Lansarea Anului european al patrimoniului cultural 2018

2017-12-07

În data de 7 decembrie, la Forumul european al culturii de la Milano, a avut loc lansarea Anului european al patrimoniului cultural 2018. Activitățile prevăzute în decursul lui vor aduce în prim-plan bogăția patrimoniului cultural al Europei și vor evidenția rolul acestuia în încurajarea unui sentiment comun de identitate și în construirea viitorului Europei.

Comisarul pentru educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics, a declarat: „Patrimoniul cultural se află în centrul modului de viață european. El definește cine suntem și creează un sentiment de apartenență. Patrimoniul cultural nu este alcătuit doar din literatură, artă și obiecte, ci și din meșteșugurile pe care le învățăm, poveștile pe care le spunem, hrana pe care o consumăm și filmele pe care le urmărim. Trebuie să păstrăm și să prețuim patrimoniul cultural pentru

[citeste tot articolul]


Aprofundarea uniunii economice și monetare

2017-12-07

Drept urmare a angajamentului asumat de președintele Jean-Claude Juncker privind aprofundarea uniunii economice și monetare a Europei, Comisia Europeană a lansat miercuri, 6 decembrie, o Foaie de parcurs și un pachet de măsuri concrete care să fie implementate în următoarele 18 luni. Obiectivul global este acela de a spori unitatea, eficiența și răspunderea democratică a uniunii economice și monetare a Europei până în 2025.

Președintele Jean-Claude Juncker a declarat: „După ani de criză, a sosit momentul să luăm viitorul Europei în mâinile noastre. Creșterea economică viguroasă din acest moment ne încurajează să mergem înainte pentru a garanta că uniunea noastră economică și monetară este mai unită, mai eficientă și mai democratică și că funcționează în folosul tuturor cetățenilor noștri. Trebuie să batem fierul cât e cald.”

Foaia de

[citeste tot articolul]


Măsuri de protejare a drepturilor de proprietate intelectuală

2017-11-29

Comisia a prezentat miercuri, 29 noiembrie, o serie de măsuri menite să asigure mai buna protecție a drepturilor de proprietate intelectuală, încurajând astfel companiile europene, în special IMM-urile și firmele nou-înființate, să investească în inovare și creativitate. Inițiativele vor facilita acțiuni eficiente împotriva încălcării acestor drepturi, vor simplifica soluționarea litigiilor transfrontaliere și vor aborda problema procentului de bunuri importate în UE ce sunt contrafăcute sau piratate (5%, în valoare de 85 miliarde de euro).

Vicepreședintele Jyrki Katainen, responsabil pentru locuri de muncă, creștere, investiții și competitivitate, a declarat: „Creșterea economică și competitivitatea Europei depind în mare măsură de numeroșii noștri antreprenori – de la firmele nou-înființate până la marile companii – pe care ne bazăm să

[citeste tot articolul]


Plăți electronice mai sigure și inovatoare

2017-11-27

 

Comisia Europeană a adoptat, în data de 27 noiembrie, noi norme pentru plățile electronice în magazine și online, care vor crește gradul lor de siguranță și le vor facilita consumatorilor accesul la soluții de plată mai convenabile, eficiente din punctul de vedere al costurilor și, nu în ultimul rând, inovatoare. Acestea pun în aplicare a doua directivă a UE privind serviciile de plată (DSP2), revizuită recent, care vizează modernizarea lor în Europa.

Valdis Dombrovskis, vicepreședintele Comisiei Europene, responsabil pentru stabilitatea financiară, serviciile financiare și Uniunea piețelor de capital, a declarat: „Noile norme vor orienta actorii de pe piață, vechi și noi, pentru a oferi servicii mai bune consumatorilor, asigurând, în același timp, securitatea acestora.”

Printre obiectivele importante ale DSP2 se numără:

•sporirea

[citeste tot articolul]


Majoritatea românilor au încredere în Uniunea Europeană

2017-11-27

La 10 ani de la aderare, românii continuă să aibă încredere în Uniunea Europeană (57%), iar 54% consideră că vocea le este auzită în UE. 86% dintre ei au o părere neutră (40%) sau pozitivă (46%) despre UE, iar 14% una negativă. În opinia românilor, principalele atuuri ale Uniunii sunt relațiile bune dintre statele sale membre, democrația și respectarea drepturilor omului și a statului de drept, precum și capacitatea de a promova pacea și democrația dincolo de granițele proprii. Românii consideră, de asemenea, că Uniunea Europeană va deveni mai puternică (56%) și mai unită (58%). Acestea sunt câteva din concluziile sondajului de opinie realizat în luna noiembrie în România și Bulgaria, cu ocazia împlinirii a 10 ani de apartenență la Uniunea Europeană.

"Faptul că majoritatea românilor consideră că vocea le este auzită în UE atestă faptul că ei

[citeste tot articolul]


Uniunea energiei: progrese și perspective

2017-11-24

Al treilea raport privind starea Uniunii energiei, publicat vineri, 24 noiembrie, arată că tranziția Europei către o societate cu emisii scăzute de dioxid de carbon devine noua realitate pe teritoriul UE. Datorită progreselor înregistrate în 2017, Uniunea Europeană este pe drumul cel bun în ce privește implementarea acestei inițiative și generarea de locuri de muncă, creștere economică și investiții. Se confirmă și faptul că tranziția energetică nu este posibilă fără adaptarea infrastructurii la nevoile viitorului sistem.

Maroš Šefčovič, vicepreședintele Comisiei Europene, a declarat: „Uniunea energiei va fi un succes numai dacă avansăm cu toții în aceeași direcție. Dorim să ne îndeplinim angajamentul privind finalizarea acestei Uniuni până la sfârșitul actualului mandat al Comisiei. Până în 2019, Uniunea energiei ar trebui să se transforme

[citeste tot articolul]


Diagnostic al stării de sănătate din România și UE

2017-11-23

O mare parte din populația României se autoevaluează ca bucurându-se de o stare bună de sănătate, însă speranța de viață la naștere rămâne cu aproape șase ani sub media UE și este una dintre cele mai scăzute. Numărul persoanelor care fumează zilnic este în concordanță cu media UE, iar rata obezității în rândul adulților este cea mai mică din Europa. Acestea sunt câteva din constatările profilului de țară în domeniul sănătății pentru România, publicat în data de 23 noiembrie de Comisia Europeană.

Detalii: https://ec.europa.eu/romania/news/20172311_profil_sanatate_state_membre_si_ue_ro

[citeste tot articolul]


Cotele de pescuit în Marea Neagră pentru 2018

2017-11-21

Comisia Europeană a prezentat marți, 21 noiembrie, propunerile privind limitele de captură și cotele pentru pescuitul în Marea Neagră, alocate României și Bulgariei în 2018. Comisia a luat în calcul cele mai bune recomandări bazate pe studii științifice, iar aceste propuneri sunt în linie cu concluziile întrunirii din acest an a Comisiei generale pentru pescuitul în zona Mediteraneană (GFCM), unde a fost aprobat pentru prima dată un plan multianual de gestionare pentru Marea Neagră.

Pentru șprot, Comisia a propus menținerea, în 2018, a limitei totale de captură la 11.475 tone, din care 70% sunt alocate Bulgariei și 30% României.

Pentru calcan, au fost incluse în propunere cotele adoptate în cadrul sesiunii GFCM, respectiv 114 tone pe an în 2018 și 2019, alocarea României fiind de 50%. De asemenea, sunt prevăzute o întrerupere a sezonului pescuit în

[citeste tot articolul]


Săptămâna europeană a competențelor profesionale 2017

2017-11-20

Peste 1.000 de evenimente au loc în întreaga Europă în perioada 20-24 noiembrie, cu ocazia celei de a doua ediții a Săptămânii europene a competențelor profesionale, organizate de Comisia Europeană. Obiectivul este de a-i ajuta pe cetățeni să-și descopere, utilizeze și îmbunătățească talentele și competențele cu ajutorul educației și formării profesionale, una dintre cele zece acțiuni-cheie propuse în cadrul Noii agende pentru competențe în Europa.

„Într-o lume a muncii inteligente, educația și formarea profesională reprezintă o alegere potrivită. Percepția că educația și formarea profesională sunt „rudele sărace” ale studiilor universitare este greșită. Aceste două tipuri de educație trebuie să se afle la nivel de egalitate. Cea de a doua ediție a Săptămânii europene a competențelor profesionale se va concentra asupra unei multitudini

[citeste tot articolul]


Consolidarea dimensiunii sociale în Europa

2017-11-17

Primul summit social al UE din ultimii 20 de ani a reunit, în data de 17 noiembrie, la Göteborg (Suedia), președinții instituțiilor UE, șefii de stat și de guvern, partenerii sociali și alte părți interesate. În prezența președintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker și a prim-ministrului suedez Stefan Löfven, participanții au purtat discuții deschise cu privire la modalitățile de promovare a locurilor de muncă și a creșterii economice echitabile în Uniunea Europeană și, totodată, a fost proclamat Pilonul european al drepturilor sociale.

„Europa întoarce încet pagina după anii de criză economică, dar încă nu a depășit cea mai mare criză socială pe care a cunoscut-o de câteva generații. Ne confruntăm cu toții cu provocările legate de șomajul în rândul tinerilor, de inegalitate și de transformările prin care trece piața muncii. În

[citeste tot articolul]


Lecțiile Gustului - Comisia promovează alimentația sănătoasă în rândul copiilor

2017-11-17

Asociația "Sărbătoarea Gustului", în parteneriat cu Reprezentanța Comisiei Europene în România, Ministerul Educației Naționale, Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale, Ministerul Mediului și Primăria Capitalei – prin Proedus, organizează luni, 20 noiembrie, de la orele 09.00, la Școala Centrală (Strada Icoanei 3-5, București), "Lecțiile Gustului" – un eveniment destinat educării culinare a copiilor în scopul promovării unei alimentații sănătoase și a unui comportament responsabil în ceea ce privește mediul înconjurător și a luptei împotriva risipei alimentare.

De asemenea, în cadrul evenimentului din data de 20 noiembrie, se va distribui, în premieră, o broșura pedagogică, ce va ajunge ulterior la 201.671 de elevi din clasele primare, și va servi drept ghid cu exerciții și subiecte privind temele susmenționate. Broșura conține 7 teme ce

[citeste tot articolul]


Consolidarea progreselor în domeniul migrației

2017-11-16

Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant au prezentat, în data de 16 noiembrie, acțiunile necesare pentru a consolida rezultatele pozitive din domeniul migrației. Eforturile colective care vizează protejarea frontierelor externe ale UE, cooperarea cu țările terțe pentru eliminarea cauzelor migrației neregulamentare, îmbunătățirea protecției migranților, precum și progresele înregistrate în lupta contra celor ce introduc ilegal migranți au produs rezultate concrete, în 2017 fiind înregistrată o scădere cu 63% a numărului total de treceri ilegale de-a lungul principalelor rute de migrație.

Prim-vicepreședintele Frans Timmermans a declarat: „Din 2015, am realizat progrese reale prin munca noastră comună pentru o mai bună gestionare a migrației pe toate planurile. Nu ne-am atins însă obiectivul și ne vom mai confrunta o bună bucată de vreme cu această

[citeste tot articolul]


Măsuri împotriva știrilor false și dezinformării online

2017-11-14

Comisia Europeană a lansat luni, 13 noiembrie, o consultare publică privind știrile false și dezinformarea online și a creat un Grup de experți la nivel înalt, format din reprezentanți ai mediului academic, platformelor online, presei și societății civile. Rezultatele consultării și ale lucrărilor Grupului vor fi integrate într-o strategie europeană de combatere a propagării știrilor false, ce urmează a fi prezentată în primăvara anului 2018.

Sursa: https://ec.europa.eu/romania/news/20171311_masuri_combatere_stiri_false_dezinformare_online_ro

[citeste tot articolul]


Crearea unui spațiu european al educației până în 2025

2017-11-14

În contextul dezbaterilor privind viitorul Europei, Comisia Europeană a prezentat, în data de 14 noiembrie, viziunea sa privind crearea, până în 2025, a unui spațiu european al educației. Ea apreciază că este în interesul tuturor statelor membre ca întreg potențialul educației și culturii să fie pus în slujba creării de locuri de muncă, creșterii economice și echității sociale.

Detalii: https://ec.europa.eu/romania/news/20171411_creare_spatiu_european_educatie_2025_ro

[citeste tot articolul]


"Forumul pentru aer curat" aduce noi măsuri

2017-11-13

Cu ocazia Forumului pentru aer curat, organizat de Comisia Europeană, între 16-17 noiembrie, la Paris, Agenția Europeană de Mediu va lansa un instrument nou, indicele de calitate a aerului. Acesta le va permite cetățenilor să verifice aproape în timp real calitatea aerului din zona în care locuiesc.

„Există prea mulți oameni ce respiră aer care le poate face rău. Acest aspect reprezintă o povară imensă pentru sistemele noastre de sănătate și ne afectează nivelurile de productivitate de la locul de muncă. Am stabilit standarde privind calitatea aerului și trebuie să ne asigurăm că acestea sunt respectate la nivelul întregii UE pentru a îmbunătăți starea de sănătate a cetățenilor. Implementarea integrală a normelor UE privind aerul curat va reduce numărul de decese premature cu aproape 50 % până în 2030”, a declarat Karmenu Vella, comisar european

[citeste tot articolul]


Situația educației și formării în Europa

2017-11-09

Ediția din 2017 a Monitorului educației și formării al Comisiei, publicată în data de 9 noiembrie, arată că sistemele naționale de învățământ devin din ce în ce mai favorabile incluziunii și mai eficiente. Cu toate acestea, publicația confirmă că nivelul de instruire al elevilor depinde în mare măsură de mediile socioeconomice din care provin.

Tibor Navracsics, comisarul european pentru educație, cultură, tineret și sport a declarat că "din cauza inegalităților, prea mulți europeni sunt încă privați de șansa de a profita la maximum de viețile lor. Inegalitățile reprezintă, de asemenea, o amenințare la adresa coeziunii sociale, a creșterii economice și a prosperității pe termen lung. În plus, de prea multe ori, sistemele noastre de învățământ perpetuează inegalitățile, atunci când nu se ocupă de persoanele provenite din medii mai sărace

[citeste tot articolul]


Accelerarea tranziției la vehicule nepoluante

2017-11-08

Un pachet de măsuri pentru a accelera tranziția la vehicule cu emisii de CO2 reduse sau chiar zero a fost propus de Comisia Europeană miercuri, 8 noiembrie. Acesta reprezintă un pas decisiv înainte în ceea ce privește punerea în aplicare a angajamentelor asumate în cadrul Acordului de la Paris, ce au în vedere reducerea obligatorie cu cel puțin 40% a emisiilor până în 2030 în interiorul UE.

Vicepreședintele Comisiei Maroš Šefčovič, responsabil pentru Uniunea energetică, a declarat: „Am intrat într-o perioadă de transformare economică favorabilă climei. Setul de propuneri prezentat acum creează condițiile necesare pentru ca producătorii europeni să dețină un rol de frunte în tranziția energetică mondială, în loc să se țină doar după ceilalți. Propunerile îi vor stimula să producă cele mai bune, mai nepoluante și mai competitive autovehicule,

[citeste tot articolul]


O Uniune eficientă, bazată pe valori

2017-11-07

Cea de-a 13-a reuniune anuală la nivel înalt cu lideri ai cultelor religioase din întreaga Europă, găzduită de prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, în prezența vicepreședintelui Parlamentului European, Mairead McGuinness, a avut loc marți, 7 noiembrie, în contextul dezbaterii actuale privind viitorul Europei, ea abordând în detaliu chestiuni referitoare la valori și guvernanță.

Prim-vicepreședintele Frans Timmermans a declarat: „Viitorul Europei este în mâinile cetățenilor săi. Conturarea viitorului nostru este o responsabilitate colectivă, iar valorile noastre comune sunt busola care ne ghidează. Dialogul periodic cu organizațiile confesionale și neconfesionale, în egală măsură, ne permite să abordăm tematica viitorului nostru comun din mai multe perspective. Doar printr-un dialog incluziv putem să trasăm cel mai bine direcțiile

[citeste tot articolul]


Eficacitatea Fondului UE de ajustare la globalizare

2017-10-31

Comisia Europeană a publicat marți, 31 octombrie, raportul său privind performanța Fondului european de ajustare la globalizare (FEG) în 2015 și 2016. Acesta reafirmă rolul fondului ca exemplu emblematic al solidarității europene în limitele disponibilităților organizaționale și bugetare. În perioada analizată, aproape 19.500 de lucrători au fost ajutați să se adapteze la configurația în schimbare a schimburilor comerciale și la consecințele crizei economice și financiare.

Comisarul UE pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, Marianne Thyssen, a declarat: „Rezultatele prezentate demonstrează valoarea adăugată a Fondului european de ajustare la globalizare în ceea ce privește sprijinirea lucrătorilor disponibilizați care au dificultăți în a-și găsi un nou loc de muncă. Asistența din partea

[citeste tot articolul]


Fonduri UE pentru inovații revoluționare și soluții la provocările societale

2017-10-27

Orizont 2020, programul UE de finanțare a cercetării și inovării, va contribui cu 30 miliarde euro la dezvoltarea de soluții pentru provocările societale și la încurajarea inovațiilor revoluționare, în perioada 2018-2020. Comisia Europeană a anunțat, în data de 27 octombrie, modul în care vor fi cheltuite aceste fonduri, printre priorități fiind și lansarea unui consiliu european al inovării.

Carlos Moedas, comisarul pentru cercetare, știință și inovare, a declarat: „Inteligența artificială, genetica, tehnologia blockchain: știința se află în centrul celor mai promițătoare inovații revoluționare actuale. Europa este un lider mondial în domeniul științei și tehnologiei și va juca un rol important în stimularea inovării. Comisia depune un efort concertat - inclusiv cu Consiliul European al Inovării, care face primii săi pași astăzi - pentru a

[citeste tot articolul]


Situația medicamentelor pentru copii în UE

2017-10-26

Raportul prezentat de Comisia Europeană joi, 26 octombrie, arată că progresele din domeniul medicamentelor pentru copii, de la intrarea în vigoare a Regulamentului pediatric în urmă cu 10 ani, nu ar fi fost posibile fără o legislație specifică a UE, precum autorizarea a 260 de noi medicamente. De asemenea, este subliniat faptul că sunt necesare eforturi suplimentare de combinare a normelor relevante în scopul soluționării deficiențelor în tratarea bolilor rare la copii.

Vytenis Andriukaitis, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: „Deși sunt mulțumit de progresele generale înregistrate în ceea ce privește îmbunătățirea accesului la medicamente sigure și adaptate pentru copii, îmi iau angajamentul să extind aceste rezultate positive și la copiii cu boli rare. Când ne gândim la progresele înregistrate în tratarea cancerului la

[citeste tot articolul]


2,7 miliarde euro pentru Erasmus+ în 2018

2017-10-25

Comisia Europeană a publicat, în data de 25 octombrie, apelul de propuneri pentru anul 2018 în cadrul Erasmus+, programul Uniunii Europene destinat mobilității și cooperării în domeniul educației, formării, tineretului și sportului. Cu un buget care va fi suplimentat cu 200 milioane euro, cu 8% mai mare față de 2017, Erasmus+ va oferi oportunități majore pentru persoane și organizații din Europa și din afara ei.

Tibor Navracsics, comisarul european pentru educație, cultură, tineret și sport, a declarat: "Sunt încântat de faptul că Uniunea Europeană este pregătită să investească, în 2018, 2,7 miliarde euro în Erasmus+, pentru a sprijini proiecte educaționale extrem de valoroase și pentru a le oferi tinerilor europeni sute de mii de oportunități de a studia și a se forma în străinătate. Activitățile care au marcat aniversarea a 30 de ani de

[citeste tot articolul]


Mai buna protecție a cetățenilor UE contra terorismului

2017-10-18

Odată cu publicarea celui de-al 11-lea raport privind Uniunea securității, Comisia Europeană a prezentat, în data de 18 octombrie, un set de măsuri operaționale și practice menite să asigure o mai bună protecție a cetățenilor UE împotriva amenințărilor teroriste. Măsurile vizează remedierea vulnerabilităților constatate în urma atacurilor recente și vor ajuta statele membre la mai buna protejare a spațiilor publice și privarea teroriștilor de mijloacele necesare pentru a acționa. Comisia a propus, de asemenea, consolidarea acțiunii externe a UE în ceea ce privește combaterea terorismului și a recomandat demararea de negocieri cu Canada pentru un acord revizuit privind registrul cu numele pasagerilor.

Prim-vicepreședintele Frans Timmermans a declarat: „Nu vom ceda niciodată în fața teroriștilor care ne atacă securitatea și libertățile. Europenii

[citeste tot articolul]


Dezvoltarea platformei Europeana, pentru promovarea patrimoniului cultural

2017-10-17

O consultare publică online, lansată de Comisia Europeană în data de 17 octombrie, va aduna opiniile cetățenilor și organizațiilor interesate de cultura digitală cu privire la utilizarea platformei online Europeana (link is external), dedicată conservării patrimoniului cultural, ce înregistrează peste 700.000 de vizite lunar.

Platforma asigură accesul la peste 53 de milioane de lucrări, inclusiv imagini, texte, înregistrări video și audio, precum și material 3D din colecțiile a peste 3.700 de biblioteci, arhive, muzee, galerii sau colecții de materiale audiovizuale din întreaga Europă. Ea poate fi folosită de profesori, artiști, analiști de date din instituțiile culturale sau sectorul crreativ, dar și de oricine caută informații online despre cultură.

Consultarea publică va ajuta la identificarea, printr-o evaluare independentă, a modului în

[citeste tot articolul]


Descoperire în domeniul astronomiei, cu finanțare europeană

2017-10-16

Folosind două metodologii diferite, una pe bază de unde gravitaționale și una pe bază de lumină, cercetătorii au putut urmări, pentru prima dată, coliziunea a două stele neutronice. Rezultatele au fost prezentate luni, 16 octombrie, de echipe de oameni de știință ce au participat la descoperirea undelor gravitaționale, cercetare pentru care a fost acordat premiul Nobel pentru fizică 2017. La observarea științifică au luat parte și 11 studenți-doctoranzi din cadrul proiectului GraWIToN, finanțat cu fonduri europene în valoare de 3,7 milioane de euro prin programul "Acțiuni Marie Skłodowska-Curie".

Comisarul european pentru cercetare, știință și inovare, Carlos Moedas, a subliniat natura extraordinară a acestui eveniment: "Această zi marchează o nouă abordare în astronomie. De acum înainte, cercetătorii vor avea posibilitatea atât de a vedea, cât

[citeste tot articolul]


Fermierii din România primesc sprijin pentru combaterea problemelor climatice

2017-10-12

Comisia Europeană a inclus alte cinci state, printre care și România, pe lista celor care pot crește suma plătită în avans fermierilor afectați de condițiile climatice dificile din prima jumătate a acestui an. În urma acestei decizii, fermieri din 15 state membre sunt acum eligibili pentru a primi în avans plăți mai mari.

Această măsură a fost luată în prima parte a lunii septembrie pentru zece state: Belgia, Cehia, Spania, Italia, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, Portugalia și Finlanda. Acestora li se adaugă acum alte cinci țări: România, Croația, Irlanda, Grecia și Marea Britanie, state care au cerut mai târziu acest sprijin și care au reacționat după ce procedurile pentru primele 10 state erau deja demarate. Astfel, pentru a evita îngreunarea întregului proces, Comisia a decis să abordeze separat cererile celor două grupuri de state.

[citeste tot articolul]Ziua Mondială a Educației

2017-10-05

Astăzi este Ziua Mondială a Educației !
Prin activitatea ED Craiova de astăzi, am pus pe masa dezbaterilor cateva dintre aspectele europene în domeniul educației.
Ce părere aveți despre responsabilitățile în educație?
Cine are rolul cel mai important în procesul de educație și formare?
Guvernele, școlile, profesorii sau părinții?
Dar rolul dumneavoastră? În ce măsură puteți decide unde, când și ce să învățați?
A învăța înseamnă mai mult decât a sta în clasă.
Mai mult decât a reține informații. A învăța înseamnă a trăi.
De aceea, UE promovează o abordare amplă și cuprinzătoare a procesului de învățare, care include o gamă întreagă de metode și medii diferite de învățare, de exemplu învățarea non-formală, formală și pe tot parcursul vieții.
Statele membre ale UE sunt responsabile de propriile sisteme de educație și

[citeste tot articolul]


Concursul Lider European: liceenii dezvoltă soluții pentru comunitățile locale

2017-10-05

Reprezentanța Comisiei Europene în România lansează concursul Lider European și provoacă elevii de liceu din clasele IX-XI să lucreze în echipă și să elaboreze proiecte prin care să răspundă provocărilor sau oportunităților existente în comunitățile locale. Cele mai bune opt proiecte înscrise pe platforma online Europa, casa noastră (link is external) vor fi premiate, iar echipele clasate pe primele trei locuri vor fi invitate să își prezinte proiectele în fața juriului, la București. Concursul face parte din campania educațională pe teme europene "Europa, casa noastră", o inițiativă susținută de Ministerul Educației Naționale.

Competiția "Lider European" se adresează elevilor de liceu din clasele IX-XI, care trebuie să alcătuiască echipe formate din patru membri și un profesor coordonator pentru a participa. Înscrierea se va realiza de către

[citeste tot articolul]


Rate record ale ocupării forței de muncă

2017-10-05

Tendința de intensificare a ocupării forței de muncă și a creșterii economice se menține în UE, potrivit celui mai recent raport trimestrial privind ocuparea, publicat în data de 5 octombrie. Datele arată că ocuparea forței de muncă în UE a continuat să crească într-un ritm constant și în aproape toate statele membre. Un nivel record de 235 de milioane de persoane angajate a fost înregistrat în al doilea trimestru din 2017. Generația mai tânără este cea care a beneficiat, în special, de creșterea ratei de ocupare a forței de muncă în ultimii patru ani. Deși șomajul în rândul tineretului este încă prea ridicat, rata a scăzut mai rapid decât la nivelul populației totale, până la 16,9%.

Marianne Thyssen, comisarul pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, a declarat: „Rezultatele actuale sunt

[citeste tot articolul]


Intensificarea eforturilor de combatere a conținutului ilegal de pe internet

2017-09-28

Orientările și principiile prezentate de Comisia Europeană joi, 28 septembrie, vor permite platformelor online să-și intensifice eforturile de prevenire, detectare și eliminare a conținutului ilegal care instigă la ură, violență și terorism în mediul online. Măsurile propuse vor contribui la sporirea eficacității luptei împotriva acestui conținut și a eforturilor depuse în prezent pentru construirea unei Uniuni eficace și reale în materie de securitate, precum și a unei piețe unice digitale mai puternice.

Vicepreședintele pentru piața unică digitală, Andrus Ansip, a declarat: „La provocarea pe care o reprezintă conținuturile online ilegale, UE oferă un răspuns pe măsură. Platformele vor putea astfel să își îndeplinească obligațiile, în strânsă cooperare cu autoritățile de asigurare a respectării legii și cu societatea civilă. Orientările

[citeste tot articolul]


Despre limbi străine cu prilejul Zilei Europene a Limbilor 2017

2017-09-27

Limbile străine deschid uși, oferă noi perspective asupra lumii, ajută la obținerea unui loc de muncă, iar învățarea și utilizarea lor reprezintă o îndeletnicire foarte distractivă care, mai presus de toate, îi unește pe oameni. Ca în fiecare an în jurul datei de 26 septembrie, declarată Ziua Europeană a Limbilor, Reprezentanța Comisiei Europene în România a organizat, la București, împreună cu partenerii săi, evenimente menite să evidențieze bogăția limbilor, legătura lor cu cultura și toate beneficiile pe care le oferă învățarea limbilor străine.

Astfel, sâmbătă, 23 septembrie, la Casa Filipescu Cesianu a avut loc, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România, un târg lingvistic deschis publicului larg. Sesiunile de speak dating, atelierele pentru copii și părinți și lecțiile demonstrative de limbi străine propuse de

[citeste tot articolul]


Drepturile călătorilor în transportul feroviar

2017-09-27

Comisia Europeană a propus, în data de 28 septembrie, actualizarea normelor privind drepturile călătorilor în transportul feroviar, pentru o mai bună protejare a acestora în caz de întârziere, anulare sau discriminare. Comisia urmărește respectarea acestor drepturi în UE, indiferent de destinație, informarea adecvată a călătorilor și îmbunătățirea în mod semnificativ a drepturilor persoanelor cu dizabilități sau cu mobilitate redusă.

Comisarul pentru transporturi, Violeta Bulc, a declarat: „Datorită Uniunii Europene, călătorii beneficiază de un set complet de drepturi, indiferent de locul în care se deplasează pe teritoriul UE. Cu toate acestea, încă există prea mulți călători și navetiști în transportul feroviar european care nu sunt informați în mod corespunzător cu privire la drepturile lor. Noua noastră propunere urmărește remedierea acestei

[citeste tot articolul]


Prima vară fără tarife de roaming

2017-09-26

Românii, în marea lor majoritate (63%), sunt conștienți că tarifele de roaming au fost eliminate în UE, iar 85% dintre ei apreciază că ei personal sau familia și prietenii lor vor beneficia de pe urma acestei măsuri. 60% dintre respondenți și-au restricționat utilizarea telefonului când au călătorit în străinătate înainte de 15 iunie, acest procent scăzând până la 57% după aceast dată. Atât înainte, cât și după 15 iunie, românii au folosit mai puțin ca în propria țară apelurile de voce (49% și 47%). Pentru mesajele text și transferul de date, procentul celor ce nu le folosesc niciodată când călătoresc în altă țară UE, a scăzut de la 34% (înainte de 15 iunie) la 19% (după 15 iuniea), la ambele servicii.

Pe ansamblul Uniunii marea majoritate a cetățenilor sunt conștienți de beneficiile roamingului fără tarife suplimentare. Mulțumită noilor

[citeste tot articolul]


Standarde de calitate la produsele alimentare

2017-09-26

Comisia Europeană a publicat, în data de 26 septembrie, un set de orientări referitoare la legislația europeană în materie de siguranță alimentară și de protecție a consumatorilor, aplicabilă produselor cu dublu standard de calitate. Cu ajutorul acestora, autoritățile naționale vor putea stabili dacă societățile comerciale încalcă dispozițiile UE atunci când vând produse a căror calitate diferă în funcție de țară.

Věra Jourová, comisarul pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, a declarat: „Prezentarea a două produse diferite în același ambalaj al unei mărci induce consumatorii în eroare și constituie o lipsă de loialitate față de aceștia. Avem aici un exemplu clar că numai lucrând împreună la nivelul UE putem rezolva problemele transfrontaliere. A trecut prea mult timp de când statele membre se străduiesc, în van, să rezolve

[citeste tot articolul]


Impozitare echitabilă în economia digitală

2017-09-21

Comisia Europeană a prezentat joi, 21 septembrie, o comunicare ce lansează agenda europeană pentru o impozitare echitabilă și favorabilă creșterii în economia digitală. Aceasta identifică provocările cu care se confruntă statele membre în acest domeniu și trece în revistă soluțiile posibile.

Vicepreședintele Andrus Ansip, responsabil pentru piața unică digitală, a declarat: “Reglementările moderne privind impozitarea sunt esențiale pentru a valorifica la maximum potențialul pieței unice digitale și pentru a încuraja inovarea și creșterea. Acest lucru înseamnă un cadru legislativ modern și durabil, care să asigure certitudine juridică, stimulente pentru creșterea economică și condiții echitabile pentru toate companiile. UE susține o revizuire aprofundată a normelor din domeniul impozitării la nivel global pentru a răspunde noilor realități."
[citeste tot articolul]Eforturi comune UE - ONU pentru eliminarea violenței împotriva femeilor

2017-09-20

Miercuri, 20 septembrie, inițiativa Spotlight a fost lansată, în cadrul Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, scopul ei fiind eliminarea tuturor formelor de violență împotriva femeilor și fetelor. Uniunea Europeană este principalul susținător al proiectului, alocând pentru acesta un buget de 500 milioane de euro.

Înaltul Reprezentant al UE, Federica Mogherini, a declarat: „Uniunea Europeană este hotărâtă să combată toate formele de violență împotriva femeilor și a fetelor, deoarece acestea subminează drepturile și valorile noastre fundamentale, cum ar fi demnitatea, accesul la justiție și egalitatea de gen. Trebuie să garantăm înainte de toate siguranța femeilor și a fetelor pentru a le permite astfel să își dezvolte pe deplin potențialul.”

Pe parcursul anilor următori, prin această inițiativă, vor fi puse în aplicare programe

[citeste tot articolul]


Acordul comercial UE-Canada intră în vigoare

2017-09-20

Joi, 21 septembrie 2017, Acordul economic și comercial cuprinzător (CETA) dintre Uniunea Europeană (UE) și Canada va intra în vigoare, cu titlu provizoriu. Acesta le oferă companiilor europene noi oportunități de export către Canada, iar eliminarea taxelor vamale la majoritatea produselor tranzacționate între UE și Canada ar putea duce la economii anuale de aproape 600 milioane euro.

Comisarul pentru comerț, Cecilia Malmström, a declarat: „Lucrurile sunt pe cale să se schimbe pentru exportatorii noștri. Intrarea în vigoare provizorie a acordului le va permite companiilor și cetățenilor din UE să înceapă imediat să beneficieze de avantajele sale. Acest lucru reprezintă un semnal pozitiv pentru economia mondială, având potențialul de a stimula creșterea economică și de a crea locuri de muncă.. CETA este un acord modern și inovator, care reflectă

[citeste tot articolul]


Cadru pentru fluxul liber al datelor fără caracter personal

2017-09-19

Comisia Europeană a propus marți, 19 septembrie, un nou set de norme pentru reglementarea fluxului liber al datelor fără caracter personal, ce vor permite stocarea și prelucrarea acestora pe întreg teritoriul Uniunii, ceea ce va contribui la stimularea competitivității companiilor europene și la modernizarea serviciilor publice, eliminându-se astfel restricțiile legate de localizarea datelor.

Andrus Ansip, vicepreședintele pentru piața unică digitală(link is external), declarat: „Economia digitală a Europei este încă puternic divizată de-a lungul unor delimitări naționale închise. Acest lucru frânează creșterea globală a sectorului digital în Europa. Propunerea noastră, împreună cu normele de protecție a datelor cu caracter personal din UE, va permite libera circulație a tuturor tipurilor de date în cadrul pieței unice. Fluxul liber de date va favoriza,

[citeste tot articolul]


Discursul presedintelui Jean-Claude Juncker privind starea Uniunii Europene

2017-09-13

Președintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker, va susține miercuri, 13 septembrie, un discurs privind starea Uniunii Europene, în fața Parlamentului European, reunit în hemiciclul de la Strasburg.

Președintele va dezvolta ideile exprimate în cadrul amplei dezbateri privind #FutureOfEurope (link is external) (viitorul Europei), la care au participat cetățenii, Parlamentul European, parlamentele naționale, autoritățile locale și regionale și societatea civilă în general și își va prezenta viziunea cu privire la viitorul Europei, precum și prioritățile sale pentru anul următor.

Evenimentul va fi transmis în direct în această pagină, pe canalul EbS și în pagina de Facebook (link is external)a Reprezentanței Comisiei Europene în România.
 

Detalii: 

[citeste tot articolul]


Alianță mondială împotriva torturii

2017-09-07

O alianță la nivel mondial, inițiată de Uniunea Europeană (UE), va fi lansată în data de 18 septembrie, în cadrul reuniunii Adunării Generale ONU, de la New York. Rod al eforturilor depuse împreună cu Argentina și Mongolia, inițiativa urmărește să pună capăt comerțului cu instrumente utilizate pentru tortură sau pentru a pune în aplicare pedeapsa capitală.

Comisarul european pentru comerț Cecilia Malmström a declarat: „Aceste produse nu au alt scop decât să provoace dureri îngrozitoare și să ucidă ființe umane. Nu ar trebui să tolerăm niciodată ca ele să fie comercializate ca orice altă marfă. Este timpul să întreprindem acțiuni concrete pentru a suprima acest comerț condamnabil.”

Alianța propune patru direcții de acțiune:
•luarea de măsuri pentru controlul și restricționarea exporturilor acestor produse;
•dotarea autorităților

[citeste tot articolul]


Stimul pentru stagiile de ucenicie de lungă durată

2017-09-04

Comisia Europeană susține stagiile de ucenicie de lungă durată în străinătate, prin prefinanțarea a șapte proiecte-pilot, având ca scop testarea unor astfel de stagii cu durate de cel puțin 6 luni de zile. De asemenea, ea a propus inițiativa ErasmusPro, care va deveni operațională în 2018, axată pe îmbunătățirea mobilității pe termen lung a cursanților din învățământul profesional și tehnic (VET). Ambele măsuri reprezintă primele etape dintr-un cadru european dedicat mobilității ucenicilor.

Marianne Thyssen, comisarul pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, a declarat: „Dovezile existente arată că experiența mobilității de lungă durată sporește competențele sociale, profesionale și lingvistice – mult mai mult decât perioadele scurte petrecute în străinătate. Totuși, spre deosebire

[citeste tot articolul]


Noi teste de poluare pentru mașini

2017-09-01

Noi teste pentru stabilirea nivelului de emisii poluante al mașinilor au intrat în vigoare vineri, 1 septembrie. Astfel, înainte de a putea circula pe drumurile europene, noile modele vor trebui să îndeplinească cerințele unor teste în condiții reale de trafic (Real Driving Emissions, RDE), precum și a unor teste de laborator îmbunătățite (potrivit procedurii de testare a vehiculelor ușoare armonizată la nivel mondial - World Harmonised Light Vehicle Test Procedure, WLTP).

Vicepreședintele Jyrki Katainen, responsabil pentru locuri de muncă, creștere economică, investiții și competitivitate, a declarat: „Noile teste privind emisiile constituie o etapă importantă în eforturile noastre continue de a produce autovehicule mai curate și mai durabile în următorii ani. Dar mai rămân încă multe de făcut. Scandalul emisiilor a arătat că avem nevoie de mai multă

[citeste tot articolul]


Mai multe eforturi pentru incluziunea romilor

2017-08-30

O evaluare publicată miercuri, 30 august, de Comisia Europeană, relevă faptul că sunt necesare mai multe eforturi pentru a îmbunătăți accesul romilor la educație și la locuri de muncă. În această analiză a fost luat în considerare modul în care statele membre își pun în aplicare propriile strategii naționale privind integrarea romilor și este evidențiată evoluția situației romilor începând cu anul 2011.

Prim-vicepreședintele Frans Timmermans a declarat: „UE se întemeiază pe valorile toleranței și ale egalității. Nu toți cetățenii UE împărtășesc aceste valori, ceea ce este inacceptabil. Dacă se dorește eliminarea prejudecăților, a segregării și a discriminării cu care romii se confruntă încă în momentul de față, statele membre trebuie să își intensifice eforturile pentru a îmbunătăți integrarea persoanelor de etnie romă.”

Au

[citeste tot articolul]


145 milioane de euro pentru interconectarea feroviară a estului și sudului Europei

2017-08-28

145 milioane de euro din Fondul de Coeziune vor fi alocați pentru investiții în îmbunătățirea conexiunilor de cale ferată dintre localitățile Križevci, aflată în centrul țării, și Dugo Selo, în apropierea capitalei croate Zagreb. Secțiunea face parte din coridorul mediteranean din cadrul Rețelei transeuropene de transport (TEN-T), ce leagă Croația de țările vecine, Ungaria și Slovacia, precum și sudul Europei de est, din Spania până la granița cu Ucraina.

Comisarul pentru politică regională, Corina Crețu, a declarat: "UE investește în îmbunătățirea conexiunilor care leagă Croația de vecinii săi, în cadrul rețelei strategice de transport pan-european. Acest proiect, care promovează un transport ecologic în această țară, va contribui în mod direct la creșterea economică, prin facilitarea atât a transportului de mărfuri, cât și a

[citeste tot articolul]


Comisarul european Corina Creţu a aprobat alocarea a 66,5 milioane de euro pentru continuarea a două proiecte de modernizare a sistemelor de aliment

2017-08-22

Aproximativ 66,5 milioane de euro din Fondul de coeziune vor fi investite în două mari proiecte de infrastructură a apei în România. Cofinanţarea pentru faza a doua a proiectelor este asigurată prin acest Fond, în cadrul actualei perioade de programare (2014-2020).

"Fiecare euro investit în statele membre, prin politica de coeziune, contează; iar aceste două proiecte reprezintă un nou exemplu concret al unei Europe căreia îi pasă de bunăstarea cetăţenilor ei. Sper ca lucrările să fie finalizate în termenele prevăzute, pentru că astfel de investiții cofinanţate cu bani europeni vizează atât îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a multor români, cât și protejarea mediului înconjurător", a declarat comisarul european Corina Creţu.

În judeţul Mehedinţi, 39 de milioane de euro vor fi investite în faza a doua a proiectului "Extinderea şi modernizarea

[citeste tot articolul]


UE, mai puternică, la 10 ani de la începutul crizei financiare

2017-08-09

La împlinirea a 10 ani de la izbucnirea crizei financiare, Uniunea Europeană este mai puternică decât înainte, iar zona euro este mai bine pregătită să răspundă provocărilor viitoare. Pachetul de măsuri luate de Comisia Europeană, împreună cu celelalte instituții și statele membre UE, a contribuit la reașezarea Europei pe un traseu pozitiv. Drept urmare, în prezent, economia UE crește pentru al cincilea an la rând, șomajul este la cea mai scăzută rată din 2008, băncile sunt mai puternice, investițiile sunt în creștere, iar finanțele publice sunt într-o situație mult mai bună.

Comisarul Pierre Moscovici, responsabil pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vămi, a declarat: „La zece ani de la începutul crizei mondiale, redresarea economiei europene a câștigat forță și teren. Trebuie să folosim acest impuls pozitiv pentru a finaliza

[citeste tot articolul]


Alege viitorul pe care ți-l dorești!

2017-08-02

Consultarea privind viitorul Uniunii Europene cu 27 de state membre este în plină desfășurare, iar cetățenii UE pot opta pentru unul dintre cele cinci scenarii. Pe baza tuturor consultărilor va fi stabilită o viziune comună pentru viitorul european.

După mai multe dezbateri și consultări privind viitorul Europei și în care au fost implicate Parlamentul European, parlamentele naționale, autoritățile locale și regionale și societatea civilă, președintele Jean-Claude Juncker va prelua toate aceste idei și le va prezenta în discursul său, intitulat Starea Uniunii Europene, din data de 13 septembrie.

Puteți fi cetățeni activi, implicându-vă în dezbatere! Alegeți unul dintre cele cinci scenarii prin intermediul formularului online și pe rețelele de socializare(link is external).

Dezbaterea privind viitorul UE cu 27 de state a început după ce

[citeste tot articolul]


Lapte, fructe și legume pentru școlarii din Uniunea Europeană

2017-08-01

Un nou program de promovare a obiceiurilor alimentare sănătoase în rândul copiilor, în valoare de 250 milioane euro, a intrat în vigoare marți, 1 august. Pentru o mai bună sinergie la nivel european, cele două programe deja existente au fost grupate într-un singur cadru juridic. Astfel, începând cu prima zi a anului școlar 2017-2018, milioane de copii din România și majoritatea statelor membre UE vor beneficia, în școli, de fructe, legume, produse lactate și programe educaționale specifice.

Phil Hogan, comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, a declarat: „Mă bucur foarte mult că mâine va fi lansat noul program pentru școli, care va oferi un sprijin important pentru milioane de elevi și mii de agricultori din toate statele membre, sprijin care pentru agricultori s-a dovedit a fi deosebit de important în ultimii ani și a cărui valoare va spori prin

[citeste tot articolul]


Comerț electronic mai sigur pentru europeni

2017-07-28

Comisia Europeană a lansat, pe 28 iulie, o notificare pentru a ajuta autoritățile naționale de supravghere să aibă un control mai bun asupra produselor comercializate online. În 2017, 55% dintre europeni au cumpărat de pe internet, conform Tabloului de bord privind condițiile pentru consumatori și astfel au primit produsele direct la ușa lor, departe de obișnuitele controale ale autorităților.

Unele dintre aceste produse pot fi periculoase și neconforme cu normele Uniunii Europene privind siguranța, cum ar fi jucăriile care conțin substanțe interzise în UE.

Vĕra Jourová, comisarul pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, a declarat: „Pentru consumatori, comerțul online este o cale ușoară de a cumpăra, însă nu cu prețul siguranței. O dată cu noua notificare, autoritățile naționale de supraveghere vor putea verifica dacă produsele

[citeste tot articolul]


România: Corina Creţu a aprobat finanţarea a 3 proiecte de infrastructură rutieră

2017-07-25

407 milioane de euro din fondurile politicii de coeziune sunt investite în trei proiecte de infrastructură rutieră, care vor îmbunătăți interconectarea şi, într-un orizont apropiat, vor duce la creştere economică şi crearea de noi locuri de muncă în vestul României.

„Aceste proiecte, finanțate de Uniunea Europeană, au triplul obiectiv de a îmbunătăţi securitatea rutieră, de a contribui la dezvoltarea economică a regiunilor vizate şi de a consolida coeziunea teritorială din România”, a argumentat comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu.

Astfel, mai mult de 336 milioane de euro vor fi investiți în construirea secţiunii dintre localitățile Dumbrava şi Deva, din autostrada Lugoj-Deva, parte a Reţelei transeuropene de transport (RTE-T)Căutați traducerile disponibile pentru linkul precedentEN ••• , dar şi în infrastructura conexă

[citeste tot articolul]


Un nou pas în direcția alimentelor mai puțin cancerigene

2017-07-19

Reprezentanții statelor membre au votat, pe 19 iulie, în favoarea propunerii Comisiei Europene de a reduce prezența acrilamidei în produsele alimentare. O dată implementate, noile reglementări le vor impune companiilor din sectorul alimentar să ia măsuri pentru a reduce această substanță cancerigenă în alimente.

Comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Vytenis Andriukaitis, a declarat: „Am făcut astăzi un pas important în direcția protejării sănătății și a bunăstării cetățenilor. Noul regulament va contribui nu numai la reducerea prezenței acestei substanțe cancerigene, ci și la sensibilizarea publicului cu privire la modul de a evita expunerea la aceasta, care are loc adesea în momentul gătitului la domiciliu.”

Demersurile Comisiei vor continua și după adoptarea acestui regulament. Astfel, vor fi inițiate noi discuții cu

[citeste tot articolul]


Viitorul Europei, dezbătut de peste 30 de milioane de persoane

2017-07-17

Dezbaterea privind viitorul Europei, concentrată în jurul Cărții Albe, document lansat în urmă cu doar patru luni de zile, capătă dinamism, iar în final se estimează că vor fi implicate în acest demers peste 30 de milioane de persoane.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat: „Este încurajator să văd atât de mulți oameni care se implică în dezbaterea privind viitorul Uniunii Europene, lansată de Comisie la 1 martie 2017 odată cu publicarea Cărții albe pe această temă. Am văzut că un număr mare de cetățeni și-au exprimat deja punctul de vedere și că există un puternic impuls pozitiv pentru viitor. Viziunea mea o voi prezenta în septembrie, dar, în realitate, cetățenii vor fi artizanii viitorului Europei. Pentru că ei sunt cei care scriu manualele de istorie de mâine. Continuați, așadar, să vă implicați și să vă

[citeste tot articolul]


CESE premiază proiectele de integrare pe piața muncii

2017-07-17

Comitetul Economic și Social European (CESE) lansează ediția 2017 a Premiului pentru societatea civilă. Anul acesta, vor fi recompensate, cu premii în valoare totală de 50.000 euro, proiecte inovatoare de promovare a locurilor de muncă de calitate și a spiritului antreprenorial.

Inițiativele trebuie să vizeze persoane recent intrate pe piața forței de muncă, cum ar fi tinerii, persoane care provin din familii de migranți, sau persoane care necesită un sprijin specific, cum ar fi șomerii pe termen lung, femeile deconectate de la piața forței de muncă, persoanele cu handicap sau cele care trăiesc în sărăcie.

Premiile vor fi împărțite între maximum cinci câștigători și vor fi acordate unor inițiative deja puse în aplicare sau încă în curs de desfășurare. Termenul de depunere a candidaturilor este 8 septembrie 2017, iar ceremonia de decernare a

[citeste tot articolul]


Provocările pentru viitorul politicii agricole comune, identificate

2017-07-07

Conform unei consultări publice recente, cetățenii europeni consideră că politica agricolă trebuie să fie gestionată în continuare la nivelul UE, iar sprijinirea fermierilor și protejarea mediului ar trebui să fie obiectivele principale ale acesteia. Acestea sunt principalele concluzii ale consultării pe tema simplificării și modernizării politicii agricole comune (PAC) ale cărei rezultate au fost publicate vineri, 7 iulie. În cadrul ei au fost primite mai mult de 322 de mii de contribuții de la o serie largă de părți interesate, printre care fermieri, cetățeni și diferite organizații.

În cadrul conferinței "PAC: spuneți-vă părerea!", unde au fost prezentate rezultatele consultării, comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan, a declarat: "Este un moment important în drumul către viitorul politicii agricole comune și o

[citeste tot articolul]


Plan de acțiune pentru rezistența la antimicrobiene

2017-06-29

Comisia a adoptat joi, 29 iunie, un nou plan de acțiune pentru a combate rezistența la antimicrobiene (RAM) - o amenințare din ce în ce mai mare, care cauzează anual în UE 25.000 de decese și pierderi în valoare de 1,5 miliarde de euro. Acesta se bazează pe abordarea ”O singură sănătate” (One Health) care vizează atât rezistența la oameni, cât și la animale. În paralel, Comisia a adoptat primul rezultat al planului: Orientările UE pentru utilizarea prudentă a antimicrobienelor în domeniul sănătății umane.

Vytenis Andriukaitis, comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: „Rezistența antimicrobiană reprezintă o amenințare din ce în ce mai mare la nivel mondial, iar dacă nu ne intensificăm acțiunile și angajamentele acum, până în 2050, aceasta ar putea provoca mai multe decese decât cancerul. Agenda ambițioasă pe care o

[citeste tot articolul]


Prevenirea radicalizării și amenințărilor cibernetice

2017-06-29

Comisia Europeană a prezentat joi, 29 iunie, cel de al 8-lea raport privind progresele înregistrate pentru realizarea unei Uniuni a securității efectivă și autentică, solicitând să se accelereze activitățile în curs menite să sporească securitatea cetățenilor UE. Acesta include măsurile care au fost adoptate la nivelul UE pentru combaterea radicalizării, terorismului, criminalității și a finanțării acestora, precum și pentru contracararea amenințărilor cibernetice.

Prim-vicepreședintele Frans Timmermans a declarat: „Europa trebuie să facă față atât provocărilor în materie de securitate, cât și amenințărilor teroriste, fiind necesare noi măsuri la nivelul UE , dar și accelerarea acțiunilor pe care le întreprindem în prezent pentru protejarea cetățenilor noștri. Astăzi, cu sprijinul liderilor naționali, Comisia a reexaminat ceea ce s-a

[citeste tot articolul]


Transport: 2,7 miliarde euro pentru 152 proiecte

2017-06-26

Șase dintre cele opt propuneri eligibile în care este implicată România au fost selectate pentru finanțare, urmând să primească 10,6 milioane de euro prin Mecanismul pentru interconectarea Europei. Acestea fac parte din cele 152 de proiecte-cheie în domeniul transporturilor ce sprijină mobilitatea competitivă, ecologică și interconectată în Europa, pentru care Comisia Europeană a propus luni, 26 iunie, investiții de 2,7 miliarde de euro.

Comisarul UE pentru transporturi, Violeta Bulc, a declarat: „Cererea de investiții în infrastructura de transport este enormă. Acest nou val de investiții se concentrează asupra unor proiecte ecologice, inovatoare și digitale, pentru a moderniza rețeaua de transport a Europei. Ne aflăm astăzi cu un pas mai aproape de o veritabilă uniune a transporturilor care deservește interesele cetățenilor, stimulează economia și

[citeste tot articolul]


UE înregistrează succese în eliminarea barierelor

2017-06-26

Exportatorii europeni au raportat o creștere de 10 % a numărului de bariere comerciale cu care s-au confruntat în 2016. La sfârșitul anului trecut erau mai mult de 372 de astfel de bariere în peste 50 de destinații comerciale la nivel mondial. Cele 36 de obstacole suplimentare create în 2016 ar putea afecta exporturile UE, a căror valoare se ridică, în prezent, la aproximativ 27 de miliarde euro. Insă tot anul trecut, Comisia Europeană a reușit, printr-o strategie eficace privind accesul la piață, să elimine 20 de obstacole diferite în calea exporturilor europene. S-a reușit astfel reinstituirea condițiilor comerciale normale în 20 de cazuri diverse care au afectat exporturile UE, în valoare de 4,2 miliarde EUR. Coreea de Sud, China, Israel și Ucraina se află în fruntea listei țărilor în care UE a reușit să elimine barierele.

Comisarul UE pentru comerț,

[citeste tot articolul]


Noi orizonturi în sectorul european al dronelor

2017-06-21

Societatea SESAR (link is external), a cărei misiune este perfectarea sistemului european de nouă generaţie pentru administrarea spaţiului aerian, a dat publicităţii în 16 iunie, la solicitarea Comisiei Europene, schema unui concept (link is external) care urmăreşte să facă din utilizarea dronelor în spaţiul aerian inferior o activitate sigură, securizată şi respectând mediul înconjurător. Aşa-numitul "U-Space", care va include spaţiul aerian de până la 150 de metri altitudine, va pune bazele dezvoltării unei pieţe robuste şi dinamice a serviciilor legate de drone în UE. Înregistrarea dronelor şi a utilizatorilor lor, identificarea lor electronică şi reperarea geografică a acestora ar trebui să devină realitate până cel târziu în anul 2019.

Comisarul european însărcinat cu transporturile, Violeta Bulc, a declarat :"Dincolo de drone, vorbim de

[citeste tot articolul]


Acces mai ușor pe piața muncii pentru cetățenii non-UE

2017-06-21

Comisia Europeană a lansat marți, 20 iunie, „Instrumentul european de stabilire a profilului de competențe al resortisanților din țările terțe”, cu ajutorul căruia aceștia își pot prezenta competențele, calificările și experiența într-un mod care să fie ușor de înțeles de angajatori, furnizorii de servicii de educație și formare, precum și de organizațiile din întreaga Uniune Europeană.

Comisarul pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, Marianne Thyssen, a declarat în această privință: „În contextul actual al pieței muncii, toată lumea trebuie să aibă posibilitatea să își folosească la maximum competențele. Nu putem irosi talentele cetățenilor din țările terțe. „Instrumentul de stabilire a profilului de competențe” pe care l-am elaborat va facilita accesul acestora pe piața muncii.

[citeste tot articolul]


Progrese omogene necesare în domeniul inovării

2017-06-20

Performanțele în materie de inovare din UE au continuat să crească, în 2016, în condițiile unor progrese relativ inegale pe continent, este una dintre principalele constatări ale celui mai recent tablou de bord privind inovarea, publicat marți, 20 iunie, de Comisia Europeană. Pe ansamblu, performanțele s-au îmbunătățit în 15 țări, Suedia rămânând lider în materie de inovare, iar Lituania, Malta, Olanda, Austria și Marea Britanie fiind inovatorii cu cea mai rapidă creștere. Pe plan global, UE este pe cale de a recupera decalajele față de Canada și SUA, însă Coreea de Sud și Japonia sunt țările plasate în frunte. În rândul competitorilor la nivel internațional, China prezintă progresele cele mai rapide.

Carlos Moedas, comisarul pentru cercetare, știință și inovare, a declarat: „Tabloul de bord arată că mai sunt încă multe de făcut pentru a

[citeste tot articolul]


Tot ce trebuie să știi despre Roaming: 15 iunie 2017 – un nou început

2017-06-07

Începând cu data de 15 iunie 2017, cetățenii din întreaga Uniune Europeană își vor putea folosi dispozitivele mobile în timpul călătoriilor lor pe teritoriul Uniunii Europene, la aceleași tarife de care beneficiează în țara lor. Astfel, după ce Parlamentul, Consiliul și Comisia Europeană au convenit la începutul lunii aprilie asupra modalităților de reglementare a piețelor angro de roaming, tarifele de roaming vor fi plafonate la 3,2 eurocenți/minut pentru apeluri și la 1 eurocent/SMS, urmând ca, în ceea ce privește transferul de date mobile, costul acestora să fie plafonat la 0,05 euro pentru fiecare Mb de date consumat.

Toate implicațiile, beneficiile și responsabilitățile survenite în urma acestei decizii sunt disponibile în documentul de întrebări frecvente:

1. Roamingul în UE

Cum funcționează roamingul în UE?

Atunci când călătoriți

[citeste tot articolul]


România: Raport privind drogurile 2017

2017-06-07

Potrivit raportului de țară privind drogurile, pentru România, 3,9% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 34 de ani au consumat anul trecut cel puțin o dată droguri, 3,3% dintre aceștia declarând că au consumat canabis. Totodată, documentul menționează că pe parcursul anului 2015 (ultimul analizat), au fost depistate nu mai puțin de 10.053 cazuri de încălcare a legilor privind consumul de droguri, cele mai multe fiind asociate celui de heroină.

În privința numărului de îmbolnăviri cu HIV-SIDA, raportul Comisiei Europene menționează că tendința de scădere observată în ultimii 5 ani s-a menținut și anul trecut, când au fost înregistrate 142 de noi cazuri de îmbolnăvire. În total, în 2015, au fost distribuite la nivel național peste 1,4 milioane de seringi de unică folosință. Aceste cifre indică o pondere de 7,1% cazuri de îmbolnăvire la un

[citeste tot articolul]


O Europă ce apără și protejează

2017-06-07

Securitatea și apărarea sunt în centrul preocupărilor exprimate de cetățenii europeni. Pentru a răspunde acestora, Comisia Europeană a prezentat miercuri, 7 iunie, un document de reflecție asupra viitorului politicii de apărare, precum și propuneri concrete privind un Fond european în acest domeniu.

Federica Mogherini, Înaltul reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate și vicepreședinte al Comisiei Europene, a declarat: "Avansăm rapid în domeniul securității în Uniunea Europeană, Comisia sprijinind și suplimentând angajamentul luat de statele membre. Documentul de reflecție reprezintă contribuția Comisiei la dezbaterea privind viitorul Uniunii noastre în acest domeniu, motivat de necesitatea exprimată de cetățeni noștri pentru o apărare mai eficace și integrată."

Jyrki Katainen, vicepreședinte al Comisiei Europene,

[citeste tot articolul]


Vinul de Cotnari, printre cele 100 de indicații geografice europene protejate în China

2017-06-02

Vinul de Cotnari este inclus între cele 200 de indicații geografice din Europa și din China - 100 de fiecare parte -, avute în vedere pentru protecție în temeiul unui acord bilateral care urmează să fie încheiat în 2017. Publicarea oficială a celor 2 liste a fost agreată de UE și China la începutul lunii iunie, deschizându-se astfel procesul de protejare împotriva imitațiilor și a fraudelor a produselor din aceste liste. Se preconizează că acest lucru va duce la beneficii reciproce în domeniul comerțului, precum și la sporirea gradului de informare a consumatorilor și a cererii de produse de înaltă calitate de ambele părți.

Detalii: ec.europa.eu

[citeste tot articolul]


Combaterea discursului de incitare la ură în mediul online

2017-06-01

A doua evaluare a Codului de conduită privind combaterea discursurilor ilegale de incitare la ură din mediul online, efectuată de ONG-uri și organisme publice în 24 de state membre, printre care și România, a fost publicată de Comisia Europeană joi, 1 iunie, cu ocazia primei aniversări a Codului. Ea arată că societățile implicate (Facebook, Twitter, YouTube și Microsoft) au făcut pași importanți înainte în ceea ce privește îndeplinirea angajamentelor pe care și le-au asumat.

Andrus Ansip, vicepreședintele Comisiei Europene responsabil cu piața unică digitală, a salutat pașii înainte făcuți: „Colaborarea strânsă cu sectorul privat și cu societatea civilă pentru a combate discursurile ilegale de incitare la ură dă rezultate și, prin urmare, ne vom intensifica eforturile comune. În prezent conlucrăm pentru a asigura o coordonare mai strânsă între

[citeste tot articolul]


Mobilitate curată, competitivă și conectată în UE

2017-05-31

„Europa în mișcare”, prezentat de Comisia Europeană miercuri, 31 mai, este un set amplu de inițiative care vor spori siguranța în trafic, vor încuraja perceperea unor taxe rutiere mai echitabile, vor reduce emisiile de CO2, poluarea aerului și congestia traficului, vor reduce birocrația pentru companii și vor combate ocuparea ilegală a forței de muncă, asigurând totodată condiții adecvate și perioade de repaus pentru lucrători. Beneficiile pe termen lung ale acestor măsuri vor depăși cu mult sectorul transporturilor, întrucât ele vor contribui la promovarea creării de locuri de muncă, a creșterii economice și inovării, la consolidarea echității sociale, la oferirea unei game largi de opțiuni pentru consumatori și la înscrierea fermă a Europei pe o traiectorie care să tindă spre un nivel redus de emisii. Obiectivul este de a contribui la menținerea

[citeste tot articolul]


Viitorul apărării europene în dezbatere

2017-05-24

Comisia a organizat miercuri, 24 mai, o dezbatere de orientare privind viitorul apărării europene, deoarece o Europă mai puternică în materie de securitate și de apărare reprezintă o prioritate pentru Comisia Juncker încă de la preluarea mandatului. Dat fiind că situația în materie de securitate din vecinătatea Europei se înrăutățește și că există argumente economice puternice pentru consolidarea cooperării dintre țările UE în ceea ce privește cheltuielile de apărare, Comisia consideră că acum este momentul pentru a avansa cu pași mari către o Uniune a securității și apărării.

Detalii: ec.europa.eu

[citeste tot articolul]


Zone pentru scăldat de calitate excelentă în Europa

2017-05-23

70% din zonele de scăldat monitorizate din România sunt de calitate excelentă, potrivit celui mai recent raport pe subiect, publicat de Comisia Europeană marți, 23 mai. La nivel european, peste 85% din zonele pentru scăldat monitorizate în 2016 au îndeplinit cele mai stricte standarde de calitate (de unde calificativul „excelent”), ceea ce înseamnă că ele au fost, în mare parte, lipsite de substanțe poluante nocive pentru sănătatea umană și pentru mediu.

Detalii: ec.europa.eu

[citeste tot articolul]


Dialog european privind competențele și migrația

2017-05-23

Comisarul pentru migrație, afaceri interne și cetățenie, Dimitris Avramopoulos, și comisarul pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, Marianne Thyssen, au găzduit marți, 23 mai, cea de-a doua ediție a Dialogului european privind competențele și migrația, desfășurat în cadrul Summitului european de afaceri (link is external). Ei au lansat oficial inițiativa „Angajatorii își unesc eforturile pentru a contribui la integrare” (Employers together for integration), în prezența reprezentanților la nivel înalt ai mai multor companii care s-au angajat să promoveze integrarea migranților, cum ar fi IKEA, Deutsche Telekom, NCC, Accenture, bpost, Scandic Hotels, ADECCO și Microsoft. Inițiativa urmărește să promoveze eforturile depuse de angajatorii din întreaga UE pentru a sprijini integrarea refugiaților și a

[citeste tot articolul]


Semestrul european 2017 - recomandări pentru România

2017-05-22

Comisia Europeană a prezentat luni, 22 mai, recomandările specifice fiecărei țări din 2017, în care definește orientările de politică economică pentru fiecare stat membru în parte pentru următoarele 12-18 luni. Economia se dovedește a fi rezilientă în UE și în zona euro, însă continuă să se confrunte cu unele provocări, cum ar fi creșterea lentă a productivității, consecințele crizei – inclusiv inegalitățile care persistă – și incertitudinea generată în principal de factori externi. Prin urmare, Comisia invită statele membre să profite de această ocazie pentru a consolida fundamentele economiilor lor prin punerea în aplicare a priorităților economice și sociale identificate în comun la nivel european: stimularea investițiilor, continuarea reformelor structurale și asigurarea unor politici fiscal-bugetare responsabile. Se acordă o atenție

[citeste tot articolul]


9 mai - La multi ani Europa!

2017-05-09

În fiecare an, de Ziua Europei (9 mai) sărbătorim pacea și unitatea în Europa. Data marchează ziua istorică în care a fost pronunțată declarația Schuman. În cadrul unui discurs ținut la Paris, în 1950, ministrul francez al afacerilor externe de atunci, Robert Schuman, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile Europei.

Astăzi, 9 mai 2017, Centrul Europe Direct Craiova sărbătorește Ziua Europei în școlile din județul Dolj, astfel:
- Micul cetățean european - Crosul Europei, Scoala Gimnaziala Apele Vii
- Micul cetățean european la Școala nr. 14 Ion Țuculescu – Craiova
- Alaturi de Clubul Piticilor - La multi ani, Europa!!!
- Micul cetățean european - Scoala Gimnaziala Traian, Craiova
- Micul cetățean european - Grădinița Eden, [citeste tot articolul]60 de motive bune pentru Uniunea Europeană

2017-05-06

De ce avem nevoie de Uniunea Europeană? Avem mai multe beneficii sau obligații de pe urma apartenenței noastre la blocul comunitar european? Într-o lume așa de zgomotoasă și rapidă, vocea mea se mai aude? Care sunt instrumentele utilizate pentrupunerea în practică a politicilor europene? Care sunt valorile susținute la nivelul Uniunii Europene? Care sunt drepturile fundamentale ale cetățenilor europeni?

Detalii: ec.europa.eu

[citeste tot articolul]


"Europa în regiunea mea": descoperă, participă și câștigă excursii în întreaga Europă!

2017-05-05

Ediția din acest an a campaniei Comisiei Europene „Europa în regiunea mea”, o inițiativă a comisarului european pentru politica regională, Corina Crețu, a fost lansată marți, 2 mai, în întreaga Uniune Europeană. Ea ne invită pe toți să descoperim proiectele europene de succes din vecinătatea noastră, prin intermediul a patru inițiative diferite.

Comisarul pentru politica regională, Corina Crețu, a declarat: "Deschideți ochii și veți vedea că politica de coeziune a UE este peste tot în jurul vostru, încercând să conducă lucrurile către o mai bună calitate a vieții în regiunea și orașul dumneavoastră. Există atât de multe povești de succes în jurul nostru și toată lumea trebuie să și-o spună pe a lui. Nu doar noi, în instituțiile UE, dar și statele membre, autoritățile locale și oamenii, cei care și-au găsit un loc de muncă, sau care au

[citeste tot articolul]


Declarația Înaltului Reprezentant UE Federica Mogherini, cu ocazia Zilei mondiale a libertății presei - 3 mai 2017

2017-05-03

Presa liberă este esențială pentru funcționarea unei democrații. Astăzi sărbătorim Ziua mondială a libertății presei într-un context dificil pentru jurnalism. Libertatea de exprimare și libertatea presei fac obiectul unui număr tot mai mare de atacuri în întreaga lume.

O mass-media liberă, diversă și independentă este indispensabilă pentru promovarea și apărarea democrației la nivel mondial. O presă liberă și libertatea de exprimare se numără printre elementele care stau la baza democrației, contribuie la asigurarea unor societăți stabile, favorabile incluziunii și rezistente și pot juca un rol în atenuarea tensiunilor și a conflictelor. UE sprijină punerea în aplicare a Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă, care prevede asigurarea accesului universal la informații și protecția libertății de exprimare.

Sprijinirea unui jurnalism

[citeste tot articolul]


Săptămâna europeană a tineretului (1-7 mai 2017)

2017-05-01

Cea de-a opta ediție a Săptămânii europene a tineretului a debutat luni, 1 mai, și propune tuturor tinerilor din Europa o gamă largă de evenimente și activități, organizate în toate cele 33 de țări participante la programul Erasmus+ și desfășurate de-a lungul întregii săptămâni.

Cu sloganul „Alege-i forma, ia-l cu tine, transformă-l în tine însuți!" (Shape it, move it, be it), campania Comisiei Europene încurajează tinerii să se implice în discuțiile privind viitorul politicii UE din domeniul tineretului, să călătorească și să se mute în străinătate prin intermediul programului Erasmus+ sau să facă parte din noul Corp european de solidaritateCăutați traducerile disponibile pentru linkul precedentEN ••• , care oferă oportunități tinerilor de a-și exprima solidaritatea cu cei care au cea mai mare nevoie.

Comisarul pentru educație,

[citeste tot articolul]


Acces echitabil la instanțele naționale în cauze de mediu

2017-04-28

Comisia Europeană a adoptat vineri, 28 aprilie, un document de orientare având ca temă accesul cetățenilor la justiție în probleme de mediu. În acesta se explică modul în care pot fi contestate deciziile, actele și omisiunile autorităților publice în chestiuni de mediu de către persoane fizice și asociații în fața instanțelor naționale.

Frans Timmermans, prim-vicepreședinte al Comisiei Europene responsabil cu statul de drept, a declarat: „Securitatea juridică constituie un principiu fundamental al unei societăți bazate pe statul de drept și este important să oferim aceste orientări tuturor părților interesate. Legislația de mediu se află în prima linie a eforturilor noastre de a construi un viitor durabil pentru UE și toate părțile trebuie să știe exact care le sunt drepturile și responsabilitățile.”

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a

[citeste tot articolul]


Nouă abordare în protejarea biodiversității

2017-04-27

Comisia Europeană a adoptat joi, 27 aprilie, un nou plan de acțiune care vizează îmbunătățirea protecției naturii și a biodiversității din Uniunea Europeană, în beneficiul cetățenilor și economiei. Acesta vizează o mai bună gestionare a zonelor protejate înscrise în rețeaua Natura 2000, conectarea în sens mai larg a protecției naturii cu activitățile socioeconomice, precum și colaborarea cu autoritățile naționale, cu părțile interesate și cu tinerii.

Frans Timmermans, prim-vicepreședintele responsabil cu mai buna legiferare, a declarat: „Am efectuat o evaluare în profunzime a acestor directive și am concluzionat că sunt adecvate scopului. În prezent ne asigurăm că ele realizează întregul potențial în materie de protejare și conservare a bogatei biodiversități a Europei. Acesta este un exemplu valoros despre modul în care mai buna legiferare

[citeste tot articolul]


Proces de reflecție asupra dimensiunii sociale a Europei

2017-04-26

Documentul privind dimensiunea socială a Europei, lansat în 26 aprilie, marchează începutul unui proces de reflecție cu participarea cetățenilor, a partenerilor sociali, a instituțiilor și a guvernelor europene. Acest proces urmărește să identifice soluții la provocările pe care le vor întâmpina societățile și cetățeni noștri în anii următori. Documentul reprezintă totodată un efort de clarificare a contribuției aduse la nivelul UE pentru abordarea acestor provocări.

Valdis Dombrovskis, vicepreședinte pentru moneda euro și dialog social, responsabil pentru stabilitatea financiară, serviciile financiare și Uniunea piețelor de capital, a declarat: „Acest document de reflecție pune bazele unei dezbateri care își propune să stabilească ce formă dorim să ia dimensiunea socială a Europei și ce acțiuni putem întreprinde la nivel european pentru a

[citeste tot articolul]


Pilonul drepturilor sociale: principii și drepturi

2017-04-26

Miercuri, 26 aprilie, a fost adoptată propunerea privind Pilonul european al drepturilor sociale, crearea unei Europe mai echitabile și consolidarea dimensiunii sociale a acesteia reprezentând o prioritate absolută a actualei Comisii. Pilonul stabilește 20 de principii și drepturi esențiale în sprijinul unor piețe ale muncii și al unor sisteme de protecție socială echitabile și funcționale. El este conceput ca o busolă pentru un proces reînnoit de convergență către condiții de muncă și de viață mai bune în Europa și se adresează în principal zonei euro, fiind însă aplicabil tuturor statelor membre care doresc să participe.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat: „Ca președinte al Comisiei, am căutat să reașez prioritățile sociale în centrul preocupărilor Europei, acolo unde le este locul. Odată cu Pilonul european al

[citeste tot articolul]


Săptămâna europeană a imunizării

2017-04-24

Toţi copiii şi adulţii din Europa, oriunde s-ar fi născut şi oriunde trăiesc acum, merită să fie protejaţi iar viaţa lor să fie salvată de vaccin!

Ne aflăm în plină Săptămână europeană a imunizării. Comisia Europeană și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) au emis cu această ocazie o declarație comună cu privire la importanța crucială a vaccinării pentru imunizare și prevenirea bolilor în Uniunea Europeană și în regiunea europeană mai largă a OMS.

Declarația scoate în evidență contribuția puternică a vaccinurilor la sănătatea publică: "Vaccinurile au contribuit la sănătatea și bunăstarea tuturor celor care trăiesc astăzi în Uniunea Europeană și în regiunea europeană mai largă a OMS. În ultimii 60 de ani, imunizarea a salvat mai multe vieți pentru copii decât orice alte intervenţii medicale. Impactul acestei

[citeste tot articolul]


Prim-vicepreședintele Frans Timmermans în vizită în România

2017-04-18

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans TIMMERMANS, efectuează o vizită oficială în România, în data de 20 aprilie 2017, la finalul căreia va susține un dialog cu cetățenii, pe teme legate de Cartea albă privind viitorul Europei, aniversarea a 60 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma și a zece ani de la aderarea României la Uniunea Europeană. Dialogul va avea loc la Muzeul Național de Artă (Calea Victoriei, nr. 49-53), începând cu orele 17.30, și va fi urmat de scurte declarații de presă, la orele 18.45.

În timpul vizitei, prim-vicepreședintele se va întâlni cu dl. Călin POPESCU-TĂRICEANU, președintele Senatului României, și cu dl. Liviu DRAGNEA, președintele Camerei Deputaților, după care va discuta cu membrii comisiilor juridice și pentru afaceri europene din Parlamentul României.

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene va avea

[citeste tot articolul]


Iniţiativa "Sate inteligente" a fost lansată

2017-04-11

Marți, 11 aprilie, comisarul pentru politică regională, Corina Creţu, a lansat inițiativa „Sate inteligente”, împreună cu colegii săi, comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan, și comisarul european pentru Transporturi, Violeta Bulc, precum și cu dnii Bogovic Franc și Tibor Szanyi, membri ai Parlamentului European.

”Această idee datează de acum doi ani, când împreună cu colegul meu, comisarul Phil Hogan ne-am gândit la o inițiativă care să vizeze satele. Aceasta urmărește susținerea tuturor satelor din Europa, inclusiv a celor din România", a afirmat comisarul Corina Creţu.

"Zonele rurale au nevoie de îmbunătățirea calității vieții fiecărui locuitor, iar acest lucru poate fi realizat prin asigurarea unui standard de viață mai ridicat, prin servicii publice de calitate pentru cetățeni, prin îmbunătățirea

[citeste tot articolul]


Liberi în UE, fără plată pentru roaming

2017-04-06

Ultimul pas către eliminarea tarifelor de roaming pe teritoriul Uniunii Europene a fost făcut joi, 6 aprilie, când reprezentanții Parlamentului European, Consiliului și Comisiei au convenit asupra modalităților de reglementare a piețelor angro de roaming. Astfel, negociatorii părților au convenit ca plafoanele pentru tarifele de roaming să fie limitate la 3,2 eurocenți/minut pentru apeluri și la 1 eurocent/SMS, începând cu data de 15 iunie 2017.

Andrus Ansip, vicepreședinte al Comisiei Europene, responsabil pentru piața unică digitală, a salutat încheierea acordului: „Aceasta a fost ultima piesă a puzzle-ului. Din 15 iunie, europenii vor putea călători în UE fără să plătească pentru roaming. Ne-am asigurat, de asemenea, că operatorii vor putea continua să concureze pentru a fi în măsură să propună cele mai atractive oferte pe piețele naționale.

[citeste tot articolul]


Dispozitive medicale mai sigure pentru pacienți

2017-04-05

Noile regulamente referitoare la dispozitivele medicale și la cele pentru diagnostic in vitro, propuse de Comisie în 2012 și adoptate în 5 aprilie 2017, contribuie la garantarea faptului că acestea – de la valve cardiace la bandaje adezive și șolduri artificiale – sunt sigure și funcționează bine. În acest sens, noile norme vor îmbunătăți supravegherea pieței și trasabilitatea și vor garanta că toate dispozitivele sunt concepute ținând seama de progresele științifice și tehnologice de ultimă generație.

Elżbieta Bieńkowska, comisarul pentru piața internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri, a declarat: „Sunt extrem de bucuroasă că efortul nostru de a impune controale mai stricte asupra dispozitivelor medicale de pe piața UE va deveni realitate. Fie că vorbim de dispozitive medicale, de mașini sau de alte produse, trebuie să asigurăm o

[citeste tot articolul]


Tu cum vezi viitorul Europei? Ne interesează opinia ta

2017-03-29

La 1 martie 2017, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a prezentat o Carte albă privind principalele provocări și oportunități ale Europei din următorul deceniu.

Documentul conturează cinci scenarii posibile pentru viitorul Uniunii Europene cu 27 de state membre și reprezintă începutul dezbaterii, nu sfârșitul acesteia. De aceea vrem să aflăm opinia ta referitoare la numeroasele provocări cu care ne confruntăm, de la globalizare și impactul noilor tehnologii asupra societății și a ocupării forței de muncă, până la amenințările la adresa securității sau ascensiunea populismului.

Dacă vrei să contribui la conturarea unei viziuni privind rolul Uniunii Europene în viitor, te rugăm să folosești acest formular.

Trebuie să ne asigurăm că nu ne vom lăsa copleșiți de aceste tendințe și că, dimpotrivă, vom ști să

[citeste tot articolul]


Promovarea mobilității tineretului în Europa

2017-03-27

O nouă inițiativă în cadrul programului Erasmus +, prezentată în 27 martie, sprijină dobândirea de competențe și mobilitatea tinerilor europeni. Denumită „Move2Learn, Learn2Move”, aceasta va permite unui număr de cel puțin 5.000 de tineri să călătorească în altă țară din UE într-o manieră durabilă – în mod individual sau împreună cu colegii de clasă. Este o inițiativă punctuală, legată de cea de-a 30-a aniversare a programului Erasmus.

omisarul pentru educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics, a declarat: „Bazându-se pe succesul platformei eTwinning, această inițiativă va permite tinerilor să descopere și să acumuleze experiențe în țări și culturi diferite din întreaga Europă. Ea va constitui un nou exemplu de reușită al programului Erasmus, care împlinește 30 de ani și al cărui scop este de a reuni oamenii și de a-i ajuta

[citeste tot articolul]


Tratatele de la Roma la 60 de ani: Comisia reamintește realizările Europei și conduce dezbaterea privind viitorul cu 27 de membri

2017-03-25

Sâmbătă, 25 martie, liderii UE se întrunesc la Roma pentru a sărbători cea de a 60-a aniversare a Tratatelor de la Roma, care au fost semnate în această zi, în 1957. Președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, va participa la summitul de la Roma, în cadrul căruia vor fi organizate mai multe evenimente pentru a marca această ocazie și pentru a reflecta la viitorul comun al Europei.

Tratatele de la Roma – semnate de cele șase state membre fondatoare – au deschis calea pentru Uniunea Europeană așa cum o cunoaștem astăzi: un continent reunificat și pacificat, întemeiat pe valorile solidarității, democrației și statului de drept. Piața unică garantează libertatea de alegere și de circulație, creștere economică și prosperitate pentru 500 de milioane de cetățeni. UE este cel mai extins bloc comercial din lume și cel mai mare donator de ajutor umanitar și

[citeste tot articolul]


Somonul ecologic norvegian, din nou pe piețele din UE

2017-03-17

Produsele ecologice din Norvegia și Islanda pot fi din nou importate în Uniunea Europeană și comercializate, cu respectarea normelor UE privind producția de alimente ecologice, în urma integrării reglementărilor relevante în Acordul privind Spațiul Economic European (SEE). Decizia a fost adoptată vineri, 17 martie, de Comitetul mixt al SEE.

Comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, Phil Hogan, a salutat decizia: „Mă bucur să constat că și partenerii noștri din cadrul SEE au fost conștienți de importanța unor standarde comune și de beneficiile pe care acestea le aduc producătorilor și consumatorilor de ambele părți. Normele garantează condiții de concurență echitabile între producătorii ecologici din UE și SEE, spre beneficiul reciproc al acestora. Comisia nu va accepta nicio relaxare a standardelor noastre înalte privind produsele

[citeste tot articolul]


Eliminarea produselor periculoase de pe piața UE

2017-03-16

Potrivit celui mai recent raport privind Sistemul de alertă rapidă pentru produse periculoase, prezentat de Comisia Europeană în 16 martie, sistemul a fost utilizat mai mult de autoritățile naționale în 2016, eliminându-se astfel din magazine un număr mai mare de produse periculoase. În același timp, s-a observat că tot mai multe dintre produsele periculoase care sunt notificate sunt vândute prin intermediul platformelor online. Din acest motiv, Comisia și-a intensificat cooperarea cu Amazon, eBay și Alibaba, pentru a elimina mai activ produsele potențial nesigure sau neconforme de pe site-urile lor, care se adresează consumatorilor din UE.

Věra Jourová, comisarul pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, a declarat: „Consumatorii au nevoie să fie bine protejați împotriva produselor periculoase. Această protecție trebuie să se aplice atât online, cât

[citeste tot articolul]


Aproape jumătate din managerii din România sunt femei

2017-03-08

România se clasează pe primele locuri, între statele membre UE, în ceea ce privește numărul femeilor ce ocupă funcții de conducere. Astfel, alături de Lituania și Ungaria, procentul înregistrat în România este de 41%, acesta fiind devansat de cele înregistrate în Estonia (42%), Irlanda (43%), Bulgaria și Polonia (44%). Pe prima treaptă a clasamentului este Letonia (53%), singura țară în care majoritatea managerilor este de gen feminin. La polul opus se găsesc Germania, Italia și Cipru, unde doar 22% din pozițiile manageriale sunt ocupate de femei.

Datele Eurostat arată că, la nível european, aproape 7,3 milioane de persoane dețin funcții de conducere în companii cu 10 sau mai mulți angajați. Dintre aceștia, 4,7 milioane sunt bărbați (65% din totalul managerilor), iar restul de 2,6 milioane de manageri sunt femei (35%).

România, cu o diferență de

[citeste tot articolul]


Accelerarea implementării politicii de coeziune

2017-03-07

Anul trecut a reprezentat un real suces în ceea ce privește implementarea politicii de coeziune, rata de selecție a operațiunilor crescând semnificativ, de la 8% la 28% din totalul alocărilor prin politica de coeziune. Datele prezentate de Comisia Europeană marți, 7 martie, relevă faptul că, spre finalul anului 2016, ritmul de investiții a fost accelerat, astfel că nu mai puțin de 176 de miliarde de euro (inclusiv co-finanțarea națională) au fost deja investiți în cele 263 de regiuni ale UE.

Dintre cele peste 680 de candidaturi primite, au fost selectate 33 de școli – câte una din fiecare stat membru al UE și din cele 5 țări candidate (Albania, fosta Republică iugoslavă a Macedoniei, Muntenegru, Serbia și Turcia) – printr-o tragere la sorți.

Fiecare școală va trimite la Bruxelles o delegație alcătuită din trei elevi cu vârsta cuprinsă între 16

[citeste tot articolul]


Situația Europei în domeniul digital

2017-03-03

Uniunea Europeană a făcut progrese în domeniul digital în 2016, însă decalajul dintre cei mai buni actori din acest sector și țările cu cele mai slabe perfomanțe este încă foarte mare. Sunt necesare în continuare eforturi și investiții pentru a valorifica cât mai bine avantajele oferite de piața unică digitală. Acestea sunt principalele concluzii ale Indicelui economiei și societății digitale (DESI) 2017, publicat de Comisia Europeană vineri, 3 martie.

Andrus Ansip, vicepreședinte al Comisiei Europene, comisar pentru piața unică digitală, a declarat: „Treptat, Europa se digitalizează, însă multe țări trebuie să-și intensifice eforturile. Toate statele membre ar trebui să investească mai mult pentru a beneficia pe deplin de piața unică digitală. Nu ne dorim o Europă digitală cu două viteze. Ar trebui să colaborăm cu toții pentru ca UE să se

[citeste tot articolul]


La 10 ani de la aderare, românii au încredere în UE și văd pozitiv viitorul ei

2017-03-03

La 10 ani de la aderare, încrederea românilor în Uniunea Europeană continuă să fie peste media europeană (52% vs 36%), ea scăzând însă semnificativ față de momentul aderării, când înregistra un procent de 65%. Totodată, românii își păstrează viziunea mult mai optimistă decât media (67% vs 50%) asupra viitorului Europei, chiar dacă și aceasta a înregistrat o scădere, dar nu la fel de dramatică, față de momentul aderării, când înregistra un procent de 75% (față de 69%, media europeană). Datele fac parte din raportul național (Eurobarometru standard) publicat în 2007, precum și din cea mai recentă ediție a sa, publicată de Reprezentanța Comisiei Europene vineri, 3 martie 2017.

Comparativ, pentru aceeași perioadă, încrederea în instituțiile naționale a variat mai puțin și a înregistrat o tendință contrară celei din ansamblul UE (de creștere a

[citeste tot articolul]


Soluții europene transfrontaliere pentru bolile rare

2017-02-28

Rețele europene de referință (RER), platforme unice și inovatoare de cooperare transfrontalieră între specialiștii pentru diagnosticarea și tratarea unor boli complexe rare sau cu incidență redusă, devin funcționale din 1 martie.

Adresându-se doctorilor, pacienților și presei la spitalul Universitar din Leuven, Belgia, Vytenis Andriukaitis, Comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: „Astăzi, cu ocazia Zilei europene a bolilor rare, îmi face o deosebită plăcere să lansez Rețelele europene de referință. În calitate de medic, m-am confruntat adesea cu poveștile tragice ale unor pacienți cu boli rare sau complexe care erau lăsați la voia întâmplării, uneori în imposibilitatea de a găsi un diagnostic corect și de a primi un tratament. Am văzut și cât de greu le era colegilor mei să îi ajute, pentru că nu dispuneau de

[citeste tot articolul]


7 noi planete descoperite cu finanțare europeana

2017-02-22

Este posibilă viața pe o altă planetă? Răspunsul la această întrebare ar putea fi dat de un ambițios proiect de cercetare, finanțat de Uniunea Europeană, ce a dus la descoperirea unui sistem planetar cu caracteristici interesante. Potrivit anunțului din revista "Nature", din 22 februarie, sistemul a fost reperat prin utilizarea unei serii de instrumente astronomice, printre care telescoapele spațiale Spitzer, al NASA, și TRAPPIST-Sud, de la Universitatea din Liège.

"Această descoperire spectaculoasă a demonstrat că sprijinul determinant al Comisiei Europene pentru cercetare și colaborare internațională au permis relansarea uneia din cele mai fascinante căutări: semne de viață în afara sistemului nostru solar. Felicit echipa internațională condusă de cercetătorul belgian Michaël Gillon care, grație fondurilor europene, a pus bazele acestei descoperiri

[citeste tot articolul]


Noi instrumente de finanțare pentru infrastructura de transport

2017-02-08

Comisia Europeană a lansat o nouă metodă de finanțare a proiectelor de infrastructură în sectorul transporturilor. Apelul de propuneri lansat miercuri, 8 februarie, are în vedere combinarea de finanțări nerambursabile în valoare de 1 de miliard de euro, disponibile prin Mecanismul pentru interconectarea Europei - Transport, cu cele oferite de instituțiile financiare publice, sectorul privat sau, pentru prima dată, Fondul european pentru investiții strategice(FEIS), element central al Planului de investiții pentru Europa. Apelul va avea două termene-limită de depunere a propunerilor, primul la 14 iulie 2017 și cel de-al doilea la 30 noiembrie 2017.

Comisarul UE pentru transporturi, Violeta Bulc, a declarat: „Punerea în practică a viziunii noastre pentru o mobilitate neîntreruptă, inteligentă și durabilă în Europa necesită investiții care nu pot fi sprijinite

[citeste tot articolul]


România, perfomanțe de mediu semnificativ îmbunătățite

2017-02-06

De la aderarea la Uniunea Europeană, România și-a îmbunătățit semnificativ performanțele de mediu. Legislația sa reflectă corect cerințele convenite la nivel european, însă se înregistrează încă lacune la punerea în aplicare, în general cauzate de lipsa planificării, coordonării și a unei finanțări adecvate. Domeniile cu astfel de lacune sunt gestionarea deșeurilor și tratarea apelor reziduale. România poate utiliza mai bine fondurile europene alocate pentru a aborda aceste provocări și a spori gradul de coordonare a propriilor mecanisme administrative. Acestea sunt principalele concluzii ale raportului de țară, publicat de Comisia Europeană luni, 6 februarie.

Karmenu Vella, comisarul pentru mediu, afaceri maritime și pescuit, a declarat: „O aplicare fragmentară și neomogenă a normelor de mediu nu este în interesul nimănui. Îmbunătățirea modului

[citeste tot articolul]


Tranzitia energetică - în plină desfășurare

2017-02-01

Modernizarea economiei Uniunii Europene și tranziția către o eră a emisiilor reduse de carbon reprezintă o realitate, se arată în cel mai recent raport privind Uniunea energetică, publicat de Comisia Europeană în 1 februarie. Astfel, Europa este pe cale de a-și realiza obiectivele pentru 2020 în ceea ce privește emisiile de gaze cu efect de seră, eficiența energetică și energia din surse regenerabile.

Maroš Šefčovič, vicepreședinte al Comisiei Europene, a declarat: „Uniunea energetică nu înseamnă doar energie și climă, ci se referă la accelerarea modernizării fundamentale a întregii economii a Europe, transformând-o într-o economie eficientă din punct de vedere energetic și din punct de vedere al utilizării resurselor, cu emisii scăzute de dioxid de carbon, într-un mod echitabil din punct de vedere social. Ar trebui să sporim, de asemenea, dimensiunea

[citeste tot articolul]


4,2 milioane euro pentru proiecte cu participare românească

2017-02-01

Firma Assist Software SRL din Suceava este partenerul român din două proiecte cu finanțare europeană, în cadrul schemei-pilot "Inovare în circuit rapid" (Fast track to innovation – FTI). Proiectele, Aspire și BladeSave, au ca obiectiv sprijinirea introducerii pe piață a unor idei inovatoare și vor beneficia de fonduri UE în valoare de aproximativ 2,24 și, respectiv, 1,99 milioane euro.

"Sprijinirea inovării creatoare de noi piețe, pentru creștere economică și noi locuri de muncă, este punctul central al programului Orizont 2020. Schema-pilot <<Inovare în circuit rapid>> a atras firme inovatoare de top, oferindu-le un avans în cursa către piețe, printr-o investiție totală din fonduri europene de 200 de milioane de euro", a declarat Carlos Moedas, comisarul european pentru cercetare, știință și inovare, la anunțarea rezultatelor.

17 proiecte, implicând

[citeste tot articolul]


Obiceiurile romanilor referitoare la produsele din pescuit și acvacultura

2017-01-31

Datele Eurobarometrului special 450, publicat de Comisia Europeană în ianuarie, relevă faptul că doar 21% dintre români consumă produse din pescuit sau acvacultură săptămânal (față de media europeană de 42%), iar 53% dintre persoanele chestionate din România au declarat că nu servesc niciodată astfel de produse la restaurant sau alte localuri care servesc mâncare.

Sursa: ec.europa.eu/romania/news/eb450_obiceiurile_romanilor_produsele_din_pescuit_ro

[citeste tot articolul]


Romania, cu mult sub media europeana a somajului

2017-01-31

Datele biroului european de statistică arată că România înregistra, la finalul anului 2016, o rată a șomajului de doar 5,5%. Acest procent este cu 2,8% mai puțin decât media UE28 (8,2%) și cu 4,1% mai redus decât media zonei euro (9,6%), se arată într-un comunicat Eurostat din 31 ianuarie.

Astfel, România se plasează pe locul 6 în clasamentul UE28 privind rata șomajului, dupa Cehia și Germania, de exemplu, dar înaintea Franței.

Sursa: https://ec.europa.eu/romania/news/20173101_romania_rata_somajului_redusa_ro

[citeste tot articolul]


Peste 1.000 de tineri romani inscrisi deja! Romania pe locul 4 in topul UE28

2017-01-20

Angajarea civică a tinerilor într-un proiect care presupune generozitate şi solidaritate, învăţarea unor noi limbi străine sau acumularea de experienţă profesională: acesta este scopul cu care a fost lansat, în 7 decembrie 2016, Corpul european de solidaritate. Inţiativa presedintelui Jean-Claude Juncker, anunţată în septembrie la summitul de la Bratislava, are şi o puternică dimensiune transfrontalierlă, regională.

Comisarul pentru politica regionala, Corina Cretu, a declarat:" Politicile regionale sunt foarte prezente în această iniţiativă şi sunt foarte bucuroasă să pot contribui prin portofoliul meu la crearea unor noi oportunităţi pentru tinerii europeni. Sunt mândră să anunţ că Fondul european pentru dezvoltare regională va dedica un milion de euro iniţiativelor specifice care vor permite tinerilor europeni să se implice ca voluntari în

[citeste tot articolul]


Protectia datelor personale in mediul virtual

2017-01-10

Comisia Europeana a propus pe 10 ianuarie un pachet legislativ format din două Regulamente și o comunicare, în domeniul protecției datelor personale în mediul vitural.

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat: „Propunerile noastre vor completa cadrul UE de protecție a datelor. Acestea vor asigura protecția vieții private în comunicațiile electronice prin norme actualizate și eficace, precum și faptul că instituțiile europene vor aplica aceleași standarde înalte pe care le așteptăm de la statele noastre membre.”

Prima propunere de regulament va spori gradul de protecție a vieții private pentru cetățeni și va oferi noi oportunități pentru întreprinderi, astfel:

• va fi extins domeniul de aplicabilitate a normelor europene la noi actori, cum ar fi WhatsApp, Facebook Messenger, Skype, Gmail, iMessage sau Viber;

[citeste tot articolul]


Your Europe, Your Say - Colegiul Virgil Madgearu, din Targu-Jiu, la Bruxelles

2017-01-04

La sfârșitul anului trecut, Colegiul Economic "Virgil Madgearu" din Târgu-Jiu a fost selectat de Comitetul Economic și Social European (CESE) să participe, din partea României, la ediția 2017 a manifestării "Europa ta, părerea ta!" (Your Europe Your Say – YEYS). În această adunare anuală a elevilor europeni vor fi dezbătute principalele provocări cu care se confruntă Europa.

Dintre cele peste 680 de candidaturi primite, au fost selectate 33 de școli – câte una din fiecare stat membru al UE și din cele 5 țări candidate (Albania, fosta Republică iugoslavă a Macedoniei, Muntenegru, Serbia și Turcia) – printr-o tragere la sorți.

Fiecare școală va trimite la Bruxelles o delegație alcătuită din trei elevi cu vârsta cuprinsă între 16 și 17 ani și un profesor, pentru a lua parte la sesiunea plenară pentru tineret din 30 și 31 martie. Ediția din 2017

[citeste tot articolul]


Forumul de dezbateri "Bulgaria şi Romania in contextul Cooperarii teritoriale europene"

2016-10-12

Birourile de Informare ale Parlamentului European din Bulgaria și România, alături de Centrul Europe Direct Craiova, organizează joi, 20 și vineri, 21 octombrie 2016, la Calafat (Port Cetate), respectiv la Vidin, un forum transfrontalier de dezbateri intitulat „Bulgaria şi România în contextul Cooperării teritoriale europene”.

Eveniment Calafat-Vidin
Joi, 20 octombrie, începând cu orele 16.30, deputaţii din Parlamentul European Marian-Jean Marinescu (PPE, România, membru în Comisia pentru Transporturi şi Turism) şi Iskra Mihaylova (ALDE, Bulgaria, preşedintele Comisiei pentru Dezvoltare Regională), vor dezbate, alături de reprezentanți ai autorităților naționale și locale, ai mediului de afaceri, beneficiari ai proiectelor finanțate cu fonduri europene și jurnaliști, subiecte relevante pentru regiunea Calafat-Vidin, precum:

- Podul Calafat - Vidin la

[citeste tot articolul]


35.000 de locuri noi de munca create în Romania

2016-10-10

Comisarul pentru politică regională, Corina Crețu, a declarat: „Cifrele vorbesc de la sine – politica de coeziune dă rezultate. Consider că această politică este necesară și că trebuie să rămână puternică, chiar și după 2020.”

Astfel, în intervalul 2007 – 2013, Politica de coeziune, a ajutat la crearea a 35.000 de locuri de muncă, dintre care 13.000 în IMM-uri. Au fost de asemenea create 101 start-up-uri, în timp ce 2900 de IMM-uri au beneficiat de sprijin material prin Fondul european de dezvoltare regională.

În domeniul transporturilor, investițiile prin politica de coeziune au ajutat la construcția a 368 km de drumuri noi și modernizarea a altor 1.900 de kilometri. De asemenea, în același interval, au fost construiți 122 kilometri de cale ferată și alți 22 au fost modernizați.

În ceea ce privește domeniul cercetării, fondurile europene

[citeste tot articolul]


Ziua Educatiei si Ziua Centrelor Europe Direct la Craiova

2016-10-05

Pe data de 5 octombrie, în întreaga lume se sărbătoreşte Ziua Mondială a Educaţiei, o ocazie potrivită pentru a conştientiza rolul pe care educaţia îl are în formarea tinerilor şi în dezvoltarea societăţii.

Aceasta zi a fost serbata si de Reţeaua Naţională a Centrelor de Informare Europe Direct sub genericul Ziua Centrelor Europe Direct.

Aici puteți accesa o hartă interactivă pentru a vedea toate evenimentele Europe Direct din țară: https://uploads. knightlab.com/…/ziua- centrelor-e…/index.html

[citeste tot articolul]


Discurs despre starea UE

2016-09-14

Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a susținut discursul despre „Starea Uniunii Europene” 2016, în plenul Parlamentului European, la Strasbourg. Înaltul oficial european a trecut în revistă realizările din ultimul an și a prezentat prioritățile de acțiune pentru anul următor. Totodată, el a subliniat modul în care Comisia Europeană va aborda cele mai presante provocări cu care se confruntă Uniunea Europeană.

Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a declarat: „Următoarele 12 luni sunt decisive dacă dorim să reunim Uniunea noastră. Europa este ca o coardă împletită din mai multe fire – funcționează numai atunci când tragem cu toții în aceeași direcție: instituțiile UE, guvernele și parlamentele naționale, deopotrivă. Trebuie să arătăm din nou că acest lucru este posibil, în anumite domenii unde soluții comune sunt

[citeste tot articolul]


Recomandarile Comisiei Europene pentru Romania in 2016

2016-05-18

Comisia Europeană a publicat miercuri, 18 mai, recomandările specifice de țară pentru 2016, pentru politicile economice naționale. Potrivit documentului, Comisia Europeană are patru mari recomandări pentru România, fiecare cu mai multe subpuncte, de la consolidare fiscală si bugetară până la continuarea reformei în domeniul sănătății, educației si administrației publice.

În domeniul macroeconomic, recomandarea Comisiei se referă la evitarea abaterii, în 2016, de la obiectivul bugetar pe termen mediu (MTO) și realizarea unei ajustări fiscale de 0,5% din PIB în anul 2017. De asemenea, se recomanda consolidarea cadrului bugetar și fiscal, precum și cresterea gradului de colectare a taxelor si impozitelor.

Detalii: https://ec.europa.eu/romania/news/20161805_recomandarile_specifice_tara_2016_ro

[citeste tot articolul]


Pachetul educational "Imagini pozitive"

2016-05-12

Pachetul educaţional „Imagini pozitive” este un material didactic, cu ajutorul căruia cadrele didactice, lucrătorii cu tineretul şi alte tipuri de personal didactic le pot preda tinerilor problematica migraţiei şi dezvoltării.

Pachetul cuprinde zece activităţi didactice inovatoare, adresate tinerilor ce au cel puţin 12 ani. De asemenea, acesta conţine un număr mare de activităţi şi studii de caz din rândul acţiunilor derulate, care le permit tinerilor să-şi aducă aportul la soluţionarea acestor probleme globale, în cadrul comunităţii lor.

Pachetul cuprinde patru filme de scurtă durată, bazate pe poveştile unor migranţi contemporani, filme ce vin în sprijinul prezentărilor PowerPoint.

[citeste tot articolul]9 Mai - Ziua Europei

2016-05-10

Şcoala Gimnazială „Traian” si Scoala Gimnazială Ion Țuculescu Craiova au găzduit, cea de-a XI-a ediţie a concursului „Micul cetăţean european”. Evenimentul a fost organizat de catre Centrul de Informare Europe Direct Craiova in colaborare cu Asociaţia EduFor Craiova.

Tema evenimentului a fost migraţia, una dintre priorităţile Comisiei Europene în 2016.

Aproximativ 300 de elevi din ciclul gimnazial şi primar şi 30 de profesori au participat la activităţi interactive de informare şi conştientizare a fenomenului migraţiei populaţiei.

Sub egida aceluiasi eveniment au fost organizate activitati similare la Scoala Gimnazială Eliza Opran Ișalnița, Liceul Tehnologic Ing. Ionete Aurelian Malu Mare. Scoala Gimnaziala Caraula, Scoala Gimnaziala Sadova. 

Evenimentul a fost pe placul copiilor care au putut astfel să îşi schimbe percepţia asupra migranţilor.

[citeste tot articolul]


Comisia Europeana lanseaza Raportul de tara 2016

2016-03-09

Reprezentanța Comisiei Europene în România a organizat miercuri, 9 martie 2016, în parteneriat cu Ministerul Finanțelor Publice, o dezbatere despre raportul de țară privind economia românească, publicat în data de 26 februarie 2016.

Raportul menționează progresele înregistrate de Romania și atrage atenția privind riscurile reprezentate de măsurile fiscale și de salarizare luate în afara programului anual de bugetare.

Totodată, Comisia Europeană încurajează relansarea investițiilor, continuarea reformelor structurale și asumarea unor politici fiscale responsabile, acestea fiind de altfel prioritățile pentru 2016 ale Semestrului european, instrumentul de coordonare la nivel european a politicilor economice naționale. În plus, săptămâna aceasta, Comisia Europeană a anunțat ieșirea României din grupul țărilor care înregistrează dezechilibre

[citeste tot articolul]


Erasmus+: peste 21.000 de participanti in proiecte romanesti

2016-01-26

În anul 2014, peste 21 de mii de elevi, studenți și profesori din România au studiat, au urmat cursuri de formare sau au participat la activități de voluntariat prin programul Erasmus+. Cele 485 de proiecte derulate la nivel național au avut un buget total de 38,8 milioane de euro și au contribuit la dezvoltarea competențelor, creșterea șanselor de a găsi un loc de muncă, conștientizarea diversității culturale și încurajarea participării tinerilor la viața publică.


Erasmus+: peste 21.000 de participanți în proiecte românești
Astfel, în primul an al programului, 800 de profesori au participat în 62 de proiecte de educație școlară (cu o valoare de peste 1,6 milioane de euro), 4.200 de studenți și profesori s-au implicat în 102 proiecte de formare și perfecționare (finanțate cu peste 9,6 milioane de euro), 8.713 de studenți și profesori au luat

[citeste tot articolul]


Schimb de informatii privind cazierele cetatenilor non-UE

2016-01-22

Utilizarea Sistemului european de informații cu privire la cazierele judiciare (ECRIS) va fi extinsă și pentru cazierele cetățenilor din afara UE, în urma propunerii formulate de Comisia Europeană marți, 19 ianuarie. În prezent, ECRIS este folosit exclusiv pentru schimbul de informații privind cazierele judiciare ale cetățenilor europeni.

Schimb de informații privind cazierele cetățenilor non-UE
Comisia ia astfel măsuri împotriva noilor amenințări cu care se confruntă Europa, prin asigurarea fluxului de informații între statele membre privind condamnările penale ale resortisanților țărilor terțe, pronunțate de instanțele statelor membre ale Uniunii.

Comisarul european pentru justiție, Vĕra Jourová, a declarat: "Atacurile de la Paris din luna noiembrie au confirmat nevoia urgentă de a asigura o cooperare judiciară mai solidă între statele

[citeste tot articolul]


Criza refugiatilor: sprijin financiar pentru Grecia

2016-01-21

Comisia Europeană a alocat miercuri, 13 ianuarie, 1,3 milioane de euro Greciei pentru achiziționarea a 90 de dispozitive de amprentare. Acestea vor fi utilizate pentru înregistrarea corespunzătoare a migranților la punctele de trecere a frontierei elene.

Criza refugiaților: sprijin financiar pentru Grecia
Pentru un schimb de informații eficient între statele membre, cele 90 de dispozitive de amprentare vor fi instalate la toate punctele de frontieră de pe teritoriul țării, inclusiv în cele din insulele din Marea Egee de Est, și vor fi conectate la sistemul central EURODAC. Va fi astfel garantată funcționarea eficientă a punctelor de acces (hotspot-uri) din insulele Lesbos, Chios, Leros, Kos și Samos.

Context


Această asistență financiară de urgență din Fondul pentru securitate internă (ISF) face este parte din eforturilor Comisiei de a sprijini

[citeste tot articolul]


Mai multa mobilitate, cu ajutorul cardului profesional european

2016-01-19

Asistentele medicale, farmaciștii, fizioterapeuții, agenții imobiliari și ghizii montani care doresc să-și practice meseria într-o altă țară europeană decât cea de reședință au la dispoziție de luni, 18 ianuarie, cardul profesional european cu ajutorul căruia își pot atesta calificarea. Cardul facilitează libera circulație a profesioniștilor, prin simplificarea recunoașterii calificărilor profesionale, în toate statele membre UE.

Mai multă mobilitate, cu ajutorul cardului profesional european
Comisarul european pentru piața internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri, Elżbieta Bieńkowska, a declarat: "Cardul profesional european este un pas important spre facilitarea accesului pe piața forței de muncă pentru europenii calificați să-și exercite meseriile acolo unde este mai mare nevoie de ele și unde sunt mai apreciate. Este un instrument

[citeste tot articolul]


5,5 milioane de euro pentru proiecte de sanatate destinate migrantilor

2016-01-15

Comisia Europeană a decis marți, 12 ianuarie, acordarea unui sprijin, în valoare totală de 5,5 milioane de euro, pentru patru proiecte ce au în vedere provocările legate de starea de sănătate a migranților în statele membre cel mai afectate de criza refugiaților.

5,5 milioane de euro pentru proiecte de sănătate destinate migranților
Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) va primi finanțare nerambursabilă pentru a realiza un sistem pilot de dosare medicale, care să permită reconstruirea istoriei medicale a migranților și evaluarea nevoilor lor în termeni de sănătate. Celelalte trei proiecte – puse în practică de organizația "Médecins du Monde", autorități regionale și mediul academic – au în vedere furnizarea de sprijin imediat statelor membre în domenii precum orientări și protocoale clinice, instrumente de comunicare și limbaj,

[citeste tot articolul]


Imigrația - principala temere a europenilor

2015-12-24

Potrivit primelor rezultate din Eurobarometrul standard EB84, publicate de Comisia Europeană la finalul anului trecut, imigrația și-a consolidat poziția ca principală preocupare a cetățenilor europeni (58%), înregistrând 20 de puncte procentuale în plus față de ediția precedentă. Terorismul a devenit a doua cea mai importantă preocupare pe plan european, 25% dintre europeni temându-se de atacuri teroriste pe continent.

Majoritatea europenilor (55%) au o opinie pozitivă în ce privește mobilitatea intra-comunitară a cetățenilor din statele membre. Nu același lucru se întâmplă și în cazul migrației din afara Uniunii, șase din zece europeni având un sentiment negativ în acest sens. Nouă din zece europeni consideră că ar trebui luate măsuri suplimentare pentru a combate imigrația ilegală din afara Uniunii, iar două treimi apreciază că astfel de măsuri

[citeste tot articolul]


Capitale culturale europene 2016: Wroclaw și San Sebastian

2015-12-23

Orașele Wrocław (Polonia) și San Sebastián (Spania) sunt capitalele culturale europene ale anului 2016. Programul de activități va demara oficial în perioada 15- 17 ianuarie la Wroclaw și 20-23 ianuarie la San Sebastián.

Comisarul european pentru educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics, a declarat: "Statutul de capitală culturală europeană ajută orașele să dezvolte un sentiment de comunitate și aduce beneficii de durată pentru locuitorii și economia lor. Le doresc orașelor Wrocław și San Sebastián mult succes în prezentarea programelor culturale pregătite pentru anul în curs."

Motto-ul evenimentelor de la Wrocław este "Spaces of beauty" (Spațiile frumosului) și se bazează pe ideea de metamorfoză și diversitate, fiind inspirat de istoria unică a transformărilor prin care a trecut acest oraș. Programul va debuta cu aproape 100 de evenimente culturale precum

[citeste tot articolul]


Acces mai bun la bunuri și servicii online

2015-12-17

Comisia Europeană a publicat miercuri, 9 decembrie, un nou set de propuneri legislative pentru punerea în practică a Strategiei privind piața unică digitală.

Măsurile își propun eliminarea diferențelor dintre țări în materie contractuală și creșterea încrederii consumatorilor în achizițiile on-line dintr-o altă țară. Companiile nu vor mai trebui să se adapteze la normele naționale de fiecare dată când își încep activitatea într-un nou stat membru, ci vor aplica întotdeauna același set de reguli. Economiile realizate sunt estimate la peste 200.000 de euro pentru accesul în toate statele membre ale Uniunii. În ce privește consumatorii, aceștia vor avea posibilitatea să solicite compensații pentru produsele defectuoase achiziționate sau rambursarea costurilor în cazul în care conținutul digital defectuos nu poate fi remediat.

Propunerile includ și un nou regulament privind

[citeste tot articolul]


Patru orașe romanești răman in competiția pentru titlul de Capitală Culturală Europeană

2015-12-16

Baia Mare, Bucureşti, Cluj şi Timişoara au fost selectate vineri, 11 decembrie, să participe la cea de-a doua etapă a competiției pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2021. Nominalizarea a fost făcută de un grup de experţi independenţi, în urma evaluării candidaturilor a 14 orașe românești.

Cele 4 orașe își pot finaliza candidaturile până vara viitoare. Grupul de experți se va reuni din nou în septembrie 2016, la București, pentru a selecta orașul românesc care va fi Capitala Culturală Europeană 2021.

Nominalizarea pentru acest titlu poate conduce la beneficii semnificative din punct de vedere cultural, economic şi social pentru oraşele selectate, cu condiţia ca oferta lor să fie parte a unei strategii de dezvoltare culturală pe termen lung.

Context

În 2021, România va găzdui Capitala Culturală Europeană pentru a doua oară, după Sibiu, în 2007. De

[citeste tot articolul]


Acord istoric pentru mediu, la Paris

2015-12-15

Uniunea Europeană a jucat un rol-cheie în medierea tratatului istoric de la Paris, unde 195 de țări au convenit asupra unor noi ținte obligatorii în domeniul schimbărilor climatice. Tratatul stabilește limitarea încălzirii globale la cel mult 2°C peste nivelul pre-industrial. Deși angajamentele statelor participante nu sunt suficiente pentru atingerea unui nivel mai ambițios, acestea vor depune toate eforturile pentru a limita creșterea temperaturii la cel mult 1,5°C, ceea ce ar diminua semnificativ riscurile și consecințele schimbărilor climatice.

Președintele Comisiei, Jean-Claude Juncker a declarat: "Astăzi, lumea este unită în lupta împotriva schimbărilor climatice și primește o rază de speranță, o ultimă șansă să predea generațiilor viitoare o planetă mai sănătoasă, societăți mai echitabile și economii mai prospere. Acest acord solid va conduce lumea spre tranziția

[citeste tot articolul]


Concursul "Reporter și Blogger European" la final

2015-12-10

Reprezentanța Comisiei Europene anunță rezultatele ediției din 2015 a concursului Reporter și Blogger European. Anul acesta concursul a avut o nouă formulă, am pus mai mult accent pe varietate și originalitate în abordarea temelor europene, de unde și numărul mare de categorii. Cea mai notabilă modificare a fost includerea unei probe de social media în concurs, participanții având prilejul să administreze, pentru o zi, conturile de Facebook și Twitter ale Reprezentanței și să aducă un suflu proaspăt mesajelor noastre.

În total s-au înscris 43 de autori, cu 186 de materiale, concurând la cele 8 secțiuni ale concursului. Caștigătorii sunt:

Secțiunea 1, presă audio: Mircea Oprea - RFI

Secțiunea 3, presă scrisă/online: Martin Matei - Dilema Veche

Secțiunea 4, opinie/editorial: Liviu Iancu - EuroPunkt.ro

Secțiunea 5, reportaj/anchetă/interviu: Claudiu Zamfir –

[citeste tot articolul]


Corupția e larg răspandită in Romnia, spun companiile

2015-12-10

Potrivit unui recent studiu Eurobarometru, 95% dintre companiile din România consideră corupția un fenomen larg răspândit, procent în creștere cu 4% față de ediția precedentă. În opinia antreprenorilor, practicile cele mai întâlnite sunt darea de mită și finanțarea partidelor politice pentru a obține contracte publice sau a avea influență asupra procesului de decizie (ambele cu 39%), urmate de favorizarea prietenilor și membrilor de familie în relațiile de afaceri (33%).

87% dintre firme apreciază că politicienii, reprezentanții partidelor și oficialii de rang înalt la nivel național primesc mite și fac abuz de putere în interes personal, procentul scăzând la 84% pentru cei de la nivel regional și local. Legăturile strânse dintre politică și mediul de afaceri sunt considerate de 89% dintre companii un motiv pentru corupție, iar aceasta și favoritismul împiedica libera

[citeste tot articolul]


1,5 milioane de euro pentru un proiect de cercetare romanesc

2015-12-04

Proiectul INTERTRAP, propus de cercetătoarea româncă dr. Alida Iulia Gabor de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, va beneficia de un grant în valoare de 1,5 milioane de euro, din partea Consiliului European de Cercetare. El are în vedere dezvoltarea unei noi tehnici de datare cu acuratețe a perioadelor glaciare și de încălzire globală, de-a lungul unei perioade ce începe acum 2,5 milioane de ani și se termină în prezent.

1,5 milioane de euro pentru un proiect de cercetare românesc
Carlos Moedas, comisarul european pentru cercetare, știință și inovare, a declarat: "Avem nevoie să ne păstrăm cei mai talentați cercetători în Europa, în paralel cu încercarea de atragere a oamenilor de știință de top din alte părți ale lumii. Aceste granturi ne garantează că cele mai bune idei ale omenirii sunt dezvoltate chiar aici, de către cercetători și oameni de știință ce au libertatea

[citeste tot articolul]


Comisia vs McDonald's

2015-12-04

În data de 3 decembrie, Comisia Europeană a demarat o procedură oficială de investigare a tratamentului fiscal de care se bucură compania McDonald's în Luxemburg pentru că, datorită unor soluții fiscale anticipate emise de acest stat membru, este posibil să fi fost încălcate normele UE privind ajutoarele de stat.

Astfel, începând cu anul 2009, în baza soluțiilor fiscale menționate, compania McDonald's Europe Franchising nu a plătit impozit pe profit în Luxemburg, deși a înregistrat profituri de peste 250 de milioane de euro din redevențele plătite de beneficiarii francizei cu restaurante în Europa și Rusia pentru a utiliza marca și serviciile aferente. În același timp, compania nu a plătit impozit pe profit nici în Statele Unite, deși redevențele primite sunt transferate către sucursala americană.

Sfera procedurii de investigare

Comisia va investiga dacă companiei

[citeste tot articolul]


Prima reuniune pe tema achizițiilor publice

2015-12-02

Comisarul pentru politică regională, Corina Crețu, și comisarul pentru piața internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri, Elżbieta Bieńkowska, au avut prima reuniune pe tema achizițiilor publice. Cu această ocazie, cei doi înalți oficiali au făcut o declarație comună.

„Normele privind achizițiile publice au rolul de a garanta faptul că toți operatorii economici din UE au șanse egale de a câștiga un contract de achiziții publice. Procedurile rapide și eficiente sunt, de asemenea, esențiale pentru a sprijini investițiile și a evita întârzierile.

Aproape jumătate din fondurile structurale și de investiții europene sunt direcționate prin intermediul achizițiilor publice. De la începutul activității Comisiei Juncker, lucrăm împreună pentru ca fondurile UE să fie utilizate în mod eficient, prin aplicarea corectă și consecventă a normelor de achiziții publice la nivelul UE,

[citeste tot articolul]


Transport: Romania pe locul 28 in UE

2015-11-28

Potrivit celui mai recent tablou de bord în domeniul transporturilor, România ocupă locul 28 pe ansamblul UE, ea clasându-se printre ultimele 5 state membre în aproape jumătate din categoriile analizate.

Datele prezintă o imagine complexă, astfel:

- gradul de deschidere a pieței pentru transportul feroviar de mărfuri versus cel de călători plasează România pe poziții diametral opuse - primul loc în Europa, cu 56,8%, pentru mărfuri, pe ultimele locuri pentru călători (9,6%);

- rata transpunerii în legislația națională a normelor UE este de 97% (sub media europeană);

- calitatea infrastructurii pentru toate tipurile de transport este scăzută;

- dezvoltarea rețelei TEN-T de bază este în stadii incipiente în toate domeniile, mai puțin pentru rutele fluviale interne;

- România este mult sub media UE în ce privește electrificarea căilor ferate și volumul de

[citeste tot articolul]


Pescuit: fonduri europene de 168 de milioane de euro pentru Romania

2015-11-27

Comisia Europeană a adoptat, în data de 27 noiembrie, programul operațional pentru pescuit și afaceri maritime al României, cu un buget total de aproximativ 224 de milioane de euro, din care 168 de milioane reprezintă fonduri europene.

Comisarul european pentru mediu, afaceri maritime și pescuit, Karmenu Vella, a declarat: "Pachetul de investiții acordat României garantează că banii vor merge către proiecte cu o dimensiune durabilă clară, din punct de vedere economic, social și de mediu. Pescarii și cei ce se ocupă de acvacultură, precum și comunitățile de pe coasta maritimă a României vor beneficia de o mai mare securitate economică, dar și de mai multe oportunități pentru crearea de locuri de muncă și creștere durabilă."

Programul Operațional are în vedere următoarele activități:

 • promovarea pescuitului: 17,8 milioane de euro;
 • promovarea acvaculturii: 112,3
[citeste tot articolul]


Concursul Juvenes Translatores aflat la a 9-a editie

2015-11-24

Joi, 26 noiembrie, peste 3 000 de liceeni din întreaga UE își testează talentul de traducător în cadrul concursului școlar de traducere „Juvenes Translatores”. Concursul va avea loc simultan în cele 751 de școli selectate la nivelul Uniunii Europene, din care 32 sunt din România.

Pentru elevi (între 2 şi 5 pentru fiecare școală, născuți în 1998), concursul este o ocazie de a-și testa competențele lingvistice contra cronometru, având la dispoziție două ore (11:00-13:00 ora României) pentru a traduce un text de o pagină bazat, la alegere, pe oricare dintre cele 552 combinații posibile de limbi dintre cele 24 de limbi oficiale ale UE.

În acest an, textele vor avea ca temă Anul european pentru dezvoltare, iar traducerile vor fi notate de traducători din cadrul Comisiei Europene. La final, este selectat câte un câștigător pentru fiecare stat membru. Câștigătorii vor fi anunțați

[citeste tot articolul]


Uniunea energiei: 16 propuneri romanești pe lista proiectelor de interes comun

2015-11-18

Șaisprezece proiecte românești sunt considerate de Comisia Europeană ca fiind de interes comun în vederea atingerii obiectivelor Uniunii energiei. Șase dintre aceste proiecte privesc creșterea capacității de interconectare cu Bulgaria, Serbia și Ungaria, iar zece au ca obiectiv îmbunătățirea sistemului energetic național. Prin includerea lor în listă, proiectele sunt eligibile pentru finanțare prin Mecanismul de interconectare a Europei (MIE).

Uniunea energiei: 16 propuneri românești pe lista proiectelor de interes comun
Comisarul european pentru schimbări climatice și energie, Arias Cañete, a declarat: "O infrastructură energetică modernă și fiabilă este un element esențial pentru ca energia să circule liber în Europa. Toate aceste proiecte vor sprijini integrarea piețelor energetice, vor diversifica sursele și rutele de aprovizionare și vor pune capăt izolării energetice a

[citeste tot articolul]


2,5 milioane de euro pentru promovarea produselor agroalimentare romanești

2015-11-12

Programele de promovare propuse de Bioromania (produse organice) și de Asociația Producătorilor de Vin și Produse Vitivinicole (APVPV) Dobrogea au fost aprobate de Comisia Europeană. Acestea au o durată de 3 ani și un buget total de aproximativ 2,5 milioane de euro.

Comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală Phil Hogan a declarat: "Mă bucur de adoptarea acestor noi programe, în special în contextul recentelor dificultăți de pe piață. Ele sunt importante pentru crearea de noi oportunități, în special pe piețele din afara UE, stimulându-se astfel creșterea economică și crearea de locuri de muncă în sectorul agroalimentar."

Comisia Europeană a aprobat, în total, 33 de noi programe pentru promovarea produselor agroalimentare în interiorul și în afara UE. Valoarea lor totală este de 108 milioane de euro, din care 54 de milioane reprezintă contribuția UE. 20

[citeste tot articolul]


Comisia Europeană mobilizează sprijin pentru victimele tragediei din clubul Colectiv

2015-11-06

Declarația comisarului european pentru politici regionale, Corina Crețu, referitor la scrisoarea comunităților române din diaspora și a reprezentanților societății civile

"În legătură cu scrisoarea deschisă primită azi, 5 noiembrie, doresc să transmit opiniei publice preocuparea mea continuă de a veni în ajutorul victimelor incendiului din clubul Colectiv.

Comisia Europeană mobilizează sprijin pentru victimele tragediei din clubul Colectiv
Vă asigur că la nivelul Comisiei Europene urmărim îndeaproape evoluția stării de sănătate a acestora și facem tot ce ne stă în putere pentru a beneficia de cele mai bune condiții de îngrijire și tratament.

În acest sens, am luat deja legătura cu colegii mei Marianne Thyssen, comisarul european pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, și Vytenis Andriukaitis, comisarul pentru

[citeste tot articolul]


Comisia ajută statele membre cu dificultăți in achiziții publice

2015-11-03

Comisia Europeană a publicat un ghid care își propune să sprijine statele membre cu dificultăți în cadrul procedurilor de achiziții publice. Ghidul îi va ajuta pe funcționarii publici din întreaga Uniune să identifice și să evite cele mai frecvente erori în procedurile de achiziții în cadrul proiectelor co-finanțate prin intermediul Fondurilor structurale și de investiții europene.

Comisarul european pentru politici regionale, Corina Crețu, a declarat: "Una din prioritățile mele este să sprijin statele membre să îmbunătățească modul în care gestionează și investesc fondurile UE. Acest ghid este un instrument prețios în acest scop. Prin reducerea erorilor din cadrul procedurilor de achiziții publice, investițiile europene vor produce mai repede efectele așteptate privind creșterea economică și crearea locurilor de muncă, iar bugetul Uniunii Europene va fi protejat".

[citeste tot articolul]Criza refugiaților

2015-10-28

Reuniți la Bruxelles duminică, 25 octombrie, în cadrul unui summit extraordinar, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și șefii de stat sau de guvern a 11 state europene de pe culoarul balcanic al fluxurilor migratorii, au agreat un set de măsuri aplicabile în perioada imediat următoare ca răspuns la presiunea migratorie fără precedent din regiunea Balcanilor de Vest. Cele 17 măsuri urmăresc asigurarea unui schimb permanent de informații, limitarea mișcărilor secundare ale refugiaților, crearea facilităților de primire și cazare, gestionarea în comun a crizei, gestionarea mai bună a frontierelor și combaterea traficului de persoane.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat: "Țările afectate nu ar trebui doar să vorbească despre celelalte țări și să se atace reciproc, ci și să vorbească una cu cealaltă. Vecinii ar trebui să lucreze împreună,

[citeste tot articolul]


Deficit și datorie: Romania inregistrează unele dintre cele mai scăzute valori din UE

2015-10-22

Cele mai recente date macroeconomice publicate de Biroul European de Statistică (Eurostat) arată că România a înregistrat, în 2014, un deficit bugetar de 1,4% din PIB și o datorie publică de 39,9% din PIB. Comparativ cu celelalte state membre ale Uniunii, România se află în top 5 al țărilor europene cu cel mai mic deficit bugetar (locul 2, după Lituania (0,7%), urmată de Letonia (1,5%), Suedia (1,7%) și Cehia (1,9%) și cu cea mai mică datorie publică (locul 4, după Estonia (10,4%), Luxemburg (23%) și Bulgaria (27%), urmată de Letonia (40,6%) și Lituania (40,7%).

Deficit și datorie: România înregistrează unele dintre cele mai scăzute valori din UE
La nivelul Uniunii Europene, deficitul bugetar înregistrat în 2014 a fost de 3% din PIB, iar datoria publică de 86,8% din PIB. În ceea ce privește datele agregate pentru cele 19 state ale zonei euro, deficitul bugetar s-a ridicat în

[citeste tot articolul]


Savurează produsele europene!

2015-10-17

În 2016, producătorii agroalimentari europeni vor avea la dispoziție programe în valoare de 111 milioane de euro pentru a găsi noi piețe în afara Uniunii și pentru a promova consumul atât în interiorul, cât și în exteriorul acesteia. Sloganul noii campanii este ”Savurează produsele europene!” (Enjoy, it's from Europe!)

Comisarul UE pentru agricultură și dezvoltare rurală, domnul Phil Hogan, a declarat: „Producția agroalimentară europeană deține locul întâi pe piața mondială. Piața de export a UE, în valoare de 110 miliarde de euro este creatoare de locuri de muncă și de creștere economică în zonele rurale din întreaga Europă. Pentru a încuraja acest efort al activităților de export, am plăcerea să vă prezint acest nou sistem de promovare, care va face ca cele 111 milioane de euro să creeze oportunități suplimentare pentru producția agroalimentară a UE pe piețe noi și să

[citeste tot articolul]


O marcă de excelență pentru proiectele inovatoare

2015-10-16

Propunerile de proiecte promițătoare, depuse în programul Orizont 2020, dar care nu pot fi finanțate din cauza limitărillor bugetare, vor beneficia în viitor de o ”marcă de excelență”. Inițiativa a fost prezentată, în data de 12 octombrie, de comisarii europeni Corina Crețu și Carlos Moedas în cadrul Open Days - Săptămâna regiunilor și orașelor europene.

Comisarul Corina Crețu a declarat: „În perioada 2014-2020, pentru a încuraja cercetarea și inovarea se vor folosi investiții în valoare de 100 de miliarde de euro din cadrul Fondului european de dezvoltare regională, inclusiv peste 32 de miliarde de euro alocate special pentru sprijinirea IMM-urilor, a întreprinderilor nou-create și a antreprenorilor, aceștia constituind principalele motoare ale inovării în Europa. Marca de excelență va contribui la identificarea și la sprijinirea proiectelor inovatoare și le va ajuta să se

[citeste tot articolul]


Măsuri necesare pentru pensii adecvate

2015-10-10

Un raport publicat de Comisia Europeană la începutul săptămânii arată că viitoarele generații de pensionari ar putea beneficia de pensii adecvate dacă lucrătorii ar avea oportunitatea să rămână activi profesional până la vârsta legală de pensionare. În plus, politicile în domeniul ocupării forței de muncă ar trebui să le ofere protecție și celor care nu pot rămâne activi destul timp pentru a acumula suficiente drepturi de pensie.

Salutând apariția raportului, comisarul european pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, Marianne Thyssen, a declarat: „Recentele reforme ale sistemelor de pensii s-au concentrat pe asigurarea de pensii pentru un număr mult mai mare de persoane vârstnice fără ca finanțele publice să fie destabilizate. Se poate face însă acest lucru doar dacă se oferă marii majorități a populației destule oportunități

[citeste tot articolul]


Importanța biodiversității

2015-10-09

Marea majoritate a românilor consideră că trebuie să aibă grijă de natură (76%), că această grijă este esențială pentru gestionarea schimbărilor climatice (67%), că propria sănătate și bunăstare se bazează pe natură și biodiversitate (69%), iar acestea din urmă sunt importante pentru dezvoltarea economică pe termen lung (62%). La nivel european, situația este mai mult sau mai puțin similară, procentele medii înregistrate pentru fiecare din opiniile menționate fiind, în ordine, de 76, 67, 60 și, respectiv, 56%.

Importanța biodiversității
În opinia românilor, principalele măsuri ce ar trebui luate de Uniunea Europeană pentru protejarea biodiversității includ mai buna informare a cetățenilor (63%), refacerea naturii și biodiversității pentru a compensa prejudiciile create de activitatea și infrastructura umană în afara ariilor protejate (62%), mai buna aplicare a regulilor de

[citeste tot articolul]


359 milioane de euro pentru cooperarea transfrontalieră

2015-10-03

În această săptămână, Comisia Europeană a adoptat mai multe programe de cooperare transfrontalieră Interreg, fondurile europene alocate acestora ajungând la peste 359 de milioane de euro. Activitățile pe care se axează aceste programe includ promovarea turismului și conservarea patrimoniului natural și cultural, creșterea gradului de ocupare a forței de muncă, îmbunătățirea mobilității prin investiții în infrastructură, protecția mediului și combaterea schimbărilor climatice sau creșterea competitivității economice a regiunilor vizate.

359 milioane de euro pentru cooperarea transfrontalieră
Programul transnațional Balcani-Mediterana este primul program de acest fel adresat întregii regiuni. Cu o alocare de peste 33 milioane de euro, din care mai mult de 28 de milioane sunt din Fondul european de dezvoltare regională (FEDR), iar peste 5 milioane provin din Instrumentul de

[citeste tot articolul]


Spune-ți părerea

2015-09-30

Timp de 25 de ani, regiunile de graniță au conlucrat prin intermediul Interreg pentru a găsi soluții comune pentru probleme comune. Interreg a oferit și continuă să ofere regiunilor mijloace financiare pentru îmbunătățirea condițiilor de trai, concentrându-se asupra nevoilor reale ale cetățenilor.

Cu toate acestea, finanțarea prin Interreg nu este suficientă pentru a rezolva toate problemele rămase. În comunitățile de graniță, cetățenii și firmele încă se confruntă cu numeroase obstacole, adesea de natură juridică sau administrativă, atunci când se implică în activități transfrontaliere. Din această cauză, în regiunile noastre de frontieră există un potențial economic semnificativ care nu este exploatat.

Iată de ce am lansat, la 21 septembrie, „analiza transfrontalieră”, care va studia obstacolele cu care se mai confruntă încă oamenii din regiunile de frontieră și va

[citeste tot articolul]


Declarația Comisiei Europene in urma deciziei Consiliului de a transfera 120.000 de refugiați

2015-09-26

Marți, 22 septembrie, miniștrii de interne ai statelor membre au adoptat decizia de a transfera 120.000 de refugiați din Grecia, Italia și alte state membre direct afectate de criza migranților, la mai puțin de trei săptămâni după ce Comisia a înaintat o propunere în acest sens. Comisia salută eforturile întreprinse de către toate statele membre pentru a ajunge la acest rezultat, și salută în special activitatea neîncetată a Președinției luxemburgheze a Consiliului.

În urma acestei decizii, Uniunea Europeană este în măsură să transfere un total de 160.000 de persoane care au nevoie, în mod indubitabil, de protecție internațională în următorii 2 ani. Comisia Europeană, împreună cu agențiile Uniunii Europene, va implementa în teren acest mecanism, alături de statele membre.

Comisia Europeana a lucrat în mod constant la formularea unui răspuns european coordonat la criza

[citeste tot articolul]


Săptămana europeană a mobilității 2015

2015-09-16

27 de orașe din România participă la Săptămâna europeană a mobilității (SEM), campanie ce se desfășoară în acest an în perioada 16 – 22 septembrie. Marea majoritate a acestor localități au în vedere organizarea de evenimente de-a lungul întregii perioade, punerea în practică a unor măsuri permanente în favoarea mobilității și sensibilizarea cetățenilor prin interzicerea parțială a traficului rutier în "ziua fără mașini".

În întreaga Uniune Europeană, sunt organizate evenimente tematice în peste 2.000 de orașe, cu rolul de a încuraja găsirea unor soluții inovatoare la problemele actuale de mobilitate urbană, care să contribuie în același timp la atingerea obiectivelor UE în materie de reducere a emisiilor cu efect de seră și combaterea schimbărilor climatice.

SEM 2015 pune accentul în mod deosebit pe multimodalitate, care le permite cetățenilor să aleagă, să modifice și să

[citeste tot articolul]


Proiect de inovare cu participare romanească

2015-09-11

Technosam SRL (România) este una dintre firmele participante în proiectul Biowave, ce va primi o finanțare în valoare totală de 1,36 milioane de euro prin programul Orizont 2020. Proiectul, dezvoltat în parteneriat cu firme din Irlanda, Franța și Marea Britanie, își propune să dezvolte un sistem integrat inovator de pre-tratament cu microunde pentru generarea eficientă a biogazului rezultat din gunoiul de grajd porcin, contribuind astfel la elaborarea unui sistem durabil de gestionare a deșeurilor.

Carlos Moedas, comisarul european pentru cercetare, știință și inovare, a declarat: "În Europa, trebuie să încurajăm ideile inovatoare și să transformăm mai multe dintre ele în realitate. Astăzi oferim întreprinderilor inovatoare de top un avans în cursa către piață, prin facilitarea accesului rapid la fonduri în valoare de 36 milioane de euro."

Biowave este unul dintre cele 16

[citeste tot articolul]


Juvenes Translatores 2015: Start la inscrieri!

2015-09-01

În perioada 1 septembrie – 20 octombrie, liceele își pot înscrie elevii la concursul anual al Uniunii Europene pentru tinerii traducători, cunoscut sub numele de Juvenes Translatores, la adresa de internet ec.europa.eu/translatores. Formularul online este disponibil în toate limbile oficiale ale UE.

Concursul, aflat la a 9-a ediție, va avea loc în data de 26 noiembrie 2015, simultan în toate liceele selectate prin tragere la sorți. Ediția 2015 este deschisă elevilor născuți în 1998, indiferent de naționalitate, și participării a peste 751 de licee. Elevii (fiecare școală poate înscrie între 2 și 5 elevi) vor traduce un text de o pagină în funcție de alegerea exprimată pentru oricare dintre cele 552 combinații posibile între cele 24 de limbi oficiale ale UE.

Textele traduse de elevi vor fi notate de traducători din cadrul Comisiei Europene, care vor selecta câte un

[citeste tot articolul]


34 de milioane de euro pentru regiunea de frontieră dintre Serbia și Croația

2015-08-28

Noul program de cooperare transfrontalieră Interreg-IPA Croația-Serbia, recent adoptat, prevede investiții în regiunea de frontieră dintre cele două țări în vederea creării de locuri de muncă și creșterii economice.

34 de milioane de euro pentru regiunea de frontieră dintre Serbia și Croația
Corina Crețu, comisarul pentru politica regională, a declarat: "Programele noastre transfrontaliere oferă măsuri concrete de îmbunătățire a calității vieții cetățenilor și noi oportunități economice pentru oamenii care locuiesc în regiunile de frontieră ale Uniunii Europene și în cele vecine ei."

Programul se referă la 4 regiuni de frontieră din Croația și 5 districte din Serbia. El are o valoare de peste 40 de milioane de euro, din care peste 34 milioane provin din Instrumentul de asistență pentru preaderare (IPA) și din Fondul European de Dezvoltare Regională.

Finanțarea se va

[citeste tot articolul]


Schimb de experiențe și bune practici cu finanțare europeană

2015-08-21

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a adoptat programul de cooperare inter-regională Interact, având ca scop crearea unei platforme centrale pentru schimbul de informații și bune practici și pentru realizarea de inițiative comune.

Comisarul european pentru politici regionale, Corina Crețu, a declarat: "Regiunile europene sunt tot mai conștiente că una dintre cele mai bune posibilități de a găsi răspunsuri la provocările cu care se confruntă în comun, indiferent dacă acestea sunt economice, de mediu sau sociale, este cooperarea. Prin îmbunătățirea rezultatelor obținute de programele de cooperare sau prin încurajarea unor noi forme de cooperare, cum ar fi strategiile macro-regionale, programul Interact va contribui la creșterea eficienței politicilor publice."

Programul are la dispoziție în jur de 40 de milioane de euro și va finanța, în principal, proiectele și

[citeste tot articolul]


Mai multă flexibilitate in folosirea fondurilor de dezvoltare rurală 2007 - 2013

2015-08-13

Statele membre beneficiază, începând cu data de 11 august 2015, de mai multă flexibilitate în cheltuirea fondurilor de dezvoltare rurală 2007 -2013.

Un nou Regulament-delegat al Comisiei permite statelor membre să transfere 5% din aceste fonduri către o altă axă prevăzută în Programul de dezvoltare rurală, față de doar 3% cât era posibil până acum. Totodată, perioada în care statele membre trebuie să notifice acest lucru Comisiei a fost extinsă până la sfârșitul lunii septembrie.

Prin această măsură suplimentară de flexibilitate, statele membre au posibilitatea de a transfera fonduri alocate anterior unor măsuri neperformante, și care au fost folosite doar parțial, către alte priorități, în prezent sub-finanțate.

Phil Hogan, comisarul european pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, a declarat: "Această decizie oferă o flexibilitate în plus, menită să ajute statele

[citeste tot articolul]


Ajutor de 8,5 milioane de euro pentru Romania din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene

2015-08-06

„Sunt bucuroasă să pot anunța astăzi, 6 august 2015, că aproape 8,5 milioane de euro din Fondul de solidaritate al Uniunii Europene sunt disponibili pentru România, în urma aprobării Deciziei Comisiei de către Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene. Am propus acordarea acestui ajutor în aprilie 2015 când am transmis propunerea noastră celor două instituții.

Acest ajutor financiar va sprijini populația afectată de inundațiile extinse din luna mai și din vara anului 2014. Prima inundație a afectat 30 de județe din România și a distrus rețele vitale de transport, apă, energie și telecomunicații, precum și case și ferme. Cetățenii au trebuit să fie evacuați și fermierii au pierdut recolte și animale. Multe școli, spitale, clădiri publice și bunuri culturale au fost inundate.

În lunile iulie și august 2014, precipitațiile abundente, inundațiile și alunecările de

[citeste tot articolul]


68% dintre romani susțin adoptarea euro

2015-08-05

Potrivit celui mai recent sondaj Eurobarometru, 68% dintre români sunt de acord cu adoptarea monedei euro (media europeană: 49%). Deși în scădere cu 6 puncte procentuale față de valoarea înregistrată în 2014, această cifră îi plasează pe români în topul celor mai optimiști europeni față de moneda unică.

Românii evaluează pozitiv și efectele economice ale adoptăriimonedei euro. La întrebarea "Credeți că introducerea monedei euro ar avea efecte pozitive asupra economiei țării dumneavoastră?", 54% dintre români consideră că această decizie ar fi benefică (media europeană 41%). De asemenea, 59% dintre români cred că adoptarea monedei euro ar avea efecte pozitive asupra stării lor materiale (44% media europeană), iar 60% consideră că țările care au adoptat deja moneda euro au avut de câștigat, cu 9 puncte procentuale mai mult față de media europeană de 51%. De asemenea, doar 32%

[citeste tot articolul]


Comisia Europeana protejează producătorii agricoli impotriva embargoului rusesc

2015-08-04

Comisia Europeană va prelungi măsurile de siguranță pentru sectoarele lactatelor, fructelor și legumelor, ca o măsură de protecție împotriva extinderii embargoului rusesc.

Pentru sectorul fructelor și legumelor, măsurile prevăzute pot intra în vigoare în prima săptămână a lunii august, în timp ce pentru lactate acestea vor fi implementate începând cu 1 octombrie 2015.

Comisarul european pentru agricultură, Phil Hogan, a declarat: "Acțiunile semnificative întreprinse până în prezent au demonstrat solidaritatea UE cu fermierii afectați de către embargo și au jucat un rol important în atenuarea efectelor acestuia. Trebuie să continuăm să oferim o plasă de siguranță producătorilor care se confruntă cu dificultăți în urma prelungirii embargoului."

Context

Extinderea embargoului rusesc echivalează cu închiderea unei piețe de export importante pentru producătorii

[citeste tot articolul]


Noi granturi pentru cercetare in Europa

2015-08-03

Consiliul European pentru Cercetare (ERC) a anunțat, pentru anul 2016, o nouă serie de granturi în valoare totală de 1,67 miliarde de euro pentru cercetătorii care își desfășoară activitatea în Europa.

Un prim apel pentru proiecte, intitulat "Starting Grants" și având o valoare de 485 milioane de euro, a fost publicat la finalul lunii iulie. Această schemă de finanțare se adresează tuturor cercetătorilor care au între 2 și 7 ani de experiență, după obținerea diplomei de doctor, și un profil științific promițător. Cei interesați se pot înscrie în competiție până la data de 17 noiembrie 2015.

Următorul apel pentru proiecte va debuta la 15 octombrie 2015. Intitulat "Proof of Concept", acesta se va adresa cercetătorilor care au derulat deja proiecte finanțate prin ERC și doresc să continue să exploreze potențialul inovator al ideilor lor.

Context:

Înființat în 2007

[citeste tot articolul]


53% dintre romani consideră că au control parțial asupra datelor personale furnizate on-line

2015-07-31

53% dintre români consideră că dețin doar un control parțial asupra datelor personale furnizate on-line, iar 71% dintre ei își exprimă îngrijorarea asupra faptului că autoritățile și companiile private ce dețin astfel de date le pot folosi și pentru alte scopuri decât cele pentru care au fost colectate și, mai mult, fără a fi obligate să informeze în acest sens.

86% dintre persoanele intervievate în România consideră că este important să aibă aceleași drepturi și grad de protecție a datelor personale indiferent de țara în care e stabilită autoritatea sau compania ce oferă serviciile ce necesită astfel de date, iar majoritatea populației este împărțită aproape egal între cei ce consideră că punerea în aplicare a normelor ar trebui să fie abordată la nivel european (39%) sau național (40%).

La români, clasamentul celor mai de încredere autorități și companii private în ceea

[citeste tot articolul]


Proiect romanesc de inovare socială

2015-07-29

Unul dintre cele 30 de proiecte selectate în semifinala Concursului European de Inovare Socială este din România. El propune o nouă generație de băuturi funcționale cu impact pozitiv asupra sănătății gastrointestinale, ambalate în recipiente inteligente și având costuri reduse.

Ideea proiectului este de a dezvolta noi băuturi probiotice, folosind deșeuri agroalimentare și bacterii probiotice micro-încapsulate, ambalate în sticle cu eliberare controlată. Micro-capsulele urmează a fi depozitate în dopul sticlei, până când utilizatorul deschide recipientul, amestecând conținutul lor cu sucul propriu-zis. Relevanța practică a produsului este dată de prețul scăzut datorat folosirii de deșeuri agroalimentare, dar și crearea unei sticle inteligente ce păstrează elementul probiotic încapsulat, până la momentul consumului.

Peste 1.400 de proiecte din mai mult de 40 de țări au fost

[citeste tot articolul]


Premii de un milion de euro pentru crearea unui scaner alimentar

2015-07-23

Comisia Europeană va acorda trei premii în valoare totală de 1 milion de euro cercetătorilor care vor dezvolta un scaner alimentar cu ajutorul căruia consumatorii vor putea analiza compoziția alimentelor și calcula aportul de calorii. Participanții sunt invitați să își înregistreze proiectele în concurs în perioada 9 septembrie 2015 - 9 martie 2016.

Cercetătorii trebuie să propună o soluție inovatoare care prezintă într-o manieră coerentă informațiile nutriționale și caracteristicile care pot avea efecte negative, precum aportul de calorii, ingredientele și substanțele alergene. Scanerul ar trebui să ofere utilizatorului informații relevante pentru starea sa de sănătate și stilul de viață.

Prin această competiție, Comisia își propune să prevină îmbolnăvirile asociate unei alimentații nesănătoase, cum ar fi alergiile alimentare, obezitatea, diabetul și bolile

[citeste tot articolul]


3,5 milioane de euro pentru sprijinirea lucrătorilor romani n 2014

2015-07-23

Comisia Europeană a pus la dispoziția României, în 2014, prin Fondul European de Ajustare la Globalizare (FEG), peste 3,5 milioane de euro pentru sprijinirea lucrătorilor disponibilizați, ca urmare a crizei economice și a efectelor globalizării. Această sumă a fost folosită pentru creșterea șanselor de angajare și identificarea de noi oportunități de locuri de muncă pentru 1000 de foști angajați ai companiei siderurgice Mechel.

Comisarul UE pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale, Marianne Thyssen, a declarat: „Într-o perioadă în care resursele publice sunt limitate, FEG a oferit un ajutor bine-venit celor ce au rămas fără loc de muncă în urma unor concedieri în masă, cauzate de globalizare sau de criză. Prin acordarea unei asistențe specifice și personalizate, am sprijinit tranziția către noi locuri de muncă a unora dintre lucrătorii cei mai vulnerabili, ceea ce a

[citeste tot articolul]


Consultare publica: Transparenta impozitelor pe profit ale companiilor

2015-07-17

Lupta împotriva evaziunii fiscale în ceea ce privește impozitele pe profit ale companiilor reprezintă o prioritate absolută a Comisiei actuale. În acest sens, Comisia Europeană a lansat o consultare publică al cărei obiectiv este de a afla dacă, prin obligarea companiilor comerciale să dezvăluie informații suplimentare cu privire la impozitele pe care le plătesc, s-ar putea contribui la combaterea evaziunii fiscale și a practicilor fiscale agresive în UE. Consultarea, lansată la mijlocul lunii iunie, este deschisă până la data de 9 septembrie 2015.

Consultarea se înscrie în sfera mai largă a Planului de acțiune pentru o impozitare pe profit mai echitabilă și mai eficientă, prezentat în iunie. Acțiunea Comisiei este rezultatul angajamentelor luate de liderii G20 de a garanta schimbul liber de informații între autoritățile fiscale în ceea ce privește marile companii

[citeste tot articolul]


Piata integrata a gazelor naturale in Europa centrala si de sud-est

2015-07-14

România este una dintre cele 15 țări din Uniunea Europeană și din Comunitatea Energiei din Europa centrală și de sud-est ce participă la inițiativa de creare a unei piețe integrate a gazelor naturale în regiune.

Piață integrată a gazelor naturale în Europa centrală și de sud-est
Memorandumul de înțelegere pentru lansarea oficială a acestei inițiative a fost semnat în data de 10 iulie 2015, la Dubrovnik. El va deschide calea către mai buna integrare a piețelor de energie ale UE și ale Comunității Energiei. Prin crearea unui cadru stabil de reglementare și de piață, acordul va contribui la îmbunătățirea climatului de investiții în țările și teritoriile implicate.

Activitatea comună în cadrul inițiativei pentru conectarea rețelelor de gaze în Europa centrală și de sud-est (CESEC) va pune accentul nu numai pe construirea de noi conducte de gaze, ci și pe utilizarea optimă a

[citeste tot articolul]


"Europa, casa mea frumoasa"

2015-07-08

Campania “EUROPA, CASA MEA ” s-a derulat la Colegiul Tehnic Energetic Craiova cu sprijinul unei echipe de cadre didactice din şcoală, al voluntarilor de la Asociaţia „ Mereu pentru Europa “ Craiova, de la Asociaţia „ Centrul Educaţional pentru Resurse, Formare, Integrare şi Dezvoltare” din Craiova şi al unui grup de elevi voluntari de liceu, participanţi la activitatea „SETează-te pe ANTREPRENORIATUL DE SUCCES !” care a fost organizată la Colegiul Tehnic Energetic Craiova, în Săptămâna Europeană a Tineretului (SET) “Europa, casa noastră” este o campanie de informare şi comunicare anuală a Reprezentanței Comisiei Europene în România derulată în parteneriat cu Ministerul Educației Educației şi Cercetării Ştiinţifice . Campania transpune priorităţile de comunicare ale Comisiei Europene în mediul şcolar.

Proiectul “EUROPA, CASA MEA FRUMOASĂ ! “ a implicat un număr de 65 de elevi din

[citeste tot articolul]


Cumpararea de medicamente on-line mai sigura

2015-07-07

Începând cu data de 1 iulie, toate farmaciile online și distribuitorii de medicamente care operează legal pe teritoriul Uniunii Europene sunt obligați să afișeze o nouă siglă, introdusă prin regulamentul de punere în aplicare a "Directivei medicamentelor falsificate (2011/62/EU)" . Sigla are ca scop garantarea legalității achizițiilor on-line de medicamente și, astfel, creșterea gradului de protecție a consumatorilor contra cumpărării de produse falsificate.

Europenii care decid să cumpere medicamente din mediul virtual trebuie să se asigure că pagina de internet pe care o folosesc pentru achiziție afișează noua siglă. Procesul de verificare presupune parcurgerea a doi pași și are menirea de a asigura cumpărătorul că este protejat împotriva comerțului cu medicamente falsificate, de cele mai multe ori ineficiente și/sau periculoase.

Apăsând pe sigla respectivă, cumpărătorii

[citeste tot articolul]


Apel pentru proiecte de infrastructura energetica transeuropeana

2015-07-03

Comisia Europeană a lansat un apel pentru proiecte de infrastructură energetică transeuropeană, prin intermediul Mecanismului pentru interconectarea Europei (MIE). Volumul total de finanțare este de până la 550 milioane € și are în vedere dezvoltarea unui Uniuni energetice flexibile. Termenul-limită pentru depunerea propunerilor este data de 30 septembrie 2015, iar decizia asupra proiectelor urmând a fi finanțate va fi luată până la sfârșitul anului.

Proiectele trebuie să fie incluse pe lista celor de interes comun, adoptată în octombrie 2013. Odată implementate, ele vor contribui la eliminarea izolării energetice și a blocajelor care împiedică finalizarea pieței interne energetice. Fondurile vor acționa ca un catalizator pentru finanțări suplimentare de la investitori privați și publici. Lista proiectelor de interes comun urmează să fie actualizată în acest an.

Comisarul

[citeste tot articolul]


Proiect cu parteneri romani intre finalistii RegioStars 2015

2015-06-29

Proiectul MILD HOME, în care sunt implicați ca parteneri ENERO - Centrul pentru Promovarea Energiei Curate și Eficiente din România și Consiliul Județean Caraș-Severin, este unul dintre finaliștii ediției 2015 a premiilor RegioStars. El are în vedere definirea și promovarea construirii unui nou tip de clădire civilă care să combine o performanță energetică ridicată cu costuri operaționale scăzute pentru persoanele cu venituri mici spre mijlocii (familii sau cupluri tinere).

Proiect cu parteneri români între finaliștii RegioStars 2015
Premiile RegioStars recompensează cele mai inspiratoare și inovatoare proiecte regionale europene sprijinite de fondurile politicii de coeziune a UE. Un juriu independent, prezidat de deputatul european Lambert Van Nistelrooij, a selectat 17 proiecte finaliste pe baza a patru criterii esențiale: caracterul inovator, impactul, durabilitatea și

[citeste tot articolul]


Impozitarea echitabilă și eficientă a companiilor

2015-06-26

Comisia Europeană a prezentat, la data de 17 iunie 2015, un plan de acțiune pentru combaterea evaziunii fiscale, asigurarea de venituri sustenabile și consolidarea pieței unice pentru companii. Astfel, se va îmbunătăți semnificativ sistemul de impozitare a acestora în UE, făcându-l mai echitabil, eficient și favorabil creșterii.

Impozitarea echitabilă și eficientă a companiilor
Acțiunile-cheie includ o strategie de relansare a bazei fiscale consolidate comune a companiilor, măsuri de mărire a transparenței fiscale și un cadru pentru garantarea unei impozitări efective în locul în care sunt generate profiturile. De asemenea, Comisia a lansat o consultare publică pentru a evalua dacă anumite informații fiscale ar trebui să fie făcute publice sau nu.

Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă, a declarat: „Impozitarea companiilor

[citeste tot articolul]


Integrarea romilor a facut progrese

2015-06-25

Potrivit raportului anual al Comisiei Europene referitor la eforturile de integrare a comunității roma, România este unul din statele membre în care au fost implementate sau lansate proiecte promițătoare.

Integrarea romilor a făcut progrese
Astfel, în ceea ce privește monitorizarea rezultatelor pe teren ale strategiilor de integrare, Institutul Român de Cercetare a Minorităților Naționale a inițiat un proiect cu o durată de doi ani de cartografiere a comunităților roma. În cadrul proiectului va fi dezvoltat și un set de indicatori care să înregistreze progresele la nivel local în ceea ce privește integrarea.

România a fost, de asemenea, implicată într-un proiect multinațional (NET-KARD) având ca scop combaterea discriminării. Proiectul a fost finanțat în cadrul programului UE pentru drepturi fundamentale și cetățenie și s-a desfășurat în perioada 2013-2014. El s-a

[citeste tot articolul]


Noul sistem de taxe de drum din Germania

2015-06-20

Comisia Europeană a inițiat o procedură de neîndeplinire a obligațiilor de stat membru (infringement) contra Germaniei, prin transmiterea unei notificări oficiale, ca urmare a intrării în vigoare a noilor norme privind sistemul de taxe rutiere.

În opinia Comisiei, noile taxe sunt mai costisitoare pentru cetățenii străini decât pentru cei germani. Principalele preocupări ale Comisiei sunt legate de discriminarea indirectă, pe bază de naționalitate, creată de noul sistem de taxe rutiere în principal din două motive: (i) utilizatorii germani, și doar ei, nu vor plăti taxele de drum, acestea fiind deduse din impozitele pentru mașina personală; și (ii) prețul vignetelor pe termen scurt, cumpărate în mod uzual de utilizatorii străini, este disproporționat de ridicat.

Etape următoare

Autoritățile germane au la dispoziție 2 luni pentru a răspunde scrisorii de notificare

[citeste tot articolul]


UrbanFest 2015: BlueGreen - Rauri in orase smart

2015-06-16

În perioada 16 – 21 iunie, Reprezentanța Comisiei Europene vă invită la UrbanFest, primul său festival de dezvoltare urbană, organizat sub înaltul patronaj al doamnei Corina Crețu, comisarul european pentru politici regionale. Ediția 2015 a festivalului, având tema "BlueGreen - Râuri în orașe smart", își propune să pună pe agenda publică rolul râurilor în metropolele moderne, ca factor identitar și de regenerare urbană. Totodata, UrbanFest isi propune să promoveze valorile europene în domeniul urbanismului și dezvoltării locale sustenabile.

UrbanFest 2015: BlueGreen - Râuri în orașe smart
“Bucureștiul se bucură, împreună cu alte capitale europene, de o moștenire valoroasă: prin inima sa trece un curs de apă. Râul Dâmbovița face parte din identitatea Bucureștiului, așa cum se întâmplă cu Tamisa în Londra sau cu Tajo în Lisabona. Restaurarea și reamenajarea malurilor poate fi

[citeste tot articolul]


UrbanFest 2015

2015-06-15

În perioada 16 – 21 iunie, Reprezentanța Comisiei Europene vă invită la UrbanFest, primul său festival de dezvoltare urbană, organizat sub înaltul patronaj al doamnei Corina Crețu, comisarul european pentru politici regionale. Ediția 2015 a festivalului, având tema "BlueGreen - Râuri în orașe smart", își propune să pună pe agenda publică rolul râurilor în metropolele moderne, ca factor identitar și de regenerare urbană. Totodata, UrbanFest isi propune să promoveze valorile europene în domeniul urbanismului și dezvoltării locale sustenabile.

“Bucureștiul se bucură, împreună cu alte capitale europene, de o moștenire valoroasă: prin inima sa trece un curs de apă. Râul Dâmbovița face parte din identitatea Bucureștiului, așa cum se întâmplă cu Tamisa în Londra sau cu Tajo în Lisabona. Restaurarea și reamenajarea malurilor poate fi în București un adevărat catalizator al dezvoltării

[citeste tot articolul]


Mai putina birocratie in utilizarea fondurilor europene

2015-06-12

Comisia Europeană a anunțat marți, 9 iunie, crearea unui grup la nivel înalt ce are ca scop reducerea sarcinii administrative în utilizarea celor cinci Fonduri structurale și de investiții europene.

Grupul, condus de fostul vicepreședinte al Comisiei Europene, Siim Kallas, va fi activ în următorii trei ani. Acest organism va evalua în mod independent și va monitoriza simplificarea procedurilor de accesare și utilizare a fondurile structurale și de investiții europene, acordând o atenție sporită următoarelor cinci priorități:

 • Simplificarea accesului IMM-urilor la surse de finanțare;
 • Utilizarea practicii de "supra-legiferare" (cerințele suplimentare și obstacolele administrative de la nivel național sau regional);
 • Utilizarea unor mijloace mai simple de rambursare a costurilor;
 • Creșterea numărului de folosire a procedurilor on-line
[citeste tot articolul]


Consolidarea politicii sociale a UE

2015-06-12

În dezbaterea de orientare de marți, 9 iunie, Comisia Europeană a discutat modalitățile în care politica UE poate răspunde cel mai bine provocărilor sociale și în materie de ocupare a forței de muncă din Europa. Rezultatele dezbaterii constituie o contribuție la programul de lucru al Comisiei Juncker pentru tot restul mandatului, aceasta fiind pregătită să includă dimensiunea socială în toate politicile UE.

Au fost trecute în revistă situația economică și socială europeană și s-a făcut referire la instrumentele de politică aflate la dispoziția UE, și anume:

 • mai bună coordonare a politicilor, prin consolidarea guvernanței economice și măsuri continue de ameliorare, inclusiv printr-un accent sporit pe obiectivele sociale și de ocupare a forței de muncă. Noua abordare se reflectă în Recomandările specifice fiecărei țări din acest
[citeste tot articolul]


Mai puțină birocrație in utilizarea fondurilor europene

2015-06-11

Comisia Europeană a anunțat marți, 9 iunie, crearea unui grup la nivel înalt ce are ca scop reducerea sarcinii administrative în utilizarea celor cinci Fonduri structurale și de investiții europene.

Grupul, condus de fostul vicepreședinte al Comisiei Europene, Siim Kallas, va fi activ în următorii trei ani. Acest organism va evalua în mod independent și va monitoriza simplificarea procedurilor de accesare și utilizare a fondurile structurale și de investiții europene, acordând o atenție sporită următoarelor cinci priorități:

 • Simplificarea accesului IMM-urilor la surse de finanțare;
 • Utilizarea practicii de "supra-legiferare" (cerințele suplimentare și obstacolele administrative de la nivel național sau regional);
 • Utilizarea unor mijloace mai simple de rambursare a costurilor;
 • Creșterea numărului de folosire a procedurilor on-line
[citeste tot articolul]


27% dintre romani fumeaza regulat

2015-06-06

Potrivit celui mai recent studiu Eurobarometru, 27% dintre români fumează regulat (33% dintre bărbați și 22% dintre femei), procent în scădere cu 3% față de anul 2012 și aflat puțin peste media europeană de 26%. 95% din fumători folosesc zilnic pachetele de țigări preambalate (față de media UE de 76%), iar restul preferă țigările rulate (comparativ cu media europeană de 24%).

În ceea ce privește consumul de țigări electronice, România înregistrează un procent de 8% fumători care le-au încercat, ceea ce o plasează sub media europeană de 12 procente.

58% dintre români au încercat să se lase de fumat, procent apropiat de media europeană de 59%, iar dintre aceștia 20% în ultimul an. În ceea ce privește deprinderea fumatului, marea majoritate a celor ce încep să fumeze se încadrează în grupele de vârstă 15-18 ani (47%, procent în creștere cu 5 puncte) și 19-25 de ani (33%,

[citeste tot articolul]


Comisia Europeana apreciaza progresele inregistrate de Romania in elaborarea Master Planului de Transport

2015-06-04

Comisarul european pentru politici regionale, d-na Corina Crețu, a primit ieri vizita ministrului transporturilor din România, d-l Ioan Rus, pentru a discuta ultimele aspecte referitoare la Master Planul de Transport.

În urma discuțiilor, comisarul european a declarat:

„Am avut o întâlnire foarte fructuoasă cu ministrul transporturilor Ioan Rus pe marginea Master Planului de Transport. Acesta este un document național strategic care stabilește o hartă prioritară de dezvoltare a infrastructurii de transport pe termen lung, fiind o condiționalitate ex-ante pentru finanțarea proiectelor de mare infrastructură din Fondurile Structurale și de Investiții Europene.

Comisia Europeană apreciază progresele înregistrate de România în elaborarea Master Planului de Transport. România are cel mai avansat model de Master Plan, din cele 22 de state membre care pregătesc în prezent un

[citeste tot articolul]


Doua echipe bucurestene in finala concursului "EUROQUIZ - Sa cunoastem Europa!"

2015-05-28

Reprezentanța Comisiei Europene în România a organizat, în data de 27 mai 2015, la Spațiul Public European, semifinala concursului pilot “EUROQUIZ - Să cunoaștem Europa!”.

Școlile gimnaziale bucureștene 54 și "George Bacovia" s-au calificat în etapa finală a concursului, ce va fi difuzată de TVR 1 sâmbătă, 20 iunie, orele 17:00.

Sunt impresionată de cunoștințele despre Uniunea Europeană ale acestor tineri. Dacă o țin tot așa, au șanse mari ca într-o bună zi să-mi ia locul. Le doresc mult succes în continuare, a declarat Angela Filote, șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Connect-R și Andreea Raicu, în calitate de Ambasadori ai Anului european al dezvoltării 2015, vor fi căpitanii echipelor finaliste și vor susține elevii pe tot parcursul concursului.

Concursul, organizat de Reprezentanța Comisiei Europene în România în coproducție cu TVR 1, își

[citeste tot articolul]


CE solicită Romaniei să implementeze legislația in domeniul drepturilor de autor

2015-05-28

Joi, 28 mai, Comisia Europeană a cerut României și altor 5 state membre să pună în aplicare Directiva privind operele orfane .

CE solicită României să implementeze legislația în domeniul drepturilor de autor
Cele șase membre încă nu au comunicat Comisiei măsurile de transpunere a Directivei în dreptul intern, care ar fi trebuit să fie adoptate până la 29 octombrie 2014. Prin urmare, Comisia a decis astăzi să trimită avize motivate Belgiei, Ciprului, Luxemburgului, Poloniei, României și Sloveniei. Ele au la dispoziție două luni pentru a notifica Comisiei măsurile luate pentru a alinia legislația națională la legislația UE. Comisia poate ulterior decide să trimită aceste țări în fața Curții de Justiție a UE și să propună sancțiuni financiare.

Context


Operele orfane sunt opere cum ar fi cărțile, ziarele sau articolele din reviste și filmele care sunt protejate prin

[citeste tot articolul]


Elevi si profesori romani premiati

2015-05-23

Două proiecte, în care au fost implicați elevi și profesori români, au fost desemnate câștigătoare în cadrul celei de-a zecea ediții a concursului "eTwinning". Acesta își propune să încurajeze studiul interdisciplinar, să-i învețe pe elevi cum își pot folosi aptitudinile digitale într-un mod responsabil și stimulează implicarea părinților și comunităților locale în acest proces. Ceremonia de premiere a avut loc în prima parte a lunii mai, în prezența comisarului european pentru educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics.

Proiectul "Prietenul meu extraterestru", dezvoltat de Elena Larisa Toma, de la Liceul Teoretic Henri Coandă din Craiova, împreună cu Riccardo Ricceri (de la ICS "F. Severi" di Arezzo - Plesso Primaria "A. Curina", Italia) a fost desemnat câștigător în secțiunea proiectelor ce implică parteneri din țările Parteneriatului Estic și elevi din categoria de

[citeste tot articolul]


TTIP este benefic pentru economia Romniei

2015-05-19

Masa rotundă pe tema impactului Parteneriatului Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP) asupra economiei României, organizată de Reprezentanța Comisiei Europene în data de 19 mai 2015, a pus în discuție atât beneficiile pe care le-ar aduce încheierea acestui acord, cât și preocupările legate de unele aspecte importante din cadrul negocierilor, cum ar fi sistemul de soluționare a litigiilor dintre investitori și stat.

"Comerțul este fundamental pentru prosperitate în Europa. 31 milioane de locuri de muncă în Europa depind de exporturi - asta înseamnă 14% din toată forța de muncă. Prin deschiderea piețelor pentru comerț și investiții în întreaga lume, ne propunem crearea de noi locuri de muncă, în condițiile în care avem 25 de milioane de șomeri în Uniunea Europeană. Și pentru că 90% din creșterea mondială este de așteptat să se întâmple în afara Europei în următorii

[citeste tot articolul]


Agenda europeana privind migratia

2015-05-18

România are la dispoziție peste 83 mil. euro în perioada 2014-2020 drept sprijin UE în domeniul migrației legale și neregulamentare, politicii de returnare și azil, precum și a gestionării integrate a frontierelor. Sprijinul UE vine prin două instrumente financiare: (i) Fondul pentru azil, migrație și integrare; și (ii) Fondul pentru securitate internă – Frontiere și Vize.

Mărirea volumului acestor Fonduri este una din măsurile propuse de Comisia Europeană în agenda europeană privind migrația. Aceasta din urmă conține o serie de acțiuni imediate și de măsuri viitoare.

Acțiunile concrete și imediate includ:

 • triplarea capacităților și activelor destinate operațiunilor comune ale Frontex, Triton și Poseidon, în 2015 și 2016;
 • propunere de activare, pentru prima dată, a mecanismului de urgență pentru a oferi ajutor statelor membre care se confruntă cu un flux de
[citeste tot articolul]


"Prin deciziile Comisiei Juncker, Romnia a reușit să evite dezangajarea a aproape 750 de milioane de euro"

2015-05-14

Comisarul european pentru politici regionale Corina Crețu s-a întâlnit astăzi cu noul ministru al fondurilor europene, dl. Marius Nica, și cu secretarul de stat din cadrul Ministerului Fondurilor Europene, d-na Mihaela Ciuciureanu.

„Prin deciziile Comisiei Juncker, România a reușit să evite dezangajarea a aproape 750 de milioane de euro”
Pe agenda discuțiilor s-au aflat stadiul implementării programelor operaționale 2007 – 2013, adoptarea noilor programe operaționale 2014 – 2020, stadiul îndeplinirii condiționalităților ex-ante, instrumentele financiare, finanțarea retrospectivă și fazarea proiectelor, precum și impactul grupului special de lucru pentru o mai bună implementare.

Comisarul pentru politici regionale l-a felicitat pe ministrul Nica pentru numirea în funcție și l-a asigurat de întreg sprijinul său:

„Având în vedere că mai avem un drum lung și dificil de

[citeste tot articolul]


Comunicat de presa

2015-05-08

Centrul de Informare EUROPE DIRECT Craiova, structură găzduită de Asociaţia „Mereu pentru Europa”şi Şcoala Gimnazială Ion Ţuculescu Craiova au sărbătorit astăzi Ziua Europei.

Evenimentul, ajuns la a 10-a ediţie, s-a desfășurat sub genericul „Micul cetăţean european” şi a început la ora 10:00, la Şcoala Gimnazială Ion Ţuculescu.

Manifestarea, menită să stârnească interesul către valorile europene, a fost organizată pe secţiuni de vârstă, fiind adresată şcolarilor şi preşcolarilor. Aceştia au participat, pe clase, la jocuri şi concursuri tematice, după cum urmează:

- Concurs de referate: „România în Europa” şi „9 Mai – Ziua Independenţei” – câştigător: clasa a VII-a B (prof. de istorie Oana Vişan);
- Concurs de întrebări şi răspunsuri „Micul cetăţean european” – câştigător: clasa a IV-a A (învăţător Călin Ion);
- Concursul Să culegem roadele Europei, în care

[citeste tot articolul]


Concurs de creatie "MICUL CETATEAN EUROPEAN"

2015-05-01

Centrul de Informare Europe Direct Craiova organizează concursul de creaţie „MICUL CETĂŢEAN EUROPEAN” prin intermediul căruia elevii din clasele I – a IV-a sunt încurajaţi să creeze desene şi mesaje sub forma unor felicitări cu ocazia Zilei Europei din data de 9 mai a.c.

Mecanism concurs

1. Elevii sunt invitați să-şi manifeste creativitatea prin desene şi mesaje sub forma unor felicitări cu ocazia Zilei Europei către un prieten real sau imaginar din Uniunea Europeană/europarlamentar/comisar european.

Recomandare: În cadrul concursului de creaţie se poate ţine cont că 2015 a fost desemnat „Anul european pentru dezvoltare” şi stă sub deviza „Lumea noastră, demnitatea noastră, viitorul nostru!”. Acest an reprezintă o ocazie excelentă de a demonstra angajamentul puternic al UE în favoarea eradicării sărăciei la nivel mondial și de a informa cetățenii despre modul în care

[citeste tot articolul]


Ajutor pentru salvare acordat Complexului Energetic Hunedoara

2015-04-23

Complexului Energetic Hunedoara asigură aproximativ 5% din producţia de energie electrică a României fiind singurul mare producător de energie electrică din zona de centru şi nord-vest a ţării. Înfiinţarea acestuia a fost dictată de faptul că în România nu există o companie producătoare de electricitate pe bază de huilă care să fie suficient de mare pentru a putea să participe la proiecte regionale şi internaţionale în beneficiul pieţei din România. Ca urmare a pierderilor înregistrate în 2013 și în 2014, CE Hunedoara se confruntă cu probleme grave de lichiditate.În aceste condiţii, Comisia Europeană a ajuns la concluzia că ajutorul de salvare temporar în valoare de 167 de milioane de lei (aproximativ 37,7 milioane de euro) care urmează să fie acordat de autorităţile române producătorului de energie electrică şi termică deţinut de stat, este conform cu normele UE privind ajutoarele

[citeste tot articolul]


Piata muncii in Europa 2020

2015-04-16

Centrul de Informare Europe Direct Craiova, structură găzduită de Asociaţia „Mereu pentru Europa”, a organizat vineri, 10 aprilie a.c., la Sala de festivităţi a Liceului de artă Marin Sorescu din Craiova evenimentul ”Piața muncii în Europa 2020” pentru informarea și conștientizarea tinerilor cu privire la specificul pieței muncii în Uniunea Europeană pentru perioada 2014-2020 și oportunitățile de formare prin programe europene.

Invitatul special al acestei întâlniri a fost directorul EU Recruitment, University of Bedfordshire, Lal Joshi, care a prezentat oportunităţile de studiu de la Universitatea Bedfordshire şi de la instituţii similare din spaţiul comunitar, oferta academică şi de cercetare a Universităţii, regimul de burse şi deducerile aplicate studenţilor cu rezultate excepţionale, precum şi programul de mentoring în integrarea absolvenţilor pe piaţa muncii.

[citeste tot articolul]


Concursul european pentru inovare sociala 2015

2015-04-09

Persoanele și organizațiile din România cu spirit antreprenorial, generatoare de inovare socială, sunt invitate să participe la Concursul european pentru inovare socială 2015.

Pentru a explora noi modele de creștere economică durabilă, Comisia caută să sprijine idei și proiecte din următoarele domenii:

 • Economia colaborativă – idei care pun sub semnul întrebării premizele tradiționale de creștere economică;
 • Aprovizionarea și producția – idei care pun în discuție lanțul de aprovizionare, modul de producție și livrare, precum și utilizarea produselor sau serviciilor convenționale;
 • Noile tehnologii – noi idei tehnologice sau soluții care propun utilizarea mai inteligentă a tehnologiilor existente în beneficiul societății;
 • Soluții pentru provocările viitoare, cum ar fi îmbătrânirea populației, schimbările climatice sau alimentația durabilă.

Termenul

[citeste tot articolul]


Concursul european pentru inovare sociala 2015

2015-04-08

Persoanele și organizațiile din România cu spirit antreprenorial, generatoare de inovare socială, sunt invitate să participe la Concursul european pentru inovare socială 2015.

Pentru a explora noi modele de creștere economică durabilă, Comisia caută să sprijine idei și proiecte din următoarele domenii:
• Economia colaborativă – idei care pun sub semnul întrebării premizele tradiționale de creștere economică;
• Aprovizionarea și producția – idei care pun în discuție lanțul de aprovizionare, modul de producție și livrare, precum și utilizarea produselor sau serviciilor convenționale;
• Noile tehnologii – noi idei tehnologice sau soluții care propun utilizarea mai inteligentă a tehnologiilor existente în beneficiul societății;
• Soluții pentru provocările viitoare, cum ar fi îmbătrânirea populației, schimbările climatice sau alimentația durabilă.

Termenul limită de

[citeste tot articolul]


"Europa, casa noastra" la Craiova

2015-03-28

Campania "Europa, casa noastră" organizata de Reprezentanţa Comisiei Europene în Romania a ajuns pe 27 martie a.c. la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentara din Craiova.

Elevii şi profesorii au aflat lucruri interesante despre finanţările europene destinate învăţământului preuniversitar şi au fost încurajaţi să participe la concursul de proiecte „Lider european”, care oferă liceenilor posibilitatea de a-şi însuşi noţiuni de leadership şi tehnici de prezentare prin participarea la un concurs de proiecte care va avea două etape: locală si naţională. Liceenii trebuie să identifice o problemă în comunitate pe care să o rezolve prin intermediul unui proiect.

În cadrul aceluiaşi eveniment, alături de Centrul Europe Direct Craiova, liceenii au arătat care sunt avantajele de a fi cetăţean european şi au fost recompensaţi cu reviste, cărţi şi broşuri despre Uniunea [citeste tot articolul]CE propune soluții pentru o adevărată piață unică digitală

2015-03-28

Începând de la frecventarea de cursuri on-line, accesul la conținuturi audio-video și până la gestionarea unei afaceri bazate pe comerțul electronic, românii și ceilalți cetățeni europeni se confruntă cu o serie de obstacole, cum ar fi: blocarea pe criterii geografice a anumitor domenii internet (geo-blocare), ineficiența livrării transfrontaliere a coletelor sau imposibilitatea conectării la o serie de servicii disponibile online, precum consultațiile medicale, achizițiile de produse și servicii sau vizionarea de filme.

Plecând de la aceste obstacole, Comisia Europeană va elabora o strategie de realizare a unei piețe unice digitale, transfrontaliere și interconectate, armonizate legislativ la nivel european. Colegiul comisarilor europeni a avut miercuri, 25 martie, o primă discuție pe tema acestei strategii, în care a stabilit principalele trei domenii de acțiune:

1 -

[citeste tot articolul]


Azil și migrație: UE alocă 24 de milioane de euro Romniei

2015-03-26

Programul multianual 2014-2020 al României pentru azil, migrație și integrare a fost adoptat și va beneficia de o alocare de aproximativ 24 de milioane de euro din partea UE. Cea mai mare parte a acestor fonduri, respectiv 21,9 milioane de euro, provin din Fondul pentru azil, migrație și integrare (AMIF).

Pe lângă alocația AMIF, România va beneficia și de o serie de sume suplimentare, după cum urmează: 580.000 euro vor fi folosiți pentru acțiunile de relocare, iar peste 1,9 milioane de euro vor fi destinați proiectelor de returnare și reintegrare a migranților în țările de origine.

Comisarul european pentru migrație, afaceri interne și cetățenie, Dimitris Avramopoulos, a declarat: „Migrația reprezintă una dintre cele zece priorități ale actualei Comisii. O politică în domeniul migrației care să funcționeze în mod adecvat în toate aspectele sale este esențială pentru

[citeste tot articolul]


Fructe in școli in valoare 7 milioane de euro pentru elevii romani

2015-03-20

Programul prin care elevii români sunt încurajați să aibă un stil de viață sănătos, bazat pe o alimentație variată ce include legume și fructe, va fi în continuare finanțat de către Comisia Europeană. Comisia a aprobat miercuri, 18 martie, programul "Fructe în școli" pentru anul școlar 2015/2016, prin care elevii din România vor beneficia zilnic de fructe în unitățile de învățământ, în valoare totală de 6.869.985 euro. Suma reprezintă 89% din totalul necesar, urmând ca restul de bani să vină din partea statului sau a mediului privat.

Context

Programul "Fructe în școli" oferă zilnic câte un fruct pentru 12 milioane de elevi europeni, încă din 2009. Finanțarea din partea Comisiei Europene se ridică la 150 de milioane de euro.

Programul își propune combaterea tendinței generale de consum din ce în ce mai redus al legumelor și fructelor de către copii și adolescenți.

[citeste tot articolul]


INFORMARE EUROPEANA LA CRAIOVA

2015-03-19

[citeste tot articolul]


Eurobarometru: Romanii au cea mai mare incredere in Uniunea Europeană

2015-03-16

74% dintre romani se declară optimiști în legătură cu viitorul Uniunii Europene (față de 56% media UE), cu 11% mai mulți în 2014 față de 2013, conform ultimului Eurobarometru publicat de Reprezentanța Comisiei Europene în România. 60% dintre români au încredere în Uniunea Europeană, procent mult superior celui referitor la instituțiile naționale. 68% dintre români se simt cetățeni europeni (în creștere față de 56% în 2013) și jumătate din cei intervievați consideră că își cunosc drepturile de cetățeni europeni. Majoritatea românilor (55%) consideră că Uniunea Europeană se îndreaptă în direcția cea bună și 59% dintre ei au o imagine pozitivă asupra UE, ceea ce îi plasează pe locul al doilea în UE, după polonezi.

Eurobarometru: Românii au cea mai mare încredere în Uniunea Europeană
"Mă încurajează optimismul românilor atunci când vine vorba de viitorul Uniunii Europene și

[citeste tot articolul]


Romania la un pas de ținta de energie regenerabilă

2015-03-12

România se află la doar 0,1% de îndeplinirea obiectivului privind folosirea energiei din surse regenerabile, respectiv 24% din consumul intern să fie asigurat din aceste surse până în 2020.

România la un pas de ținta de energie regenerabilă
Potrivit datelor Eurostat, volumul de energie obținut din surse regenerabile în România ajunsese la 23,9% din total în 2013, procent ce clasează România în rândul statelor membre UE foarte aproape de îndeplinirea obiectivului național stabilit, alături de Lituania și Italia. Trei state membre - Suedia, Estonia și Bulgaria – și-au îndeplinit sau chiar depășit obiectivele naționale.

România face parte, de asemenea, dintre cele 11 statele membre ce și-au stabilit obiective naționale mai ambițioase decât cel stabilit pe plan european (24% în cazul României vs 20% la nivelul UE). Statele membre care și-au stabilit cele mai ambițioase

[citeste tot articolul]


Corina Crețu: Viitorul european trebuie să ne găsească pe deplin pregătiți

2015-03-11

Comisarul european pentru politici regionale Corina Crețu efectuează o vizită oficială de trei zile în România în perioada 10 – 12 martie 2015.

Înaltul oficial european și-a început astăzi vizita cu o reuniune de lucru cu ministrul transporturilor, domnul Ioan Rus, împreună cu care a discutat despre Masterplanul pe Transport.

Corina Crețu: „Viitorul european trebuie să ne găsească pe deplin pregătiți"
„Comisia Europeană este foarte interesată de acest document strategic deoarece el reprezintă o pre-condiție pentru accesarea fondurilor UE pentru marile proiecte de transport în perioada 2104 – 2020. Înainte de a porni la drum, la orice drum, este bine să avem o hartă și să fim hotărâți în legătură cu traseul pe care vrem să mergem.”, a precizat comisarul după încheierea întâlnirii.

Cei doi demnitari au discutat despre progresele înregistrate de România în realizarea

[citeste tot articolul]


Noua locatie a Centrului de Informare Europe Direct Craiova

2015-03-10

Noua locaţie a Centrului de Informare Europe Direct Craiova este pe str.Ion Maiorescu nr. 4, Craiova.

Datele de contact rămân aceleaşi, telefon: 0760278283, e-mail:europedirect_craiova@mpe.ro. Programul cu publicul este de Luni până Vineri întreorele 10:00 - 16:00.

Centrul de Informare Europe Direct Craiova este coordonat de cătreReprezentanţa Comisiei Europene în România şi oglindeşte legătura pe careComisia Europeană o are la nivel local cu cetăţenii.

Coordonator Centru Europe Direct
Ec. Neagoe-Băcanu Daniel
Asociaţia Mereu pentru Europa Craiova
Email: nbdaniel@gmail.com
Mobil: 0729.82.87.25
Web: www.mpe.ro

[citeste tot articolul]


Europa și egalitatea intre femei și bărbați: o poveste incă neterminată

2015-03-07

de Věra Jourová, comisarul european pentru justiție, consumatori și egalitate de gen

Aș dori să profit de ocazia Zilei Internaționale a Femeii (8 martie) pentru a sărbători progresele realizate în ultimele decenii în ceea ce privește îmbunătățirea egalității între femei și bărbați. Consider că Europa este „un loc prielnic” pentru femei, dar trebuie să depunem toate eforturile pentru a ne asigura că situația nu se va schimba decât în bine. Ar trebui să ne propunem să eliminăm inegalitățile de gen în anii următori: nicio femeie din Europa nu ar trebui să pună vreodată la îndoială faptul că dispune de aceleași șanse ca un bărbat.

Europa și egalitatea între femei și bărbați: o poveste încă neterminată
Obiectivul meu în acest domeniu nu este ca toată lumea să fie la fel, ci aș dori să mă asigur că bărbații și femeile dispun de aceleași șanse în viață și se bucură de aceleași

[citeste tot articolul]


Un milion de euro premiu pentru o mai bună utilizare a antibioticelor

2015-03-07

Comisia Europeană va acorda un premiu de 1 milion de euro cercetătorilor care vor dezvolta un test cu ajutorul căruia medicii vor deosebi pacienții ce au nevoie de un tratament cu antibiotice de cei care pot fi tratați fără folosirea acestora.

Un milion de euro premiu pentru o mai bună utilizare a antibioticelor
Concursul a fost lansat la finalul lunii februarie, anul curent, și se va încheia la finalul anului 2016. Participanții vor putea să-și înregistreze proiectele în concurs în perioada 10 martie 2015 - 17 martie 2016.

Scopul principal al acestui concurs este evitarea abuzului de antibiotice, fenomen ce a dus la înmulțirea cazurilor de rezistență anti-microbiană. Premiul va fi acordat unui test de identificare, în timp real, a pacienților ce pot fi tratați în siguranță fără antibiotice în cazul afecțiunilor tractului respirator superior. Acest test va trebui să

[citeste tot articolul]


Priorităţi bugetare pentru 2016 in Uniunea Europeană

2015-03-04

Bugetul este primul document pe care Parlamentul European îl elaborează în timpul procedurii bugetare anuale, iar modul în care sunt evidenţiate veniturile şi cum sunt repartizate pe categorii stabileşte liniile viitoare de acţiune. Pentru 2016 plafonul multi-anual cadru financiar este de 150.217 miliarde EUR în credite de angajament, iar aceşti bani pot schimba foarte multe vieţi în bine.

Prioritati bugetare 2016 

[citeste tot articolul]


Comisia Europeană propune strategia de creare a Uniunii energetice europene

2015-02-27

Cetățenii și companiile din România și Uniunea Europeană au nevoie de o gamă variată de opțiuni în domeniul energetic și de prețuri accesibile. Energia ar trebui să fie sigură și durabilă, să respecte mediul înconjurător, iar întreg sectorul energetic ar trebui să fie caracterizat de un nivel mai ridicat de concurență și libertate de alegere pentru consumatori.

Comisia Europeană a prezentat, pe 25 februarie 2015, strategia privind realizarea unei veritabile Uniuni energetice europene.

Comisia Europeană propune strategia de creare a Uniunii energetice europene
Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, a declarat: „Sectorul energetic a fost prea mult timp privat de libertățile fundamentale ale Uniunii. Evenimentele curente ilustrează ceea ce este în joc: mulți europeni se tem că nu vor dispune de resursele energetice necesare pentru a-și încălzi locuințele. Este

[citeste tot articolul]


Spune-ți părerea despre viitoarea Uniune a piețelor de capital

2015-02-25

Comisia a lansat astăzi, 18 februarie 2015, o consultare publică, sub forma unei cărți verzi pe tema Uniunii piețelor de capital. Consultarea durează trei luni, iar pe baza rezultatelor ei va fi elaborat un plan de acțiune destinat să contribuie la deblocarea finanțărilor nebancare.

Spune-ți părerea despre viitoarea Uniune a piețelor de capital
Planul se va concentra pe atingerea următoarelor obiective:

 • îmbunătățirea accesului la finanțare pentru toate întreprinderile și proiectele de infrastructură din Europa;
 • sprijinirea IMM-urilor pentru a obține finanțare la fel de ușor, precum întreprinderile mari;
 • crearea unei piețe de capital unice prin eliminarea obstacolelor din calea investițiilor transfrontaliere;
 • diversificarea finanțării economiei și reducerea costului mobilizării de capital.

Comisia așteaptă opinii din partea Parlamentului European

[citeste tot articolul]


Credite pentru bursierii Erasmus

2015-02-19

Masteranzii români care doresc să studieze la o universitate dintr-un alt stat membru pot obține mai ușor banii necesari finanțării unui astfel de program de studiu. Băncile din România și din celelalte state membre sunt încurajate de către Comisia Europeană și de Fondul European de Investiții, printr-o nouă inițiativă, să acorde împrumuturi pentru studenții înscriși în programul Erasmus+ Master.

Începând de anul acesta, cele două instituții oferă masteranzilor posibilitatea de a beneficia, prin intermediul băncilor cărora li se vor oferi garanții plafonate și contra-garanții, de o schemă de finanțare în valoare totală de 3 miliarde de euro.

De această măsură pot beneficia, până în 2020, aproximativ 200.000 de studenți din întreaga Europă, acest lucru contribuind la dezvoltarea lor profesională și la adaptarea lor la climatul internațional al pieței muncii din Uniunea

[citeste tot articolul]


Comisie speciala pentru deciziile fiscale

2015-02-18

AC: Deciziile fiscale ale companiilor multinaționale în Luxemburg, Irlanda, Belgia și Olanda, au dus la o serie de investigații din partea Comisiei Europene, care a creat o comisie parlamentară specială. Care este rolul acestei comisii, aflăm de la de la info-officer-ul Europe Direct Craiova, Carmen Oprescu. Bună ziua! Bine aţi venit!

CO: Bun găsit! Comisia va evalua ”deciziile fiscale ale statelor membre, precum și alte măsuri de natură similară sau cu efecte similare” . În plus, va face recomandări pentru viitor, pentru a nu mai întâlni practici din perimetrul evaziunii fiscale . Comisia are în componenţă 45 de membri și este creată pentru o perioadă inițială de șase luni.

AC: Evaluările Comisiei se aplică retroactiv?

CO: Da. Va analiza practicile deciziilor fiscale de la 1 ianuarie 1991 și va revizui modul în care Comisia Europeană evaluează ajutoarele de la

[citeste tot articolul]


Interviu Maria Flavia Tohaneanu

2015-02-13

Concursul Juvenes Translatores ('tineri traducători', în latină) este organizat în fiecare an de către Direcția Generală Traduceri din cadrul Comisiei Europene, iar câștigătoarea din România este Maria Flavia Tohăneanu, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național “Carol I” din Craiova. Cel mai important punct forte al tinerei adolescente este implicarea, fiind înzestrată în egală măsură cu darul cuvintelor şi multă creativitate, dar, în acelaşi timp, dovedind maturitate şi responsabilitate în toate acţiunile pe care le întreprinde. A renunţat la visele de a dezvolta o carieră în domeniul medicinii, după exemplul părinţilor, lăsându-se atrasă de tărâmul justiţiei, dreptatea şi corectitudinea fiind coordonatele după care se ghidează. Viaţa Mariei se derulează după programul oricărei tinere de vârsta sa, bunica fiind mentorul din umbră, iar părinţii - cei mai apropiaţi prieteni. Pare o

[citeste tot articolul]


Romnia, n topul statelor UE cel mai puțin dependente din punct de vedere energetic

2015-02-12

Potrivit celor mai recente date statistice, publicate de Eurostat, privind producerea și consumul de energie în UE, România se situează pe a 3-a poziție în clasamentul statelor membre cel mai puțin dependente de importurile de energie.

România, în topul statelor UE cel mai puțin dependente din punct de vedere energetic
În 2013, România a importat doar 18,6% din totalul de energie consumată, fiind întrecută în clasament doar de Estonia (11,9%) și Danemarca (12,3%), situându-se astfel cu mult sub media europeană de 53%.

Datele Eurostat arată că principala sursă de energie a României o reprezintă gazele naturale, 32,9% din cantitatea de energie produsă la nivel național provenind din această sursă (dublu față de media europeană de 16,7%), pe locul doi situându-se energia obținută din surse regenerabile (21,3%, o cifră apropiată de media europeană de 24.3%).

Sursa:

[citeste tot articolul]


Comisarul Corina Crețu, bilanț la 100 de zile de mandat

2015-02-12

Comisarul european pentru politici regionale, Corina Crețu, a susținut luni, 16 februarie, o conferință de presă la București, ocazie cu care a trecut în revistă primele 100 de zile de mandat și a prezentat prioritățile anului 2015.

Comisarul Corina Crețu, bilanț la 100 de zile de mandat
Oficialul european a subliniat că, până în acest moment, au fost adoptate 188 de programe operaționale, adică 80% din total, dintre care 175 în timpul prezentului mandat. Restul de 20% vor fi adoptate imediat ce procedura de schimbare a cadrului financiar multianual va fi finalizată (cel mai târziu în luna iunie). Exemple din această ultimă categorie sunt Programul Operațional de Mare Infrastructură și Programul Operațional Regional din România.

Comisarul european a arătat că gradul de absorbție în întreaga Uniune a crescut de la 59% în 2013 la 75% în 2014, menționând însă că

[citeste tot articolul]


Interviu Maria Flavia Tohaneanu, castigatoarea din Romania a concursului Juvenes Translatores din acest an

2015-02-06

Concursul Juvenes Translatores ('tineri traducători', în latină) este organizat în fiecare an de către Direcția Generală Traduceri din cadrul Comisiei Europene, iar câștigătoarea din România este Maria Flavia Tohăneanu, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național “Carol I” din Craiova. După aflarea rezultatelor, merituoasa adolescentă a declarat în cadrul unui interviu realizat de Florin Firu la Radio Trinitas – studioul Logos Craiova, că şi-ar dori să lucreze pentru Comisia Europeană.

Asculta interviul:

[citeste tot articolul]


Interviu prof. Rodica Buzarnescu

2015-02-06

Concursul Juvenes Translatores ('tineri traducători', în latină) este organizat în fiecare an de către Direcția Generală Traduceri din cadrul Comisiei Europene, iar câștigătoarea din România este Maria Flavia Tohăneanu, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național “Carol I” din Craiova. Prof. Rodica Buzărnescu este cea care o îndrumă pe Maria pentru a deprinde toate înţelesurile limbii engleze, iar domnia sa a avut amabilitatea de a ne răspunde la mai multe întrebări.

Reporter: Cum a început pasiunea pentru limba engleză: a fost o constrângere sau o plăcere încă de la început?
Rodica Buzărnescu: Nu aş spune că am fost pasionată de limbile străine de la început, pentru că prima limbă străină se studia abia din clasa a cincea,însă, am fost pasionată de limba română şi-am avut o profesoară extraordinară în gimnaziu, care a reuşit să mă şlefuiască şi să mă facă să iubesc limba

[citeste tot articolul]


Noi locuri de munca pentru tinerii romani, cu fonduri europene

2015-02-06

România ar putea primi aproximativ 32 de milioane de euro pentru prefinanțarea proiectelor din cadrul Inițiativei de ocupare a tinerilor (YEI), imediat după adoptarea programului operațional pentru capitalul uman, adoptare ce se preconizează a avea loc până la sfârșitul lunii martie.

Noi locuri de muncă pentru tinerii români, cu fonduri europene

România are alocat, prin intermediul Inițiativei, un volum total de 105.994.315 euro pentru perioada 2014-2015. Pentru a veni în sprijinul României și celorlalte state membre eligibile, Comisia a propus ca o treime din totalul alocat YEI (3,2 miliarde), adică 1 miliard de euro, să fie pus la dispoziția statelor membre încă din acest an. În termeni practici, prefinanțarea primită de România ar putea ajunge astfel la 31,8 milioane de euro (adică, de 20 de ori mai mare față de nivelul inițial prevăzut de 1,6 mil.).

Propunerea

[citeste tot articolul]


Sunt băuturile energizante un risc, mai ales n rndul copiilor și al adolescenților?

2015-02-06

Comisarul european pentru sănătate şi siguranţă alimentară Vytenis Andriukaitis și-a manifestat îngrijorarea, într-un interviu televizat, asupra faptului că popularitatea băuturilor energizante în rândul europenilor și potențialul risc asimilat consumului acestora, în special în rândul copiilor și adolescenților, poate reprezenta un pericol în ceea ce privește siguranța alimentară.

Sunt băuturile energizante un risc, mai ales în rândul copiilor și al adolescenților?
Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) consideră că informațiile disponibile pe astfel de produse, mai ales în cazul copiilor și tinerilor, sunt insuficiente pentru a determina dacă aportul de cofeină se încadrează în limitele de siguranță.

În vederea elaborării unei opinii științifice pe tema siguranței produselor ce conțin cofeină, EFSA a lansat o consultare publică, axată pe preocupările

[citeste tot articolul]


ENTRIC - excelența romanească cu finanțare europeană

2015-02-05

Proiectul CENTRIC, gestionat de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară, în colaborare cu instituții similare din Italia, Germania, Luxemburg și România, va beneficia de o finanțare din partea Uniunii Europene în valoare de până la 500.000 euro. Scopul acestui proiect este crearea unui centru de excelență în domeniul administrației teritoriale și de cadastru.

CENTRIC - excelența românească cu finanțare europeană
Alături de alte 30 de proiecte din celelalte state membre, proiectul CENTRIC a fost selectat în faza întâi a programului "Orizont 2020", prin care UE sprijină reducerea decalajelor în cercetare în Europa.

Fondurile sunt destinate formării de echipe, iar proiectele selectate pentru finanțare vor fi conduse de instituții sau agenții de cercetare, precum și de autorități naționale sau regionale. Pentru pregătirea planurilor operaționale pentru noile

[citeste tot articolul]


Felicitari Mariei Flavia Tohaneanu, castigatoarea concursului Juvenes Translatores din acest an!

2015-02-02

Comisia Europeană a anunțat astăzi numele celor 28 de câștigători ai concursului anual de traduceri Juvenes Translatores. Câștigătoarea din România se numește Maria Flavia Tohăneanu și este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național „Carol I” din Craiova, județul Dolj.

La concursul organizat în luna noiembrie a anului trecut au participat peste 3.000 de adolescenți din 740 de școli de pe întregul continent, respectiv 32 de licee din România. Cei 28 de liceeni care au câștigat concursul (câte unul din fiecare stat membru) vor călători la Bruxelles, în luna aprilie, pentru a participa la ceremonia de decernare a premiilor, desfășurată în prezența dnei Kristalina Georgieva, vicepreședinte al Comisiei Europene.

„Cunoașterea mai multor limbi ne face să fim mai aproape unii de alții, deoarece ne permite să comunicăm dincolo de frontiere și de identități naționale. Cunoașterea

[citeste tot articolul]


UE va sprijini dezvoltarea de sisteme comune de transport inteligent

2015-01-30

Programul TEN-T al UE va sprijini cu aproape 2 milioane de euro inițiativa României și altor 11 state membre de a ajunge la un consens european cu privire la sistemele comune de transport inteligent (ITS). Proiectul vine în completarea Platformei europene ITS în curs și va continua activitățile în vederea armonizării ITS pe întregul continent.

UE va sprijini dezvoltarea de sisteme comune de transport inteligent
Operatorii și autoritățile europene de transport rutier cooperează cu Comisia Europeană în cadrul inițiativei EasyWay pentru a încuraja armonizarea și interoperabilitatea europeană a sistemelor de transport inteligent printr-o serie de proiecte cu privire la standarde și proceduri comune.

Proiectul EIP+ va monitoriza liniile directoare EasyWay, va evalua impactul la scară europeană a proiectelor ITS și va disemina bunele practici în statele membre.

În cadrul

[citeste tot articolul]


Comisia Europeană a lansat platforma online fi-compas

2015-01-27

România are posibilitatea să identifice surse de finanțare pentru acele proiecte care au fost ignorate de investitori, fiind considerate prea riscante, prin intermediul noii platforme on-line fi-compass, lansată în data de 19 ianuarie de Comisia Europeană (CE), în parteneriat cu Banca Europeană de Investiții (BEI). Proiectele avute în vedere pot fi în domenii variate, cum ar fi transport, energie sau internet în bandă largă.

Platforma on-line fi-compass oferă tuturor cetățenilor europeni interesați de oportunitățile oferite de Fondul European pentru Investiții Strategice (FEIS) despre instrumentele financiare disponibile, precum și alte informații relevante.

Comisarul pentru politică regională Corina Crețu a declarat: "Salut lansarea fi-compass care va funcționa ca ca un bazin comun de know-how și va avea rolul de a maximiza impactul real al acestui plan de investiții.

[citeste tot articolul]


Dezvoltarea rețelei TEN-T

2015-01-20

Îmbunătățirea navigației pe segmentul românesc al Dunării, reabilitarea întregului tronson de cale ferată Arad - Constanța și realizarea conexiunilor între porturi, aeroporturi și rețelele feroviare și rutiere sunt prioritățile pentru România identificate de Comisia Europeană într-o serie de studii privind dezvoltarea și finanțarea rețelei TEN-T până în anul 2030.

Dezvoltarea rețelei TEN-T până în anul 2030 în România: infrastructurile feroviară și fluvială vor fi principalul beneficiar al investițiilor
Două dintre aceste studii, care privesc coridoarele Rin - Dunăre și Orient - Mediterana de est, prezintă un portofoliu de proiecte de pe teritoriul României eligibile pentru finanțare. Proiectele identificate au ca obiect infrastructura feroviară (tronsonul Arad - Constanța, inclusiv podurile peste Dunăre de la Cernavodă și Fetești; tronsonul Timișoara - Drobeta Turnu Severin

[citeste tot articolul]


Comisia prezinta propunerea legislativa privind Fondul european pentru investitii strategice

2015-01-14

La doar 50 de zile de la anunțarea ambițiosului său Plan de investiții pentru Europa, care are ca obiectiv stimularea ocupării forței de muncă și a creșterii economice, Comisia Europeană a adoptat propunerea legislativă privind Fondul european pentru investiții strategice, care va fi instituit în parteneriat strâns cu Banca Europeană de Investiții (BEI). Acest fond, care va mobiliza cel puțin 315 miliarde EUR în investiții private și publice în întreaga Uniune Europeană, se află în centrul Ofensivei investițiilor, prezentată de președintele Junker. Fondul va susține în special investițiile strategice, cum ar fi cele în banda largă și în rețelele de energie, precum și întreprinderile de dimensiuni mai mici, cu mai puțin de 3 000 de angajați. Propunerea instituie, de asemenea, o Platformă europeană de consiliere în materie de investiții care este menită să contribuie la identificarea,

[citeste tot articolul]


O mai buna protectie pentru victimele violentei pe intreg teritoriul UE

2015-01-09

Începând cu duminica aceasta, când vor intra în vigoare noi norme europene, cetățenii români care sunt victime ale violenței - în special cei afectați de violența domestică sau de hărțuire - își vor putea asigura o protecție mai bună în orice stat membru al UE, nu doar în România.

Datorită acestor norme, ordinele de restricție, de protecție și de interdicție emise în România pot fi de acum recunoscute rapid și ușor în orice stat membru UE, prin simpla certificare.

Astfel, un cetățean român care a suferit de pe urma violenței în familie va putea, prin simpla transferare a ordinului de restricție, să se simtă în siguranță și atunci când călătorește în afara țării, fără a fi nevoit să mai parcurgă proceduri complicate.

Noul mecanism este alcătuit din două instrumente distincte: Regulamentul privind recunoașterea reciprocă a măsurilor de protecție în materie civilă și

[citeste tot articolul]


Reducerea procedurilor birocratice

2015-01-09

Noi norme europene, aplicabile de mâine, dau posibilitatea agenților economici și consumatorilor din România să își soluționeze mai ușor litigiile transfrontaliere, ceea ce se așteaptă să conducă la economii anuale de 48 de milioane EUR în întreaga UE.

Noile măsuri duc la îndeplinire promisiunea UE de a reduce procedurile birocratice și de a consolida piața unică a UE pentru a stimula creșterea economică durabilă.

Iată ameliorările concrete care vor intra în vigoare de mâine:

 • O hotărâre în materie civilă și comercială care are titlu executoriu în România va fi automat executorie în toate statele UE – în termeni practici, acest lucru înseamnă că agenții economici și cetățenii vor putea să își recupereze pierderile mai repede, mai ușor și fără costuri suplimentare.
 • Consumatorii și angajații din România vor fi mai bine protejați în litigiile în instanță care
[citeste tot articolul]


Buletin informativ nr. 6 / 2014 Europe Direct Craiova

2014-12-30

Centrul de Informare Europe Direct Craiova a publicat Buletinul Informativ cu nr. 6 / 2014. Il puteti descarca din sectiunea Newsletters.
 

[citeste tot articolul]


Romania primeste 1,53 miliarde de euro

2014-12-23

La sfârșitul săptămânii trecute, Comisia Europeană a adoptat primele două programe operaționale 2014-2020 pentru România, axate pe sporirea competitivității și asistența tehnică în implementarea fondurilor europene. Cele două programe reprezintă o investiție totală de 1,53 miliarde de euro în economia reală a României.

Programul Operațional Asistență Tehnică, în valoare de 251 milioane euro, a fost adoptat joi, 18 decembrie, pentru a întări capacitatea administrativă a României de a coordona, desfășura și supraveghea Fondurile Europene Structurale și de Investiție.

Programul Operaţional va sprijini atât administrația implicată în managementul fondurilor europene, cât și pe beneficiarii acestora, prin întărirea capacității acestora de a pregăti și de a implementa proiecte.

Programul Operațional pentru Competitivitate, adoptat vineri, 19 decembrie, reprezintă o

[citeste tot articolul]


Sprijin UE de 485 de milioane de euro pentru 328 de cercetatori de elita

2014-12-17

Consiliul European pentru Cercetare (CEC) a selectat 328 de oameni de știință de nivel înalt care vor beneficia de prestigioasele sale granturi pentru cercetători aflați la începutul carierei, în valoare de până la 2 milioane de euro fiecare. Suma alocată - 485 de milioane de euro - contribuie la sprijinirea, în Europa, a unei noi generații de oameni de știință de elită , pentru a dezvolta așa-numita „cercetare fundamentală”: proiecte de cercetare ambițioase, cu grad ridicat de risc și rezultate concrete valoroase din orice domeniu.

Proiectele selectate acoperă o gamă largă de teme, printre care articolele de îmbrăcăminte din textile electronice alimentate cu căldura corpului, detectarea bacteriilor prin miros, „competența în materie de toxicitate” din industria petrochimică, originile raționalității umane, combaterea inflamațiilor legate de cancer, precum și optimizarea

[citeste tot articolul]


Premiul Access City

2014-12-04

Cu ocazia Zilei europene a persoanelor cu handicap, Comisia Europeană are plăcerea de a anunța că premiul „Access City” 2015 a fost câștigat de orașul suedez Borås. Premiul recompensează abordarea cuprinzătoare și strategică a orașului Borås în vederea creării unui oraș accesibil pentru toți, care reprezintă un bun exemplu de acțiune locală menită să contribuie la înlăturarea numeroaselor obstacole cu care se confruntă încă persoanele cu handicap în viața de zi cu zi.

Cu această ocazie, Marianne Thyssen, comisarul pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, a declarat: „Persoanele cu handicap ar trebui să poată participa pe deplin la viața societății. Crearea de locuri de muncă și accesibilitatea sunt priorități importante ale Uniunii Europene și mă angajez personal să întreprind acțiuni în aceste domenii. Doresc să felicit

[citeste tot articolul]


Discuțiile de la Lima privind schimbarile climatice

2014-11-30

Uniunea Europeană speră ca, prin Conferința Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice, care va avea loc în perioada 1-12 decembrie la Lima (Peru), să se pregătească terenul pentru adoptarea la Paris, anul viitor, a unui nou acord global privind clima, obligatoriu din punct de vedere juridic. UE este încrezătoare că noul acord va consolida și va extinde în mod semnificativ eforturile colective internaționale de combatere a schimbărilor climatice. Convenirea de către liderii UE, în luna octombrie, a obiectivului de reducere cu 40 % a emisiilor de gaze cu efect de seră, urmată, la scurt timp după aceea, de anunțarea de către SUA și China a obiectivelor lor viitoare, reprezintă dovezi clare ale gradului de hotărâre la nivel mondial.

Discuțiile de la Lima privind schimbările climatice - un pas crucial către acordul din 2015

UE va fi reprezentată la Conferința de la Lima de

[citeste tot articolul]


Combaterea saraciei

2014-11-29

Comisia Europeană a aprobat programul operațional prezentat de România în vederea utilizării noului Fond de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane (FEAD). România va primi peste 441 de milioane de euro (la prețurile actuale) în perioada 2014-2020 pentru a oferi produse alimentare persoanelor care au cea mai mare nevoie de acestea, precum și articole de uz școlar copiilor aflați în dificultate. Finanțarea UE va fi completată cu peste 75 milioane de euro din resursele naționale.

Comisarul european pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitate profesională, Marianne Thyssen, a declarat: „Salut călduros adoptarea programului FEAD pentru România. Având în vedere faptul că, în prezent, aprovizionarea cu alimente este planificată înainte de venirea iernii, fondul va oferi un sprijin vital persoanelor care trec prin momente grele. Sunt, de

[citeste tot articolul]


Autostrazile Romaniei - o prioritate pentru Uniunea Europeana

2014-11-20

Comisia Europeană a suplimentat fondurile alocate României pentru construcția a două autostrăzi cu peste 260 de milioane de euro din fondurile de coeziune.

Comisia Europeană a hotărât, în data de 18 noiembrie 2014, să acopere costurile de construcţie a două tronsoane de autostradă din România, finanţate iniţial de statul român prin împrumuturi bancare. Prin decizia semnată de comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu, 262 milioane de euro au fost alocați din Fondul de coeziune pentru aceste proiecte. Această decizie ridică nivelul contribuției Comisiei Europene la construirea acestor autostrăzi la 439 milioane de euro.

Autostrada Arad-Timişoara şi varianta de ocolire a municipiului Constanţa la nivel de autostradă au fost date în folosinţă în 2011 şi, respectiv, 2012. Ele au fost construite cu fonduri de la bugetul de stat, cu granturi de la Comisia

[citeste tot articolul]


Catre organizatiile furnizoare de educatie nonformala si alti factori interesati in educatia non-formala

2014-11-10

Preambul

În societatea românească, disfuncționalitatea și lipsa de adaptare a educației formale sunt deseori sesizate de către factori interesați și decidenți, dar și de către cei care se dovedesc doar spectatori. Constatarea că „sistemul e de vină” nu e constructivă și nu conduce la schimbarea dorită. Societatea civilă a reacționat din ce în ce mai vocal în ultimii ani – ONG-uri, parteneri, companii, asociații de părinți se implică în completarea educației formale prin diverse inițiative de educație nonformală.

Argument

Educația formală (EF) e obligatorie, educația nonformală (ENF) e oportună și centrată pe nevoile specifice ale individului. Deși ambele urmăresc învățarea, metodologiile pe care se bazează sunt diferite, învățarea experienţială fiind fundamentală pentru ENF. Este o realitate că ENF și-a dovedit deseori succesul în domenii unde educația formală a eșuat,

[citeste tot articolul]


"Impreuna pentru o Craiova mai sigura" - proiect pentru cetatenii craioveni

2014-11-07

Asociația Pro Civica Oltenia organizează a doua sesiune de consultări publice în cadrul proiectului “Împreună pentru o Craiova mai sigură”Craiova, 6 noiembrie 2014 – Asociația Pro Civica Oltenia, câștigătorul din orașul Craiova al programului de responsabilitate socială HEINEKEN pentru Comunități, ediția 2014, dezvoltat de HEINEKEN în parteneriat cu Asociația CSR Nest, anunță organizarea celei de-a doua sesiune de consultări publice din cadrul proiectului “Împreună pentru o Craiova mai sigură”. Pentru acest proiect, Asociația Pro Civica Oltenia a primit un grant în valoare de 80.000 lei.La consultările publice vor fi prezenţi reprezentanţi ai celor mai importante categorii de participanţi la trafic: biciclişti, pietoni, reprezentanţi ai organizaţiilor victimelor accidentelor rutiere, reprezentanţi ai comunităţii şoferilor profesionişti din Craiova şi reprezentaţi ai comunităţii de

[citeste tot articolul]


Buletin informativ nr. 5 / 2014 Europe Direct Craiova

2014-10-31

Centrul de Informare Europe Direct Craiova a publicat Buletinul Informativ cu nr. 5 / 2014. Il puteti descarca din sectiunea Newsletters.
 

[citeste tot articolul]


Publicatie ED Craiova: "Sprijin financiar pentru 2020"

2014-10-31

Centrul de Informare Europe Direct Craiova a publicat brosura "Sprijin financiar pentru 2020". O puteti descarca din sectiunea Publicatii.

 

[citeste tot articolul]


Sprijin de 39 de milioane de euro din partea UE pentru promovarea produselor agricole

2014-10-30

Comisia Europeană a aprobat 27 de programe destinate promovării produselor agricole în Uniunea Europeană și în țări terțe. Programele, care în marea lor majoritate au o durată de trei ani, sunt prevăzute cu un buget total de 77,4 milioane de euro, la care UE contribuie cu 39 de milioane de euro. Programele selectate vizează diverse categorii de produse, cum ar fi fructele și legumele proaspete și prelucrate, produsele lactate, produsele de calitate superioară (DOP, IGP, STG și produse ecologice), florile, carnea de calitate superioară și, de asemenea, în premieră, carnea de oaie.

Comisarul UE pentru agricultură Dacian Cioloș a declarat: „Mă bucur să confirm sprijinul nostru pentru aceste programe de promovare noi, care includ, pentru prima oară, carnea de oaie. Sper că aceste programe vor stimula consumul și vânzările în această perioadă dificilă. În ultimii 5 ani, UE a devenit

[citeste tot articolul]


Poppy, robotul open-source fabricat cu o imprimanta 3D, menit sa inspire inovația in salile de cursuri

2014-10-29

Acesta este Poppy, primul robot umanoid complet open-source, fabricat cu o imprimantă 3D (@poppy_project). Poppy este un robot pe care oricine îl poate construi și programa. Aceasta înseamnă că nu este doar un instrument pentru oamenii de știință și ingineri: echipa de dezvoltatori își propune ca robotul să fie inclus în formarea profesională din școli, oferindu-le elevilor șansa de a experimenta.

Poppy a fost dezvoltat în Franța de echipa proiectului Flowers al companiei Inria, care creează modele informatice și robotice ca instrumente de înțelegere a proceselor de dezvoltare ale oamenilor. Dr. Pierre-Yves Oudeyer, care a beneficiat de un grant CEC în informatică, explică: „S-au făcut foarte puține pentru a explora beneficiile imprimării 3D și ale interacțiunii cu informatica în sălile de cursuri. Cu ajutorul platformei Poppy, le oferim școlilor și profesorilor o modalitate de

[citeste tot articolul]


UE se pregateste pentru 2030 reducand si mai drastic emisiile

2014-10-28

Comisia își publică, cu sprijinul Agenției Europene de Mediu, raportul anual privind progresele realizate în domeniul politicilor climatice, măsurând totodată și drumul care mai rămâne de străbătut. Potrivit celor mai recente estimări, în 2013, emisiile totale de gaze cu efect de seră din UE au scăzut cu 1,8% față de volumul din 2012, atingând cele mai mici niveluri din 1990 până în prezent. Astfel, pașii parcurși până în prezent îi permit Uniunii Europene nu doar să realizeze, dar chiar să și depășească obiectivul stabilit pentru 2020.

Raportul privind progresele realizate oferă, pentru prima oară, date cu privire la utilizarea veniturilor fiscale obținute prin licitarea certificatelor în cadrul schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii (ETS). În 2013, această nouă sursă de venituri aflată la dispoziția statelor membre a totalizat 3,6 miliarde de euro. Din

[citeste tot articolul]


Mediu:12 orase candideaza pentru premiul "Capitala europeana verde" 2017

2014-10-24

Termenul-limită pentru depunerea candidaturilor la ciclul competițional „Capitala europeană verde 2017” a expirat. S-au înscris următoarele orașe:

- Bursa (Turcia)

- Cascais (Portugalia)

- Cork (Irlanda)

- Essen (Germania)

- `s-Hertogenbosch (Olanda)

- Istanbul (Turcia)

- Lahti (Finlanda)

- Lisabona (Portugalia)

- Nijmegen (Olanda)

- Pécs (Ungaria)

- Porto (Portugalia)

- Umeå (Suedia)

Comisarul UE pentru mediu, dl Janez Potočnik, a declarat: „Premiul «Capitala europeană verde» distinge excelența orașelor care își prețuiesc mediul înconjurător. Asistăm deja la cea de a opta ediție a acestei competiții și mă bucur să văd că multe dintre marile orașe ale Europei s-au înscris - unele din nou - pentru a obține titlul. Câștigătorii de până acum au oferit exemple care ne pot inspira privind modul în care orașele se pot schimba.

[citeste tot articolul]


Grupul UE la nivel inalt solicita finantari directionate pentru a stimula utilizarea noilor tehnologii in invatamantul superior

2014-10-22

Grupul la nivel înalt al Uniunii Europene pentru modernizarea învățământului superior își publică raportul referitor la „moduri noi de învățare și predare în universități”. Prezidat de fosta președintă a Irlandei Mary McAleese, grupul formulează 15 recomandări (a se vedea anexa 1) care subliniază necesitatea unei mai bune direcționări a resurselor în scopul de a promova dezvoltarea și folosirea unor metode digitale mai flexibile pentru învățare și predare în învățământul superior.

Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret, a salutat raportul grupului. „Europa se confruntă cu provocarea de a face față unui număr mai ridicat de studenți, unei mai mari diversități în rândul acestora și necesității de a crește calitatea procesului de predare și învățare. Grupul prezidat de Mary McAleese a identificat acțiuni realiste și practice pe

[citeste tot articolul]


Joburile viitorului: ce abilitati vor fi cautate in 2020?

2014-10-22

Ce vrei să te faci când o să fii mare?
Toţi am auzit întrebarea asta în copilărie şi dacă atunci răspundeai fără să eziţi prea mult “degustător de îngheţată”, “Superman” sau… “musafir”, în liceu începi să te gândeşti diferit la viitoarea ta carieră. Îţi descoperi valorile, pasiunile şi apoi te gândeşti la o meserie care să te reprezinte. Dar…
… lumea se schimbă cu o viteză uluitoare. Noile tehnologii se dezvoltă cu rapiditate. Conectivitatea, maşinile smart şi new media influenţează viaţa noastră de zi cu zi şi, implicit, modul de lucru. Piaţa muncii a devenit la rândul ei foarte imprevizibilă şi este greu de spus cum va arăta peste 5 sau 10 ani. Apar meserii noi, în timp ce altele dispar.

În acest carusel al transformărilor şi inovaţiilor, cum poţi şti dacă meseria pe care ţi-ai ales-o va avea căutare în viitor?

Nu avem globuri de cristal care să prezică joburile

[citeste tot articolul]


Cum credeti ca arata viitorul nostru si al mediului inconjurator?

2014-10-22

 
[citeste tot articolul]


Ocuparea fortei de munca

2014-10-20

Peste 20 000 de antreprenori au beneficiat deja de împrumuturi și garanții în valoare totală de 182 de milioane de euro în cadrul Instrumentului european de microfinanțare Progress, conform celui mai recent raport al Comisiei Europene cu privire la implementarea acestui instrument financiar. În particular, raportul constată că instrumentul de microfinanțare Progress a contribuit în mod semnificativ la crearea de locuri de muncă, prin acordarea de credite la șomeri sau la persoane inactive care au dificultăți în a împrumuta bani de la instituții financiare. Noul instrument financiar de microfinanțare, care va fi operațional în a doua jumătate a anului 2014 în cadrul Programului pentru ocuparea forței de muncă și inovare socială (EaSI), se va baza pe această experiență.

Domnul László Andor, comisarul european pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune, a

[citeste tot articolul]


Ziua europeana a limbilor: sezonul ZEL 2014 se incheie

2014-10-16

Vineri, 17 octombrie, Reprezentanța Comisiei Europene în România (RCE), Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP) și Departamentul pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României organizează cea de a treia ediție a LinguaFEST, manifestare care încheie seria de evenimente dedicate Zilei europene a limbilor din 2014.

Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc la sediul Reprezentanței Comisiei Europene în România, str. Vasile Lascăr, nr. 31, etaj 1, sala Titulescu, începând cu ora 10:00. Vor lua cuvântul doamna Iulia Deutsch, șef-adjunct al Reprezentanței Comisiei Europene în România; doamna Enikő Katalin Lacziko, secretar de stat, Guvernul României - Departamentul pentru Relații Interetnice; domnul Adrian Georgescu, director adjunct ANPCDEFP; doamna Anca Pegulescu, inspector general, Ministerul Educației

[citeste tot articolul]


Publicatie ED Craiova: "O zi fara transport"

2014-09-30

Centrul de Informare Europe Direct Craiova a publicat brosura "O zi fara transport". O puteti descarca din sectiunea Publicatii.


 

[citeste tot articolul]


De acum, la Craiova, avem "Zidul Europei"

2014-09-27

Andrei Tonița și Ionuț Giurcă sunt doi tineri studenți la Facultatea de Teologie, specializarea artă sacră, care au răspuns propunerii Asociației Craiova Capitală Culturală Europeană 2021 de a realiza în Grădina „Mihai Bravu“, Zidul Europei. 28 de picturi reprezentative pentru statele Uniunii Europene dau altă culoare acestui colț din Craiova. Dacă pentru reprezentarea în artă a Franței, tinerii artiști au ales ca simboluri Turnul Eiffel, un mim și o dansatoare de cabaret, pentru Ungaria – o tânără în port popular și imaginea parlamentului, pentru Danemarca – imaginea unei sirene, pentru Italia – o mască venețiană și câteva gondole, România este reprezentată prin chipul lui Mihai Viteazul, Constantin Brâncuși și imaginea unei țărăncuțe în port popular românesc.

„Am folosit spray-uri de graffiti pentru fondurile mari, apoi pigmenți și vopsea lavabilă de exterior pentru o

[citeste tot articolul]


Protectia comunitatilor litorale ale UE impotriva inundatiilor

2014-09-26

O cameră cu vedere la mare este considerată de mulți un lux. Însă în condiții de furtună și de inundații, aceeași vedere poate deveni înfricoșătoare. Două proiecte finanțate de UE asigură protecția cetățenilor și a locuințelor acestora prin crearea unui sistem de avertizare timpurie în caz de furtună de coastă și a unui sistem care oferă asistență autorităților locale, constructorilor și dezvoltatorilor în vederea unei planificări raționale.


Zonele litorale sunt deosebit de expuse riscului de inundații, iar densitatea crescută a populației, eroziunea și creșterea nivelului mării din cauza schimbărilor climatice au ca rezultat creșterea probabilității producerii inundațiilor.

Cu toate acestea, pagubele pot fi reduse în cazul în care comunitățile sunt în măsură să se pregătească din timp pentru furtuni și eventuale inundații și dacă riscurile de inundații sunt luate în

[citeste tot articolul]


In zbor catre Luna: 300 de orase participa la Noaptea cercetatorilor europeni

2014-09-25

Destinația: Luna - să înceapă numărătoarea inversă, porniți motoarele! Dacă v-ați întrebat vreodată cum este să fii astronaut sau expert legist care ajută la rezolvarea unei crime misterioase, nu ratați Noaptea cercetătorilor europeni, un eveniment desfășurat în fiecare an care va avea loc mâine, 26 septembrie. Specialiști în domeniul cercetării vor împărtăși publicului din 300 de orașe și 29 de țări pasiunea lor pentru știință. Vizitatorii pot experimenta o mulțime de activități, de la un zbor simulat al unei rachete la Roma până la a învăța cum să construiască un skateboard pe computer (la Poznan) sau la a ajuta la soluționarea unei crime (la București). În program figurează și vizite în culisele laboratoarelor, care sunt de obicei închise pentru public, experimente practice, conexiuni internaționale între diferite manifestări europene, adunări de oameni, chestionare și concursuri

[citeste tot articolul]


Ziua europeana a limbilor: diversitatea este inradacinata in ADN-ul nostru

2014-09-25

Un bar cu cocktailuri cu tematică europeană în Budapesta, concerte multilingve în Zagreb și Vilnius, o sesiune de „speak dating” în Praga, o expoziție itinerantă la Paris pe tema traducerilor „Odiseei” lui Homer și mini-cursuri de limbi străine în biblioteci din Berlin: acestea sunt doar câteva dintre evenimentele planificate pentru data de 26 septembrie și săptămâna următoare cu ocazia sărbătoririi anuale a Zilei europene a limbilor și a diversității lingvistice. Birourile Comisiei Europene în statele membre organizează sau sprijină numeroase alte manifestări, cum ar fi premiile „LinguaFest” la București, o sesiune de povestiri pentru copii inspirate din opera lui William Shakespeare la Madrid, o vânătoare de comori bazate pe limbi străine la Londra și Festivalul Drongo din Amsterdam. În istorica Piazza Ognissanti din Florența va avea loc o adunare în aer liber pentru promovarea

[citeste tot articolul]


"Strazile noastre, alegerea noastră"

2014-09-16

Se preconizează că peste 2 000 de orașe europene, mari și mici, vor participa la a 13-a ediție a Săptămânii europene a mobilității, o campanie europeană anuală consacrată modurilor sustenabile de deplasare în mediul urban. Începând de astăzi, participanții la campanie pe plan național și local organizează numeroase evenimente. Ediția din acest an a Săptămânii europene a mobilității, al cărei slogan este „Străzile noastre, alegerea noastră”, își propune să încurajeze cetățenii să „ia în stăpânire” spațiile urbane, pentru a crea orașul în care își doresc să trăiască.

Siim Kallas, Vicepreședintele Comisiei responsabil cu transporturile, a declarat în legătură cu acest subiect: „Autovehiculele particulare au condiționat mult prea mult timp modul de organizare a orașelor. Însă, în prezent, economiile noastre pierd în fiecare an 100 de miliarde EUR din cauza congestionării

[citeste tot articolul]


Consientizare cu privire la protectia mediului in Piata Mihai Vitazul, maine la orele 17:00

2014-09-16

Un grup de voluntari straini va vor primi in cadrul acestui eveniment!
Mesajul lor este :
Hello dear friends,
Please come and join us on Wednesday the 17th of September in Piata Mihai Viteazul, Craiova at 5 PM
We'll have a campaign about recycling and would be happy to see you all there.
Let's all save our planet!

Detalii: https://www.facebook.com/events/1470044799929682/?ref_newsfeed_story_type=regular

[citeste tot articolul]


Aproape toti cetatenii europeni declara ca acorda importanta protectiei mediului

2014-09-08

La trei ani de la cel mai recent sondaj Eurobarometru similar, este evident că, în ciuda crizei economice, preocupările cetățenilor europeni cu privire la mediu nu s-au redus. Majoritatea covârșitoare a celor 28 000 de cetățeni care au participat la sondaj, mai precis 95% dintre aceștia, au afirmat că protecția mediului este importantă pentru ei, personal, un număr mare dintre ei considerând că se poate face mai mult.

Dl Janez Potočnik, comisar pentru mediu, a declarat: „Faptul că protecția mediului se bucură, chiar și într-o perioadă dificilă, de un sprijin atât de puternic, pe o scară atât de largă, este un aspect pozitiv. Cetățenii sunt extrem de îngrijorați de poluarea aerului și a apei, de gestionarea substanțelor chimice și a deșeurilor și sunt de părere că noi toți trebuie să facem mai multe eforturi pentru a proteja mediul înconjurător.”


Aspecte importante:

[citeste tot articolul]A venit timpul inscrierilor la concursul scolar de traducere al Uniunii Europene

2014-09-01

În perioada 1 septembrie – 20 octombrie, liceele își pot înscrie elevii la concursul anual al Uniunii Europene pentru tinerii traducători, cunoscut sub numele de „Juvenes Translatores”, la adresa de internet ec.europa.eu/translatores. Formularul online este disponibil în toate limbile oficiale ale UE.

Concursul, aflat la a 8-a ediție, va avea loc în data de 27 noiembrie, simultan în toate liceele selectate prin tragere la sorți. Ediția 2014 este deschisă elevilor născuți în 1997, indiferent de naționalitate, și participării a peste 751 de licee. Elevii (fiecare școală poate înscrie între 2 și 5 elevi) vor traduce un text de o pagină în funcție de alegerea exprimată pentru oricare dintre cele 552 combinații posibile între cele 24 de limbi oficiale ale UE.

Anul acesta, textele care urmează a fi traduse vor avea ca temă identitatea europeană. Acestea vor fi notate de

[citeste tot articolul]


Buletin informativ nr. 4 / 2014 Europe Direct Craiova

2014-08-29

Centrul de Informare Europe Direct Craiova a publicat Buletinul Informativ cu nr. 4 / 2014. Il puteti descarca din sectiunea Newsletters.

[citeste tot articolul]


Navigatia europeana prin satelit: Galileo lanseaza doi noi sateliti

2014-08-20

Pe 21 august 2014 vor fi lansați în spațiu doi noi sateliți în cadrul programului de navigație prin satelit Galileo al Uniunii Europene, ajungându-se astfel la un număr total de șase sateliți pe orbită. Lansarea va avea loc la portul spațial european din Kourou, Guyana Franceză, la ora 14.31 CET și poate fi urmărită prin live streaming aici. Lansarea marchează o etapă importantă pentru Galileo, reprezentând un pas înainte în vederea realizării unui sistem complet de navigație prin satelit deținut de Uniunea Europeană. Acești doi sateliți sunt primii dintr-o nouă serie de sateliți deținuți în totalitate de UE. Ca urmare a lansării unor sateliți suplimentari, disponibilitatea și gradul de acoperire al semnalului Galileo vor crește treptat și, în curând, se va putea trece la faza operațională deplină a programului. Sateliții care vor fi lansați, Doresa și Milena, poartă numele alese de

[citeste tot articolul]


Vara aceasta invatam programare!

2014-08-18

V-ați săturat de atâta soare, ați terminat cartea pe care doreați să o citiți, iar cuvintele încrucișate și-au pierdut farmecul? Ce-ar fi ca în august 2014 să învățați un nou limbaj de programare? În pregătirea Săptămânii UE a programării (EU Code Week), care se va desfășura în întreaga Europă în perioada 11-17 octombrie 2014, iată câteva modalități prin care dumneavoastră, prietenii și familia dumneavoastră puteți învăța programare vara aceasta.

Mergeți într-o tabără de programare

Pentru a vă face poftă, iată doar câteva dintre activitățile pe care ambasadorii Săptămânii UE a programării le au în meniu în luna august:

Kääriku, Otepää vald, Estonia, 11-15 august. Copiii de 9-14 ani pot învăța programare în limbajul Scratch și robotică și pot învăța să utilizeze Kodu GameLab. Pe lângă activitățile de programare, destul de mult timp va fi dedicat activităților sportive

[citeste tot articolul]


Va ganditi la implementarea optima a banilor europeni care ne priveste pe toti in perioada 2014-2020?

2014-08-17

Comisia Europeană a adoptat un „Acord de parteneriat” cu România, în care este stabilită strategia de utilizare optimă, în întreaga țară, a fondurilor structurale și de investiții europene. Acordul pregătește terenul pentru investirea a 23 de miliarde de euro, sumă care reprezintă totalul finanțărilor în cadrul politicii de coeziune în perioada 2014­2020 (în prețuri curente, incluzând finanțarea în cadrul Cooperării teritoriale europene și alocările bugetare pentru Inițiativa privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor). De asemenea, România primește 8 miliarde de euro pentru dezvoltare rurală și 168 de milioane de euro pentru sectorul pescuitului și pentru cel maritim.

Investițiile UE vor atenua șomajul și vor stimula competitivitatea și creșterea economică prin sprijinul acordat inovării, formării profesionale și învățământului în orașe și în zonele rurale. De

[citeste tot articolul]


Reutilizarea apei in Europa - tu ce parere ai?

2014-08-05

Reutilizarea apei nu este o practică răspândită pe scară largă în Europa. Majoritatea apei reziduale provenite de la stațiilor de tratare a apelor urbane este pur și simplu vărsată înapoi în râuri și lacuri. Însă creșterea gradului de reutilizare a apelor ne-ar permite să rezolvăm, de exemplu, problema penuriei de apă și a secetei, reducând totodată riscul de contaminare cu ape reziduale și costurile aferente tratării acestor ape. Reutilizarea apei are, de asemenea, un impact mai redus asupra mediului decât obținerea acesteia din alte surse, cum ar fi transferurile interregionale de apă sau desalinizarea.

În pofida acestor avantaje și a potențialului considerabil de dezvoltare în viitor, există mai multe motive pentru care nivelul de reutilizare este atât de scăzut, printre care:


lipsa unor standarde comune la nivelul UE în materie de mediu/sănătate pentru reutilizarea

[citeste tot articolul]


Sondajul Eurobarometru standard din primavara anului 2014: alegerile europene au avut un impact

2014-07-25

Rezultatele celui mai recent sondaj Eurobarometru standard — primul sondaj de opinie desfășurat la nivelul UE după alegerile pentru Parlamentul European din luna mai, organizate sub sloganul „De data aceasta e altfel”, au fost publicate. Ultimul sondaj Eurobarometru arată că de data aceasta a fost într-adevăr altfel, înregistrându-se evoluții pozitive în mai multe domenii.

1. Un număr record de cetățeni, comparativ cu cifrele din ultimii 10 ani, consideră că părerea lor contează

După alegerile europene, numărul cetățenilor care consideră că părerea lor contează în UE a crescut de la 29% în noiembrie 2013 la 42%. Acesta este cel mai înalt nivel atins de când a fost pusă pentru prima dată această întrebare în cadrul Eurobarometrului standard, cu un deceniu în urmă (a se vedea anexele 1 și 2). În plus, 65% dintre europeni se simt cetățeni ai UE, față de 59% în sondajul

[citeste tot articolul]


Eficienta energetica

2014-07-24

Cel de-al 6-lea raport privind coeziunea economică, socială și teritorială al Comisiei Europene arată că politica de coeziune a UE contribuie la atingerea obiectivelor de creștere ale Strategiei Europa 2020, prin crearea de locuri de muncă și prin reducerea disparităților în interiorul Europei. În perspectiva perioadei 2014-2020, raportul schițează modul în care vor fi direcționate investițiile înspre domenii-cheie, precum eficiența energetică, ocuparea forței de muncă, incluziunea socială și IMM-urile, pentru ca investițiile să aducă beneficii maxime cetățenilor.

Raportul analizează situația coeziunii în Uniune și evidențiază problemele cu care se confruntă autoritățile locale, regionale și naționale în lupta pentru a depăși impactul crizei economice și financiare. În special, în raport se constată că politica de coeziune a atenuat declinul dramatic al investițiilor publice,

[citeste tot articolul]


Initiativa "Locuri de munca pentru tineri"

2014-07-09

Experți din partea Comisiei Europene și a statelor membre se reunesc la Bruxelles la 11 iulie pentru a accelera modalitățile de programare, precum și punerea în practică a inițiativei „Locuri de muncă pentru tineri”, în cadrul unui seminar special organizat de Comisie. Obiectivul seminarului este de a colabora în ceea ce privește programarea măsurilor finanțate în cadrul inițiativei „Locuri de muncă pentru tineri”, astfel încât toate statele membre eligibile să poată începe să primească fonduri cât mai curând posibil.

László Andor, comisarul UE pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune a declarat: „Multe state membre implementează în mod activ măsuri care să facă din garanția pentru tineret o realitate, cu ajutorul celor 6 miliarde de euro disponibile în cadrul Inițiativei privind ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor și al Fondului social european,

[citeste tot articolul]


Voi cu ce va asortati? La Craiova se poarta "educatie prin distracție"

2014-07-03

Fundația Noi Orizonturi a organizat în data de 27 iunie 2014, la Craiova, cafeneaua publică cu tema: “ Educația nonformală. Tot educație!” . Evenimentul a adunat laolaltă peste 40 de participanți din sectorul non-guvernamental, sistemul educațional, parinți și tineri interesați de educația nonformală.

Evenimentul a deschis seria celor 4 cafenele publice, organizate în cadrul proiectului cu același nume, finanțat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile prin Fondul ONG, și implementat de către Fundația Noi Orizonturi în perioada aprilie 2014 – noiembrie 2015. Proiectul îşi propune să creeze un dialog între peste 80 de ONG-uri, reprezentanţi ai sistemului de învăţământ, autorităţi publice, asociaţii de părinţi şi companii, în vederea unei susţineri mai puternice a educaţiei nonformale în România. Finalitatea acestui proiect se doreşte a fi cel puţin o propunere de

[citeste tot articolul]


Medicamentele cumparate on-line sunt acum mai sigure! De aceasta ne asigura Comisia Europeana prin introducerea noului logo (vezi foto) pentru siguran

2014-07-03

În condițiile în care europenii cumpără din ce în ce mai mult medicamente prin internet, cum putem fi siguri că o farmacie care funcționează pe internet este autentică și sigură? Comisia adoptă un Regulament de punere în aplicare în temeiul Directivei privind medicamentele falsificate (2011/62/UE), care stabilește modelul pentru un logo comun destinat farmaciilor care funcționează pe internet, precum și cerințele tehnice pentru asigurarea autenticității acestuia. Logoul va fi disponibil în a doua jumătate a anului 2015.

Tonio Borg, comisarul european pentru sănătate, a declarat: „Atunci când cumpără medicamente prin internet, consumatorii trebuie să știe că, exceptând situațiile în care cumpără de la furnizori legali de medicamente prin internet, se expun riscului de a cumpăra medicamente falsificate. Medicamentele falsificate pot fi ineficiente, nocive sau chiar letale.

[citeste tot articolul]


Siguranta rutiera: o noua aplicatie pentru smartphone furnizeaza informatii referitoare la regulile de trafic rutier din Uniunea Europeana

2014-07-02

Folosiți smartphone?

Ce parere aveti despre noua aplicație despre siguranța rutieră? Extrem de interactivă, aceasta vă furnizează informații referitoare la regulile de trafic rutier din UE.

Cu totii am vrea sa aflam cat mai usor raspunsul acestor intrebari: Care este limita de viteză pe autostrăzile spaniole? Trebuie să port cască atunci când merg pe bicicletă în Suedia? Ce echipament de siguranță trebuie să am mereu în mașină când conduc în Slovacia?

De acum înainte turiștii nu mai trebuie să piardă mult timp căutând aceste informații. Ei le pot avea la dispoziție oriunde datorită noii aplicații pentru smartphone a Comisiei Europene „Călătorind în străinătate”.

Download aplicatie: http://ec.europa.eu/transport/road_safety/going_abroad/index_en.htm
Informatii suplimentare:

[citeste tot articolul]


Merge cineva la o tura? Bicicleta viitorului in UE- mijloc de transport in servieta

2014-07-02

O bicicletă cu motor electric care se pliază la dimensiunea unei serviete și cântărește doar 7,5 kg ar putea lua în curând cu asalt pistele de biciclete și mijloacele de transport în comun din Europa! Cu un design și proces de producție inovator, Bike Intermodal deschide drumul către o nouă generație de biciclete pliabile, pentru a determina persoanele care fac naveta să renunțe la mersul cu mașina și pentru a face orașele noastre mai prietenoase cu mediul înconjurător

Puține lucruri se compară cu plăcerea simplă a unei plimbări cu bicicleta, ea fiind, în același timp, un mod foarte practic de deplasare. Cu toate acestea, plimbarea cu bicicleta poate deveni complicată în zonele urbane aglomerate, unde persoanele care fac naveta sunt de multe ori nevoite să traverseze întreg orașul, iar incidența furturilor de bicicletă este în creștere. Bicicletele pliabile se bucură de o

[citeste tot articolul]


Folositi smartphone? Ce parere aveti despre noua aplicație despre siguranța rutieră? Extrem de interactivă, aceasta va furnizeaza

2014-07-01

Care este limita de viteză pe autostrăzile spaniole? Trebuie să port cască atunci când merg pe bicicletă în Suedia? Ce echipament de siguranță trebuie să am mereu în mașină când conduc în Slovacia? De acum înainte turiștii nu mai trebuie să piardă mult timp căutând aceste informații. Ei le pot avea la dispoziție oriunde datorită noii aplicații pentru smartphone a Comisiei Europene „Călătorind în străinătate”.

Aplicația este disponibilă în 22 de limbi pentru iPhone și iPad și pentru telefoanele compatibile cu Google Android și Microsoft Windows. Pe lângă toate informațiile importante despre siguranța rutieră pentru toate țările din UE, aplicația conține și un chestionar pe tema siguranței rutiere și un joc de memorie cu care pasagerii se pot distra în cursul călătoriilor lungi cu mașina. Bineînțeles, aplicația nu trebuie folosită niciodată în timp ce ne aflăm la volan —

[citeste tot articolul]


Va place la pescuit? "Are balta peste?"- Cunoscuta sintagma primeste raspuns chiar din partea Comisiei Europene.

2014-07-01

Stocurile de pești din nordul și vestul Europei sunt în curs de refacere, dar în Marea Mediterană persistă încă probleme grave legate de pescuitul excesiv. Acesta este mesajul esențial transmis de comisarul european pentru afaceri maritime și pescuit, Maria Damanaki, în raportul din acest an privind starea stocurilor de pești și pregătirea stabilirii cotelor de pescuit pentru anii următori. În prezent, părțile interesate își pot exprima opiniile cu privire la acest document prin intermediul unei consultări publice online, înainte de prezentarea, în toamnă, a propunerilor Comisiei privind posibilitățile de pescuit pentru 2015.

Comisia a putut lua în considerare, pentru prima dată, avizele științifice referitoare la starea stocurilor din Marea Mediterană și din Marea Neagră.

Datele privind stocurile de pești din Marea Mediterană prezintă un tablou sumbru: cel puțin 96% din

[citeste tot articolul]


Conditiile de piata pentru consumatori continua sa se imbunatateasca

2014-06-30

Tabloul de bord al piețelor de consum (a zecea ediție) indică îmbunătățirea performanțelor tuturor piețelor de consum. Această îmbunătățire este deosebit de marcantă în cazul piețelor de mărfuri, în timp ce piețele de servicii constituie în continuare principala sursă de insatisfacție.

„Piețele ar trebui să fie în slujba consumatorilor și nu invers,” a declarat comisarul pentru protecția consumatorilor, Neven Mimica. „Tabloul de bord al piețelor de consum pe care l-am publicat astăzi demonstrează că, în ansamblu, condițiile de piață sunt pe cale de a se îmbunătăți în ceea ce îi privește pe consumatori. Cu toate acestea, mai rămân multe de făcut, îndeosebi în privința serviciilor și a energiei. Împreună cu colegii mei din cadrul Comisiei Europene, ne străduim să soluționăm aceste aspecte, prin intermediul directivei privind conturile de plăți, al pachetului privind „un continent

[citeste tot articolul]


Buletin informativ nr. 3 / 2014 Europe Direct Craiova

2014-06-30

Centrul de Informare Europe Direct Craiova a publicat Buletinul Informativ cu nr. 3 / 2014. Il puteti descarca din sectiunea Newsletters.
 

[citeste tot articolul]


Mediu: 239 de milioane de euro sunt disponibile in 2014 pentru propuneri de proiecte

2014-06-25

Comisia Europeană a lansat, în cadrul programului de finanțare LIFE, prima cerere de propuneri pentru proiecte de mediu. În 2014, subprogramul LIFE pentru mediu va oferi 238,86 milioane de euro pentru dezvoltarea și implementarea unor soluții inovatoare care să răspundă provocărilor de mediu din întreaga Europă, acordând o atenție specială conservării naturii și biodiversității, eficienței resurselor, precum și guvernanței și informării în domeniul mediului.

Comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik, a declarat: „Proiectele inovatoare din domeniul mediului și al conservării naturii în întreaga Europă vor beneficia de mai multe fonduri ca niciodată. Acest lucru va contribui la realizarea unui creșteri durabile prin investiții într-o economie care utilizează eficient resursele și va ajuta statele membre și autoritățile locale să pună în aplicare planuri și strategii în

[citeste tot articolul]


"Scoala de weekend" ED Craiova - Iunie 2014

2014-06-23

Cati dintre dumneavoastra stiati in primii ani de scoala ce este aceea educatie non-formala, responsabilitate sociala, cetatenie activa si alte aspecte care caracterizeaza conceptul de cetatean implicat intr-o societate democratica?

Ei bine, in weekendurile aferente zilelor 31 mai- 01 iunie si 07 iunie-08 iunie, 128 de copii de la trei scoli craiovene, Scoala Gimnaziala”Sf. Dumitru”, Scoala Gimnaziala “Mihai Viteazul” si Scoala nr.14 “Ion Tuculescu”, partenere ale Centrului Europe Direct Craiova, s-au bucurat de activitati dinamice si totodata educative, menite sa le deschida apetitul pentru ceea ce inseamna cetatenie activa si responsabilitate sociala. In mare, jocurile educative, au fost organizate in clasele in care copiii isi petrec majoritatea timpului, insa de o maniera non-formala de aceasta data. Jocurile propuse in cadrul evenimentului sunt unele simpliste, care

[citeste tot articolul]


Siguranta pacientilor

2014-06-19

Un pachet de măsuri privind siguranța pacienților, publicat de Comisia Europeană, evidențiază modul în care Comisia și țările UE abordează problema siguranței pacienților, progresele realizate începând din 2012 și obstacolele care trebuie depășite pentru a îmbunătăți siguranța pacienților, după cum se prevede într-o recomandare a Consiliului din 2009. Deși s-au înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește elaborarea de programe naționale pentru siguranța pacienților și instituirea unor sisteme care să permită pacienților să raporteze efectele adverse, rămân încă multe de făcut pentru a pune în aplicare dispozițiile referitoare la responsabilizarea pacienților și, în special, la educația și formarea lucrătorilor din domeniul asistenței medicale. Documentele publicate miercuri, 19 iunie, vor alimenta actualul proces de reflecție privind viitoarele măsuri la nivelul UE în

[citeste tot articolul]


Comisia propune reforme in domeniul inovarii pentru a sprijini redresarea economica

2014-06-10

Comisia Europeană a subliniat importanța investițiilor și a reformelor în domeniul cercetării și inovării (C&I) pentru redresarea economică a Uniunii Europene. S-au prezentat propuneri destinate a ajuta statele membre ale UE să optimizeze impactul propriilor bugete, într-un moment în care multe țări continuă să se confrunte cu constrângeri pe partea de cheltuieli. Sporirea investițiilor în C&I este un factor de creștere recunoscut; pe de altă parte, mărirea eficienței și a calității cheltuielilor publice alocate C&I este și ea esențială pentru a permite Europei să mențină sau să câștige o poziție de lider într-o serie de domenii ale cunoașterii și ale tehnologiilor-cheie. Comisia s-a angajat să susțină statele membre în efortul lor de a aplica, după caz, cele mai adecvate reforme în domeniul C&I, prin oferirea de sprijin politic, date de prim rang, exemple de bune practici etc.

[citeste tot articolul]Comisia prezinta o propunere care vizeaza combaterea saraciei si sprijinirea dezvoltării durabile la nivel global

2014-06-02

Comisia Europeană a adoptat o comunicare care va contribui la definirea poziției UE în negocierile internaționale privind obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD), ca o continuare a obiectivelor de dezvoltare ale mileniului (ODM). ODD sunt destinate consolidării angajamentului comunității internaționale de a eradica sărăcia și de a sprijini dezvoltarea durabilă, chestiuni cu impact asupra generațiilor prezente și viitoare. Comunicarea Comisiei descrie principalele principii și propune domenii prioritare și obiective potențiale pentru perioada post-2015, ca un pas spre stabilirea unui număr limitat de obiective de dezvoltare durabilă.

Comisarul European pentru Mediu, Janez Potočnik, a declarat: „Este necesar un nou cadru pentru a mobiliza comunitatea internațională în abordarea provocărilor interdependente care constau în eliminarea sărăciei, îmbunătățirea condițiilor de trai,

[citeste tot articolul]


Initiativa a cetatenilor europeni: Comisia Europeana raspunde initiativei "Unul dintre noi"

2014-05-28

Comisia Europeană a răspuns inițiativei cetățenești europene (ICE) intitulate „Unul dintre noi”. După ce s-a întâlnit cu organizatorii inițiativei și după ce a analizat cererea acestora, Comisia a decis să nu înainteze o propunere legislativă, având în vedere faptul că, recent, statele membre și Parlamentul European au discutat și au decis cu privire la politica UE în acest domeniu.

Susținătorii inițiativei „Unul dintre noi” au solicitat UE să înceteze finanțarea activităților care presupun distrugerea de embrioni umani, în particular în domeniile cercetare, ajutoare pentru dezvoltare și sănătate publică. După înregistrarea propunerii lor, organizatorii inițiativei au colectat un număr mai mare de semnături decât milionul de semnături necesare din cel puțin șapte state membre ale UE.

Organizatorii s-au întâlnit cu reprezentanții Comisiei în data de 9 aprilie

[citeste tot articolul]


Calitatea apei din majoritatea zonelor pentru scaldat din Europa este excelenta

2014-05-27

În 2013, calitatea apei mării, a râurilor și a lacurilor din Europa a fost în general foarte bună, în contextul în care peste 95% din aceste zone au îndeplinit cerințele minime în materie. Din datele prezentate rezultă că gradul de calitate a apelor costiere a fost ușor mai ridicat decât în cazul apelor pentru scăldat interioare.

Toate zonele pentru scăldat din Cipru și Luxemburg au fost considerate ca având o calitate a apei „excelentă”. Aceste țări au fost urmate de Malta (99% din zonele pentru scăldat au obținut calificativul „excelent”), Croația (95%) și Grecia (93%). La polul opus, printre statele membre ale UE cu cea mai mare pondere de zone pentru scăldat cu un grad calitativ „slab” al apei s-au numărat Estonia (6%), Olanda (5%), Belgia (4%), Franța (3%), Spania (3%) și Irlanda (3%).

Raportul anual privind calitatea apei pentru scăldat, elaborat de Agenția Europeană

[citeste tot articolul]


Rezultate alegeri europarlamentare 2014

2014-05-25

[citeste tot articolul]


Deficitul de informatii - o piedica in calea invatamantului superior in multe tari ale UE

2014-05-22

Prea puține țări folosesc informațiile pe care le colectează privind învățământul superior pentru a-și îmbunătăți universitățile și oportunitățile pe care le oferă studenților, arată raportul Eurydice. Raportul Modernisation of Higher Education in Europe: Access, Retention and Employability (Modernizarea învățământului superior în Europa: acces, păstrarea în structura de învățământ și capacitatea de inserție profesională) analizează măsurile pe care guvernele și instituțiile de învățământ superior le adoptă pentru a extinde accesul la învățământul superior, a majora numărul de studenți care își termină studiile (păstrarea în structura de învățământ) și a oferi studenților orientări privind intrarea pe piața forței de muncă (capacitatea de inserție profesională). Peste 30 de țări au participat la anchetă - toate statele membre ale UE, cu excepția Luxemburgului și a Olandei, la care

[citeste tot articolul]


Pe 25 mai alegem cine sa ne reprezinte in Europa!

2014-05-20

Lista candidatilor o puteti gasi aici: http://www.europeanvoice.com/election-2014-candidates/ 

[citeste tot articolul]


De ce votez pe 25 mai 2014?

2014-05-19

O studentă, doi designeri, un antreprenor, un fermier… Aceștia fac parte din cei 400 de milioane de europeni care vor decide la alegerile europene din 22-25 mai cine va conduce Europa. „Cred că avem șansa de a face parte din ceva cu adevărat uriaș […] Trebuie să facem parte din Europa; trebuie să votăm”, spune Ricardo, pensionar spaniol care a lucrat ca arhitect peisajist. Aflați mai multe despre Ricardo și alți alegători din clipurile noastre video și inspirați-vă din mărturiile lor.

În mai anul acesta, europenii vor alege noii membri ai Parlamentului European și, pentru prima dată, președinția Comisiei Europene va depinde de rezultatele acestor alegeri. Alegătorii vor avea mai multă putere în a decide cine va conduce și vor avea un cuvânt mai important de spus în viitorul Europei.

Urmăriți clipurile video și aflați de ce cred alegătorii că este importantă participarea la

[citeste tot articolul]


Mai sunt 8 zile pana la alegerile europarlamentare!

2014-05-17

Aflati, accesand urmatorul link, despre cum se voteaza in Romania: http://www.elections2014.eu/ro/in-the-member-states/RO/electoral-law 

[citeste tot articolul]


Concursul "De ce votez la alegerile europene din mai 2014?" si-a desemnat castigatorul

2014-05-16

Centrul de Informare EUROPE DIRECT Craiova și Asociaţia „Mereu pentru Europa” au organizat în perioada 10 februarie - 30 aprilie 2014 concursul “De ce votez la alegerile europene din mai 2014?”.

Competiția s-a desfășurat pe mai multe etape, astfel că dintre zecile de participanți, au fost selectați 7 finaliști ale căror răspunsuri au fost postate pe site-ul Centrului de Informare Europe Direct, www.europedirect.mpe.ro.

Cel care a întrunit cele mai multe like-uri din partea cititorilor a fost Claudiu Lăzeanu pentru următorul răspuns:

“Votez în primul rând cu simțul responsabilității civice și totodată votez omul care poate ajuta țara la dezvoltarea politicilor sociale din România cu noi standarde ale UE. Votez, schimb, este dreptul meu!”

Claudiu Lăzeanu este masterand în anul al II-lea la Facultatea de Drept și Științe Sociale la specializarea “Dezvoltare comunitară

[citeste tot articolul]


Interculturalitatea l-a definit pe "Micul cetatean european de la Scoala Gimnaziala Ion Tuculescu Craiova

2014-05-16

Centrul de Informare EUROPE DIRECT Craiova, Asociaţia „Mereu pentru Europa” şi Şcoala Gimnazială Ion Ţuculescu Craiova, în parteneriat cu Palatul Copiilor din Bănie au sărbătorit, pe 9 mai, Ziua Europei.

Evenimentul, ajuns la cea de a 9-a ediţie , s-a desfășurat sub genericul „Micul cetăţean european” şi a început de la ora 10:00, pe terenul de sport al Şcoalii Gimnaziale Ion Ţuculescu, odată cu derularea unui Flashmob care a adunat peste 300 de participanți: preșcolari de la grădinița ‘”Îngerașii”, elevi ai claselor I- VIII din instituția de învățământ mai sus amintită, profesori și invitați.

Aceștia au dansat pe acordurile imnului Uniunii Europene, „Odă bucuriei”, un extras din Simfonia a IX-a compusă de Ludwig van Beethoven. Melodia exprimă viziunea idealistă ca toţi oamenii să se înfrăţească și acest lucru s-a făcut resimțit în toate acțiunile derulate la Şcoala

[citeste tot articolul]


Comisia Europeana propune o interdictie totala a pescuitului cu setci in deriva

2014-05-14

Începând cu 1 ianuarie 2015, Comisia Europeană dorește să interzică utilizarea oricărui tip de setci în derivă pentru activitățile de pescuit desfășurate în apele UE. Deși există deja norme în vigoare care interzic utilizarea setcilor în derivă pentru capturarea anumitor pești migratori, practica respectivă continuă să constituie un motiv de îngrijorare din cauza capturilor accidentale de mamifere marine, de broaște țestoase și de păsări de mare, cea mai mare parte a acestora fiind protejate prin legislația UE. Pentru a combate eludarea normelor, propunerea Comisiei include o interdicție totală a pescuitului cu setci în derivă în UE, precum și interdicția de a păstra setci în derivă la bordul navelor de pescuit. În plus, pentru a evita orice ambiguitate, propunerea detaliază actuala definiție a setcilor în derivă.

Comisarul european pentru afaceri maritime și pescuit, Maria

[citeste tot articolul]


Interculturalitatea l-a definit pe "Micul cetatean european de la Scoala Gimnaziala Ion Tuculescu Craiova.

2014-05-09

Centrul de Informare EUROPE DIRECT Craiova, Asociaţia „Mereu pentru Europa” şi Şcoala Gimnazială Ion Ţuculescu Craiova, în parteneriat cu Palatul Copiilor din Bănie au sărbătorit, pe 9 mai, Ziua Europei.
Evenimentul, ajuns la cea de a 9-a ediţie , s-a desfășurat sub genericul „Micul cetăţean european” şi a început de la ora 10:00, pe terenul de sport al Şcoalii Gimnaziale Ion Ţuculescu, odată cu derularea unui Flashmob care a adunat peste 300 de participanți: preșcolari de la grădinița ‘”Îngerașii”, elevi ai claselor I- VIII din instituția de învățământ mai sus amintită, profesori și invitați.


Aceștia au dansat pe acordurile imnului Uniunii Europene, „Odă bucuriei”, un extras din Simfonia a IX-a compusă de Ludwig van Beethoven. Melodia exprimă viziunea idealistă ca toţi oamenii să se înfrăţească și acest lucru s-a făcut resimțit în toate acțiunile derulate la Şcoala

[citeste tot articolul]


9 Mai - Ziua Europei

2014-05-08

La 64 de ani de la discursul vizionar al lui Robert Schuman ce a pus bazele Uniunii Europene de astăzi, Reprezentanța Comisiei Europene în România marchează Ziua Europei (9 mai), printr-o serie de evenimente atât în capitală, cât și în alte localități din țară.

De la conferințe pe teme precum aniversarea a 10 ani de la extinderea din 2004 a Uniunii Europene până la evenimente în parcurile Cișmigiu și Herăstrău și în 21 de stații de metrou din capitală, sau deja binecunoscutul Festival de Film European, manifestările avute în vedere au un singur obiectiv: să ne aducă aminte că Ziua Europei este acel moment în care privim la Europa în care trăim și ne facem planuri pentru Europa viitorului.

"Ziua de 9 mai este întotdeauna un moment de bilanț. In 2014, valori considerate pană nu demult ca sigure în Europa, precum pacea, stabilitatea și prosperitatea, sunt puse sub semnul

[citeste tot articolul]


Previziunile din primavara lui 2014: o crestere cu o baza mai larga

2014-05-05

Previziunile de primăvară ale Comisiei Europene indică o continuare a redresării economice în Uniunea Europeană în urma ieșirii din recesiune în urmă cu un an. Creșterea PIB-ului real va ajunge în 2014 la 1,6% în UE și 1,2% în zona euro și va crește în continuare în 2015 la 2,0% și, respectiv, 1,7%. Previziunile se bazează pe presupunerea că măsurile politice convenite vor fi puse în aplicare de către statele membre și UE, cu aplicarea ajustărilor necesare.

Siim Kallas, vicepreședinte al Comisiei Europene, a declarat: „Redresarea a început să se facă simțită. Deficitele au scăzut, investițiile au crescut substanțial și, cel mai important, situația ocupării forței de muncă a început să se îmbunătățească. Eforturile continue de reformă ale statelor membre și ale UE au dat rezultate. Aceste schimbări structurale continue îmi amintesc de reformele profunde pe care economiile din

[citeste tot articolul]


Buletin informativ nr. 2 / 2014 Europe Direct Craiova

2014-04-30

Centrul de Informare Europe Direct Craiova a publicat Buletinul Informativ cu nr. 2 / 2014. Il puteti descarca din sectiunea Newsletters.

[citeste tot articolul]


Publicatie ED Craiova: "Parlamentul European in slujba dumneavoastra"

2014-04-30

Centrul de Informare Europe Direct Craiova a publicat brosura "Parlamentul European în slujba dumneavoastră". O puteti descarca din sectiunea Publicatii.

 

[citeste tot articolul]


UE contribuie cu 23 de milioane EUR la promovarea produselor agricole in Uniunea Europeana si in tarile terte

2014-04-29

Comisia Europeană a aprobat 20 de programe destinate să promoveze produsele agricole în Uniunea Europeană și în țările terțe. Programele, care în marea lor majoritate au o durată de trei ani, sunt prevăzute cu un buget total de 46,5 milioane EUR, la care UE contribuie cu 23,3 milioane EUR. Programele selectate acoperă diverse categorii de produse, cum ar fi produsele de calitate (DOP, IGP și STG), produsele ecologice, fructe și legume proaspete, vinuri, lapte și produse lactate, flori, fructe și legume prelucrate, cereale și orez procesate, etichetarea ouălor, precum și combinațiile de diferite categorii de produse. Țările terțe și regiunile vizate sunt: America de Nord, Rusia, China, Orientul Mijlociu, Asia de Sud-Est, India, America Latină, Norvegia, Azerbaidjan, Belarus și Turcia.

Context

Cele 20 de programe selectate — 12 vizează piața internă și 8 țările terțe — au

[citeste tot articolul]


De la lumina solara la combustibilul pentru aeronave: un proiect finanțat de UE a permis obținerea primului kerosen "solar"

2014-04-28

Un proiect de cercetare finanțat de UE, denumit SOLAR-JET, a permis obținerea, în premieră la nivel mondial, a unui combustibil „solar” pentru aeronave pe bază de apă și dioxid de carbon (CO2). Cercetătorii au evidențiat pentru prima dată cu succes întregul lanț de producție a kerosenului regenerabil, utilizând lumina concentrată ca sursă de energie cu temperatură înaltă. Proiectul se află încă în faza experimentală: în condiții de laborator, cu ajutorul luminii solare simulate, s-a obținut un pahar de combustibil. Cu toate acestea, având în vedere rezultatele obținute, se poate spera că, în viitor, toți combustibilii lichizi pe bază de hidrocarburi ar putea fi produși din lumină solară, CO2 și apă.

Comisarul european pentru cercetare, inovare și știință, Máire Geoghegan-Quinn, a declarat: „Prin această tehnologie, am putea obține cândva un combustibil mai curat și ușor de

[citeste tot articolul]


Expozitia spatiala europeana isi deschide portile la Craiova

2014-04-16

Craiova va găzdui o expoziție itinerantă despre spațiul cosmic care prezintă modul în care activitățile și aplicațiile din spațiu au un impact direct asupra vieții de zi cu zi a cetățenilor. Peste 30 000 de aplicații se bazează pe tehnologia spațiala și pot ajuta la optimizarea transportului, creșterea eficienței în industria agriculturii și pescuitului, precum și la protecția mediului înconjurător și la îmbunătățirea securității. Vizitarea expoziției spațiale europene este gratuită pentru public și toate informațiile vor fi puse la dispoziție în mai multe limbi.

După ce a vizitat cu succes 18 orașe europene în ultimii doi ani, expoziția își va deschide porțile la Craiova, în Piața Mihai Viteazul. Intre 19 și 27 aprilie, vizitatori de toate vârstele pot vedea, atinge și încerca o gamă largă de tehnologii și servicii inovatoare pe care le oferă spațiul cosmic. Cu ajutorul unor

[citeste tot articolul]


Comisia lanseaza Observatorul pietei laptelui

2014-04-16

Comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Dacian Cioloș, lansează miercuri, 16 aprilie, un nou Observator european al pieței laptelui. În contextul eliminării regimului cotelor de lapte la 31 martie 2015, Observatorul va consolida capacitatea Comisiei de a monitoriza piața produselor lactate și va ajuta sectorul să se adapteze la noul mediu după aproximativ 30 de ani de funcționare în regimul cotelor. Observatorul are drept obiectiv creșterea transparenței și furnizarea celor mai precise date de piață, astfel încât actorii din lanțul de aprovizionare din sectorul laptelui să poată lua decizii de afaceri în cunoștință de cauză, iar Comisia să poată lua decizii politice informate.

Din momentul lansării sale miercuri după-amiază (la ora 16), Observatorul european al pieței laptelui va pune la dispoziția părților interesate din sectorul laptelui o interfață web

[citeste tot articolul]


Sedinta plenara inainte de alegerile europarlamentare din 25 Mai

2014-04-15

In perioada 14-17 Aprilie, Parlamentul European , desfasoara la Strasbourg ultima sedinta plenara inainte de alegerile europarlamentare din 25 Mai.

Puteti urmari aici orarul si tematicile dezbaterilor:
http://www.europarl.europa.eu/plenary/ro/home.html

[citeste tot articolul]


Egalitatea intre femei si barbati: actiunea UE duce la realizarea unor progrese constante

2014-04-14

În 2013, Comisia Europeană a continuat să ia măsuri pentru a îmbunătăți egalitatea între femei și bărbați, inclusiv pentru a elimina diferențele între bărbați și femei în domeniul ocupării forței de muncă, diferențele în ceea ce privește remunerațiile și pensiile, pentru a combate violența și pentru a promova egalitatea în procesul de luare a deciziilor. Aceste eforturi dau rezultate: s-au realizat progrese concrete în domeniul abordării diferențelor de remunerare între femei și bărbați, – în special printr-o inițiativă a Comisiei de a îmbunătăți transparența în materie de remunerare (IP/14/222) – sau prin creșterea numărului de femei în consiliile de administrație ale întreprinderilor (a se vedea anexa).

Acestea sunt principalele concluzii ale raportului anual al Comisiei privind egalitatea între femei și bărbați publicat împreună cu raportul anual privind drepturile

[citeste tot articolul]


Educatia este singura cale de a pune capat saraciei si excluziunii sociale de care sufera romii

2014-04-07

În state membre precum Republica Slovacă, Ungaria, România, Bulgaria și Republica Cehă, aproximativ 90% dintre elevii romi părăsesc școala înainte de a-și finaliza studiile. În unele dintre aceste țări, aproximativ 50% dintre copiii romi frecventează școli segregate.

Vineri, 4 aprilie, comisarul european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret, Androulla Vassiliou, a participat la Summitul european privind romii organizat la Bruxelles, în cadrul căruia a vorbit despre măsurile adoptate de UE pentru a soluționa această problemă și alte aspecte care afectează integrarea romilor.

„Asigurarea unei educații de calitate pentru toți cetățenii nu reprezintă doar o chestiune legată de drepturile omului. Aceasta este singura cale de a pune capăt sărăciei și excluziunii sociale de care suferă romii. Consider că este inacceptabil faptul că, în unele țări, aproximativ

[citeste tot articolul]


Integrarea romilor: cadrul UE incepe sa dea roade

2014-04-04

Măsurile concertate adoptate de Comisia Europeană au înscris în mod ferm integrarea romilor pe agenda politică a statelor din întreaga Europă. Potrivit unui nou raport privind progresele înregistrate de statele membre în contextul cadrului UE pentru strategiile naționale de integrare a romilor, încep treptat să se vadă primele semne de îmbunătățire în viața romilor.

Cadrul UE, aprobat de liderii UE în 2011 (IP/11/789), a instituit, pentru prima dată, un proces solid de coordonare a acțiunilor privind integrarea romilor. Doi ani mai târziu, miniștrii din statele membre au adoptat, în unanimitate, primul instrument juridic pentru integrarea romilor la nivelul UE și s-au angajat să pună în aplicare un set de recomandări ale Comisiei care vizează reducerea inegalităților sociale dintre romi și restul populației în patru domenii: accesul la educație, locuri de muncă, servicii de

[citeste tot articolul]


Norme mai flexibile in materie de acordare a vizelor pentru a stimula cresterea economica si crearea de locuri de munca

2014-04-01

Un număr mare de resortisanți ai țărilor terțe care doresc să călătorească în UE sunt adesea confruntați cu proceduri de acordare a vizelor împovărătoare, îndelungate și costisitoare. Propunerile prezentate marți, 1 aprilie, vor simplifica procedurile pentru persoanele care doresc să călătorească în UE pentru sejururi de scurtă durată și vor reduce în mod considerabil durata procedurilor, conducând la realizarea unui nivel mai ridicat de economii de costuri și la reducerea birocrației, menținând, în același timp, nivelul de securitate. Prin facilitarea accesului la spațiul Schengen pentru persoanele care călătoresc cu acte în regulă, va fi mai ușor pentru acestea să își viziteze prietenii și rudele, precum și să desfășoare activități comerciale. Acest lucru va stimula activitatea economică și crearea de locuri de muncă, de exemplu, în sectorul turismului, precum și în domenii de

[citeste tot articolul]


UE ajuta consumatorii in viata de zi cu zi in schimbul a numai 5 centi

2014-03-31

În schimbul a numai 5 cenți pe an din partea fiecărui cetățean, programul Uniunii Europene privind protecția consumatorilor îi ajută pe cetățeni să beneficieze din plin de drepturile lor de consumatori și să participe în mod activ la piața unică. Bugetul total al programului este de 188,8 milioane de euro pentru perioada 2014-2020.

Programul privind protecția consumatorilor are un impact foarte mare asupra acestora în pofida bugetului său redus. Programul le va fi de ajutor consumatorilor din toate statele membre, cu proiecte care merg de la coordonarea acțiunilor de aplicare a legii și cofinanțarea Centrelor Europene ale Consumatorilor până la sprijinirea autorităților naționale în rezolvarea cazurilor de încălcare a legislației în domeniul protecției consumatorilor. „Programul reprezintă un element esențial în asigurarea faptului că piața unică funcționează în beneficiul

[citeste tot articolul]


Comisia Europeana lanseaza o consultare publica online privind protecția investitorilor n cadrul Parteneriatului transatlantic pentru comert si

2014-03-27

În cadrul eforturilor pe care le depune în prezent pentru ca negocierile cu SUA să devină cele mai deschise și mai transparente negocieri comerciale de până acum, Comisia Europeană lansează astăzi o consultare publică privind protecția investitorilor și soluționarea litigiilor între investitori și stat în cadrul Parteneriatului transatlantic pentru comerț și investiții (Transatlantic Trade and Investment Partnership - TTIP).

Comisia Europeană a considerat că este necesar să lanseze această consultare publică ca răspuns la dezbaterea publică care ia amploare și la numeroasele preocupări cu privire la chestiunea soluționării litigiilor între investitori și stat în cadrul TTIP.

Scopul consultării este de a defini mai bine abordarea UE privind protecția investitorilor și soluționarea litigiilor între investitori și stat în cadrul negocierii propuse privind TTIP și de a oferi

[citeste tot articolul]


Promovarea sigurantei consumatorilor. A 10-a aniversare a sistemului european de alertă rapida pentru produsele periculoase

2014-03-25

De 10 ani, Sistemul de Informare Rapidă (RAPEX) al UE protejează consumatorii europeni împotriva produselor nealimentare nesigure. În 2013, statele membre ale UE au luat, în total, 2364 de măsuri în acest sens, ceea ce reprezintă o creștere a numărului de alerte cu 3,8% față de 2012 și o continuare a tendinței de creștere constatată de la crearea sistemului RAPEX în 2003.

„RAPEX demonstrează că Europa este vigilentă și preocupată de siguranța celor 500 de milioane de cetățeni ai săi. Este o poveste de succes a cooperării dintre autoritățile naționale și instituțiile UE în beneficiul cetățenilor noștri. Cea de-a 10-a aniversare a sistemului RAPEX atestă importanța tot mai mare pe care autoritățile responsabile cu aplicarea legislației o acordă cooperării în vederea garantării unei piețe unice mai sigure.” - a declarat Neven Mimica, comisarul UE pentru protecția consumatorilor.
[citeste tot articolul]Munca la negru: un fenomen larg raspandit, conform sondajelor

2014-03-24

Aproximativ unul din zece europeni (11%) admite că, în anul precedent, a cumpărat bunuri sau servicii care implică muncă la negru, în timp ce 4% recunosc că ei înșiși au fost plătiți la negru în schimbul muncii fără forme legale. În plus, unul din 30 (3%) a fost plătit parțial în numerar de către angajatorul său („remunerație în plic”). Acestea sunt câteva dintre constatările unui sondaj Eurobarometru, care arată că munca la negru continuă să fie larg răspândită în Europa, deși amploarea și percepția problemei variază de la o țară la alta.

Problemele identificate în sondaj urmează să fie abordate într-o propunere a Comisiei din aprilie, prin care se va lansa o platformă europeană pentru prevenirea și descurajarea muncii la negru, care ar avea drept obiectiv intensificarea cooperării dintre statele membre pentru a aborda această problemă într-un mod mai eficace.

[citeste tot articolul]Ziua Internationala a Femeii: Comisia ia masuri pentru a reduce diferența de remunerare ntre femei si barbati

2014-03-07

Cu o zi înainte de Ziua Internațională a Femeii (8 martie), Comisia Europeană a adoptat o recomandare prin care solicită statelor membre să îmbunătățească transparența privind remunerarea femeilor și a bărbaților în încercarea de a contribui la eliminarea disparității salariale de gen. Diferența de remunerare – diferența medie între venitul orar al femeilor și cel al bărbaților la nivelul întregii economii – nu s-a atenuat aproape deloc în ultimii ani, stagnând la 16,4% în Uniunea Europeană (IP/14/190). O mai mare transparență salarială este o parte importantă a procesului de combatere a diferenței de remunerare, ea permițând descoperirea cazurilor de inegalitate de tratament și de discriminare între femei și bărbați în structurile de remunerare ale unei organizații. Aceasta permite angajaților, angajatorilor și partenerilor sociali să ia măsurile necesare pentru a asigura punerea

[citeste tot articolul]


Antitrust: Comisia amendeaza OPCOM, bursa de energie electrică din Romnia, pentru discriminarea comerciantilor de energie electrica din UE

2014-03-05

Comisia Europeană a aplicat o amendă de peste 1 milion de euro societății S.C. OPCOM S.A. pentru că a abuzat de poziția sa dominantă pe piața românească a facilitării tranzacțiilor de energie electrică pe piața spot încălcând normele UE în materie de concurență. OPCOM administrează singura bursă de energie electrică din România. Bursele de energie sunt piețe organizate de tranzacționare a energiei electrice. Tranzacționarea spot înseamnă tranzacționarea pe termen scurt (de exemplu, în aceeași zi sau pentru ziua următoare). Comisia a constatat că, timp de peste cinci ani, OPCOM i-a discriminat pe comercianții de energie electrică din afara României cu sediul în UE.

Joaquín Almunia, vicepreședintele Comisiei responsabil de politica în materie de concurență, a declarat: „Bursele de energie sunt indispensabile pentru funcționarea eficientă a piețelor de energie electrică în

[citeste tot articolul]


UE la drum pentru a-i ajuta pe cercetatori sa gaseasca locuri de munca si consiliere

2014-03-03

Comisia Europeană a lansat o campanie de informare paneuropeană pentru a ajuta cercetătorii să găsească consiliere profesională și locuri de muncă prin intermediul portalului EURAXESS. Manifestarea itinerantă „EURAXESS – Cercetători în mișcare” va vizita 29 de orașe europene din 22 de țări (MEMO/14/145) pentru a oferi cercetătorilor și celor interesați de cariere științifice consiliere cu privire la locuri de muncă, construirea CV-ului și drepturile de încadrare în muncă. Este de așteptat ca această campanie de două luni, cu o puternică prezență în media socială, să ajungă la aproximativ 100.000 de studenți și tineri cercetători.

La inaugurarea autocarului campaniei, organizată la Bruxelles, comisarul european pentru cercetare, inovare și știință, Máire Geoghegan-Quinn, a declarat: „EURAXESS a devenit locul către care se îndreaptă cercetătorii aflați în căutarea unui loc de

[citeste tot articolul]


Buletin informativ nr. 1 / 2014 Europe Direct Craiova

2014-02-28

Centrul de Informare Europe Direct Craiova a publicat Buletinul Informativ cu nr. 1 / 2014. Il puteti descarca din sectiunea Newsletters.


 

[citeste tot articolul]


Ce fel de Europa pentru viitor? Comisarul european Dacian Ciolos in dialog cu cetatenii

2014-02-26

Comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală Dacian Cioloș va avea, la București, un dialog cu cetățenii despre viitorul Europei, luni 17 martie 2014, între orele 11:00 – 13:00, în zona Atrium din incinta Bibliotecii Naționale a României (b-dul Unirii, nr. 22, București).

Ce fel de Europă pentru viitor? Comisarul european Dacian Cioloș în dialog cu cetățenii

Ce este integrarea europeană? Este nevoie ca acest proces să fie aprofundat sau limitat? Cum vedeți rolul Uniunii Europene în viața dumneavoastră de zi cu zi? Ce înseamnă a fi european? Vă simțiți europeni? Ce politici ar trebui să promoveze Uniunea Europeană? Unde să se oprească granițele UE? Cât de importantă este extinderea Uniunii Europene pentru dumneavoastră? Ce înseamnă solidaritatea europeană? Ce fel de Europă ne dorim pentru viitor?

Acestea sunt numai câteva dintre aspectele pe care

[citeste tot articolul]


Noi norme pentru produsele din tutun

2014-02-26

Parlamentul European a aprobat o directivă a UE revizuită privind produsele din tutun. Acest nou act legislativ conține norme mai stricte referitoare la modul în care produsele din tutun sunt fabricate, produse și prezentate în UE și introduce norme pentru anumite produse derivate din tutun. Prezentul document încearcă să răspundă la întrebările referitoare la ceea ce se va schimba după ce directiva revizuită intră în vigoare.

De ce a decis Comisia să revizuiască normele?

Noua directivă urmărește să îmbunătățească funcționarea pieței interne a UE pentru produsele din tutun, asigurând în același timp un nivel înalt de sănătate publică. Consiliul și Parlamentul European au solicitat în mod repetat o revizuire a directivei din 2001, din cauza unor evoluții semnificative în trei domenii principale.

În primul rând, au apărut noi dovezi științifice privind, de exemplu,

[citeste tot articolul]


Previziunile din iarna anului 2014: redresarea castiga teren

2014-02-25

Previziunile de iarnă ale Comisiei Europene anunță continuarea redresării economice în majoritatea statelor membre și în UE în ansamblul său. După ieșirea din recesiune în primăvara anului 2013 și trei trimestre consecutive de redresare ușoară, previziunile indică o majorare moderată a creșterii economice. După o creștere a PIB-ului real de 1,5% în UE și 1,2% în zona euro în 2014, se preconizează că activitatea se va intensifica în 2015, atingând 2,0% în UE și, respectiv, 1,8% în zona euro. Aceste cifre reprezintă fiecare o revizuire în sens crescător de 0,1 puncte procentuale în comparație cu previziunile din toamna anului 2013. Previziunile se bazează în continuare pe premisa că punerea în aplicare a măsurilor convenite de politică la nivelul UE și al statelor membre susține îmbunătățirea atât a climatului de încredere, cât și a condițiilor financiare și promovează adaptarea

[citeste tot articolul]


Ziua Internațională a Limbii Materne marcata in Romania de lansarea proiectului național Calatoria mea multiculturala

2014-02-21

La iniţiativa Direcţiei Generale „Învăţământ în Limbile Minorităţilor Naționale” din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, în parteneriat cu Departamentul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României şi cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, a avut loc lansarea proiectului naţional intitulat „Călătoria mea multiculturală”. Proiectul este destinat elevilor din învăţământul primar şi gimnazial, precum şi cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar.

Evenimentul a marcat sărbătorirea Zilei Internaţionale a Limbii Materne - 21 februarie - şi s-a desfăşurat în Bucureşti, la sediul Uniunii Elene din România.

Programul iniţiat de Ministerul Educaţiei Naţionale – Direcţia Generală „Învăţământ în Limbile Minorităţilor Naţionale” se va încheia în luna mai, cu ocazia sărbătoririi Zilei Europei. Acesta își propune să pună în valoare limba, cultura,

[citeste tot articolul]


Comisia prezinta noua strategie europeana de promovare a turismului maritim și n zonele de coasta

2014-02-20

Comisia Europeană a prezentat o nouă strategie de sprijinire a turismului maritim și în zonele de coastă din Europa. Recunoscând potențialul sectorului în materie de creștere durabilă și de creare de locuri de muncă, strategia evidențiază 14 acțiuni la nivelul UE care să ajute regiunile de coastă și întreprinderile să abordeze provocările cu care se confruntă și să consolideze poziția de motor esențial al economiei albastre din Europa pe care o ocupă acest sector. Aceste acțiuni concrete sunt însoțite de o repartiție a sarcinilor pe care și le pot asuma, în completarea acțiunilor UE, statele membre, regiunile și părțile interesate din industrie.

Acțiunile propuse includ facilitarea, în întreaga Europă, a unei cooperări mai strânse și a dialogului între toate părțile interesate din domeniul turismului în zonele de coastă, parteneriate public-privat, promovarea competențelor și a

[citeste tot articolul]


Conturarea unei agende urbane a UE pentru orasele de maine

2014-02-14

O voce mai puternică pentru orașele Europei și o agendă urbană aflată în centrul procesului de elaborare a politicilor UE, iată două dintre obiectivele-cheie ale forumului CITIEs „Orașele de mâine: Investind în Europa”, care va avea loc la Bruxelles în perioada 17-18 februarie.

Comisarul european pentru politica regională, dl Johannes Hahn, va reuni figuri importante ale peisajului politicii urbane, într-un efort de a trasa calea de urmat pentru noua Agendă urbană a UE. Pornind de la premiza că peste două treimi dintre europeni locuiesc în orașe, reuniunea își propune să exploreze și să dezbată modalități de a da orașelor mai multă greutate în contextul politicii europene, pentru a asigura o mai bună înțelegere a nevoilor acestora și o mai bună coordonare a politicilor. Forumul își propune să sublinieze rolul esențial pe care îl pot juca orașele în atingerea unor obiective

[citeste tot articolul]


Ziua mondiala pentru un internet mai sigur 2014: "Impreuna pentru un internet mai bun!"

2014-02-11

Ziua pentru un internet mai sigur este sărbătorită pe 11 februarie în peste 100 de țări (inclusiv, pentru prima dată, în SUA). În cadrul unuia dintre miile de evenimente care au loc cu această ocazie, dna Neelie Kroes, vicepreședinte al Comisiei Europene, îi va recompensa pe creatorii celui mai bun conținut online pentru copii și, împreună cu INSAFE, va lansa un manifest al tinerilor pentru un internet mai bun, bazat pe idei provenite de la aceștia.

Neelie Kroes a declarat: „Această inițiativă este foarte interesantă și incitantă: tinerii vorbesc direct despre ce își doresc de la cea mai importantă infrastructură din lumea de astăzi, internetul. Nu am nicio îndoială că aceste deziderate vor fi urmate de acțiuni pe măsură.”

Obiectivul Zilei pentru un internet mai sigur din 2014 este să avem un internet mai bun, care să îi încurajeze pe oamenii de toate vârstele să creeze

[citeste tot articolul]


"Juvenes Translatores": Andreea Florina Sandita se numara printre castigatorii concursului european pentru tinerii traducatori

2014-02-06

Au fost anunțate numele câștigătorilor concursului anual pentru tinerii traducători din UE („Juvenes Translatores”), organizat de Comisia Europeană și dedicat elevilor de liceu. La concurs au participat peste 3.000 de adolescenți din 750 de școli, iar lucrările lor au fost notate de traducătorii Comisiei. Câștigătoarea din România se numește Andreea Florina Săndiță și este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național Radu Greceanu din Slatina, județul Olt. Andreea va fi invitată la ceremonia de decernare a premiilor de la Bruxelles, în data de 8 aprilie, cu ocazia căreia câștigătorii (câte unul din fiecare stat membru) vor primi un trofeu din partea dnei Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret.


„Competențele lingvistice lărgesc orizonturile și îmbogățesc viețile oamenilor. Doresc să încurajez mai mulți tineri să învețe limbi

[citeste tot articolul]


Comisia Europeana prezinta primul raport al UE privind combaterea coruptiei

2014-02-03

Corupția continuă să fie o provocare pentru Europa. Corupția este un fenomen care afectează toate statele membre ale UE și costă economia europeană aproximativ 120 de miliarde de euro pe an. Statele membre au avut numeroase inițiative în ultimii ani, însă rezultatele sunt inegale și ar trebui să se intensifice eforturile pentru prevenirea și pedepsirea faptelor de corupție. Acestea sunt câteva dintre concluziile primului raport al UE privind combaterea corupției, publicat de Comisia Europeană.

Raportul UE privind combaterea corupției prezintă situația din fiecare stat membru: măsurile adoptate pentru combaterea corupției și, dintre acestea, cele care sunt eficiente, aspectele care pot fi îmbunătățite și în ce mod. Capitolele consacrate fiecărei țări, redactate în limba engleză și în limbile naționale, sunt disponibile accesând linkul: http://ec.europa.eu/anti-corruption-report
[citeste tot articolul]Reforma structurala a sectorului bancar al UE

2014-01-29

Comisia Europeană a propus noi norme menite să împiedice cele mai mari și mai complexe bănci să se implice în activitatea riscantă de tranzacționare în cont propriu. De asemenea, noile norme ar conferi autorităților de supraveghere competența de a solicita acestor bănci să separe anumite activități de tranzacționare potențial riscante de activitățile de atragere de depozite,în cazul în care desfășurarea unor astfel de activități le poate afecta stabilitatea financiară. Împreună cu această propunere, Comisia a adoptat măsuri de însoțire menite să crească transparența anumitor tranzacții din sectorul bancar paralel. Aceste măsuri completează reformele cuprinzătoare deja întreprinse pentru consolidarea sectorului financiar al UE.

În elaborarea propunerilor sale, Comisia a luat în considerare raportul util al Grupului la nivel înalt condus de Erkki Liikanen, guvernatorul Băncii

[citeste tot articolul]


Ridicarea restrictiilor in ce priveste libertatea de circulatie a lucratorilor din Bulgaria și Romania - 1 ianuarie 2014

2014-01-22

Astăzi este ziua în care se ridică ultimele restricții în ceea ce privește libertatea de circulație a lucrătorilor din Bulgaria și România. De azi încolo, cetățenii bulgari și români își pot exercita integral dreptul de a lucra în toate statele membre UE fără permis de muncă. De fapt, cetățenii bulgari și români își exercitau deja acest drept în cele 19 state care au ales să nu aplice măsuri tranziționale, iar în ceea ce privește dreptul de a călători sau rezida, ei se bucurau de aceste drepturi în toate statele membre încă din momentul în care Bulgaria și România au aderat la Uniunea Europeană, în 2007. Chiar și în țările în care existau restricții, multor cetățeni bulgari și români li s-au acordat permise de muncă. În consecință, există peste 3 milioane de bulgari și de români care trăiesc în prezent în alte state membre și este puțin probabil că numărul lor va crește considerabil

[citeste tot articolul]


Comisia lanseaza un apel la actiune imediata pentru o renastere industriala europeana

2014-01-22

Comisia Europeană invită statele membre să recunoască importanța vitală a industriei pentru crearea de locuri de muncă și pentru generarea de creștere economică, precum și să integreze problemele legate de competitivitatea industrială în toate domeniile de politică. Acesta este esența mesajului conținut în comunicarea Pentru o renaștere industrială europeană, adoptată miercuri, 22 ianuarie. Comisia face apel la Consiliu și la Parlament să adopte propuneri referitoare la energie, transporturi, spațiu și rețelele de comunicații digitale, precum și să pună în aplicare și să asigure respectarea legislației destinate să finalizeze piața internă. În plus, obiectivul modernizării industriale trebuie urmărit prin investiții în inovare, utilizarea eficientă a resurselor, tehnologii noi, competențe și acces la finanțare, accelerate de utilizarea fondurilor UE dedicate acestor scopuri.

[citeste tot articolul]


Situatia sociala si a ocuparii forței de munca

2014-01-21

Una dintre cele mai tangibile consecințe sociale ale crizei economice este creșterea semnificativă a sărăciei în rândul populației în vârstă de muncă. Este posibil ca o reducere treptată a șomajului să nu fie suficientă pentru a inversa această situație, dacă polarizarea salarială continuă, în special din cauza unei creșteri a cazurilor de muncă cu fracțiune de normă. Aceasta este una din principalele concluzii ale analizei din 2013 privind situația socială și a ocupării forței de muncă în Europa, care abordează și impactul pozitiv al prestațiilor sociale asupra probabilității de a reveni în câmpul muncii, consecințele dezechilibrelor persistente între bărbați și femei și dimensiunea socială a Uniunii economice și monetare.

Analiza arată cum încadrarea în muncă poate să ajute oamenii să scape de sărăcie, dar doar în jumătate din cazuri: multe depind și de tipul de loc de muncă

[citeste tot articolul]


Libera circulatie a persoanelor

2014-01-20

În cadrul unei inițiative speciale lansate de Comisie, reglementările în materie de fiscalitate ale statelor membre urmează să fie examinate pentru a asigura faptul că nu îi discriminează pe cetățenii mobili din UE. Accentul se pune atât pe persoanele active din punct de vedere economic, cum ar fi lucrătorii și persoanele care desfășoară activități independente, cât și pe cele inactive, cum ar fi pensionarii. Inițiativa suplimentează și finalizează un proiect anterior, în cadrul căruia a fost examinat tratamentul fiscal aplicat lucrătorilor transfrontalieri (IP/12/340).

Mobilitatea lucrătorilor a fost identificată ca fiind unul dintre factorii esențiali care pot stimula creșterea economică și ocuparea forței de muncă în Europa. Se estimează că PIB­ul țărilor UE-15 a crescut cu aproximativ 1% pe termen lung, ca rezultat al mobilității care a urmat extinderii (2004-2009)1.

[citeste tot articolul]Egalitate: normele UE menite sa combată discriminarea sunt acum in vigoare in toate cele 28 de state membre

2014-01-17

Normele Uniunii Europene menite să combată discriminarea pe motive de origine rasială sau etnică, religie sau credință, dizabilități, vârstă sau orientare sexuală au fost transpuse de toate statele membre în legislația lor națională. În prezent sunt necesare eforturi suplimentare pentru a le pune în aplicare. Acestea sunt principalele constatări ale unui nou raport lansat de Comisia Europeană.

Directiva privind egalitatea de tratament în ceea ce privește încadrarea în muncă și Directiva privind egalitatea de tratament între rase, ambele adoptate în 2000, au fost elaborate pentru a combate discriminarea. Este o veste bună că aceste directive ale UE fac parte acum din dreptul intern al tuturor celor 28 de țări din UE. Cu toate acestea, raportul scoate în evidență faptul că autoritățile naționale mai trebuie să asigure și protecția efectivă a victimelor discriminării la fața

[citeste tot articolul]


Tabloul de bord privind mobilitatea in UE

2014-01-09

Conform primului „Tablou de bord privind mobilitatea în UE”, Germania, Belgia, Spania, Franța și Italia dețin cele mai bune sisteme de sprijin public pentru promovarea posibilităților de studiu și de formare în străinătate și pentru consilierea studenților din învățământul superior. Tabloul de bord reprezintă o parte a răspunsului Comisiei Europene la cererea statelor membre1 de a elimina obstacolele în calea studiilor și formării în străinătate, în cadrul unor acțiuni mai ample pentru a ajuta tinerii să obțină competențele și experiența de care au nevoie pentru a-și spori capacitatea de inserție profesională.

Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret, a declarat: „Studiile și cursurile de formare în străinătate reprezintă o metodă excelentă de a dobândi experiență și competențe prețioase. Iată de ce UE a crescut considerabil

[citeste tot articolul]


        Google Translate
   English    Francais    Deutsch    Espanol    Portugues

Structura gazda
a centrului ED Craiova:
Asociatia
"Mereu pentru Europa"


Mereu pentru Europa

EUROPE DIRECT Craiova - 2015