul Dolj.

La concursul organizat în luna noiembrie a anului trecut au participat peste 3.000 de adolescenți din 740 de școli de pe întregul continent, respectiv 32 de licee din România. Cei 28 de liceeni care au câștigat concursul (câte unul din fiecare stat membru) vor călători la Bruxelles, în luna aprilie, pentru a participa la ceremonia de decernare a premiilor, desfășurată în prezența dnei Kristalina Georgieva, vicepreședinte al Comisiei Europene.

„Cunoașterea mai multor limbi ne face să fim mai aproape unii de alții, deoarece ne permite să comunicăm dincolo de frontiere și de identități naționale. Cunoașterea

[citeste tot articolul]


UE va sprijini dezvoltarea de sisteme comune de transport inteligent

2015-01-30

Programul TEN-T al UE va sprijini cu aproape 2 milioane de euro inițiativa României și altor 11 state membre de a ajunge la un consens european cu privire la sistemele comune de transport inteligent (ITS). Proiectul vine în completarea Platformei europene ITS în curs și va continua activitățile în vederea armonizării ITS pe întregul continent.

UE va sprijini dezvoltarea de sisteme comune de transport inteligent
Operatorii și autoritățile europene de transport rutier cooperează cu Comisia Europeană în cadrul inițiativei EasyWay pentru a încuraja armonizarea și interoperabilitatea europeană a sistemelor de transport inteligent printr-o serie de proiecte cu privire la standarde și proceduri comune.

Proiectul EIP+ va monitoriza liniile directoare EasyWay, va evalua impactul la scară europeană a proiectelor ITS și va disemina bunele practici în statele membre.

În cadrul

[citeste tot articolul]


Comisia Europeană a lansat platforma online fi-compas

2015-01-27

România are posibilitatea să identifice surse de finanțare pentru acele proiecte care au fost ignorate de investitori, fiind considerate prea riscante, prin intermediul noii platforme on-line fi-compass, lansată în data de 19 ianuarie de Comisia Europeană (CE), în parteneriat cu Banca Europeană de Investiții (BEI). Proiectele avute în vedere pot fi în domenii variate, cum ar fi transport, energie sau internet în bandă largă.

Platforma on-line fi-compass oferă tuturor cetățenilor europeni interesați de oportunitățile oferite de Fondul European pentru Investiții Strategice (FEIS) despre instrumentele financiare disponibile, precum și alte informații relevante.

Comisarul pentru politică regională Corina Crețu a declarat: "Salut lansarea fi-compass care va funcționa ca ca un bazin comun de know-how și va avea rolul de a maximiza impactul real al acestui plan de investiții.

[citeste tot articolul]


Dezvoltarea rețelei TEN-T

2015-01-20

Îmbunătățirea navigației pe segmentul românesc al Dunării, reabilitarea întregului tronson de cale ferată Arad - Constanța și realizarea conexiunilor între porturi, aeroporturi și rețelele feroviare și rutiere sunt prioritățile pentru România identificate de Comisia Europeană într-o serie de studii privind dezvoltarea și finanțarea rețelei TEN-T până în anul 2030.

Dezvoltarea rețelei TEN-T până în anul 2030 în România: infrastructurile feroviară și fluvială vor fi principalul beneficiar al investițiilor
Două dintre aceste studii, care privesc coridoarele Rin - Dunăre și Orient - Mediterana de est, prezintă un portofoliu de proiecte de pe teritoriul României eligibile pentru finanțare. Proiectele identificate au ca obiect infrastructura feroviară (tronsonul Arad - Constanța, inclusiv podurile peste Dunăre de la Cernavodă și Fetești; tronsonul Timișoara - Drobeta Turnu Severin

[citeste tot articolul]


Comisia prezinta propunerea legislativa privind Fondul european pentru investitii strategice

2015-01-14

La doar 50 de zile de la anunțarea ambițiosului său Plan de investiții pentru Europa, care are ca obiectiv stimularea ocupării forței de muncă și a creșterii economice, Comisia Europeană a adoptat propunerea legislativă privind Fondul european pentru investiții strategice, care va fi instituit în parteneriat strâns cu Banca Europeană de Investiții (BEI). Acest fond, care va mobiliza cel puțin 315 miliarde EUR în investiții private și publice în întreaga Uniune Europeană, se află în centrul Ofensivei investițiilor, prezentată de președintele Junker. Fondul va susține în special investițiile strategice, cum ar fi cele în banda largă și în rețelele de energie, precum și întreprinderile de dimensiuni mai mici, cu mai puțin de 3 000 de angajați. Propunerea instituie, de asemenea, o Platformă europeană de consiliere în materie de investiții care este menită să contribuie la identificarea,

[citeste tot articolul]


O mai buna protectie pentru victimele violentei pe intreg teritoriul UE

2015-01-09

Începând cu duminica aceasta, când vor intra în vigoare noi norme europene, cetățenii români care sunt victime ale violenței - în special cei afectați de violența domestică sau de hărțuire - își vor putea asigura o protecție mai bună în orice stat membru al UE, nu doar în România.

Datorită acestor norme, ordinele de restricție, de protecție și de interdicție emise în România pot fi de acum recunoscute rapid și ușor în orice stat membru UE, prin simpla certificare.

Astfel, un cetățean român care a suferit de pe urma violenței în familie va putea, prin simpla transferare a ordinului de restricție, să se simtă în siguranță și atunci când călătorește în afara țării, fără a fi nevoit să mai parcurgă proceduri complicate.

Noul mecanism este alcătuit din două instrumente distincte: Regulamentul privind recunoașterea reciprocă a măsurilor de protecție în materie civilă și

[citeste tot articolul]


Reducerea procedurilor birocratice

2015-01-09

Noi norme europene, aplicabile de mâine, dau posibilitatea agenților economici și consumatorilor din România să își soluționeze mai ușor litigiile transfrontaliere, ceea ce se așteaptă să conducă la economii anuale de 48 de milioane EUR în întreaga UE.

Noile măsuri duc la îndeplinire promisiunea UE de a reduce procedurile birocratice și de a consolida piața unică a UE pentru a stimula creșterea economică durabilă.

Iată ameliorările concrete care vor intra în vigoare de mâine:

 • O hotărâre în materie civilă și comercială care are titlu executoriu în România va fi automat executorie în toate statele UE – în termeni practici, acest lucru înseamnă că agenții economici și cetățenii vor putea să își recupereze pierderile mai repede, mai ușor și fără costuri suplimentare.
 • Consumatorii și angajații din România vor fi mai bine protejați în litigiile în instanță care
[citeste tot articolul]


Buletin informativ nr. 6 / 2014 Europe Direct Craiova

2014-12-30

Centrul de Informare Europe Direct Craiova a publicat Buletinul Informativ cu nr. 6 / 2014. Il puteti descarca din sectiunea Newsletters.
 

[citeste tot articolul]


Romania primeste 1,53 miliarde de euro

2014-12-23

La sfârșitul săptămânii trecute, Comisia Europeană a adoptat primele două programe operaționale 2014-2020 pentru România, axate pe sporirea competitivității și asistența tehnică în implementarea fondurilor europene. Cele două programe reprezintă o investiție totală de 1,53 miliarde de euro în economia reală a României.

Programul Operațional Asistență Tehnică, în valoare de 251 milioane euro, a fost adoptat joi, 18 decembrie, pentru a întări capacitatea administrativă a României de a coordona, desfășura și supraveghea Fondurile Europene Structurale și de Investiție.

Programul Operaţional va sprijini atât administrația implicată în managementul fondurilor europene, cât și pe beneficiarii acestora, prin întărirea capacității acestora de a pregăti și de a implementa proiecte.

Programul Operațional pentru Competitivitate, adoptat vineri, 19 decembrie, reprezintă o

[citeste tot articolul]


Sprijin UE de 485 de milioane de euro pentru 328 de cercetatori de elita

2014-12-17

Consiliul European pentru Cercetare (CEC) a selectat 328 de oameni de știință de nivel înalt care vor beneficia de prestigioasele sale granturi pentru cercetători aflați la începutul carierei, în valoare de până la 2 milioane de euro fiecare. Suma alocată - 485 de milioane de euro - contribuie la sprijinirea, în Europa, a unei noi generații de oameni de știință de elită , pentru a dezvolta așa-numita „cercetare fundamentală”: proiecte de cercetare ambițioase, cu grad ridicat de risc și rezultate concrete valoroase din orice domeniu.

Proiectele selectate acoperă o gamă largă de teme, printre care articolele de îmbrăcăminte din textile electronice alimentate cu căldura corpului, detectarea bacteriilor prin miros, „competența în materie de toxicitate” din industria petrochimică, originile raționalității umane, combaterea inflamațiilor legate de cancer, precum și optimizarea

[citeste tot articolul]


Premiul Access City

2014-12-04

Cu ocazia Zilei europene a persoanelor cu handicap, Comisia Europeană are plăcerea de a anunța că premiul „Access City” 2015 a fost câștigat de orașul suedez Borås. Premiul recompensează abordarea cuprinzătoare și strategică a orașului Borås în vederea creării unui oraș accesibil pentru toți, care reprezintă un bun exemplu de acțiune locală menită să contribuie la înlăturarea numeroaselor obstacole cu care se confruntă încă persoanele cu handicap în viața de zi cu zi.

Cu această ocazie, Marianne Thyssen, comisarul pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, a declarat: „Persoanele cu handicap ar trebui să poată participa pe deplin la viața societății. Crearea de locuri de muncă și accesibilitatea sunt priorități importante ale Uniunii Europene și mă angajez personal să întreprind acțiuni în aceste domenii. Doresc să felicit

[citeste tot articolul]


Discuțiile de la Lima privind schimbarile climatice

2014-11-30

Uniunea Europeană speră ca, prin Conferința Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice, care va avea loc în perioada 1-12 decembrie la Lima (Peru), să se pregătească terenul pentru adoptarea la Paris, anul viitor, a unui nou acord global privind clima, obligatoriu din punct de vedere juridic. UE este încrezătoare că noul acord va consolida și va extinde în mod semnificativ eforturile colective internaționale de combatere a schimbărilor climatice. Convenirea de către liderii UE, în luna octombrie, a obiectivului de reducere cu 40 % a emisiilor de gaze cu efect de seră, urmată, la scurt timp după aceea, de anunțarea de către SUA și China a obiectivelor lor viitoare, reprezintă dovezi clare ale gradului de hotărâre la nivel mondial.

Discuțiile de la Lima privind schimbările climatice - un pas crucial către acordul din 2015

UE va fi reprezentată la Conferința de la Lima de

[citeste tot articolul]


Combaterea saraciei

2014-11-29

Comisia Europeană a aprobat programul operațional prezentat de România în vederea utilizării noului Fond de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane (FEAD). România va primi peste 441 de milioane de euro (la prețurile actuale) în perioada 2014-2020 pentru a oferi produse alimentare persoanelor care au cea mai mare nevoie de acestea, precum și articole de uz școlar copiilor aflați în dificultate. Finanțarea UE va fi completată cu peste 75 milioane de euro din resursele naționale.

Comisarul european pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitate profesională, Marianne Thyssen, a declarat: „Salut călduros adoptarea programului FEAD pentru România. Având în vedere faptul că, în prezent, aprovizionarea cu alimente este planificată înainte de venirea iernii, fondul va oferi un sprijin vital persoanelor care trec prin momente grele. Sunt, de

[citeste tot articolul]


Autostrazile Romaniei - o prioritate pentru Uniunea Europeana

2014-11-20

Comisia Europeană a suplimentat fondurile alocate României pentru construcția a două autostrăzi cu peste 260 de milioane de euro din fondurile de coeziune.

Comisia Europeană a hotărât, în data de 18 noiembrie 2014, să acopere costurile de construcţie a două tronsoane de autostradă din România, finanţate iniţial de statul român prin împrumuturi bancare. Prin decizia semnată de comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, 262 milioane de euro au fost alocați din Fondul de coeziune pentru aceste proiecte. Această decizie ridică nivelul contribuției Comisiei Europene la construirea acestor autostrăzi la 439 milioane de euro.

Autostrada Arad-Timişoara şi varianta de ocolire a municipiului Constanţa la nivel de autostradă au fost date în folosinţă în 2011 şi, respectiv, 2012. Ele au fost construite cu fonduri de la bugetul de stat, cu granturi de la Comisia

[citeste tot articolul]


Catre organizatiile furnizoare de educatie nonformala si alti factori interesati in educatia non-formala

2014-11-10

Preambul

În societatea românească, disfuncționalitatea și lipsa de adaptare a educației formale sunt deseori sesizate de către factori interesați și decidenți, dar și de către cei care se dovedesc doar spectatori. Constatarea că „sistemul e de vină” nu e constructivă și nu conduce la schimbarea dorită. Societatea civilă a reacționat din ce în ce mai vocal în ultimii ani – ONG-uri, parteneri, companii, asociații de părinți se implică în completarea educației formale prin diverse inițiative de educație nonformală.

Argument

Educația formală (EF) e obligatorie, educația nonformală (ENF) e oportună și centrată pe nevoile specifice ale individului. Deși ambele urmăresc învățarea, metodologiile pe care se bazează sunt diferite, învățarea experienţială fiind fundamentală pentru ENF. Este o realitate că ENF și-a dovedit deseori succesul în domenii unde educația formală a eșuat,

[citeste tot articolul]


"Impreuna pentru o Craiova mai sigura" - proiect pentru cetatenii craioveni

2014-11-07

Asociația Pro Civica Oltenia organizează a doua sesiune de consultări publice în cadrul proiectului “Împreună pentru o Craiova mai sigură”Craiova, 6 noiembrie 2014 – Asociația Pro Civica Oltenia, câștigătorul din orașul Craiova al programului de responsabilitate socială HEINEKEN pentru Comunități, ediția 2014, dezvoltat de HEINEKEN în parteneriat cu Asociația CSR Nest, anunță organizarea celei de-a doua sesiune de consultări publice din cadrul proiectului “Împreună pentru o Craiova mai sigură”. Pentru acest proiect, Asociația Pro Civica Oltenia a primit un grant în valoare de 80.000 lei.La consultările publice vor fi prezenţi reprezentanţi ai celor mai importante categorii de participanţi la trafic: biciclişti, pietoni, reprezentanţi ai organizaţiilor victimelor accidentelor rutiere, reprezentanţi ai comunităţii şoferilor profesionişti din Craiova şi reprezentaţi ai comunităţii de

[citeste tot articolul]


Buletin informativ nr. 5 / 2014 Europe Direct Craiova

2014-10-31

Centrul de Informare Europe Direct Craiova a publicat Buletinul Informativ cu nr. 5 / 2014. Il puteti descarca din sectiunea Newsletters.
 

[citeste tot articolul]


Publicatie ED Craiova: "Sprijin financiar pentru 2020"

2014-10-31

Centrul de Informare Europe Direct Craiova a publicat brosura "Sprijin financiar pentru 2020". O puteti descarca din sectiunea Publicatii.

 

[citeste tot articolul]


Sprijin de 39 de milioane de euro din partea UE pentru promovarea produselor agricole

2014-10-30

Comisia Europeană a aprobat 27 de programe destinate promovării produselor agricole în Uniunea Europeană și în țări terțe. Programele, care în marea lor majoritate au o durată de trei ani, sunt prevăzute cu un buget total de 77,4 milioane de euro, la care UE contribuie cu 39 de milioane de euro. Programele selectate vizează diverse categorii de produse, cum ar fi fructele și legumele proaspete și prelucrate, produsele lactate, produsele de calitate superioară (DOP, IGP, STG și produse ecologice), florile, carnea de calitate superioară și, de asemenea, în premieră, carnea de oaie.

Comisarul UE pentru agricultură Dacian Cioloș a declarat: „Mă bucur să confirm sprijinul nostru pentru aceste programe de promovare noi, care includ, pentru prima oară, carnea de oaie. Sper că aceste programe vor stimula consumul și vânzările în această perioadă dificilă. În ultimii 5 ani, UE a devenit

[citeste tot articolul]


Poppy, robotul open-source fabricat cu o imprimanta 3D, menit sa inspire inovația in salile de cursuri

2014-10-29

Acesta este Poppy, primul robot umanoid complet open-source, fabricat cu o imprimantă 3D (@poppy_project). Poppy este un robot pe care oricine îl poate construi și programa. Aceasta înseamnă că nu este doar un instrument pentru oamenii de știință și ingineri: echipa de dezvoltatori își propune ca robotul să fie inclus în formarea profesională din școli, oferindu-le elevilor șansa de a experimenta.

Poppy a fost dezvoltat în Franța de echipa proiectului Flowers al companiei Inria, care creează modele informatice și robotice ca instrumente de înțelegere a proceselor de dezvoltare ale oamenilor. Dr. Pierre-Yves Oudeyer, care a beneficiat de un grant CEC în informatică, explică: „S-au făcut foarte puține pentru a explora beneficiile imprimării 3D și ale interacțiunii cu informatica în sălile de cursuri. Cu ajutorul platformei Poppy, le oferim școlilor și profesorilor o modalitate de

[citeste tot articolul]


UE se pregateste pentru 2030 reducand si mai drastic emisiile

2014-10-28

Comisia își publică, cu sprijinul Agenției Europene de Mediu, raportul anual privind progresele realizate în domeniul politicilor climatice, măsurând totodată și drumul care mai rămâne de străbătut. Potrivit celor mai recente estimări, în 2013, emisiile totale de gaze cu efect de seră din UE au scăzut cu 1,8% față de volumul din 2012, atingând cele mai mici niveluri din 1990 până în prezent. Astfel, pașii parcurși până în prezent îi permit Uniunii Europene nu doar să realizeze, dar chiar să și depășească obiectivul stabilit pentru 2020.

Raportul privind progresele realizate oferă, pentru prima oară, date cu privire la utilizarea veniturilor fiscale obținute prin licitarea certificatelor în cadrul schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS). În 2013, această nouă sursă de venituri aflată la dispoziția statelor membre a totalizat 3,6 miliarde de euro. Din

[citeste tot articolul]


Mediu:12 orase candideaza pentru premiul "Capitala europeana verde" 2017

2014-10-24

Termenul-limită pentru depunerea candidaturilor la ciclul competițional „Capitala europeană verde 2017” a expirat. S-au înscris următoarele orașe:

- Bursa (Turcia)

- Cascais (Portugalia)

- Cork (Irlanda)

- Essen (Germania)

- `s-Hertogenbosch (Olanda)

- Istanbul (Turcia)

- Lahti (Finlanda)

- Lisabona (Portugalia)

- Nijmegen (Olanda)

- Pécs (Ungaria)

- Porto (Portugalia)

- Umeå (Suedia)

Comisarul UE pentru mediu, dl Janez Potočnik, a declarat: „Premiul «Capitala europeană verde» distinge excelența orașelor care își prețuiesc mediul înconjurător. Asistăm deja la cea de a opta ediție a acestei competiții și mă bucur să văd că multe dintre marile orașe ale Europei s-au înscris - unele din nou - pentru a obține titlul. Câștigătorii de până acum au oferit exemple care ne pot inspira privind modul în care orașele se pot schimba.

[citeste tot articolul]


Grupul UE la nivel inalt solicita finantari directionate pentru a stimula utilizarea noilor tehnologii in invatamantul superior

2014-10-22

Grupul la nivel înalt al Uniunii Europene pentru modernizarea învățământului superior își publică raportul referitor la „moduri noi de învățare și predare în universități”. Prezidat de fosta președintă a Irlandei Mary McAleese, grupul formulează 15 recomandări (a se vedea anexa 1) care subliniază necesitatea unei mai bune direcționări a resurselor în scopul de a promova dezvoltarea și folosirea unor metode digitale mai flexibile pentru învățare și predare în învățământul superior.

Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret, a salutat raportul grupului. „Europa se confruntă cu provocarea de a face față unui număr mai ridicat de studenți, unei mai mari diversități în rândul acestora și necesității de a crește calitatea procesului de predare și învățare. Grupul prezidat de Mary McAleese a identificat acțiuni realiste și practice pe

[citeste tot articolul]


Joburile viitorului: ce abilitati vor fi cautate in 2020?

2014-10-22

Ce vrei să te faci când o să fii mare?
Toţi am auzit întrebarea asta în copilărie şi dacă atunci răspundeai fără să eziţi prea mult “degustător de îngheţată”, “Superman” sau… “musafir”, în liceu începi să te gândeşti diferit la viitoarea ta carieră. Îţi descoperi valorile, pasiunile şi apoi te gândeşti la o meserie care să te reprezinte. Dar…
… lumea se schimbă cu o viteză uluitoare. Noile tehnologii se dezvoltă cu rapiditate. Conectivitatea, maşinile smart şi new media influenţează viaţa noastră de zi cu zi şi, implicit, modul de lucru. Piaţa muncii a devenit la rândul ei foarte imprevizibilă şi este greu de spus cum va arăta peste 5 sau 10 ani. Apar meserii noi, în timp ce altele dispar.

În acest carusel al transformărilor şi inovaţiilor, cum poţi şti dacă meseria pe care ţi-ai ales-o va avea căutare în viitor?

Nu avem globuri de cristal care să prezică joburile

[citeste tot articolul]


Cum credeti ca arata viitorul nostru si al mediului inconjurator?

2014-10-22

 
[citeste tot articolul]


Ocuparea fortei de munca

2014-10-20

Peste 20 000 de antreprenori au beneficiat deja de împrumuturi și garanții în valoare totală de 182 de milioane de euro în cadrul Instrumentului european de microfinanțare Progress, conform celui mai recent raport al Comisiei Europene cu privire la implementarea acestui instrument financiar. În particular, raportul constată că instrumentul de microfinanțare Progress a contribuit în mod semnificativ la crearea de locuri de muncă, prin acordarea de credite la șomeri sau la persoane inactive care au dificultăți în a împrumuta bani de la instituții financiare. Noul instrument financiar de microfinanțare, care va fi operațional în a doua jumătate a anului 2014 în cadrul Programului pentru ocuparea forței de muncă și inovare socială (EaSI), se va baza pe această experiență.

Domnul László Andor, comisarul european pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune, a

[citeste tot articolul]


Ziua europeana a limbilor: sezonul ZEL 2014 se incheie

2014-10-16

Vineri, 17 octombrie, Reprezentanța Comisiei Europene în România (RCE), Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP) și Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României organizează cea de a treia ediție a LinguaFEST, manifestare care încheie seria de evenimente dedicate Zilei europene a limbilor din 2014.

Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc la sediul Reprezentanței Comisiei Europene în România, str. Vasile Lascăr, nr. 31, etaj 1, sala Titulescu, începând cu ora 10:00. Vor lua cuvântul doamna Iulia Deutsch, șef-adjunct al Reprezentanței Comisiei Europene în România; doamna Enikő Katalin Lacziko, secretar de stat, Guvernul României - Departamentul pentru Relații Interetnice; domnul Adrian Georgescu, director adjunct ANPCDEFP; doamna Anca Pegulescu, inspector general, Ministerul Educației

[citeste tot articolul]


Publicatie ED Craiova: "O zi fara transport"

2014-09-30

Centrul de Informare Europe Direct Craiova a publicat brosura "O zi fara transport". O puteti descarca din sectiunea Publicatii.


 

[citeste tot articolul]


De acum, la Craiova, avem "Zidul Europei"

2014-09-27

Andrei Tonița și Ionuț Giurcă sunt doi tineri studenți la Facultatea de Teologie, specializarea artă sacră, care au răspuns propunerii Asociației Craiova Capitală Culturală Europeană 2021 de a realiza în Grădina „Mihai Bravu“, Zidul Europei. 28 de picturi reprezentative pentru statele Uniunii Europene dau altă culoare acestui colț din Craiova. Dacă pentru reprezentarea în artă a Franței, tinerii artiști au ales ca simboluri Turnul Eiffel, un mim și o dansatoare de cabaret, pentru Ungaria – o tânără în port popular și imaginea parlamentului, pentru Danemarca – imaginea unei sirene, pentru Italia – o mască venețiană și câteva gondole, România este reprezentată prin chipul lui Mihai Viteazul, Constantin Brâncuși și imaginea unei țărăncuțe în port popular românesc.

„Am folosit spray-uri de graffiti pentru fondurile mari, apoi pigmenți și vopsea lavabilă de exterior pentru o

[citeste tot articolul]


Protectia comunitatilor litorale ale UE impotriva inundatiilor

2014-09-26

O cameră cu vedere la mare este considerată de mulți un lux. Însă în condiții de furtună și de inundații, aceeași vedere poate deveni înfricoșătoare. Două proiecte finanțate de UE asigură protecția cetățenilor și a locuințelor acestora prin crearea unui sistem de avertizare timpurie în caz de furtună de coastă și a unui sistem care oferă asistență autorităților locale, constructorilor și dezvoltatorilor în vederea unei planificări raționale.


Zonele litorale sunt deosebit de expuse riscului de inundații, iar densitatea crescută a populației, eroziunea și creșterea nivelului mării din cauza schimbărilor climatice au ca rezultat creșterea probabilității producerii inundațiilor.

Cu toate acestea, pagubele pot fi reduse în cazul în care comunitățile sunt în măsură să se pregătească din timp pentru furtuni și eventuale inundații și dacă riscurile de inundații sunt luate în

[citeste tot articolul]


In zbor catre Luna: 300 de orase participa la Noaptea cercetatorilor europeni

2014-09-25

Destinația: Luna - să înceapă numărătoarea inversă, porniți motoarele! Dacă v-ați întrebat vreodată cum este să fii astronaut sau expert legist care ajută la rezolvarea unei crime misterioase, nu ratați Noaptea cercetătorilor europeni, un eveniment desfășurat în fiecare an care va avea loc mâine, 26 septembrie. Specialiști în domeniul cercetării vor împărtăși publicului din 300 de orașe și 29 de țări pasiunea lor pentru știință. Vizitatorii pot experimenta o mulțime de activități, de la un zbor simulat al unei rachete la Roma până la a învăța cum să construiască un skateboard pe computer (la Poznan) sau la a ajuta la soluționarea unei crime (la București). În program figurează și vizite în culisele laboratoarelor, care sunt de obicei închise pentru public, experimente practice, conexiuni internaționale între diferite manifestări europene, adunări de oameni, chestionare și concursuri

[citeste tot articolul]


Ziua europeana a limbilor: diversitatea este inradacinata in ADN-ul nostru

2014-09-25

Un bar cu cocktailuri cu tematică europeană în Budapesta, concerte multilingve în Zagreb și Vilnius, o sesiune de „speak dating” în Praga, o expoziție itinerantă la Paris pe tema traducerilor „Odiseei” lui Homer și mini-cursuri de limbi străine în biblioteci din Berlin: acestea sunt doar câteva dintre evenimentele planificate pentru data de 26 septembrie și săptămâna următoare cu ocazia sărbătoririi anuale a Zilei europene a limbilor și a diversității lingvistice. Birourile Comisiei Europene în statele membre organizează sau sprijină numeroase alte manifestări, cum ar fi premiile „LinguaFest” la București, o sesiune de povestiri pentru copii inspirate din opera lui William Shakespeare la Madrid, o vânătoare de comori bazate pe limbi străine la Londra și Festivalul Drongo din Amsterdam. În istorica Piazza Ognissanti din Florența va avea loc o adunare în aer liber pentru promovarea

[citeste tot articolul]


"Strazile noastre, alegerea noastră"

2014-09-16

Se preconizează că peste 2 000 de orașe europene, mari și mici, vor participa la a 13-a ediție a Săptămânii europene a mobilității, o campanie europeană anuală consacrată modurilor sustenabile de deplasare în mediul urban. Începând de astăzi, participanții la campanie pe plan național și local organizează numeroase evenimente. Ediția din acest an a Săptămânii europene a mobilității, al cărei slogan este „Străzile noastre, alegerea noastră”, își propune să încurajeze cetățenii să „ia în stăpânire” spațiile urbane, pentru a crea orașul în care își doresc să trăiască.

Siim Kallas, Vicepreședintele Comisiei responsabil cu transporturile, a declarat în legătură cu acest subiect: „Autovehiculele particulare au condiționat mult prea mult timp modul de organizare a orașelor. Însă, în prezent, economiile noastre pierd în fiecare an 100 de miliarde EUR din cauza congestionării

[citeste tot articolul]


Consientizare cu privire la protectia mediului in Piata Mihai Vitazul, maine la orele 17:00

2014-09-16

Un grup de voluntari straini va vor primi in cadrul acestui eveniment!
Mesajul lor este :
Hello dear friends,
Please come and join us on Wednesday the 17th of September in Piata Mihai Viteazul, Craiova at 5 PM
We'll have a campaign about recycling and would be happy to see you all there.
Let's all save our planet!

Detalii: https://www.facebook.com/events/1470044799929682/?ref_newsfeed_story_type=regular

[citeste tot articolul]


Aproape toti cetatenii europeni declara ca acorda importanta protectiei mediului

2014-09-08

La trei ani de la cel mai recent sondaj Eurobarometru similar, este evident că, în ciuda crizei economice, preocupările cetățenilor europeni cu privire la mediu nu s-au redus. Majoritatea covârșitoare a celor 28 000 de cetățeni care au participat la sondaj, mai precis 95% dintre aceștia, au afirmat că protecția mediului este importantă pentru ei, personal, un număr mare dintre ei considerând că se poate face mai mult.

Dl Janez Potočnik, comisar pentru mediu, a declarat: „Faptul că protecția mediului se bucură, chiar și într-o perioadă dificilă, de un sprijin atât de puternic, pe o scară atât de largă, este un aspect pozitiv. Cetățenii sunt extrem de îngrijorați de poluarea aerului și a apei, de gestionarea substanțelor chimice și a deșeurilor și sunt de părere că noi toți trebuie să facem mai multe eforturi pentru a proteja mediul înconjurător.”


Aspecte importante:

[citeste tot articolul]A venit timpul inscrierilor la concursul scolar de traducere al Uniunii Europene

2014-09-01

În perioada 1 septembrie – 20 octombrie, liceele își pot înscrie elevii la concursul anual al Uniunii Europene pentru tinerii traducători, cunoscut sub numele de „Juvenes Translatores”, la adresa de internet ec.europa.eu/translatores. Formularul online este disponibil în toate limbile oficiale ale UE.

Concursul, aflat la a 8-a ediție, va avea loc în data de 27 noiembrie, simultan în toate liceele selectate prin tragere la sorți. Ediția 2014 este deschisă elevilor născuți în 1997, indiferent de naționalitate, și participării a peste 751 de licee. Elevii (fiecare școală poate înscrie între 2 și 5 elevi) vor traduce un text de o pagină în funcție de alegerea exprimată pentru oricare dintre cele 552 combinații posibile între cele 24 de limbi oficiale ale UE.

Anul acesta, textele care urmează a fi traduse vor avea ca temă identitatea europeană. Acestea vor fi notate de

[citeste tot articolul]


Buletin informativ nr. 4 / 2014 Europe Direct Craiova

2014-08-29

Centrul de Informare Europe Direct Craiova a publicat Buletinul Informativ cu nr. 4 / 2014. Il puteti descarca din sectiunea Newsletters.

[citeste tot articolul]


Navigatia europeana prin satelit: Galileo lanseaza doi noi sateliti

2014-08-20

Pe 21 august 2014 vor fi lansați în spațiu doi noi sateliți în cadrul programului de navigație prin satelit Galileo al Uniunii Europene, ajungându-se astfel la un număr total de șase sateliți pe orbită. Lansarea va avea loc la portul spațial european din Kourou, Guyana Franceză, la ora 14.31 CET și poate fi urmărită prin live streaming aici. Lansarea marchează o etapă importantă pentru Galileo, reprezentând un pas înainte în vederea realizării unui sistem complet de navigație prin satelit deținut de Uniunea Europeană. Acești doi sateliți sunt primii dintr-o nouă serie de sateliți deținuți în totalitate de UE. Ca urmare a lansării unor sateliți suplimentari, disponibilitatea și gradul de acoperire al semnalului Galileo vor crește treptat și, în curând, se va putea trece la faza operațională deplină a programului. Sateliții care vor fi lansați, Doresa și Milena, poartă numele alese de

[citeste tot articolul]


Vara aceasta invatam programare!

2014-08-18

V-ați săturat de atâta soare, ați terminat cartea pe care doreați să o citiți, iar cuvintele încrucișate și-au pierdut farmecul? Ce-ar fi ca în august 2014 să învățați un nou limbaj de programare? În pregătirea Săptămânii UE a programării (EU Code Week), care se va desfășura în întreaga Europă în perioada 11-17 octombrie 2014, iată câteva modalități prin care dumneavoastră, prietenii și familia dumneavoastră puteți învăța programare vara aceasta.

Mergeți într-o tabără de programare

Pentru a vă face poftă, iată doar câteva dintre activitățile pe care ambasadorii Săptămânii UE a programării le au în meniu în luna august:

Kääriku, Otepää vald, Estonia, 11-15 august. Copiii de 9-14 ani pot învăța programare în limbajul Scratch și robotică și pot învăța să utilizeze Kodu GameLab. Pe lângă activitățile de programare, destul de mult timp va fi dedicat activităților sportive

[citeste tot articolul]


Va ganditi la implementarea optima a banilor europeni care ne priveste pe toti in perioada 2014-2020?

2014-08-17

Comisia Europeană a adoptat un „Acord de parteneriat” cu România, în care este stabilită strategia de utilizare optimă, în întreaga țară, a fondurilor structurale și de investiții europene. Acordul pregătește terenul pentru investirea a 23 de miliarde de euro, sumă care reprezintă totalul finanțărilor în cadrul politicii de coeziune în perioada 2014­2020 (în prețuri curente, incluzând finanțarea în cadrul Cooperării teritoriale europene și alocările bugetare pentru Inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor). De asemenea, România primește 8 miliarde de euro pentru dezvoltare rurală și 168 de milioane de euro pentru sectorul pescuitului și pentru cel maritim.

Investițiile UE vor atenua șomajul și vor stimula competitivitatea și creșterea economică prin sprijinul acordat inovării, formării profesionale și învățământului în orașe și în zonele rurale. De

[citeste tot articolul]


Reutilizarea apei in Europa - tu ce parere ai?

2014-08-05

Reutilizarea apei nu este o practică răspândită pe scară largă în Europa. Majoritatea apei reziduale provenite de la stațiilor de tratare a apelor urbane este pur și simplu vărsată înapoi în râuri și lacuri. Însă creșterea gradului de reutilizare a apelor ne-ar permite să rezolvăm, de exemplu, problema penuriei de apă și a secetei, reducând totodată riscul de contaminare cu ape reziduale și costurile aferente tratării acestor ape. Reutilizarea apei are, de asemenea, un impact mai redus asupra mediului decât obținerea acesteia din alte surse, cum ar fi transferurile interregionale de apă sau desalinizarea.

În pofida acestor avantaje și a potențialului considerabil de dezvoltare în viitor, există mai multe motive pentru care nivelul de reutilizare este atât de scăzut, printre care:


lipsa unor standarde comune la nivelul UE în materie de mediu/sănătate pentru reutilizarea

[citeste tot articolul]


Sondajul Eurobarometru standard din primavara anului 2014: alegerile europene au avut un impact

2014-07-25

Rezultatele celui mai recent sondaj Eurobarometru standard — primul sondaj de opinie desfășurat la nivelul UE după alegerile pentru Parlamentul European din luna mai, organizate sub sloganul „De data aceasta e altfel”, au fost publicate. Ultimul sondaj Eurobarometru arată că de data aceasta a fost într-adevăr altfel, înregistrându-se evoluții pozitive în mai multe domenii.

1. Un număr record de cetățeni, comparativ cu cifrele din ultimii 10 ani, consideră că părerea lor contează

După alegerile europene, numărul cetățenilor care consideră că părerea lor contează în UE a crescut de la 29% în noiembrie 2013 la 42%. Acesta este cel mai înalt nivel atins de când a fost pusă pentru prima dată această întrebare în cadrul Eurobarometrului standard, cu un deceniu în urmă (a se vedea anexele 1 și 2). În plus, 65% dintre europeni se simt cetățeni ai UE, față de 59% în sondajul

[citeste tot articolul]


Eficienta energetica

2014-07-24

Cel de-al 6-lea raport privind coeziunea economică, socială și teritorială al Comisiei Europene arată că politica de coeziune a UE contribuie la atingerea obiectivelor de creștere ale Strategiei Europa 2020, prin crearea de locuri de muncă și prin reducerea disparităților în interiorul Europei. În perspectiva perioadei 2014-2020, raportul schițează modul în care vor fi direcționate investițiile înspre domenii-cheie, precum eficiența energetică, ocuparea forței de muncă, incluziunea socială și IMM-urile, pentru ca investițiile să aducă beneficii maxime cetățenilor.

Raportul analizează situația coeziunii în Uniune și evidențiază problemele cu care se confruntă autoritățile locale, regionale și naționale în lupta pentru a depăși impactul crizei economice și financiare. În special, în raport se constată că politica de coeziune a atenuat declinul dramatic al investițiilor publice,

[citeste tot articolul]


Initiativa "Locuri de munca pentru tineri"

2014-07-09

Experți din partea Comisiei Europene și a statelor membre se reunesc la Bruxelles la 11 iulie pentru a accelera modalitățile de programare, precum și punerea în practică a inițiativei „Locuri de muncă pentru tineri”, în cadrul unui seminar special organizat de Comisie. Obiectivul seminarului este de a colabora în ceea ce privește programarea măsurilor finanțate în cadrul inițiativei „Locuri de muncă pentru tineri”, astfel încât toate statele membre eligibile să poată începe să primească fonduri cât mai curând posibil.

László Andor, comisarul UE pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune a declarat: „Multe state membre implementează în mod activ măsuri care să facă din garanția pentru tineret o realitate, cu ajutorul celor 6 miliarde de euro disponibile în cadrul Inițiativei privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor și al Fondului social european,

[citeste tot articolul]


Voi cu ce va asortati? La Craiova se poarta "educatie prin distracție"

2014-07-03

Fundația Noi Orizonturi a organizat în data de 27 iunie 2014, la Craiova, cafeneaua publică cu tema: “ Educația nonformală. Tot educație!” . Evenimentul a adunat laolaltă peste 40 de participanți din sectorul non-guvernamental, sistemul educațional, parinți și tineri interesați de educația nonformală.

Evenimentul a deschis seria celor 4 cafenele publice, organizate în cadrul proiectului cu același nume, finanțat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile prin Fondul ONG, și implementat de către Fundația Noi Orizonturi în perioada aprilie 2014 – noiembrie 2015. Proiectul îşi propune să creeze un dialog între peste 80 de ONG-uri, reprezentanţi ai sistemului de învăţământ, autorităţi publice, asociaţii de părinţi şi companii, în vederea unei susţineri mai puternice a educaţiei nonformale în România. Finalitatea acestui proiect se doreşte a fi cel puţin o propunere de

[citeste tot articolul]


Medicamentele cumparate on-line sunt acum mai sigure! De aceasta ne asigura Comisia Europeana prin introducerea noului logo (vezi foto) pentru siguran

2014-07-03

În condițiile în care europenii cumpără din ce în ce mai mult medicamente prin internet, cum putem fi siguri că o farmacie care funcționează pe internet este autentică și sigură? Comisia adoptă un Regulament de punere în aplicare în temeiul Directivei privind medicamentele falsificate (2011/62/UE), care stabilește modelul pentru un logo comun destinat farmaciilor care funcționează pe internet, precum și cerințele tehnice pentru asigurarea autenticității acestuia. Logoul va fi disponibil în a doua jumătate a anului 2015.

Tonio Borg, comisarul european pentru sănătate, a declarat: „Atunci când cumpără medicamente prin internet, consumatorii trebuie să știe că, exceptând situațiile în care cumpără de la furnizori legali de medicamente prin internet, se expun riscului de a cumpăra medicamente falsificate. Medicamentele falsificate pot fi ineficiente, nocive sau chiar letale.

[citeste tot articolul]


Siguranta rutiera: o noua aplicatie pentru smartphone furnizeaza informatii referitoare la regulile de trafic rutier din Uniunea Europeana

2014-07-02

Folosiți smartphone?

Ce parere aveti despre noua aplicație despre siguranța rutieră? Extrem de interactivă, aceasta vă furnizează informații referitoare la regulile de trafic rutier din UE.

Cu totii am vrea sa aflam cat mai usor raspunsul acestor intrebari: Care este limita de viteză pe autostrăzile spaniole? Trebuie să port cască atunci când merg pe bicicletă în Suedia? Ce echipament de siguranță trebuie să am mereu în mașină când conduc în Slovacia?

De acum înainte turiștii nu mai trebuie să piardă mult timp căutând aceste informații. Ei le pot avea la dispoziție oriunde datorită noii aplicații pentru smartphone a Comisiei Europene „Călătorind în străinătate”.

Download aplicatie: http://ec.europa.eu/transport/road_safety/going_abroad/index_en.htm
Informatii suplimentare:

[citeste tot articolul]


Merge cineva la o tura? Bicicleta viitorului in UE- mijloc de transport in servieta

2014-07-02

O bicicletă cu motor electric care se pliază la dimensiunea unei serviete și cântărește doar 7,5 kg ar putea lua în curând cu asalt pistele de biciclete și mijloacele de transport în comun din Europa! Cu un design și proces de producție inovator, Bike Intermodal deschide drumul către o nouă generație de biciclete pliabile, pentru a determina persoanele care fac naveta să renunțe la mersul cu mașina și pentru a face orașele noastre mai prietenoase cu mediul înconjurător

Puține lucruri se compară cu plăcerea simplă a unei plimbări cu bicicleta, ea fiind, în același timp, un mod foarte practic de deplasare. Cu toate acestea, plimbarea cu bicicleta poate deveni complicată în zonele urbane aglomerate, unde persoanele care fac naveta sunt de multe ori nevoite să traverseze întreg orașul, iar incidența furturilor de bicicletă este în creștere. Bicicletele pliabile se bucură de o

[citeste tot articolul]


Folositi smartphone? Ce parere aveti despre noua aplicație despre siguranța rutieră? Extrem de interactivă, aceasta va furnizeaza

2014-07-01

Care este limita de viteză pe autostrăzile spaniole? Trebuie să port cască atunci când merg pe bicicletă în Suedia? Ce echipament de siguranță trebuie să am mereu în mașină când conduc în Slovacia? De acum înainte turiștii nu mai trebuie să piardă mult timp căutând aceste informații. Ei le pot avea la dispoziție oriunde datorită noii aplicații pentru smartphone a Comisiei Europene „Călătorind în străinătate”.

Aplicația este disponibilă în 22 de limbi pentru iPhone și iPad și pentru telefoanele compatibile cu Google Android și Microsoft Windows. Pe lângă toate informațiile importante despre siguranța rutieră pentru toate țările din UE, aplicația conține și un chestionar pe tema siguranței rutiere și un joc de memorie cu care pasagerii se pot distra în cursul călătoriilor lungi cu mașina. Bineînțeles, aplicația nu trebuie folosită niciodată în timp ce ne aflăm la volan —

[citeste tot articolul]


Va place la pescuit? "Are balta peste?"- Cunoscuta sintagma primeste raspuns chiar din partea Comisiei Europene.

2014-07-01

Stocurile de pești din nordul și vestul Europei sunt în curs de refacere, dar în Marea Mediterană persistă încă probleme grave legate de pescuitul excesiv. Acesta este mesajul esențial transmis de comisarul european pentru afaceri maritime și pescuit, Maria Damanaki, în raportul din acest an privind starea stocurilor de pești și pregătirea stabilirii cotelor de pescuit pentru anii următori. În prezent, părțile interesate își pot exprima opiniile cu privire la acest document prin intermediul unei consultări publice online, înainte de prezentarea, în toamnă, a propunerilor Comisiei privind posibilitățile de pescuit pentru 2015.

Comisia a putut lua în considerare, pentru prima dată, avizele științifice referitoare la starea stocurilor din Marea Mediterană și din Marea Neagră.

Datele privind stocurile de pești din Marea Mediterană prezintă un tablou sumbru: cel puțin 96% din

[citeste tot articolul]


Conditiile de piata pentru consumatori continua sa se imbunatateasca

2014-06-30

Tabloul de bord al piețelor de consum (a zecea ediție) indică îmbunătățirea performanțelor tuturor piețelor de consum. Această îmbunătățire este deosebit de marcantă în cazul piețelor de mărfuri, în timp ce piețele de servicii constituie în continuare principala sursă de insatisfacție.

„Piețele ar trebui să fie în slujba consumatorilor și nu invers,” a declarat comisarul pentru protecția consumatorilor, Neven Mimica. „Tabloul de bord al piețelor de consum pe care l-am publicat astăzi demonstrează că, în ansamblu, condițiile de piață sunt pe cale de a se îmbunătăți în ceea ce îi privește pe consumatori. Cu toate acestea, mai rămân multe de făcut, îndeosebi în privința serviciilor și a energiei. Împreună cu colegii mei din cadrul Comisiei Europene, ne străduim să soluționăm aceste aspecte, prin intermediul directivei privind conturile de plăți, al pachetului privind „un continent

[citeste tot articolul]


Buletin informativ nr. 3 / 2014 Europe Direct Craiova

2014-06-30

Centrul de Informare Europe Direct Craiova a publicat Buletinul Informativ cu nr. 3 / 2014. Il puteti descarca din sectiunea Newsletters.
 

[citeste tot articolul]


Mediu: 239 de milioane de euro sunt disponibile in 2014 pentru propuneri de proiecte

2014-06-25

Comisia Europeană a lansat, în cadrul programului de finanțare LIFE, prima cerere de propuneri pentru proiecte de mediu. În 2014, subprogramul LIFE pentru mediu va oferi 238,86 milioane de euro pentru dezvoltarea și implementarea unor soluții inovatoare care să răspundă provocărilor de mediu din întreaga Europă, acordând o atenție specială conservării naturii și biodiversității, eficienței resurselor, precum și guvernanței și informării în domeniul mediului.

Comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik, a declarat: „Proiectele inovatoare din domeniul mediului și al conservării naturii în întreaga Europă vor beneficia de mai multe fonduri ca niciodată. Acest lucru va contribui la realizarea unui creșteri durabile prin investiții într-o economie care utilizează eficient resursele și va ajuta statele membre și autoritățile locale să pună în aplicare planuri și strategii în

[citeste tot articolul]


"Scoala de weekend" ED Craiova - Iunie 2014

2014-06-23

Cati dintre dumneavoastra stiati in primii ani de scoala ce este aceea educatie non-formala, responsabilitate sociala, cetatenie activa si alte aspecte care caracterizeaza conceptul de cetatean implicat intr-o societate democratica?

Ei bine, in weekendurile aferente zilelor 31 mai- 01 iunie si 07 iunie-08 iunie, 128 de copii de la trei scoli craiovene, Scoala Gimnaziala”Sf. Dumitru”, Scoala Gimnaziala “Mihai Viteazul” si Scoala nr.14 “Ion Tuculescu”, partenere ale Centrului Europe Direct Craiova, s-au bucurat de activitati dinamice si totodata educative, menite sa le deschida apetitul pentru ceea ce inseamna cetatenie activa si responsabilitate sociala. In mare, jocurile educative, au fost organizate in clasele in care copiii isi petrec majoritatea timpului, insa de o maniera non-formala de aceasta data. Jocurile propuse in cadrul evenimentului sunt unele simpliste, care

[citeste tot articolul]


Siguranta pacientilor

2014-06-19

Un pachet de măsuri privind siguranța pacienților, publicat de Comisia Europeană, evidențiază modul în care Comisia și țările UE abordează problema siguranței pacienților, progresele realizate începând din 2012 și obstacolele care trebuie depășite pentru a îmbunătăți siguranța pacienților, după cum se prevede într-o recomandare a Consiliului din 2009. Deși s-au înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește elaborarea de programe naționale pentru siguranța pacienților și instituirea unor sisteme care să permită pacienților să raporteze efectele adverse, rămân încă multe de făcut pentru a pune în aplicare dispozițiile referitoare la responsabilizarea pacienților și, în special, la educația și formarea lucrătorilor din domeniul asistenței medicale. Documentele publicate miercuri, 19 iunie, vor alimenta actualul proces de reflecție privind viitoarele măsuri la nivelul UE în

[citeste tot articolul]


Comisia propune reforme in domeniul inovarii pentru a sprijini redresarea economica

2014-06-10

Comisia Europeană a subliniat importanța investițiilor și a reformelor în domeniul cercetării și inovării (C&I) pentru redresarea economică a Uniunii Europene. S-au prezentat propuneri destinate a ajuta statele membre ale UE să optimizeze impactul propriilor bugete, într-un moment în care multe țări continuă să se confrunte cu constrângeri pe partea de cheltuieli. Sporirea investițiilor în C&I este un factor de creștere recunoscut; pe de altă parte, mărirea eficienței și a calității cheltuielilor publice alocate C&I este și ea esențială pentru a permite Europei să mențină sau să câștige o poziție de lider într-o serie de domenii ale cunoașterii și ale tehnologiilor-cheie. Comisia s-a angajat să susțină statele membre în efortul lor de a aplica, după caz, cele mai adecvate reforme în domeniul C&I, prin oferirea de sprijin politic, date de prim rang, exemple de bune practici etc.

[citeste tot articolul]Comisia prezinta o propunere care vizeaza combaterea saraciei si sprijinirea dezvoltării durabile la nivel global

2014-06-02

Comisia Europeană a adoptat o comunicare care va contribui la definirea poziției UE în negocierile internaționale privind obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD), ca o continuare a obiectivelor de dezvoltare ale mileniului (ODM). ODD sunt destinate consolidării angajamentului comunității internaționale de a eradica sărăcia și de a sprijini dezvoltarea durabilă, chestiuni cu impact asupra generațiilor prezente și viitoare. Comunicarea Comisiei descrie principalele principii și propune domenii prioritare și obiective potențiale pentru perioada post-2015, ca un pas spre stabilirea unui număr limitat de obiective de dezvoltare durabilă.

Comisarul European pentru Mediu, Janez Potočnik, a declarat: „Este necesar un nou cadru pentru a mobiliza comunitatea internațională în abordarea provocărilor interdependente care constau în eliminarea sărăciei, îmbunătățirea condițiilor de trai,

[citeste tot articolul]


Initiativa a cetatenilor europeni: Comisia Europeana raspunde initiativei "Unul dintre noi"

2014-05-28

Comisia Europeană a răspuns inițiativei cetățenești europene (ICE) intitulate „Unul dintre noi”. După ce s-a întâlnit cu organizatorii inițiativei și după ce a analizat cererea acestora, Comisia a decis să nu înainteze o propunere legislativă, având în vedere faptul că, recent, statele membre și Parlamentul European au discutat și au decis cu privire la politica UE în acest domeniu.

Susținătorii inițiativei „Unul dintre noi” au solicitat UE să înceteze finanțarea activităților care presupun distrugerea de embrioni umani, în particular în domeniile cercetare, ajutoare pentru dezvoltare și sănătate publică. După înregistrarea propunerii lor, organizatorii inițiativei au colectat un număr mai mare de semnături decât milionul de semnături necesare din cel puțin șapte state membre ale UE.

Organizatorii s-au întâlnit cu reprezentanții Comisiei în data de 9 aprilie

[citeste tot articolul]


Calitatea apei din majoritatea zonelor pentru scaldat din Europa este excelenta

2014-05-27

În 2013, calitatea apei mării, a râurilor și a lacurilor din Europa a fost în general foarte bună, în contextul în care peste 95% din aceste zone au îndeplinit cerințele minime în materie. Din datele prezentate rezultă că gradul de calitate a apelor costiere a fost ușor mai ridicat decât în cazul apelor pentru scăldat interioare.

Toate zonele pentru scăldat din Cipru și Luxemburg au fost considerate ca având o calitate a apei „excelentă”. Aceste țări au fost urmate de Malta (99% din zonele pentru scăldat au obținut calificativul „excelent”), Croația (95%) și Grecia (93%). La polul opus, printre statele membre ale UE cu cea mai mare pondere de zone pentru scăldat cu un grad calitativ „slab” al apei s-au numărat Estonia (6%), Olanda (5%), Belgia (4%), Franța (3%), Spania (3%) și Irlanda (3%).

Raportul anual privind calitatea apei pentru scăldat, elaborat de Agenția Europeană

[citeste tot articolul]


Rezultate alegeri europarlamentare 2014

2014-05-25

[citeste tot articolul]


Deficitul de informatii - o piedica in calea invatamantului superior in multe tari ale UE

2014-05-22

Prea puține țări folosesc informațiile pe care le colectează privind învățământul superior pentru a-și îmbunătăți universitățile și oportunitățile pe care le oferă studenților, arată raportul Eurydice. Raportul Modernisation of Higher Education in Europe: Access, Retention and Employability (Modernizarea învățământului superior în Europa: acces, păstrarea în structura de învățământ și capacitatea de inserție profesională) analizează măsurile pe care guvernele și instituțiile de învățământ superior le adoptă pentru a extinde accesul la învățământul superior, a majora numărul de studenți care își termină studiile (păstrarea în structura de învățământ) și a oferi studenților orientări privind intrarea pe piața forței de muncă (capacitatea de inserție profesională). Peste 30 de țări au participat la anchetă - toate statele membre ale UE, cu excepția Luxemburgului și a Olandei, la care

[citeste tot articolul]


Pe 25 mai alegem cine sa ne reprezinte in Europa!

2014-05-20

Lista candidatilor o puteti gasi aici: http://www.europeanvoice.com/election-2014-candidates/ 

[citeste tot articolul]


De ce votez pe 25 mai 2014?

2014-05-19

O studentă, doi designeri, un antreprenor, un fermier… Aceștia fac parte din cei 400 de milioane de europeni care vor decide la alegerile europene din 22-25 mai cine va conduce Europa. „Cred că avem șansa de a face parte din ceva cu adevărat uriaș […] Trebuie să facem parte din Europa; trebuie să votăm”, spune Ricardo, pensionar spaniol care a lucrat ca arhitect peisajist. Aflați mai multe despre Ricardo și alți alegători din clipurile noastre video și inspirați-vă din mărturiile lor.

În mai anul acesta, europenii vor alege noii membri ai Parlamentului European și, pentru prima dată, președinția Comisiei Europene va depinde de rezultatele acestor alegeri. Alegătorii vor avea mai multă putere în a decide cine va conduce și vor avea un cuvânt mai important de spus în viitorul Europei.

Urmăriți clipurile video și aflați de ce cred alegătorii că este importantă participarea la

[citeste tot articolul]


Mai sunt 8 zile pana la alegerile europarlamentare!

2014-05-17

Aflati, accesand urmatorul link, despre cum se voteaza in Romania: http://www.elections2014.eu/ro/in-the-member-states/RO/electoral-law 

[citeste tot articolul]


Concursul "De ce votez la alegerile europene din mai 2014?" si-a desemnat castigatorul

2014-05-16

Centrul de Informare EUROPE DIRECT Craiova și Asociaţia „Mereu pentru Europa” au organizat în perioada 10 februarie - 30 aprilie 2014 concursul “De ce votez la alegerile europene din mai 2014?”.

Competiția s-a desfășurat pe mai multe etape, astfel că dintre zecile de participanți, au fost selectați 7 finaliști ale căror răspunsuri au fost postate pe site-ul Centrului de Informare Europe Direct, www.europedirect.mpe.ro.

Cel care a întrunit cele mai multe like-uri din partea cititorilor a fost Claudiu Lăzeanu pentru următorul răspuns:

“Votez în primul rând cu simțul responsabilității civice și totodată votez omul care poate ajuta țara la dezvoltarea politicilor sociale din România cu noi standarde ale UE. Votez, schimb, este dreptul meu!”

Claudiu Lăzeanu este masterand în anul al II-lea la Facultatea de Drept și Științe Sociale la specializarea “Dezvoltare comunitară

[citeste tot articolul]


Interculturalitatea l-a definit pe "Micul cetatean european de la Scoala Gimnaziala Ion Tuculescu Craiova

2014-05-16

Centrul de Informare EUROPE DIRECT Craiova, Asociaţia „Mereu pentru Europa” şi Şcoala Gimnazială Ion Ţuculescu Craiova, în parteneriat cu Palatul Copiilor din Bănie au sărbătorit, pe 9 mai, Ziua Europei.

Evenimentul, ajuns la cea de a 9-a ediţie , s-a desfășurat sub genericul „Micul cetăţean european” şi a început de la ora 10:00, pe terenul de sport al Şcoalii Gimnaziale Ion Ţuculescu, odată cu derularea unui Flashmob care a adunat peste 300 de participanți: preșcolari de la grădinița ‘”Îngerașii”, elevi ai claselor I- VIII din instituția de învățământ mai sus amintită, profesori și invitați.

Aceștia au dansat pe acordurile imnului Uniunii Europene, „Odă bucuriei”, un extras din Simfonia a IX-a compusă de Ludwig van Beethoven. Melodia exprimă viziunea idealistă ca toţi oamenii să se înfrăţească și acest lucru s-a făcut resimțit în toate acțiunile derulate la Şcoala

[citeste tot articolul]


Comisia Europeana propune o interdictie totala a pescuitului cu setci in deriva

2014-05-14

Începând cu 1 ianuarie 2015, Comisia Europeană dorește să interzică utilizarea oricărui tip de setci în derivă pentru activitățile de pescuit desfășurate în apele UE. Deși există deja norme în vigoare care interzic utilizarea setcilor în derivă pentru capturarea anumitor pești migratori, practica respectivă continuă să constituie un motiv de îngrijorare din cauza capturilor accidentale de mamifere marine, de broaște țestoase și de păsări de mare, cea mai mare parte a acestora fiind protejate prin legislația UE. Pentru a combate eludarea normelor, propunerea Comisiei include o interdicție totală a pescuitului cu setci în derivă în UE, precum și interdicția de a păstra setci în derivă la bordul navelor de pescuit. În plus, pentru a evita orice ambiguitate, propunerea detaliază actuala definiție a setcilor în derivă.

Comisarul european pentru afaceri maritime și pescuit, Maria

[citeste tot articolul]


Interculturalitatea l-a definit pe "Micul cetatean european de la Scoala Gimnaziala Ion Tuculescu Craiova.

2014-05-09

Centrul de Informare EUROPE DIRECT Craiova, Asociaţia „Mereu pentru Europa” şi Şcoala Gimnazială Ion Ţuculescu Craiova, în parteneriat cu Palatul Copiilor din Bănie au sărbătorit, pe 9 mai, Ziua Europei.
Evenimentul, ajuns la cea de a 9-a ediţie , s-a desfășurat sub genericul „Micul cetăţean european” şi a început de la ora 10:00, pe terenul de sport al Şcoalii Gimnaziale Ion Ţuculescu, odată cu derularea unui Flashmob care a adunat peste 300 de participanți: preșcolari de la grădinița ‘”Îngerașii”, elevi ai claselor I- VIII din instituția de învățământ mai sus amintită, profesori și invitați.


Aceștia au dansat pe acordurile imnului Uniunii Europene, „Odă bucuriei”, un extras din Simfonia a IX-a compusă de Ludwig van Beethoven. Melodia exprimă viziunea idealistă ca toţi oamenii să se înfrăţească și acest lucru s-a făcut resimțit în toate acțiunile derulate la Şcoala

[citeste tot articolul]


9 Mai - Ziua Europei

2014-05-08

La 64 de ani de la discursul vizionar al lui Robert Schuman ce a pus bazele Uniunii Europene de astăzi, Reprezentanța Comisiei Europene în România marchează Ziua Europei (9 mai), printr-o serie de evenimente atât în capitală, cât și în alte localități din țară.

De la conferințe pe teme precum aniversarea a 10 ani de la extinderea din 2004 a Uniunii Europene până la evenimente în parcurile Cișmigiu și Herăstrău și în 21 de stații de metrou din capitală, sau deja binecunoscutul Festival de Film European, manifestările avute în vedere au un singur obiectiv: să ne aducă aminte că Ziua Europei este acel moment în care privim la Europa în care trăim și ne facem planuri pentru Europa viitorului.

"Ziua de 9 mai este întotdeauna un moment de bilanț. In 2014, valori considerate pană nu demult ca sigure în Europa, precum pacea, stabilitatea și prosperitatea, sunt puse sub semnul

[citeste tot articolul]


Previziunile din primavara lui 2014: o crestere cu o baza mai larga

2014-05-05

Previziunile de primăvară ale Comisiei Europene indică o continuare a redresării economice în Uniunea Europeană în urma ieșirii din recesiune în urmă cu un an. Creșterea PIB-ului real va ajunge în 2014 la 1,6% în UE și 1,2% în zona euro și va crește în continuare în 2015 la 2,0% și, respectiv, 1,7%. Previziunile se bazează pe presupunerea că măsurile politice convenite vor fi puse în aplicare de către statele membre și UE, cu aplicarea ajustărilor necesare.

Siim Kallas, vicepreședinte al Comisiei Europene, a declarat: „Redresarea a început să se facă simțită. Deficitele au scăzut, investițiile au crescut substanțial și, cel mai important, situația ocupării forței de muncă a început să se îmbunătățească. Eforturile continue de reformă ale statelor membre și ale UE au dat rezultate. Aceste schimbări structurale continue îmi amintesc de reformele profunde pe care economiile din

[citeste tot articolul]


Buletin informativ nr. 2 / 2014 Europe Direct Craiova

2014-04-30

Centrul de Informare Europe Direct Craiova a publicat Buletinul Informativ cu nr. 2 / 2014. Il puteti descarca din sectiunea Newsletters.

[citeste tot articolul]


Publicatie ED Craiova: "Parlamentul European in slujba dumneavoastra"

2014-04-30

Centrul de Informare Europe Direct Craiova a publicat brosura "Parlamentul European în slujba dumneavoastră". O puteti descarca din sectiunea Publicatii.

 

[citeste tot articolul]


UE contribuie cu 23 de milioane EUR la promovarea produselor agricole in Uniunea Europeana si in tarile terte

2014-04-29

Comisia Europeană a aprobat 20 de programe destinate să promoveze produsele agricole în Uniunea Europeană și în țările terțe. Programele, care în marea lor majoritate au o durată de trei ani, sunt prevăzute cu un buget total de 46,5 milioane EUR, la care UE contribuie cu 23,3 milioane EUR. Programele selectate acoperă diverse categorii de produse, cum ar fi produsele de calitate (DOP, IGP și STG), produsele ecologice, fructe și legume proaspete, vinuri, lapte și produse lactate, flori, fructe și legume prelucrate, cereale și orez procesate, etichetarea ouălor, precum și combinațiile de diferite categorii de produse. Țările terțe și regiunile vizate sunt: America de Nord, Rusia, China, Orientul Mijlociu, Asia de Sud-Est, India, America Latină, Norvegia, Azerbaidjan, Belarus și Turcia.

Context

Cele 20 de programe selectate — 12 vizează piața internă și 8 țările terțe — au

[citeste tot articolul]


De la lumina solara la combustibilul pentru aeronave: un proiect finanțat de UE a permis obținerea primului kerosen "solar"

2014-04-28

Un proiect de cercetare finanțat de UE, denumit SOLAR-JET, a permis obținerea, în premieră la nivel mondial, a unui combustibil „solar” pentru aeronave pe bază de apă și dioxid de carbon (CO2). Cercetătorii au evidențiat pentru prima dată cu succes întregul lanț de producție a kerosenului regenerabil, utilizând lumina concentrată ca sursă de energie cu temperatură înaltă. Proiectul se află încă în faza experimentală: în condiții de laborator, cu ajutorul luminii solare simulate, s-a obținut un pahar de combustibil. Cu toate acestea, având în vedere rezultatele obținute, se poate spera că, în viitor, toți combustibilii lichizi pe bază de hidrocarburi ar putea fi produși din lumină solară, CO2 și apă.

Comisarul european pentru cercetare, inovare și știință, Máire Geoghegan-Quinn, a declarat: „Prin această tehnologie, am putea obține cândva un combustibil mai curat și ușor de

[citeste tot articolul]


Expozitia spatiala europeana isi deschide portile la Craiova

2014-04-16

Craiova va găzdui o expoziție itinerantă despre spațiul cosmic care prezintă modul în care activitățile și aplicațiile din spațiu au un impact direct asupra vieții de zi cu zi a cetățenilor. Peste 30 000 de aplicații se bazează pe tehnologia spațiala și pot ajuta la optimizarea transportului, creșterea eficienței în industria agriculturii și pescuitului, precum și la protecția mediului înconjurător și la îmbunătățirea securității. Vizitarea expoziției spațiale europene este gratuită pentru public și toate informațiile vor fi puse la dispoziție în mai multe limbi.

După ce a vizitat cu succes 18 orașe europene în ultimii doi ani, expoziția își va deschide porțile la Craiova, în Piața Mihai Viteazul. Intre 19 și 27 aprilie, vizitatori de toate vârstele pot vedea, atinge și încerca o gamă largă de tehnologii și servicii inovatoare pe care le oferă spațiul cosmic. Cu ajutorul unor

[citeste tot articolul]


Comisia lanseaza Observatorul pietei laptelui

2014-04-16

Comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Dacian Cioloș, lansează miercuri, 16 aprilie, un nou Observator european al pieței laptelui. În contextul eliminării regimului cotelor de lapte la 31 martie 2015, Observatorul va consolida capacitatea Comisiei de a monitoriza piața produselor lactate și va ajuta sectorul să se adapteze la noul mediu după aproximativ 30 de ani de funcționare în regimul cotelor. Observatorul are drept obiectiv creșterea transparenței și furnizarea celor mai precise date de piață, astfel încât actorii din lanțul de aprovizionare din sectorul laptelui să poată lua decizii de afaceri în cunoștință de cauză, iar Comisia să poată lua decizii politice informate.

Din momentul lansării sale miercuri după-amiază (la ora 16), Observatorul european al pieței laptelui va pune la dispoziția părților interesate din sectorul laptelui o interfață web

[citeste tot articolul]


Sedinta plenara inainte de alegerile europarlamentare din 25 Mai

2014-04-15

In perioada 14-17 Aprilie, Parlamentul European , desfasoara la Strasbourg ultima sedinta plenara inainte de alegerile europarlamentare din 25 Mai.

Puteti urmari aici orarul si tematicile dezbaterilor:
http://www.europarl.europa.eu/plenary/ro/home.html

[citeste tot articolul]


Egalitatea intre femei si barbati: actiunea UE duce la realizarea unor progrese constante

2014-04-14

În 2013, Comisia Europeană a continuat să ia măsuri pentru a îmbunătăți egalitatea între femei și bărbați, inclusiv pentru a elimina diferențele între bărbați și femei în domeniul ocupării forței de muncă, diferențele în ceea ce privește remunerațiile și pensiile, pentru a combate violența și pentru a promova egalitatea în procesul de luare a deciziilor. Aceste eforturi dau rezultate: s-au realizat progrese concrete în domeniul abordării diferențelor de remunerare între femei și bărbați, – în special printr-o inițiativă a Comisiei de a îmbunătăți transparența în materie de remunerare (IP/14/222) – sau prin creșterea numărului de femei în consiliile de administrație ale întreprinderilor (a se vedea anexa).

Acestea sunt principalele concluzii ale raportului anual al Comisiei privind egalitatea între femei și bărbați publicat împreună cu raportul anual privind drepturile

[citeste tot articolul]


Educatia este singura cale de a pune capat saraciei si excluziunii sociale de care sufera romii

2014-04-07

În state membre precum Republica Slovacă, Ungaria, România, Bulgaria și Republica Cehă, aproximativ 90% dintre elevii romi părăsesc școala înainte de a-și finaliza studiile. În unele dintre aceste țări, aproximativ 50% dintre copiii romi frecventează școli segregate.

Vineri, 4 aprilie, comisarul european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret, Androulla Vassiliou, a participat la Summitul european privind romii organizat la Bruxelles, în cadrul căruia a vorbit despre măsurile adoptate de UE pentru a soluționa această problemă și alte aspecte care afectează integrarea romilor.

„Asigurarea unei educații de calitate pentru toți cetățenii nu reprezintă doar o chestiune legată de drepturile omului. Aceasta este singura cale de a pune capăt sărăciei și excluziunii sociale de care suferă romii. Consider că este inacceptabil faptul că, în unele țări, aproximativ

[citeste tot articolul]


Integrarea romilor: cadrul UE incepe sa dea roade

2014-04-04

Măsurile concertate adoptate de Comisia Europeană au înscris în mod ferm integrarea romilor pe agenda politică a statelor din întreaga Europă. Potrivit unui nou raport privind progresele înregistrate de statele membre în contextul cadrului UE pentru strategiile naționale de integrare a romilor, încep treptat să se vadă primele semne de îmbunătățire în viața romilor.

Cadrul UE, aprobat de liderii UE în 2011 (IP/11/789), a instituit, pentru prima dată, un proces solid de coordonare a acțiunilor privind integrarea romilor. Doi ani mai târziu, miniștrii din statele membre au adoptat, în unanimitate, primul instrument juridic pentru integrarea romilor la nivelul UE și s-au angajat să pună în aplicare un set de recomandări ale Comisiei care vizează reducerea inegalităților sociale dintre romi și restul populației în patru domenii: accesul la educație, locuri de muncă, servicii de

[citeste tot articolul]


Norme mai flexibile in materie de acordare a vizelor pentru a stimula cresterea economica si crearea de locuri de munca

2014-04-01

Un număr mare de resortisanți ai țărilor terțe care doresc să călătorească în UE sunt adesea confruntați cu proceduri de acordare a vizelor împovărătoare, îndelungate și costisitoare. Propunerile prezentate marți, 1 aprilie, vor simplifica procedurile pentru persoanele care doresc să călătorească în UE pentru sejururi de scurtă durată și vor reduce în mod considerabil durata procedurilor, conducând la realizarea unui nivel mai ridicat de economii de costuri și la reducerea birocrației, menținând, în același timp, nivelul de securitate. Prin facilitarea accesului la spațiul Schengen pentru persoanele care călătoresc cu acte în regulă, va fi mai ușor pentru acestea să își viziteze prietenii și rudele, precum și să desfășoare activități comerciale. Acest lucru va stimula activitatea economică și crearea de locuri de muncă, de exemplu, în sectorul turismului, precum și în domenii de

[citeste tot articolul]


UE ajuta consumatorii in viata de zi cu zi in schimbul a numai 5 centi

2014-03-31

În schimbul a numai 5 cenți pe an din partea fiecărui cetățean, programul Uniunii Europene privind protecția consumatorilor îi ajută pe cetățeni să beneficieze din plin de drepturile lor de consumatori și să participe în mod activ la piața unică. Bugetul total al programului este de 188,8 milioane de euro pentru perioada 2014-2020.

Programul privind protecția consumatorilor are un impact foarte mare asupra acestora în pofida bugetului său redus. Programul le va fi de ajutor consumatorilor din toate statele membre, cu proiecte care merg de la coordonarea acțiunilor de aplicare a legii și cofinanțarea Centrelor Europene ale Consumatorilor până la sprijinirea autorităților naționale în rezolvarea cazurilor de încălcare a legislației în domeniul protecției consumatorilor. „Programul reprezintă un element esențial în asigurarea faptului că piața unică funcționează în beneficiul

[citeste tot articolul]


Comisia Europeana lanseaza o consultare publica online privind protecția investitorilor n cadrul Parteneriatului transatlantic pentru comert si

2014-03-27

În cadrul eforturilor pe care le depune în prezent pentru ca negocierile cu SUA să devină cele mai deschise și mai transparente negocieri comerciale de până acum, Comisia Europeană lansează astăzi o consultare publică privind protecția investitorilor și soluționarea litigiilor între investitori și stat în cadrul Parteneriatului transatlantic pentru comerț și investiții (Transatlantic Trade and Investment Partnership - TTIP).

Comisia Europeană a considerat că este necesar să lanseze această consultare publică ca răspuns la dezbaterea publică care ia amploare și la numeroasele preocupări cu privire la chestiunea soluționării litigiilor între investitori și stat în cadrul TTIP.

Scopul consultării este de a defini mai bine abordarea UE privind protecția investitorilor și soluționarea litigiilor între investitori și stat în cadrul negocierii propuse privind TTIP și de a oferi

[citeste tot articolul]


Promovarea sigurantei consumatorilor. A 10-a aniversare a sistemului european de alertă rapida pentru produsele periculoase

2014-03-25

De 10 ani, Sistemul de Informare Rapidă (RAPEX) al UE protejează consumatorii europeni împotriva produselor nealimentare nesigure. În 2013, statele membre ale UE au luat, în total, 2364 de măsuri în acest sens, ceea ce reprezintă o creștere a numărului de alerte cu 3,8% față de 2012 și o continuare a tendinței de creștere constatată de la crearea sistemului RAPEX în 2003.

„RAPEX demonstrează că Europa este vigilentă și preocupată de siguranța celor 500 de milioane de cetățeni ai săi. Este o poveste de succes a cooperării dintre autoritățile naționale și instituțiile UE în beneficiul cetățenilor noștri. Cea de-a 10-a aniversare a sistemului RAPEX atestă importanța tot mai mare pe care autoritățile responsabile cu aplicarea legislației o acordă cooperării în vederea garantării unei piețe unice mai sigure.” - a declarat Neven Mimica, comisarul UE pentru protecția consumatorilor.
[citeste tot articolul]Munca la negru: un fenomen larg raspandit, conform sondajelor

2014-03-24

Aproximativ unul din zece europeni (11%) admite că, în anul precedent, a cumpărat bunuri sau servicii care implică muncă la negru, în timp ce 4% recunosc că ei înșiși au fost plătiți la negru în schimbul muncii fără forme legale. În plus, unul din 30 (3%) a fost plătit parțial în numerar de către angajatorul său („remunerație în plic”). Acestea sunt câteva dintre constatările unui sondaj Eurobarometru, care arată că munca la negru continuă să fie larg răspândită în Europa, deși amploarea și percepția problemei variază de la o țară la alta.

Problemele identificate în sondaj urmează să fie abordate într-o propunere a Comisiei din aprilie, prin care se va lansa o platformă europeană pentru prevenirea și descurajarea muncii la negru, care ar avea drept obiectiv intensificarea cooperării dintre statele membre pentru a aborda această problemă într-un mod mai eficace.

[citeste tot articolul]Ziua Internationala a Femeii: Comisia ia masuri pentru a reduce diferența de remunerare ntre femei si barbati

2014-03-07

Cu o zi înainte de Ziua Internațională a Femeii (8 martie), Comisia Europeană a adoptat o recomandare prin care solicită statelor membre să îmbunătățească transparența privind remunerarea femeilor și a bărbaților în încercarea de a contribui la eliminarea disparității salariale de gen. Diferența de remunerare – diferența medie între venitul orar al femeilor și cel al bărbaților la nivelul întregii economii – nu s-a atenuat aproape deloc în ultimii ani, stagnând la 16,4% în Uniunea Europeană (IP/14/190). O mai mare transparență salarială este o parte importantă a procesului de combatere a diferenței de remunerare, ea permițând descoperirea cazurilor de inegalitate de tratament și de discriminare între femei și bărbați în structurile de remunerare ale unei organizații. Aceasta permite angajaților, angajatorilor și partenerilor sociali să ia măsurile necesare pentru a asigura punerea

[citeste tot articolul]


Antitrust: Comisia amendeaza OPCOM, bursa de energie electrică din Romnia, pentru discriminarea comerciantilor de energie electrica din UE

2014-03-05

Comisia Europeană a aplicat o amendă de peste 1 milion de euro societății S.C. OPCOM S.A. pentru că a abuzat de poziția sa dominantă pe piața românească a facilitării tranzacțiilor de energie electrică pe piața spot încălcând normele UE în materie de concurență. OPCOM administrează singura bursă de energie electrică din România. Bursele de energie sunt piețe organizate de tranzacționare a energiei electrice. Tranzacționarea spot înseamnă tranzacționarea pe termen scurt (de exemplu, în aceeași zi sau pentru ziua următoare). Comisia a constatat că, timp de peste cinci ani, OPCOM i-a discriminat pe comercianții de energie electrică din afara României cu sediul în UE.

Joaquín Almunia, vicepreședintele Comisiei responsabil de politica în materie de concurență, a declarat: „Bursele de energie sunt indispensabile pentru funcționarea eficientă a piețelor de energie electrică în

[citeste tot articolul]


UE la drum pentru a-i ajuta pe cercetatori sa gaseasca locuri de munca si consiliere

2014-03-03

Comisia Europeană a lansat o campanie de informare paneuropeană pentru a ajuta cercetătorii să găsească consiliere profesională și locuri de muncă prin intermediul portalului EURAXESS. Manifestarea itinerantă „EURAXESS – Cercetători în mișcare” va vizita 29 de orașe europene din 22 de țări (MEMO/14/145) pentru a oferi cercetătorilor și celor interesați de cariere științifice consiliere cu privire la locuri de muncă, construirea CV-ului și drepturile de încadrare în muncă. Este de așteptat ca această campanie de două luni, cu o puternică prezență în media socială, să ajungă la aproximativ 100.000 de studenți și tineri cercetători.

La inaugurarea autocarului campaniei, organizată la Bruxelles, comisarul european pentru cercetare, inovare și știință, Máire Geoghegan-Quinn, a declarat: „EURAXESS a devenit locul către care se îndreaptă cercetătorii aflați în căutarea unui loc de

[citeste tot articolul]


Buletin informativ nr. 1 / 2014 Europe Direct Craiova

2014-02-28

Centrul de Informare Europe Direct Craiova a publicat Buletinul Informativ cu nr. 1 / 2014. Il puteti descarca din sectiunea Newsletters.


 

[citeste tot articolul]


Ce fel de Europa pentru viitor? Comisarul european Dacian Ciolos in dialog cu cetatenii

2014-02-26

Comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală Dacian Cioloș va avea, la București, un dialog cu cetățenii despre viitorul Europei, luni 17 martie 2014, între orele 11:00 – 13:00, în zona Atrium din incinta Bibliotecii Naționale a României (b-dul Unirii, nr. 22, București).

Ce fel de Europă pentru viitor? Comisarul european Dacian Cioloș în dialog cu cetățenii

Ce este integrarea europeană? Este nevoie ca acest proces să fie aprofundat sau limitat? Cum vedeți rolul Uniunii Europene în viața dumneavoastră de zi cu zi? Ce înseamnă a fi european? Vă simțiți europeni? Ce politici ar trebui să promoveze Uniunea Europeană? Unde să se oprească granițele UE? Cât de importantă este extinderea Uniunii Europene pentru dumneavoastră? Ce înseamnă solidaritatea europeană? Ce fel de Europă ne dorim pentru viitor?

Acestea sunt numai câteva dintre aspectele pe care

[citeste tot articolul]


Noi norme pentru produsele din tutun

2014-02-26

Parlamentul European a aprobat o directivă a UE revizuită privind produsele din tutun. Acest nou act legislativ conține norme mai stricte referitoare la modul în care produsele din tutun sunt fabricate, produse și prezentate în UE și introduce norme pentru anumite produse derivate din tutun. Prezentul document încearcă să răspundă la întrebările referitoare la ceea ce se va schimba după ce directiva revizuită intră în vigoare.

De ce a decis Comisia să revizuiască normele?

Noua directivă urmărește să îmbunătățească funcționarea pieței interne a UE pentru produsele din tutun, asigurând în același timp un nivel înalt de sănătate publică. Consiliul și Parlamentul European au solicitat în mod repetat o revizuire a directivei din 2001, din cauza unor evoluții semnificative în trei domenii principale.

În primul rând, au apărut noi dovezi științifice privind, de exemplu,

[citeste tot articolul]


Previziunile din iarna anului 2014: redresarea castiga teren

2014-02-25

Previziunile de iarnă ale Comisiei Europene anunță continuarea redresării economice în majoritatea statelor membre și în UE în ansamblul său. După ieșirea din recesiune în primăvara anului 2013 și trei trimestre consecutive de redresare ușoară, previziunile indică o majorare moderată a creșterii economice. După o creștere a PIB-ului real de 1,5% în UE și 1,2% în zona euro în 2014, se preconizează că activitatea se va intensifica în 2015, atingând 2,0% în UE și, respectiv, 1,8% în zona euro. Aceste cifre reprezintă fiecare o revizuire în sens crescător de 0,1 puncte procentuale în comparație cu previziunile din toamna anului 2013. Previziunile se bazează în continuare pe premisa că punerea în aplicare a măsurilor convenite de politică la nivelul UE și al statelor membre susține îmbunătățirea atât a climatului de încredere, cât și a condițiilor financiare și promovează adaptarea

[citeste tot articolul]


Ziua Internațională a Limbii Materne marcata in Romania de lansarea proiectului național Calatoria mea multiculturala

2014-02-21

La iniţiativa Direcţiei Generale „Învăţământ în Limbile Minorităţilor Naționale” din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, în parteneriat cu Departamentul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României şi cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, a avut loc lansarea proiectului naţional intitulat „Călătoria mea multiculturală”. Proiectul este destinat elevilor din învăţământul primar şi gimnazial, precum şi cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar.

Evenimentul a marcat sărbătorirea Zilei Internaţionale a Limbii Materne - 21 februarie - şi s-a desfăşurat în Bucureşti, la sediul Uniunii Elene din România.

Programul iniţiat de Ministerul Educaţiei Naţionale – Direcţia Generală „Învăţământ în Limbile Minorităţilor Naţionale” se va încheia în luna mai, cu ocazia sărbătoririi Zilei Europei. Acesta își propune să pună în valoare limba, cultura,

[citeste tot articolul]


Comisia prezinta noua strategie europeana de promovare a turismului maritim și n zonele de coasta

2014-02-20

Comisia Europeană a prezentat o nouă strategie de sprijinire a turismului maritim și în zonele de coastă din Europa. Recunoscând potențialul sectorului în materie de creștere durabilă și de creare de locuri de muncă, strategia evidențiază 14 acțiuni la nivelul UE care să ajute regiunile de coastă și întreprinderile să abordeze provocările cu care se confruntă și să consolideze poziția de motor esențial al economiei albastre din Europa pe care o ocupă acest sector. Aceste acțiuni concrete sunt însoțite de o repartiție a sarcinilor pe care și le pot asuma, în completarea acțiunilor UE, statele membre, regiunile și părțile interesate din industrie.

Acțiunile propuse includ facilitarea, în întreaga Europă, a unei cooperări mai strânse și a dialogului între toate părțile interesate din domeniul turismului în zonele de coastă, parteneriate public-privat, promovarea competențelor și a

[citeste tot articolul]


Conturarea unei agende urbane a UE pentru orasele de maine

2014-02-14

O voce mai puternică pentru orașele Europei și o agendă urbană aflată în centrul procesului de elaborare a politicilor UE, iată două dintre obiectivele-cheie ale forumului CITIEs „Orașele de mâine: Investind în Europa”, care va avea loc la Bruxelles în perioada 17-18 februarie.

Comisarul european pentru politica regională, dl Johannes Hahn, va reuni figuri importante ale peisajului politicii urbane, într-un efort de a trasa calea de urmat pentru noua Agendă urbană a UE. Pornind de la premiza că peste două treimi dintre europeni locuiesc în orașe, reuniunea își propune să exploreze și să dezbată modalități de a da orașelor mai multă greutate în contextul politicii europene, pentru a asigura o mai bună înțelegere a nevoilor acestora și o mai bună coordonare a politicilor. Forumul își propune să sublinieze rolul esențial pe care îl pot juca orașele în atingerea unor obiective

[citeste tot articolul]


Ziua mondiala pentru un internet mai sigur 2014: "Impreuna pentru un internet mai bun!"

2014-02-11

Ziua pentru un internet mai sigur este sărbătorită pe 11 februarie în peste 100 de țări (inclusiv, pentru prima dată, în SUA). În cadrul unuia dintre miile de evenimente care au loc cu această ocazie, dna Neelie Kroes, vicepreședinte al Comisiei Europene, îi va recompensa pe creatorii celui mai bun conținut online pentru copii și, împreună cu INSAFE, va lansa un manifest al tinerilor pentru un internet mai bun, bazat pe idei provenite de la aceștia.

Neelie Kroes a declarat: „Această inițiativă este foarte interesantă și incitantă: tinerii vorbesc direct despre ce își doresc de la cea mai importantă infrastructură din lumea de astăzi, internetul. Nu am nicio îndoială că aceste deziderate vor fi urmate de acțiuni pe măsură.”

Obiectivul Zilei pentru un internet mai sigur din 2014 este să avem un internet mai bun, care să îi încurajeze pe oamenii de toate vârstele să creeze

[citeste tot articolul]


"Juvenes Translatores": Andreea Florina Sandita se numara printre castigatorii concursului european pentru tinerii traducatori

2014-02-06

Au fost anunțate numele câștigătorilor concursului anual pentru tinerii traducători din UE („Juvenes Translatores”), organizat de Comisia Europeană și dedicat elevilor de liceu. La concurs au participat peste 3.000 de adolescenți din 750 de școli, iar lucrările lor au fost notate de traducătorii Comisiei. Câștigătoarea din România se numește Andreea Florina Săndiță și este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național Radu Greceanu din Slatina, județul Olt. Andreea va fi invitată la ceremonia de decernare a premiilor de la Bruxelles, în data de 8 aprilie, cu ocazia căreia câștigătorii (câte unul din fiecare stat membru) vor primi un trofeu din partea dnei Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret.


„Competențele lingvistice lărgesc orizonturile și îmbogățesc viețile oamenilor. Doresc să încurajez mai mulți tineri să învețe limbi

[citeste tot articolul]


Comisia Europeana prezinta primul raport al UE privind combaterea coruptiei

2014-02-03

Corupția continuă să fie o provocare pentru Europa. Corupția este un fenomen care afectează toate statele membre ale UE și costă economia europeană aproximativ 120 de miliarde de euro pe an. Statele membre au avut numeroase inițiative în ultimii ani, însă rezultatele sunt inegale și ar trebui să se intensifice eforturile pentru prevenirea și pedepsirea faptelor de corupție. Acestea sunt câteva dintre concluziile primului raport al UE privind combaterea corupției, publicat de Comisia Europeană.

Raportul UE privind combaterea corupției prezintă situația din fiecare stat membru: măsurile adoptate pentru combaterea corupției și, dintre acestea, cele care sunt eficiente, aspectele care pot fi îmbunătățite și în ce mod. Capitolele consacrate fiecărei țări, redactate în limba engleză și în limbile naționale, sunt disponibile accesând linkul: http://ec.europa.eu/anti-corruption-report
[citeste tot articolul]Reforma structurala a sectorului bancar al UE

2014-01-29

Comisia Europeană a propus noi norme menite să împiedice cele mai mari și mai complexe bănci să se implice în activitatea riscantă de tranzacționare în cont propriu. De asemenea, noile norme ar conferi autorităților de supraveghere competența de a solicita acestor bănci să separe anumite activități de tranzacționare potențial riscante de activitățile de atragere de depozite,în cazul în care desfășurarea unor astfel de activități le poate afecta stabilitatea financiară. Împreună cu această propunere, Comisia a adoptat măsuri de însoțire menite să crească transparența anumitor tranzacții din sectorul bancar paralel. Aceste măsuri completează reformele cuprinzătoare deja întreprinse pentru consolidarea sectorului financiar al UE.

În elaborarea propunerilor sale, Comisia a luat în considerare raportul util al Grupului la nivel înalt condus de Erkki Liikanen, guvernatorul Băncii

[citeste tot articolul]


Ridicarea restrictiilor in ce priveste libertatea de circulatie a lucratorilor din Bulgaria și Romania - 1 ianuarie 2014

2014-01-22

Astăzi este ziua în care se ridică ultimele restricții în ceea ce privește libertatea de circulație a lucrătorilor din Bulgaria și România. De azi încolo, cetățenii bulgari și români își pot exercita integral dreptul de a lucra în toate statele membre UE fără permis de muncă. De fapt, cetățenii bulgari și români își exercitau deja acest drept în cele 19 state care au ales să nu aplice măsuri tranziționale, iar în ceea ce privește dreptul de a călători sau rezida, ei se bucurau de aceste drepturi în toate statele membre încă din momentul în care Bulgaria și România au aderat la Uniunea Europeană, în 2007. Chiar și în țările în care existau restricții, multor cetățeni bulgari și români li s-au acordat permise de muncă. În consecință, există peste 3 milioane de bulgari și de români care trăiesc în prezent în alte state membre și este puțin probabil că numărul lor va crește considerabil

[citeste tot articolul]


Comisia lanseaza un apel la actiune imediata pentru o renastere industriala europeana

2014-01-22

Comisia Europeană invită statele membre să recunoască importanța vitală a industriei pentru crearea de locuri de muncă și pentru generarea de creștere economică, precum și să integreze problemele legate de competitivitatea industrială în toate domeniile de politică. Acesta este esența mesajului conținut în comunicarea Pentru o renaștere industrială europeană, adoptată miercuri, 22 ianuarie. Comisia face apel la Consiliu și la Parlament să adopte propuneri referitoare la energie, transporturi, spațiu și rețelele de comunicații digitale, precum și să pună în aplicare și să asigure respectarea legislației destinate să finalizeze piața internă. În plus, obiectivul modernizării industriale trebuie urmărit prin investiții în inovare, utilizarea eficientă a resurselor, tehnologii noi, competențe și acces la finanțare, accelerate de utilizarea fondurilor UE dedicate acestor scopuri.

[citeste tot articolul]


Situatia sociala si a ocuparii forței de munca

2014-01-21

Una dintre cele mai tangibile consecințe sociale ale crizei economice este creșterea semnificativă a sărăciei în rândul populației în vârstă de muncă. Este posibil ca o reducere treptată a șomajului să nu fie suficientă pentru a inversa această situație, dacă polarizarea salarială continuă, în special din cauza unei creșteri a cazurilor de muncă cu fracțiune de normă. Aceasta este una din principalele concluzii ale analizei din 2013 privind situația socială și a ocupării forței de muncă în Europa, care abordează și impactul pozitiv al prestațiilor sociale asupra probabilității de a reveni în câmpul muncii, consecințele dezechilibrelor persistente între bărbați și femei și dimensiunea socială a Uniunii economice și monetare.

Analiza arată cum încadrarea în muncă poate să ajute oamenii să scape de sărăcie, dar doar în jumătate din cazuri: multe depind și de tipul de loc de muncă

[citeste tot articolul]


Libera circulatie a persoanelor

2014-01-20

În cadrul unei inițiative speciale lansate de Comisie, reglementările în materie de fiscalitate ale statelor membre urmează să fie examinate pentru a asigura faptul că nu îi discriminează pe cetățenii mobili din UE. Accentul se pune atât pe persoanele active din punct de vedere economic, cum ar fi lucrătorii și persoanele care desfășoară activități independente, cât și pe cele inactive, cum ar fi pensionarii. Inițiativa suplimentează și finalizează un proiect anterior, în cadrul căruia a fost examinat tratamentul fiscal aplicat lucrătorilor transfrontalieri (IP/12/340).

Mobilitatea lucrătorilor a fost identificată ca fiind unul dintre factorii esențiali care pot stimula creșterea economică și ocuparea forței de muncă în Europa. Se estimează că PIB­ul țărilor UE-15 a crescut cu aproximativ 1% pe termen lung, ca rezultat al mobilității care a urmat extinderii (2004-2009)1.

[citeste tot articolul]Egalitate: normele UE menite sa combată discriminarea sunt acum in vigoare in toate cele 28 de state membre

2014-01-17

Normele Uniunii Europene menite să combată discriminarea pe motive de origine rasială sau etnică, religie sau credință, dizabilități, vârstă sau orientare sexuală au fost transpuse de toate statele membre în legislația lor națională. În prezent sunt necesare eforturi suplimentare pentru a le pune în aplicare. Acestea sunt principalele constatări ale unui nou raport lansat de Comisia Europeană.

Directiva privind egalitatea de tratament în ceea ce privește încadrarea în muncă și Directiva privind egalitatea de tratament între rase, ambele adoptate în 2000, au fost elaborate pentru a combate discriminarea. Este o veste bună că aceste directive ale UE fac parte acum din dreptul intern al tuturor celor 28 de țări din UE. Cu toate acestea, raportul scoate în evidență faptul că autoritățile naționale mai trebuie să asigure și protecția efectivă a victimelor discriminării la fața

[citeste tot articolul]


Tabloul de bord privind mobilitatea in UE

2014-01-09

Conform primului „Tablou de bord privind mobilitatea în UE”, Germania, Belgia, Spania, Franța și Italia dețin cele mai bune sisteme de sprijin public pentru promovarea posibilităților de studiu și de formare în străinătate și pentru consilierea studenților din învățământul superior. Tabloul de bord reprezintă o parte a răspunsului Comisiei Europene la cererea statelor membre1 de a elimina obstacolele în calea studiilor și formării în străinătate, în cadrul unor acțiuni mai ample pentru a ajuta tinerii să obțină competențele și experiența de care au nevoie pentru a-și spori capacitatea de inserție profesională.

Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret, a declarat: „Studiile și cursurile de formare în străinătate reprezintă o metodă excelentă de a dobândi experiență și competențe prețioase. Iată de ce UE a crescut considerabil

[citeste tot articolul]


        Google Translate
   English    Francais    Deutsch    Espanol    Portugues

Structura gazda
a centrului ED Craiova:
Asociatia
"Mereu pentru Europa"


Mereu pentru Europa

EUROPE DIRECT Craiova - 2015